Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, hubertuss napisał:

Moja mama na Polskim Ładzie straciła 130 zł. Niby do każdej emerytury dołożyli jej 72 zł. Licząc razem z 13 sktą. Ale nie będzie 14 stki. Więc łącznie daje to 130 zł mniej w ciągu roku. Niby nie dużo. Ale widać, że to oszuści. Już się boję co zobaczę jak wypłatę dostanę.

main_bieda_kontra_dobrobyt.jpg

main_pegasus.jpg

Co to za chleb 1,59 🤔 chyba jakaś bułka zwykła 😊 u mnie przez ładnych parę lat 4zl połówka wiejskiego , później stopniowe podwyżki i teraz kosztuje 6 zł 

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Ursus932 napisał:

Co to za chleb 1,59 🤔 

Co prawda nie 1,59 ale 1,90 kosztował u mnie w okolicach 2015-2016 bochenek chleba niekrojonego z lokalnej piekarni, dzisiaj kupiony ten sam bochenek z tej samej piekarni 3,20. I co z tego, że pensje wzrosły o 50%, jak o tyle samo wzrosły koszty życia. Zmieniło się tylko tyle, że muszę mieć grubszy portfel, bo zamiast 100zł za zwykłe zakupy, to teraz musze dać 150zł. Ot poprawianie życia wg PiS-u. Może ktoś głupi uwierzy w ten dobrobyt, bo ma pełny portfel, a dla mnie jest w nim tyle samo co w 2015, bo wartość mojej pensji starcza na tyle samo bochenków chleba czy tyle samo kg kiełbasy co w 2015.

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 3
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, racyl napisał:

OD kiedy dodatek rodzinny na dziecko został wyprowadzony  z zakładu pracy a przeniesiony do pomocy społecznej to jest to wszystko na zasadzie kombinowania +

nie wiem jak to było z tym dodatkiem bo nigdy.... znaczy gdy jeszcze był to ja nie miałem umów o zatrudnienie a gdy zdarzało  mi się to już gdy tego nie było i GOPS-y jakieś tam grosze po kryterium dochodowym tak jak teraz.

Rozumiem dla Ciebie bardziej akceptowalne przypięcie ew zasiłków do faktu zatrudnienia? a co z utrzymującymi się z zysków kapitałowych czy wielu samozatrudnionych na ryczałtach gdzie dochodu nikt nie liczy a przynajmniej trudniej policzalny

takie coś znaczy nieryczałtowe zasiłkowanie pewnie jeszcze kiedyś powróci ale ni jedna ni druga forma jest idealna i

sam fakt jakiejś pomocy socjalnej raczej nie podlega dyskusji nawet wśród Konfederatów

w dobie gdy maszyny gros prac produkcyjnych wykonują to owa \raca jako energia skąd pochodzi? Obecnie praca rąk ludzkich zastąpiona jest pracą zasobów planety i niebawem stanie dylemat czy z przyrodzenia stajemy się udziałowcami tych zasobów czy z dziedziczenia po np ...ile tam procent populacji dysponuje większością zasobów?

tylko dla tego że angole opanowali/skolonizowali   ćwierć planety to ludy opanowane nie mają praw do zasobów bo dziedziczenie?

Wbrew pozorom socjal jako taki nie jest tak czarno biały jak by go chciał widzieć np @Ulman

nawet my jako rolnicy bazujemy m, in, na zasobach słońca atmosfery opadów które wykraczają po za geografię naszych działek i gdy w jakiejś formie nie zostanie zrefundowana owa zdolność nabywcza to co nam zaoferują w zamian klienci których z oferty pracy energii ich mięśni wyeksmitowała energia ropy naftowej, węgla, gazu itd .

dzisiaj jak nigdy w historii jest groźba utrwalenia się zależności fatum miejsca swojego urodzenia do nieprzekraczalnego statusu społecznego

kolejny temat już nie na doktorat a na Nobla tylko że nie nobliści tu będą reguły ustalać a rewolucje i wojny.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

No i na co to ma być dowód? Wystarczy, że rządowe spółki by zasilić szambo Kurskiego wykupią tam reklamy i już ranking wygląda inaczej.

Edytowane przez hubertuss
  • Like 1
Opublikowano

Kiedy inne kraje dynamicznie się rozwijają, Unia Europejska zajmuje się takimi kwestiami jak prawa osób LGBT czy emisja CO2, a w Polsce mamy spór pomiędzy zwolennikami i przeciwnikami aborcji. Europa staje się skansenem świata, z docelowo zerowym wzrostem gospodarczym, gdzie cały przemysł zostanie przeniesiony do innych krajów...

"Chiny pod ostrzałem państw zachodnich i organizacji ekologicznych za zielone światło dla nowych elektrowni węglowych. Właśnie ukończono pierwszy 1000-megawatowy blok nowej elektrowni Shanghaimiao – największego zakładu tego typu w kraju."

Może być zdjęciem przedstawiającym tekst „Chiny uruchamiają największą elektrownię wÄglowÄ. A Europa pogrążona w zielonej rewolucji mK, TM 30.12.2021,21:17 30.12.2021, aktualizacja: 21:55 Elektrownia Shanghaimiao docelowo ma mieć cztery jednostki wytwórcze (fot. Guodian Power Shanghaimiao Corporation)”

Opublikowano
2 minuty temu, hubertuss napisał:

No i na co to ma być dowód? Wystarczy, że rządowe spółki by zasilić szambo Kurskiego wykupią tam reklamy za nasz hajs z podatków i już ranking wygląda inaczej.

no własnie wkleiłem też kto i ile wydaje ale skasowałem , niech będzie żę to spółki rządowe wydają 🤦‍♂️

Opublikowano
1 godzinę temu, Ursus932 napisał:

Co to za chleb 1,59 🤔 chyba jakaś bułka zwykła 😊 u mnie przez ładnych parę lat 4zl połówka wiejskiego , później stopniowe podwyżki i teraz kosztuje 6 zł 

1,59 zł to taki biedronkowy, stokrotkowy najtańszy krojony. tylko niech go nie porównuje do innego w innym sklepie bo tam zawsze wyjdzie dużą przebitka

w naszej okolicy jest z adampolu  ze świdnika w biedronkach

Opublikowano
6 minut temu, galan99 napisał:

Kiedy inne kraje dynamicznie się rozwijają, Unia Europejska zajmuje się takimi kwestiami jak prawa osób LGBT czy emisja CO2, a w Polsce mamy spór pomiędzy zwolennikami i przeciwnikami aborcji. Europa staje się skansenem świata, z docelowo zerowym wzrostem gospodarczym, gdzie cały przemysł zostanie przeniesiony do innych krajów...

Nie Unia, tylko PiS homofoby raz uchwalają strefy wolne od LGBT a potem uchwalają że stref takich nie ma.

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

Co prawda nie 1,59 ale 1,90 kosztował u mnie w okolicach 2015-2016 bochenek chleba niekrojonego z lokalnej piekarni, dzisiaj kupiony ten sam bochenek z tej samej piekarni 3,20. I co z tego, że pensje wzrosły o 50%, jak o tyle samo wzrosły koszty życia. Zmieniło się tylko tyle, że muszę mieć grubszy portfel, bo zamiast 100zł za zwykłe zakupy, to teraz musze dać 150zł. Ot poprawianie życia wg PiS-u. Może ktoś głupi uwierzy w ten dobrobyt, bo ma pełny portfel, a dla mnie jest w nim tyle samo co w 2015, bo wartość mojej pensji starcza na tyle samo bochenków chleba czy tyle samo kg kiełbasy co w 2015.

No i z tym się zgadzam od początku  , bo wychodzi że jest to samo tylko większymi kwotami się obraca , ale te FB sieroty pokazują tylko ile to dokładają  

Za 1,90 to taki podłużny mały , pszenny 🤔 . Prywatnie Ci powiem nie jedz tego ,!!poszukaj żytniego 

Opublikowano
1 godzinę temu, dysydent napisał:

nie wiem jak to było z tym dodatkiem bo nigdy.... znaczy gdy jeszcze był to ja nie miałem umów o zatrudnienie a gdy zdarzało  mi się to już gdy tego nie było i GOPS-y jakieś tam grosze po kryterium dochodowym tak jak teraz.

Rozumiem dla Ciebie bardziej akceptowalne przypięcie ew zasiłków do faktu zatrudnienia? a co z utrzymującymi się z zysków kapitałowych czy wielu samozatrudnionych na ryczałtach gdzie dochodu nikt nie liczy a przynajmniej trudniej policzalny

takie coś znaczy nieryczałtowe zasiłkowanie pewnie jeszcze kiedyś powróci ale ni jedna ni druga forma jest idealna i

sam fakt jakiejś pomocy socjalnej raczej nie podlega dyskusji nawet wśród Konfederatów

w dobie gdy maszyny gros prac produkcyjnych wykonują to owa \raca jako energia skąd pochodzi? Obecnie praca rąk ludzkich zastąpiona jest pracą zasobów planety i niebawem stanie dylemat czy z przyrodzenia stajemy się udziałowcami tych zasobów czy z dziedziczenia po np ...ile tam procent populacji dysponuje większością zasobów?

tylko dla tego że angole opanowali/skolonizowali   ćwierć planety to ludy opanowane nie mają praw do zasobów bo dziedziczenie?

Wbrew pozorom socjal jako taki nie jest tak czarno biały jak by go chciał widzieć np @Ulman

nawet my jako rolnicy bazujemy m, in, na zasobach słońca atmosfery opadów które wykraczają po za geografię naszych działek i gdy w jakiejś formie nie zostanie zrefundowana owa zdolność nabywcza to co nam zaoferują w zamian klienci których z oferty pracy energii ich mięśni wyeksmitowała energia ropy naftowej, węgla, gazu itd .

dzisiaj jak nigdy w historii jest groźba utrwalenia się zależności fatum miejsca swojego urodzenia do nieprzekraczalnego statusu społecznego

kolejny temat już nie na doktorat a na Nobla tylko że nie nobliści tu będą reguły ustalać a rewolucje i wojny.

To przecież może być ulga od podatku dla tych samozatrudnionych tak jak teraz rodziny z 4+ nie zapłacą podatku. Bardziej jest to motywujące niż gotóweczka do ręki i rób co chcesz

takie rzeczy funkcjonują np przy wynajmowaniu mieszkań jak ktoś wyremontuje mieszkanie to nie dostaje zwrot kosztów tylko nie płaci czynszu przez jakiś okres wynajmu

w ogóle te składanie wniosków na wszelkie dodatki to głupota to powinno być zwrócone przy podatkach automatycznie a nie np zbieraj faktury i potem idź i skład wniosek o zwrot akcyzy.

Nie ma w naszym państwie prostych rozwiązań, tym bardziej się nie starają wprowadzać po za tym że dali możliwość składania elektronicznie \\

Powiedz jak ma się czuć emeryt który przepracował ponad 40 lat ma dużą emeryturę a teraz w nowym ładzie ktoś uznał, że ze dużo ma i mu ją pomniejszył  ?

Dla mnie to jest gorsze niż całe to wirtualne

Opublikowano
17 minut temu, racyl napisał:

1,59 zł to taki biedronkowy, stokrotkowy najtańszy krojony. tylko niech go nie porównuje do innego w innym sklepie bo tam zawsze wyjdzie dużą przebitka

w naszej okolicy jest z adampolu  ze świdnika w biedronkach

Dobrze żeś powiedział , nawet laika daje 

Opublikowano
9 minut temu, Ursus932 napisał:

No i z tym się zgadzam od początku  , bo wychodzi że jest to samo tylko większymi kwotami się obraca , ale te FB sieroty pokazują tylko ile to dokładają  

Za 1,90 to taki podłużny mały , pszenny 🤔 . Prywatnie Ci powiem nie jedz tego ,!!poszukaj żytniego 

Na razie jest to samo. Inflacja wcale nie ma zamiaru się zatrzymywać. Rząd wprowadza tarcze a to nie wiele daje inflacja nawet nie hamuje nie mówiąc o spadku. Marzec to będzie jakieś 10 % bankowo. A jak przekroczy granicę 10 % to może polecieć na pysk wszystko.

Opublikowano
24 minuty temu, jarecki napisał:

no własnie wkleiłem też kto i ile wydaje ale skasowałem , niech będzie żę to spółki rządowe wydają 🤦‍♂️

I w tych Twoich danych, co to je wkleiles i wykasowałeś, było napisane, ze spółki nie wydają sporych sum na reklamy w TVP?

"Z zebranych danych wynika, że najwięcej w tym czasie na spółkach Skarbu Państwa zarobił Polsat - 196,3 mln zł. Telewizji Polskiej przypadło 180,3 mln zł. Grupa TVN wzbogaciła się natomiast o 252 tys. zł. "

https://businessinsider.com.pl/finanse/tak-panstwowe-spolki-wydaja-pieniadze-na-reklamy-polsat-przed-tvp-tvn-na-marginesie/jxwxp4v.amp

Opublikowano
2 minuty temu, hubertuss napisał:

Rząd wprowadza tarcze a to nie wiele daje inflacja nawet nie hamuje nie mówiąc o spadku.

Ale ta "tarcza" nie ma na celu wyhamowanie inflacji, tylko żeby przeciętny wyborca odczuł wzrosty cen troszkę mniej. Z prognoz chyba wychodzi, że conajmniej do czerwca ma rosnąć

Opublikowano
4 minuty temu, daron64 napisał:

I w tych Twoich danych, co to je wkleiles i wykasowałeś, było napisane, ze spółki nie wydają sporych sum na reklamy w TVP?

"Z zebranych danych wynika, że najwięcej w tym czasie na spółkach Skarbu Państwa zarobił Polsat - 196,3 mln zł. Telewizji Polskiej przypadło 180,3 mln zł. Grupa TVN wzbogaciła się natomiast o 252 tys. zł. "

https://businessinsider.com.pl/finanse/tak-panstwowe-spolki-wydaja-pieniadze-na-reklamy-polsat-przed-tvp-tvn-na-marginesie/jxwxp4v.amp

A ile Bracia klęczący ? za tą robotę co odwalają to chyba też sowicie zarabiają na reklamach

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, daron64 napisał:

Ale ta "tarcza" nie ma na celu wyhamowanie inflacji, tylko żeby przeciętny wyborca odczuł wzrosty cen troszkę mniej.

Bo tarcza ma chronić rząd przed przeciętnym obywatelem i jego gniewem, a nie obywatela przed drożyzną i inflacją. :lol:

Edytowane przez mirro
  • Like 1
Opublikowano
6 minut temu, daron64 napisał:

Ale ta "tarcza" nie ma na celu wyhamowanie inflacji, tylko żeby przeciętny wyborca odczuł wzrosty cen troszkę mniej. Z prognoz chyba wychodzi, że conajmniej do czerwca ma rosnąć

czy cie ona tak ochroni ? po za tą paliwową

Masz myśleć kto ją dał a czy pomoże to już nie ma znaczenia. tyle co wykupili reklam tej tarczy

Opublikowano
5 minut temu, racyl napisał:

A ile Bracia klęczący ? za tą robotę co odwalają to chyba też sowicie zarabiają na reklamach

W tygodniku „Sieci” z grona SSP najwięcej wydatkowały Lotos (5,4 mln), Orlen (4,8 mln), Totalizator Sportowy (4,7 mln), PZU (2,2 mln), Polskie Górnictwo Naftowe (2,4 mln), oraz PKO BP (1,6 mln).

Tygodnik „Do Rzeczy” jest z kolei w największym stopniu wspierany przez Orlen (2,9 mln), Lotos (2,1 mln) oraz PGNiG (2,1 mln).

W „Gazecie Polskiej” najmocniej promują się Orlen (2,9 mln), Totalizator Sportowy (2,1 mln), PKO BP (1,6 mln) oraz PGNiG (1,5 mln). „Wprost” ma szczególne względy ze strony Orlenu (1,7 mln), mimo zaniechania wydawania tygodnika w druku.

https://m.wirtualnemedia.pl/m/artykul/panstwowe-spolki-wydatki-reklamowe-do-kogo-ida-tvp-media-braci-karnowskich-gazeta-polska-media-tomasz-sakiewicz

Z otrzymanego raportu wynika, że spółki kupiły w sześciu tygodnikach reklamy za sumę 41,45 mln zł. Z tego za 19,49 mln zł (czyli 47,02 proc.) w tygodniku "Sieci". Na kolejnych miejscach są: "Gazeta Polska" (9,22 mln zł, czyli 22,24 proc.), "Tygodnik do Rzeczy" (8,71 mln zł, czyli 21,01 proc.), "Wprost" (3,48 mln zł, czyli 8,4 proc.), "Newsweek Polska" (0,29 mln zł, czyli 0,7 proc.) i "Polityka" (0,26 mln zł, czyli 0,63 proc.). Są to dane cennikowe netto, nie uwzględniają rabatów.

https://www.press.pl/tresc/63761,_sieci_-prosza-o-wsparcie_-choc-sa-liderem-w-pozyskiwaniu-zlecen-z-panstwowych-spolek

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v