Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

21354 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano (edytowane)
36 minut temu, Wędrowycz85 napisał:

I dlatego unia przez tyle lat wpompowała w nasze rolnictwo i drogi   tyle mld euro żeby koniec końców nas doprowadzić do upadku?

Połowa z was co tu wypisuje różne brednie chyba nigdy nie była pozagranicą własnego województwa o granicy kraju nie wspominając. Otóż wszędzie w Europie sytuacja jest podobna do naszej. Kryzys, inflacja, wysokie ceny paliwa, wysokie ceny ogrzewania/prądu.  A tutaj czytam brednie jak to nasz rząd  na spółkę z unią ( a może z żydami lub amerykańcami albo innym rządem światowym) realizuje jakiś długoletnie plany  wyniszczenia Polski i zniewolenia obywateli.  

Wieczory są  długie a roboty w polu brak  - polecam co niektórym lekturę książek na temat drugiej wojny światowej  oraz sytuacji politycznoekonomicznej w trakcie i po wojnie. Każda wojna przynosi kryzys a po każdym kryzysie następuje rozwój gospodarczy - to są FAKTY HISTORYCZNE.  

w nasze drogi? kolego drogi budują nie po to żebym  z Białegostoku  do szczecina z rodziną się przejechał, tylko po to żeby z Berlina do Moskwy towary wozić, jakbyś zauważył to budowano głównie drogi wschód -zachód, a dlaczego nam nie zbudowano np. północ- południe 

po drugie my też wpłacamy składki do budżetu UE

po trzecie kto te drogi budował a raczej kto na nich kasę robił i gdzie podatki odprowadzał

po czwarte w rolnictwo ? czy tego nie widzisz ile tego zachodniego złomu po polach jeździ, ile używanego zostało wywiezione

oni nas dla przyjemności wydawania euro w Polsce nie wzięli oni nas wzięli do tego kołchozu żeby na tym zarobić i mieli to wszystko skalkulowane

i ostatnie kolego nawet o tym nie wiesz ale wolnym człowiekiem to ty nie jesteś nawet podstawowej formie , my jako rolnicy to tylko nakazy i zakazy, mając dom będą decydować za ciebie czym masz ogrzewać, czy w ogrodzie możesz drzewo wyciąć itd

Edytowane przez pawelek98
  • Like 5
  • 0
Opublikowano
10 minut temu, pawelek98 napisał:

w nasze drogi? kolego drogi budują nie po to żebym  z Białegostoku  do szczecina z rodziną się przejechał, tylko po to żeby z Berlina do Moskwy towary wozić, jakbyś zauważył to budowano głównie drogi wschód -zachód, a dlaczego nam nie zbudowano np. północ- południe 

A2 i A4 to główne drogi wschód-zachód w naszym kraju o czym zresztą świadczą parzyste numery tych drug. S3, A1 i obecna S19 po trasie ktorej pobiegnie viacarpathia czyli  trasy północ południe. Dalej będziesz coś bredził o braku tras północ-południe?

15 minut temu, pawelek98 napisał:

po drugie my też wpłacamy składki do budżetu UE

Tak, wpłacamy, jak każdy inny kraj członkowski.

16 minut temu, pawelek98 napisał:

po trzecie kto te drogi budował a raczej kto na nich kasę robił i gdzie podatki odprowadzał

Wybudowały te firmy, które przedstawiły najlepszą  ofertę. 

19 minut temu, pawelek98 napisał:

po czwarte w rolnictwo ? czy tego nie widzisz ile tego zachodniego złomu po polach jeździ, ile używanego zostało wywiezione

Widocznie zachodni złom lepszy od c360 i bizona, które klepaliśmy w latach 1960-1990 bez żadnych znaczących zmian konstrukcyjnych. 

22 minuty temu, pawelek98 napisał:

ostatnie kolego nawet o tym nie wiesz ale wolnym człowiekiem to ty nie jesteś nawet podstawowej formie , my jako rolnicy to tylko nakazy i zakazy, mając dom będą decydować za ciebie czym masz ogrzewać, czy w ogrodzie możesz drzewo wyciąć itd

Idź na jakiś marsz niepodległości  i powiedz to weteranowi z drugiej wojny światowej to ci napluje w mordę.

Jak Ci tak źle w rolnictwie to idź na etat.  Ktoś cie trzyma na tyk polu lub w oborze?

• 0
Opublikowano
Wędrowycz85 napisał:

7 minut temu, mds212 napisał:

A ten dalej mysli ze unia swoje pieniadze w Polske wpompowuje. Tak jak PIS swoje pienaidze polakom rozdaje xD

Nie, amerykańskie albo afrykańskie. W przeciwieństwie do niektórych wiem jak działa system podatkowy oraz że rząd nie ma własnych pieniądzy.  Przypomnij sobie Polskie rolnictwo i drogi z końcówki lat 90 i porównaj z dzisiejszym obrazem.

12 minut temu, tmk1974 napisał:

Zarzekali się, że będą pilnować żeby żaden tir z tego skupu nie wyjedzie, i jak myślicie, jak było? 

A jak mogłobyć - szopka wyborcza odstawiona, obiad i popijawa w restauracji  za składkowe odbębniony, stażystom kanapkę i kubek herbaty dali i do domów się rozjechali. 

a w latach 80 był lepiej jak w 50 to znaczy że rządy radzieckie nie były takie źle xd

• 0
Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, pawelek98 napisał:

no bez jaj , drogi buduje się wedle obciążenia ruchem , mieszkam przy drodze tranztyowej wschód zachód i nigdy nie miała byc w planach rozbudowana a chodzi mi o DK 50  I chyba A1 BEDZIE SZYBCIEJ UKONCZONA NIZ A2  ,  A4  to jest ruch lokalny , regionalny . 

6 minut temu, Wędrowycz85 napisał:

tu akurat chodzilo o finansowanie , firmy zagraniczne miały przewage kapitałową mogły inwestować a potem otrzymywać pieniądze od zleceniodawcy , mialy gwarancje bankowe , obecnie to polskie firmy juz sporo budują ale dzieki zmianie finansowania GDDKIA ale tez niskim kredytom bankowym 

Edytowane przez jarecki
  • 0
Opublikowano

"Unia wpompowuje ..." :D Dobre

Unia nas doi cały czas. W okresie przed akcesyjnym otworzyliśmy się na UE, dostaliśmy jakieś tam ochłapy typu Sapard, a oni na zalali swoją dotowaną produkcją. Potem tak wynegocjowali wejście że dostaliśmy 25 % dopłat - wielki sukces SLD i PSL, w zamian komisarzem została niejaka Hibner z SLD. W nagrodę za niszczenie polskich przedsiębiorstw komisarzem został też niejaki Lewandowski dodajmy że Janusz PO. Nie zapominajmy o największym polaku w historyii Donaldzie T., prezydęcie UE, który za swoją oddaną służbę niemieckiej pani i za inne tego typu np za zakup po super okazyjnej cenie Karakanów.

UE daje pieniądze, ale nie swoje tylko wpłacone przez nas do wspólnej kasy pieniądze i pozwala na takie inwestycje, które są korzystne dla państw zachodnich - czytaj głównie dla Niemiec, w mniejszym stopniu dla Francji. Może wychodziliśmy na tym dealu na zero, po otwarciu polskiego rynku na UE, ale obecnie to już się kończy i będziemy więcej wpłacać niż otrzymywać pieniędzy z UE.

Dopłaty dopiero teraz będą ponad średnią unijną, dzięki strasznemu reżimowi.

A cena pszenicy po której ją sprzedałem w żniwa to 1350 PLN/t. :)

Zostało mi jeszcze do sprzedania 3 przyczepy i na strychu jedna :)

• Like 1
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano
16 minut temu, Wędrowycz85 napisał:

Ta, a potem przez system aneksów do umowy robiła się najdroższa, lub już w momencie składania takiej oferty ,oferent nie miał zamiaru płacić podwykonawcom.

• 0
Opublikowano

nie zapomnijcie o Jarku, który gadał że w ogóle nie potrzebuje polski chłopina dopłat 🤭

• 0
Opublikowano

przed chwilą Agrobiznes podał o rekordowych zbiorach pszenicy i kuku na świecie .

Firma owoców kampol - padła w h*j rolników kasy nie dostanie za towar zadłużenie firmy około 200 milionów .

• 0
Opublikowano

Niejedną jeszcze paranoję Przetrzymać przyjdzie- robiąc swoje! Kochani, Róbmy swoje! Róbmy swoje! Żeby było na co wyjść.   Piosenka  Wojciecha Młynarskiego   z 1986  roku.       Wesołych Świat.

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, pawelek98 napisał:

popier....... to my sobie możemy

mamy robolami i tyle, ktoś stoi przy mapie i znaczy niemcy produkcja przemysłowa , polaczki robotnicy i wczasy w lesie, ukraina produkcja rolna 

i żadne protesty tego nie zmienią, musiałaby być rewolucja na skalę światową, ale nie po to dali talefony kom i internet żeby do tego dopuścić

Oczywiście, inwigilacja propaganda i socjal sprawnie wszystko powstrzymuje.

• 0
Opublikowano
8 minut temu, nokia01 napisał:

Niejedną jeszcze paranoję Przetrzymać przyjdzie- robiąc swoje! Kochani, Róbmy swoje! Róbmy swoje! Żeby było na co wyjść.   Piosenka  Wojciecha Młynarskiego   z 1986  roku.       Wesołych Świat.

Róbcie swoje i róbcie swoje i sprzedajcie - firma padła , zapłaty nie będzie , kredyty zostały .

Róbcie swoje i róbcie swoje .

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Wędrowycz85 napisał:

Idź na jakiś marsz niepodległości  i powiedz to weteranowi z drugiej wojny światowej to ci napluje w mordę.

Jak Ci tak źle w rolnictwie to idź na etat.  Ktoś cie trzyma na tyk polu lub w oborze?

byłem na etacie  kolego i to jebnąłem

a ten twój weteran mieszkający w jakieś tam willi jak przyjdzie mu robić świadectwo cieplne domu, zapłacić teraz za węgiel, i po 15 zł za chleb to powie gdzie ja żyję

ja nie narzekam, pracuję i mam z czego rodzinę utrzymać,

tylko piszę jak uważam, że k.... nawet drzewa w swoim lesie bez pytania ściąć nie mogę, że sobie baranka wyhodować i bez pytania nikogo do gara włożyć nie mogę, że zaraz karpia na wędkę nie złowisz a ku...... łosiem z farmy na morzu zażerać się będziemy

• Like 1
  • Haha 2
  • 0
Opublikowano

najlepsze jest to jakich baranow wyhodowali ci politycy.  Widzialem nagranie z jakiegos spotkania z kowalczykiem , bodajze w bartoszycach, moze z miesiac temu. I on tam stoi , pier**li jakies bzdety i mowi  ze czyni starania zeby rolnik mogl na wlasne potrzeby wyhodowac , nie wiem strzelam 7 czy 10 swin na wlasny uzytek.  A ludzie na tej sali bili mu brawo za te slowa. Przeciez to powinien ktos wstac i zj***c tych ludzi ze dali sie tak oglupic ze bija brawo za to ze jakis wypierdek mowi ze pozwoli im wyhodowac pare swin na wlasne potrzeby.  normalny szok

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Przestań pieprzyć brednie. 

Rozumiem, że jakbyś miał pszenicę po 1500, saletre po 800 za tonę i mógł butelkami PET w piecu palić to byś wychwalał unie/rząd pod niebiosa🤣

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, witejus napisał:

To z traktora tylko sr** wychodzili, sikali w biegu z kabiny

3 godziny temu, tracker napisał:

nawet nie siali i nie zbierali, bo czasu było za mało ...

3 godziny temu, przemek28_28 napisał:

To samo chciałem napisac, obrobić, zasiac tydzień w ta czy w tą to jest itp to jest ch*j, zebrac to w odpowiednim momencie tu pojawia sie ,,waskie” gardło, wystarczy żeby przepadywalo to we dwóch bedą mogli jebnac winko na miedzy

Ja wiem że ciężko wam to zrozumieć ale w takim dużym gospodarstwie organizacja pracy jest trochę inna niż w waszych piaskownicach, tam nikt nie czeka aż mu zboże wyschnie bo by nigdy nie skosił, przyjeżdża suszarnia i tyle. Kombajnów było chyba cztery czy pięć też jaśkowych po 9 metrów hedery, kosiły najpierw w lubuskiem bo tam właściciel miał również coś koło 3 tyś ha a potem jechały na pomorze. Z uprawą było tak że jeden orał a drugi z poślizgiem za nim siał. Pod koniec lat 90 znajomy woził sadzeniaki z hodowli na południe, na podkarpaciu to się z niego śmiali jak im powiedział że gospodarstwo ma 3 tyś ha a w lubelskim powiedzieli że uciekł z wariatkowa bo nie ma takich pól po 100 ha w jednym kawałku.

3 godziny temu, miwigos napisał:

Wiadomo że w sezonie pracowli ile się da , fizycznie pracując by nie wytrzymali , w dobrym sprzecie 15 godzin pracować można, 4 miesiące nic niema do roboty nic nie ma do roboty, tylko wy młodzi nie wiecie co to jest dorabianie się i oszczędne życie, b teraz nawt bezrobotny nie żyje oszczędnie , takie czasy, 3tyś ha w 2 to faktycznie ciężko ,ale 300 to bez problemu

Dzieciaki które nie doświadczyły kryzysu lat 90 kompletnie nie wiedzą o co chodzi, jak z 200 osób zatrudnionych w pgr zostało dwóch to trudno żeby nie szanowali takiej roboty. W sezonie faktycznie pracowali długo ale wtedy jeszcze z rozpędu księgowa nadgodziny rozliczała jak bozia przykazała i teraz chłopy mają po 4 tysiące emerytury.

• 0
Opublikowano
2 minuty temu, masa24 napisał:

najlepsze jest to jakich baranow wyhodowali ci politycy.  Widzialem nagranie z jakiegos spotkania z kowalczykiem , bodajze w bartoszycach, moze z miesiac temu. I on tam stoi , pier**li jakies bzdety i mowi  ze czyni starania zeby rolnik mogl na wlasne potrzeby wyhodowac , nie wiem strzelam 7 czy 10 swin na wlasny uzytek.  A ludzie na tej sali bili mu brawo za te slowa. Przeciez to powinien ktos wstac i zj***c tych ludzi ze dali sie tak oglupic ze bija brawo za to ze jakis wypierdek mowi ze pozwoli im wyhodowac pare swin na wlasne potrzeby.  normalny szok

Powoli , kto zabronił trzymania świń w Polsce , rząd tylko wypełnił wolę pier**lonej Unii .

• 0
Opublikowano
31 minut temu, mikad napisał:

Kombajnów było chyba cztery czy pięć też jaśkowych po 9 metrów hedery, kosiły najpierw w lubuskiem bo tam właściciel miał również coś koło 3 tyś ha a potem jechały na pomorze. Z uprawą było tak że jeden orał a drugi z poślizgiem za nim siał.

W te kombajny to jeszcze gotów jestem uwierzyć, ale nie w 3 lub 6 tys ha  orki na łeb  🤦‍♂️

• 0
Opublikowano
44 minuty temu, mikad napisał:

Ja wiem że ciężko wam to zrozumieć ale w takim dużym gospodarstwie organizacja pracy jest trochę inna niż w waszych piaskownicach, tam nikt nie czeka aż mu zboże wyschnie bo by nigdy nie skosił, przyjeżdża suszarnia i tyle. Kombajnów było chyba cztery czy pięć też jaśkowych po 9 metrów hedery, kosiły najpierw w lubuskiem bo tam właściciel miał również coś koło 3 tyś ha a potem jechały na pomorze. Z uprawą było tak że jeden orał a drugi z poślizgiem za nim siał. Pod koniec lat 90 znajomy woził sadzeniaki z hodowli na południe, na podkarpaciu to się z niego śmiali jak im powiedział że gospodarstwo ma 3 tyś ha a w lubelskim powiedzieli że uciekł z wariatkowa bo nie ma takich pól po 100 ha w jednym kawałku.

Dzieciaki które nie doświadczyły kryzysu lat 90 kompletnie nie wiedzą o co chodzi, jak z 200 osób zatrudnionych w pgr zostało dwóch to trudno żeby nie szanowali takiej roboty. W sezonie faktycznie pracowali długo ale wtedy jeszcze z rozpędu księgowa nadgodziny rozliczała jak bozia przykazała i teraz chłopy mają po 4 tysiące emerytury.

A ursusa jakiego tam mieli 🤔😛

• 0
Opublikowano
miwigos napisał:

Zależy ile kuku by się siało , jakby ze 100 ha, to 300 bez problemu

A jakby tak wziąć się solidnie za robotę, zamiast 365 dni w roku po 24 h/dobę "siedzieć" na forach internetowych, to pewnie by i 1000 ha ogarnął człowiek 😎

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v