Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W porcie 780 netto sucha , podkarpackie 580 , czy transport 650 km kosztuje 200 zł t ? jeżeli tak to połowa tej ceny to podatki zatankowane do zbiornika ciężarówki bo jak wiemy udział podatków w cenie paliwa to ok.50 % i jak nie ma polski A i B się pytam a warszawski fiskus centralny pośrednikiem 

• Sad 1
Opublikowano
Dnia 30.10.2023 o 21:30, Takeda napisał:

Hmm ale przecież większość rolników wrzeszczała, że zalew ukraińskiego zboża jaki niby był w Polsce spowodował spadki cen na świecie. To albo działa w dwie strony albo w żadną. Zdecydujcie się.

Tak dla mnie głupiego prostego powiedz mi jaki to profil produkcji zapewnia zyski, rozwój i możliwość utrzymania 4-5 osobowej rodziny z gospodarstwa 10 ha? Mi jakoś niewiele pomysłów przychodzi do głowy.

Rolnictwo już kilka lat temu przestało być ciężką pracą. 

Widzisz górnik dostaje wypłatę nawet jak kopalnia ma stratę bo się mu k**wa należy za wykonaną pracę zgodnie z umową jaką zawarł. Ty tez musiałbyś zapłacić swoim pracownikom za wykonaną pracę, to twój problem, że nie potrafisz sobie zapewnić zysku albo zbyt mały.  Podobnie jak kontraktujesz towar to albo firma odbiera w cenie ustalonej, albo płaci ci kary umowne gdy cena spadnie na tyle, że jest bardziej dla niej opłacalne zerwanie umowy zapłacenie kar niż jej wypełnienie

Zrozum nie możesz siebie zestawiać z jakimkolwiek etatowym pracownikiem ty jesteś w pozycji właściciela przedsiębiorstwa. A takim nie licząc państwowych dofinansowywanych często studni bez dna, lub covidowej patologii która zapewniła rekompensaty za odgórne nakazanie zawieszenia działalności gospodarczej nie powinno się należeć  żadnych zapomóg. Albo przystosujesz się do rynku albo zamykasz firmę/gospodarstwo i robisz coś innego. A tak następuje konserwacja i przedłużanie agonii tych wszystkich gospodarstw które i tak czeka likwidacja, a takich jest w kraju na papierze 75% (licząc wnioski na dopłaty bezpośrednie), bo w rzeczywistości to jednak mniej.

BTW północna WLKP 440-500 PLN w zależności od ilości 

Gdzie płacą w Wlkp 500 ?

Opublikowano (edytowane)

Mam takiego sąsiada🤣 działka 3.5 ha w klienie to twierdzi ze jest 3ha, robiłem mu usługowo talerzowanie, ustawiłem w ciagniku licznik i zrobiłem 3ha, zjechałem do domu a on wieczorem przychodzi że nie skończone, a ja mowię że zgodnie z umowa zrobiłem 3ha🤣🤣🤣🤣🤣

Zapłacił ze 3 to zrobiłem 3🤣

Edytowane przez przemek28_28
  • Haha 2
Opublikowano (edytowane)

To jak tam mówią, że drożeje, to znaczy, że tanieje xD 

A nie, przepraszam, na MATIF zdrożała o 1 euro xD Tylko co z tego, jak od 20.10.2023 staniała o 15 euro ... Chociaż lokalny skup podniósł cenę mokrej o 10zl/t xD

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
57 minut temu, Tomasz0611 napisał:

To jak tam mówią, że drożeje, to znaczy, że tanieje xD 

A nie, przepraszam, na MATIF zdrożała o 1 euro xD Tylko co z tego, jak od 20.10.2023 staniała o 15 euro ... Chociaż lokalny skup podniósł cenę mokrej o 10zl/t xD

Wystarczyło, że państwa wstrzymują się od dawania daniny żełenskiemu i chłop w końcu wymyślił sam że muszą firmy rolnicze u niego wystąpić po zgodę na export a tym samym zacząć płacić podatki z tego tytułu....być może skończy się to podwyżką cen zboża....

Opublikowano

Cóż, właściwie było do przewidzenia rok temu, że z kukurydzą będzie problem. Sam zasiałem 3 razy mniej, ale inni sporo, bo się wielu spodobała uprawa bez roboty, a teraz nie ma gdzie sprzedać zbytnio nawet.

Opublikowano (edytowane)

Za wiele nie zostanie jak jednostka siewna w tym roku 1000zl za woreczek xD 3t mokrej na same nasiona ...

Ale dobrze, niektórym się wydawało, że się jakoś zaorze, uprawi, usługa przyjedzie zasieje i skosi i zostanie 3000 czy 4000 z ha, a tu d*pa, w najlepszym wariancie wyjście na zero.

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, fabio napisał:

ta faktura  to jakby dostac w morde

Otumani cię to jak pojedziesz po materiał siewny, lepsze Pionery po 900zł za woreczek jak zapłacisz do 15.04 ... I to netto, po 1.01.2024 pewnie VAT dojdzie, czyli już 960zł wyjdzie, za woreczek nasion na 1ha ...

Opublikowano
9 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Otumani cię to jak pojedziesz po materiał siewny, lepsze Pionery po 900zł za woreczek jak zapłacisz do 15.04 ... I to netto, po 1.01.2024 pewnie VAT dojdzie, czyli już 960zł wyjdzie, za woreczek nasion na 1ha ...

Oj tam oj tam. Do mnie już wydzwaniają żeby brać nasiona kukurydzy na przyszły rok. 11 worek gratis.

Opublikowano
7 minut temu, 6465 napisał:

Oj tam oj tam. Do mnie już wydzwaniają żeby brać nasiona kukurydzy na przyszły rok. 11 worek gratis.

wciskaja stare  zwyrodniale guw,,a co nikt niechce tak bylo u mnie

Opublikowano

kukurydza sucha 800 odbiór z gospodarstwa umowa połowa sierpnia

760 sucha umowa koniec sierpnia, reszta czeka czerwiec

ale z rzepakiem wtopiłem  z kontraktem ostatnio

jezęli chodzi o mokrą kukurydzę to zacytuję tu często pisany cytat " kto nie ryzykuje nie pije szampana" i zaryzykowali i nie wypiją, 

a owies melvit szczytno 1100

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Neveragain
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2024? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną.
    • Przez weronikasa
      Witam serdecznie i zapraszam do kontaktu w razie potrzeby przewiezienia maszyny rolniczej.
      Przewozimy niemal wszystkie urządzenia i maszyny rolnicze. Do każdego Klienta podchodzimy indywidualnie. Staramy się tak planować trasy, aby móc zapewnić jak  najlepszą stawkę.
      https://www.eu-transport.pl/transport-maszyn-rolniczych
      Zostawiam odnośnik,  pozdrawiam
    • Przez Matey
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2020? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionac? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na cen? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Link do tematu z roku 2019: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/273042-ceny-kukurydzy-2019/

• Przez yaroslaw
      No  to  sezon kukurydziany  2021 uznajemy  za  rozpoczęty  Gorzelnia Rąbczyn 650zł/t przy 30%   każdy dodatkowy procent wilgotności  to 12zł mniej  a za każdy procent  poniżej trzydziestu  to plus 8zł  Przy większych  ilościach   można a nawet  warto  się  potargować  .  Zaprzyjaźniona  suszarnia  dzisiaj  pierwszy  transport  w tej samej  cenie   plon  około 10t/ha
    • Przez danielhaker
      Kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v