Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano (edytowane)

Wczoraj piast płoński 

Qq 1160

Pszenica 1260

Cedrop Raciąż

Pszenica 1300

Lokalny skup 

Pszenica 1230-1300

pszenzyto 1160

zyto 1000

Ceny netto

Paszarnie innego zboża nie kupują.

Edytowane przez Bugii
  • Like 1
  • 0
Opublikowano
10 minut temu, szymek napisał:

miechów okoliczne skupy.

Buduje się nowy duży skup koło Książa ten co ma Claasa otwiera skup będzie konkurencja

• 0
Opublikowano
grys napisał:

10 minut temu, szymek napisał:

miechów okoliczne skupy.

Buduje się nowy duży skup koło Książa ten co ma Claasa otwiera skup będzie konkurencja

swierkot? w którym miejscu?

• 0
Opublikowano

Witajcie .

Od Biłgoraja zacząć i tak w stronę Zamościa i dalej Kierunek Chełm , przez ostatnie lata powstało bardzo dużo skupów  .

Tak jak by wiedzieli że będzie czym , handlować takie ilości skupów jeden od drugiego , od miejscowych nie nakupili by tyle zboża by się utrzymać .

• 0
Opublikowano
2 minuty temu, witejus napisał:

Raczej nie będą się ścigać z ceną.

wiadomo że nie dadzą nie wiadomo ile ale im więcej skópów tym lepiej bo okoliczni się rozbijają i zawsze jest wybór czy do tego czy do tego bo ten tyle a ten tyle u tego szybciej płaci ten na umowe , są tego plusy to w promieniu 20km bedzie 7 skup bo jeszcze CN Kielce ma w Klemęcicach otworzyć 

3 minuty temu, szymek napisał:

aż muszę podjechać zobaczyc z ciekawości. a pewne to że to swierkot buduje skup?

tak wszyscy mówią nawet ci co budują że ten co ma Claasa

• 0
Opublikowano

Raczej beda mieli gdzie tanio kupić, wiec nie ma co liczyć że u nas dadzą lepszą cenę jak będą mieli dużo towaru. 

14 minut temu, VonVegans napisał:

Widocznie ma cynk.chce szybko tanio nakupic.pewnie będzie drożec w niedalekiej przyszłości

• 0
Opublikowano

Policzcie ile można zakupić ziemi za sprzedaną pszenicę w ceneie1400 zł 

Polska w środku stawki

Zgodnie z danymi podanymi przez Eurostat średnia kwota za hektar ziemi w Polsce przekracza 10 tys. EUR (10 937 €). Europejski Urząd Statystyczny podał dane dla kilku województw w naszym kraju.

zachodniopomorskie 6993 €/ha

podkarpackie 7122 €/ha

lubuskie - 7282 €/ha

świętokrzyskie 7684 €/ha

lubelskie 8854 €/ha

śląskie 9017 €/ha

dolnośląskie 9149 €/ha

małopolskie 9418 €/ha

łódzkie 9771 €/ha

mazowieckie 10564 €/ha

pomorskie 10594 €/ha

warmińsko - mazurskie 10983 €/ha

opolskie 11463 €/ha

podlaskie 11966 €/ha

kujawsko - pomorskie 13108 €/ha

wielkopolskie 15481 €/ha

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Alanio2011 napisał:

Drodzy rolnicy ! Niestety zbliza sie koniec rolnictwa jakie znamy. Notoryczy naplyw towaru ze wschodu ktory bedzie trwal latami i nikt go nie powstrzyma zniszczy nas szybciej niz myslimy.Z drugiej strony pazernosc budzetu czyli paliwo,nawozy itd. i jestesmy w czarnej du... .Wszystkim ten stan odpowiada a rolnictwo zginie w ciagu  kilku lat w ciszy i osamotnieniu tak jak wygineli hodowcy trzody. Tak ja to widze.

Skupy tylko zminiaja cene jak jest na czerwono.

Skad Ty bierzesz takie informacje ?;) 

• 0
Opublikowano
10 godzin temu, witejus napisał:

Podobno pszenica w małoposce 1250, ale pewności nie mam😆, do jutra puste forum zostanie🤣

to tyle co po zniwac de heus placil ..

2 godziny temu, jarecki napisał:

to juz nie ta rosja co kiedyś , z informacji wynika ze  w znacznej czesci ci co jadą na Ukraine są z biednych regionów rosji  jak nie masz nic do stracenia jesteś  biedny to sobie jedziesz ale czym jestes bogatszy to widzisz i karkulujesz co mozesz stracić 

rosjanie etniczni wymieraja w szybkim tempie a mnoza sie muzulmanskie i inne mniejszosci[ja w calej europie] wiec trzeba ich liczbe troche zredukowac...

1 godzinę temu, melon10641 napisał:

Źle czytasz ze zrozumieniem. Historia uczy nas że niemal każde nasze powstanie kończy się klęską a już ostatnie skończyło się wielką masakra ludności cywilnej. Sami powstańcy mówią nigdy więcej powstań. Poczytaj trochę o powstaniu warszawskim to będziesz wiedział, że z dużym prawdopodobieństwem ktoś z kierownictwa był agentem rosyjskim :)

Wysłano dzieci bez broni, bez umiejętności obsługi tej broni na dobrze wyposażone jednostki policji niemieckiej, która z resztą wiedziała o powstaniu.

I kiedy to zrobiliśmy? Na koniec wojny kiedy już nic nie mieliśmy do powiedzenia bo było wiadome, że sowieci zwycięża, powstanie ani trochę nie miało wpływu na geopolitykę i na ustalenia po wojenne. Nikt nie mógł pomóc powstańcom. To był pomnik głupoty naszego narodu a nie męstwa i to trzeba szczerze przyznać. Bo 200 tyś ludzi zginęło za nic, bez sensu. 

Pomyśl, teraz że wysyłasz swoje 14-16 letnie dziecko np. na 2 tygodniowy obóz w lesie gdzie wiesz, że idą burze. Bez przygotowania, bez namiotu i ubrań na zmianę. No nie puścisz dziecka na takie coś. A kierownictwo powstania wysłało dzieci na pewną śmierć. 

Co innego wojsko albo służba w rezerwie a co innego dawanie dzieciom broni, która nie strzela i wysyłanie w bój. 

kurna -powstancy mieli ok 2000 sztuk broni palnej -slownie dwa tysiace- mieli ja dzieciom dawac jesli ludzie po wojsku i przeszkoleni nie mieli czym walczyc ????? to kolejny  mit..

31 minut temu, szymek napisał:

swierkot? w którym miejscu?

no swierkot wam zaplaci 🤣🤣🤣

w tamtym roku skup kukurydzy zaczynal od 580 netto-nawet u nas byla 620 🤣, w tym roku nie wiem nikt nawet tam nie dzwonil

• 0
Opublikowano
51 minut temu, galan99 napisał:

Witajcie .

Od Biłgoraja zacząć i tak w stronę Zamościa i dalej Kierunek Chełm , przez ostatnie lata powstało bardzo dużo skupów  .

Tak jak by wiedzieli że będzie czym , handlować takie ilości skupów jeden od drugiego , od miejscowych nie nakupili by tyle zboża by się utrzymać .

Wiedzieli ze będzie wojna na upainie i to już kilka lat temu? Może mają gorącą linię z Putinem?  Idź ty do dobrego lekarza bo cię ta twoja paranoja  zupełnie zniszczy.

• 0
Opublikowano (edytowane)
40 minut temu, jacus napisał:

no swierkot wam zaplaci 

Tylko że Świerkot  Studzionce a Świerkot w Książu to dwie odrębne firmy, co nie znaczy że będzie rewelacyjnie płacił.Tam nawet ci co tam pracują kukurydzę sprzedają komu innemu.

Edytowane przez witejus
  • 0
Opublikowano
11 minut temu, Navara1988 napisał:

Propozycja dzisiaj 1360 netto konsumcja w poniedziałek było 1320 coś się ruszyło agrarvet

To dzisiaj chcą pisać umowę  ?

https://www.agrofoto.pl/produkcja-roslinna/zboza/ukraina-minister-rolnictwa-o-duzym-spadku-zbiorow-kukurydzy-w-2022-r,126623.html     Ta kukurydza (gorszej jakości ) zbierana w lutym , marcu przyjedzie do polski  ! Kowalczyk już  czeka  !

• 0
Opublikowano

tak na chłopski rozum jak po żniwach pszenica była po 1500 i nikt nie sprzedawał bo nas rozochociły ceny z marca to normalne i logiczne było aby rynek zredukował cenę by potem ponownie trochę podnieść i wtedy będą z zadowoleniem sprzedawać , wielkie koncerny nie będą błagać o towar mają swoje sposoby , takie moje skromne zdanie prostego rolnika . Sam zostałem z całymi zbiorami bijąc się trochę z myślami że trzeba było rzepak w żniwa a pszenicę zaraz po ale pewnie nie ja jeden tak mam trzeba wyluzować i cierpliwie czekać może będzie dobrze może nie , nie można całe życie sprzedawać tylko w górce cenowej 

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Screenshot_2022-12-24-10-53-04-596_com.google.android.youtube.jpg

23 minuty temu, grys napisał:

tak na chłopski rozum jak po żniwach pszenica była po 1500 i nikt nie sprzedawał bo nas rozochociły ceny z marca to normalne i logiczne było aby rynek zredukował cenę by potem ponownie trochę podnieść i wtedy będą z zadowoleniem sprzedawać , wielkie koncerny nie będą błagać o towar mają swoje sposoby , takie moje skromne zdanie prostego rolnika . Sam zostałem z całymi zbiorami bijąc się trochę z myślami że trzeba było rzepak w żniwa a pszenicę zaraz po ale pewnie nie ja jeden tak mam trzeba wyluzować i cierpliwie czekać może będzie dobrze może nie , nie można całe życie sprzedawać tylko w górce cenowej 

Nie chodzi o pazerność , tylko zobacz po ile sprzedano ludziom nawozy opryski i paliwo. I uważasz że te 1500 tak dużo jak ktoś kupił azot po 4 tys a paliwo po 8 ? A gdzie inne opłaty , a gdzie spłata kredytu? 

Ogólnie ja nie mam na szczęście kredytu ale teraz ci co mają to lekko nie mają. 

• Like 1
  • 0
Opublikowano
21 minut temu, grys napisał:

no właśnie. w rolnictwie trzeba liczyć średnia kilkuletnią (5 letnią). w tym roku płaczemy że spadło, a co mają mówić ci co w tamtym roku przed świętami po 1260 sprzedawali bo spadało też. i jakoś wszyscy żyją i biją się o dzierżawy. 

1 godzinę temu, galan99 napisał:

Policzcie ile można zakupić ziemi za sprzedaną pszenicę w ceneie1400 zł 

Polska w środku stawki

Zgodnie z danymi podanymi przez Eurostat średnia kwota za hektar ziemi w Polsce przekracza 10 tys. EUR (10 937 €). Europejski Urząd Statystyczny podał dane dla kilku województw w naszym kraju.

zachodniopomorskie 6993 €/ha

podkarpackie 7122 €/ha

lubuskie - 7282 €/ha

świętokrzyskie 7684 €/ha

lubelskie 8854 €/ha

śląskie 9017 €/ha

dolnośląskie 9149 €/ha

małopolskie 9418 €/ha

łódzkie 9771 €/ha

mazowieckie 10564 €/ha

pomorskie 10594 €/ha

warmińsko - mazurskie 10983 €/ha

opolskie 11463 €/ha

podlaskie 11966 €/ha

kujawsko - pomorskie 13108 €/ha

wielkopolskie 15481 €/ha

niech pokażą tą ziemię w mazowieckim z tego roku po 45tyś. na ogłoszeniach jak jakimś cudem coś się pojawi (bo przecież lepiej oddać w dierżawę po 2500) to od 90 do 120tyś. tylko po prostu u notariusza większość zaniża cenę i dlatego potem takie informację GUS podaje.

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Ja bym powiedział że ceny były zawyżane z uwagi na to że ludzie wyłudzali kredyty na niski procent wstawiając większe kwoty, sam się spotkałem nie raz z taką osobą która wprost się do tego przyznawała . Ale przez takich idiotów sam musiałem do skarbowego dopłacić podatek bo uznali że za tanio kupiłem i coś nie halo. 

Te ceny które są podane to nikt nie wyłączył działek sprzedawanych pod budowę a które w chwili sprzedaży były rolnymi . Jeżeli ktoś kupuje hektar za 30 tys a inny 10 arów za 100 tys więc jaką mamy średnia .

• 0
Opublikowano
7 minut temu, Damianek20 napisał:

Nie chodzi o pazerność , tylko zobacz po ile sprzedano ludziom nawozy opryski i paliwo. I uważasz że te 1500 tak dużo jak ktoś kupił azot po 4 tys a paliwo po 8 ? A gdzie inne opłaty , a gdzie spłata kredytu? 

Ogólnie ja nie mam na szczęście kredytu ale teraz ci co mają to lekko nie mają. 

Koszta jak koszta, przy 8 tonach po 1500zł wychodzi 12000zł z ha. Kosztów było ze 4000 to 8000 z hektara jest na czysto. Na rzepaku wychodzi podobnie, gospodarstwo 10 ha mogło wypracować 80 tysięcy na czysto, gdzie pracy jest może ze 2 tygodnie. A co w przypadku jak masz 200ha? Półtora miliona na czysto w rok...

Ostatnie dwa lata to najlepszy okres w naszym rolnictwie.

• Like 4
  • 0
Opublikowano
6 minut temu, olkosio napisał:

no właśnie. w rolnictwie trzeba liczyć średnia kilkuletnią (5 letnią). w tym roku płaczemy że spadło, a co mają mówić ci co w tamtym roku przed świętami po 1260 sprzedawali bo spadało też. i jakoś wszyscy żyją i biją się o dzierżawy. 

a niech się biją nawet niech po 3000tyś i dopłatę i jeszcze lo.... zrobią . Trzeba znalezć złoty środek wiadomo że kto się nie rozwija ten się cofa ale też nie można za wszelką cenę kosztem zdrowia czy rodziny tylko w ziemi jak kret siedzieć i więcej i więcej  a znam takich 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v