Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, Mateusz1q napisał:

Zaproponowałem za hektar kuku 7000 jako hodowca bydła a wielki pan mokro żniwiarz powiedział że za mało, powodzenia bo ja tam 10 ton nie widze

to dawaj do mnie z tą ceną , mam 50ha , zach.polski

Opublikowano (edytowane)
59 minut temu, Mateusz1q napisał:

Zaproponowałem za hektar kuku 7000 jako hodowca bydła a wielki pan mokro żniwiarz powiedział że za mało, powodzenia bo ja tam 10 ton nie widze

Centralna Polska mogę ci sprzedać 8ha.

Edytowane przez 6465
Opublikowano
4 godziny temu, v11 napisał:

Już z takich prób wychodziło i więcej jak 30t w wiaderku a w kombajnie 10 t czemu nie wiem i zachęcam każdego co nie wierzy zrobić tak próbę 

Też tak robiłem, teraz nie liczę, nie ważę to nie ma sensu 

1 godzinę temu, Mateusz1q napisał:

Sprzedam Ci za 5,5 tyś plus 30 t obornika 

Opublikowano

Powiedzmy, że się umówiłem na razie na 5,5 tyś/ha za jedną działkę kukurydzy. Mi starczy kiszonki, a czy za ziarno by wyszło lepiej.....??? Do tego spokój. Tylko trochę słomy szkoda. 

Opublikowano (edytowane)

7000, czy 5500 za ha kukurydzy to dobra cena, u mnie to 2600 zł/ha za taką 40:60, 2,5/1 m mogę dostać, (zbiór na kiszonkę to śr 1200 zł/ha), Są i ogłoszenia od 4000 do nawet 10000 zł/h, najwięcej 6500-8500. Mazowieckie zachód,

Edytowane przez Norman
Opublikowano
6465 napisał:

59 minut temu, Mateusz1q napisał:

Centralna Polska mogę ci sprzedać 8ha.

Tomek pan Mateusz w tamtym roku w tym temacie dawał 2.5tys dzierżawy i chyba jeszcze plus doplaty tak teraz i po 7 pewnie qq kupuje 😆😆😆

• Haha 1
Opublikowano
17 godzin temu, zetorr6441 napisał:

Następny co ma po kilka kolb... 

Policz sobie obsadę x ,,2kolby" x wage ziarna z tej ładnej kolby 

30t jak nic ..

jakie 30 ja widze 40 😂

to wina pogody-a na to zaden rolnik nie ma wplywu.

bylem wieczorem z talerzowka w innym rejonie... z 5 ton moze bedzie kolby jak reka dziecka..

Opublikowano
1 godzinę temu, jacus napisał:

jakie 30 ja widze 40 😂

to wina pogody-a na to zaden rolnik nie ma wplywu.

bylem wieczorem z talerzowka w innym rejonie... z 5 ton moze bedzie kolby jak reka dziecka..

Od dłoni do barku? a dwie trzy kolby to dobre doświetlenie łanu rzadszy siew i dobre nawożenie .Kiedyś pisałem moją przestresowałem nawet za mocno ale jest po jednej kolbie i bez rozgałęzień ale jest zbyt zielona jakby spuźniona w rozwoju

Opublikowano

na słabych ziemiach w latach suchych nawet dużo mniej -mam kawałem gdzie wzdłuż drogi rosną drzewa pierwsze kilkanaście rzędów zawsze same wyrośnięte badyle -kiedyś spróbowałem siać na 28 cm i o dziwo były kolby i to spore -do tego czasu tak sieję pierwsze 2 siewniki a trzeci na 22cm

Opublikowano

ruch będzie dopiero po 15 w zależności co się stanie ale i tak będze kicha bo od nowego roku będzie puszczone i co wtedy? skupujący też biorą to pod uwage 

Opublikowano

Ja sieje 93tys w ubiegłym roku średnia 13t dwa poprzednie pow 15t na mokro. Odmiana farm Moritz.

Nw czemu nie mogę tych 16t przekroczyć , próbowałem kilku odmian i max na moritz 15.8t.

To na Podlasiu będzie 350🙄 jaja sobie robia z tą cena

Opublikowano

Planowanie obsady to ruletka w roku z dobrymi opadami plon rekordowy nawet przy 90 tyś w roku suchym v klasa  70 tyś to za dużo  trzeba wyważyć jak często jest niedobór wody jeżeli 8 x na 10 la siejemy rzadko jeżeli 2 x na 10 lat siejemy raczej gęsto ziemie lekkie rzadko ciężkie gęsto a problem stwarza jedynie przewidywanie ilości wody i w jakim czasie .Gęsty siew słaba gleba suchy rok plon zerowy natomiast rzadki siew nawet na ciężkiej ziemi duzo opadów rekordu nie będzie ale i wielkiej krzywdy też nie . Do tego jeszcze potrzebna strategia kolby fix czy flex 

9 minut temu, zetorr6441 napisał:

Ja sieje 93tys w ubiegłym roku średnia 13t dwa poprzednie pow 15t na mokro. Odmiana farm Moritz.

Nw czemu nie mogę tych 16t przekroczyć , próbowałem kilku odmian i max na moritz 15.8t.

To na Podlasiu będzie 350🙄 jaja sobie robia z tą cena

nawet nie marzę o takich plonach 

Opublikowano (edytowane)

to trzeba larum podnieść i dopłacą do wyborów  do mokrej 

a z początkiem roku gadali coś ,że orlen będzie skupował na biogas albo na bigos ...  już nie pamiętam dokładnie

Edytowane przez farmerss34
Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, wojtal24 napisał:

Tomek pan Mateusz w tamtym roku w tym temacie dawał 2.5tys dzierżawy i chyba jeszcze plus doplaty tak teraz i po 7 pewnie qq kupuje 😆😆😆

???? Normalna stawka u nas teraz 4000 na ziemiach gdzie w susze rośnie 60t buraków a w normalnym roku 80

Z kukurydzom biznesmeni krzyczący po 10 schodzą już na 8 ale nie wiem nadal na co liczą 

Edytowane przez Mateusz1q
Opublikowano
szymon1105 napisał:

21 godzin temu, adamson330 napisał:

To oni nadal działaj? Szmidt że Slesina? 

Już nic nie kupują, ludzie są zwolnieni i firma szykowana pod sprzedaż a co z kontraktami z wiosny wielka nie wiadoma.

Qq go pokonała jakby nie robił to i tak na każdej tonie w plecy + ogromne ilości rzepaku mu zalegały bo przegabili najlepszą cenę 

A co do tego że de house podobnie płaci a żyją no może tak ale to nie można tak rozpatrywać bo oni robią w dużej części na paszę i oni sobie na końcowym produkcie odbiją wszystko 

podobno Schmidt jest już sprzedany.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Neveragain
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2024? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną.
    • Przez weronikasa
      Witam serdecznie i zapraszam do kontaktu w razie potrzeby przewiezienia maszyny rolniczej.
      Przewozimy niemal wszystkie urządzenia i maszyny rolnicze. Do każdego Klienta podchodzimy indywidualnie. Staramy się tak planować trasy, aby móc zapewnić jak  najlepszą stawkę.
      https://www.eu-transport.pl/transport-maszyn-rolniczych
      Zostawiam odnośnik,  pozdrawiam
    • Przez Matey
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2020? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionac? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na cen? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Link do tematu z roku 2019: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/273042-ceny-kukurydzy-2019/

• Przez yaroslaw
      No  to  sezon kukurydziany  2021 uznajemy  za  rozpoczęty  Gorzelnia Rąbczyn 650zł/t przy 30%   każdy dodatkowy procent wilgotności  to 12zł mniej  a za każdy procent  poniżej trzydziestu  to plus 8zł  Przy większych  ilościach   można a nawet  warto  się  potargować  .  Zaprzyjaźniona  suszarnia  dzisiaj  pierwszy  transport  w tej samej  cenie   plon  około 10t/ha
    • Przez danielhaker
      Kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v