Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

21354 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

W mojej gminie suszy nie było

2 minuty temu, VonVegans napisał:

Zaraz Wicherek pegazusem cię namierzą i suszowe cofną 

1 minutę temu, mds212 napisał:

To na kogo teraz zaglosujesz?

to się może jeszcze zmienić ale dzisiaj widzę nadzieję w Agrounii

• Like 2
  • 0
Opublikowano
14 minut temu, Wicherek napisał:

W mojej gminie suszy nie było

to się może jeszcze zmienić ale dzisiaj widzę nadzieję w Agrounii

Mis ie nie podoba ten przemadrzaly krzykacz

• 0
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, macius11157 napisał:

skad jestes ? Gdzie bedziecie starajkowac Gdzieś na wschodzie?

Na Hrubieszów ma konwój ruszyć

Edytowane przez STIG13
  • Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
59 minut temu, ws71 napisał:

O Jakiej pazerności co ty chłopie chory jesteś ?  Nie miałeś nigdy tak że chciałeś sprzedać tuczniki drożej a potem staniały ? Czy nie jesteś pazerny i oddajesz pośrednikowi taniej o 1 zł żeby on zarobił. Czemu chodujesz 1000 tuczników a nie 10 ? Z pazerności ? Ja tam sprzedałem pszenicę po żniwach ale ty nie jesteś rolnikiem skoro tak piszesz

Mozesz mi wytłumaczyć o co idzie obecnie ta cała awantura skoro przy cenie 1300 zł pszenica wszyscy zgodnie twierdza że na czysto wychdzi dochód od 3-4 tys  z ha nie wliczając dopłat, to ja nie mam takiego zysku na czysto ze  sprzedaży 1000 tuczników jak rolnik z 12ha pszenicy , chyba faktycznie jest coś na rzeczy w stwierdzeniu naczelnika państwa o pazerności części rolników

O Jakiej pazerności co ty chłopie chory jesteś ?  Nie miałeś nigdy tak że chciałeś sprzedać tuczniki drożej a potem staniały ? Czy nie jesteś pazerny i oddajesz pośrednikowi taniej o 1 zł żeby on zarobił. Czemu chodujesz 1000 tuczników a nie 10 ? Z pazerności ? Ja tam sprzedałem pszenicę po żniwach ale ty nie jesteś rolnikiem skoro tak piszeszy

Edytowane przez Paramonov
  • Like 2
  • 0
Opublikowano

Czytając AF zastanawiam się kiedy dowiążą nowe zapasy leków bo stare niewątpliwe się skończyły,  A  żeby mieć spokój z pacjentami dali im nie ograniczona możliwość pisania postów na Af.

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, ws71 napisał:

twierdza że na czysto wychdzi dochód od 3-4 tys  z ha nie wliczając dopłat, to ja nie mam takiego zysku na czysto ze  sprzedaży 1000 tuczników jak rolnik z 12ha pszenicy

To po co męczysz te tuczniki?zasiej 12 ha pszenicy i nie męcz siebie i tuczników.

• 0
Opublikowano
53 minuty temu, Paramonov napisał:

O Jakiej pazerności co ty chłopie chory jesteś ?  Nie miałeś nigdy tak że chciałeś sprzedać tuczniki drożej a potem staniały ? Czy nie jesteś pazerny i oddajesz pośrednikowi taniej o 1 zł żeby on zarobił. Czemu chodujesz 1000 tuczników a nie 10 ? Z pazerności ? Ja tam sprzedałem pszenicę po żniwach ale ty nie jesteś rolnikiem skoro tak piszesz

Nie przyrównuj tuczników do zboża czy rzepaku, bo w przypadku trzody praktycznie nie masz wpływu na przetrzymywanie na lepszą cenę.

Znam co najmniej kilku, co przetrzymują zboże z tego i zeszłego roku, bo liczyli na 3-4 tys, więc co jak nie pazerność? sam nie pieprz, bo nie wiesz co pieprzysz.

2 godziny temu, ws71 napisał:

Mozesz mi wytłumaczyć o co idzie obecnie ta cała awantura skoro przy cenie 1300 zł pszenica wszyscy zgodnie twierdza że na czysto wychdzi dochód od 3-4 tys  z ha nie wliczając dopłat, to ja nie mam takiego zysku na czysto ze  sprzedaży 1000 tuczników jak rolnik z 12ha pszenicy , chyba faktycznie jest coś na rzeczy w stwierdzeniu naczelnika państwa o pazerności części rolników

Zdecydowana większość to młóci połowę tego co tu wypisują, raz na kilka lat uda się więcej w rekordowym roku i wtedy myślą że od teraz już tak będzie zawsze   :P  inaczej nie wpadali by w taki amok jak przy suszowym, mając takie dochody jak wyliczają.

• Like 1
  • 0
Opublikowano
15 godzin temu, przybyslawice5211 napisał:

On był tylko po faktury papierowe pieniądze już dawno miał na koncie 

To było jeszcze przed tym rozgłosem 

A co policja ma do tego jak to nasz rząd pozwolił na import bez kontroli   

Pierwszy raz spotykam się z takim czymś że sprzedając towar po fakturę przyjeżdża się za jakiś czas. U mnie fakturka od razu po tarowaniu i termin 30 dni lub tydzień jak kasa potrzebna. 

• 0
Opublikowano
10 godzin temu, Wędrowycz85 napisał:

Dajcie znać jak będzie jakiś gówniejszy z au - chętnie przywiozę mu zimnej herbaty w termosie  i pośmieję się z nieudolnych działań tego  ugrupowania😎

Jak złapie chrypkę po tej herbacie, to jest szansa, że stanie się bardziej poważny, wręcz charyzmatyczny🤣

12 godzin temu, king12 napisał:

Podobno w Hrubieszowie  we wtorek o 10 ma być strajk rolnikow..Mają być blokowane tory i ulice słyszał ktoś coś?

W Hrubieszowie? A kiedy marsz gwiaździsty na Paryż? Przecież na Matifie pszenica już poniżej 300 euro!

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Michał88 napisał:

Pierwszy raz spotykam się z takim czymś że sprzedając towar po fakturę przyjeżdża się za jakiś czas

To pewnie nie spotkałeś się że najpierw pieniądze na koncie, potem towar, potem faktura.

• 0
Opublikowano
8 godzin temu, witejus napisał:

To po co męczysz te tuczniki?zasiej 12 ha pszenicy i nie męcz siebie i tuczników.

Widzisz, i dlatego nigdy dobrze nie będzie bo jeden z drugiego się naśmiewa. Jak kolega i jemu podobni zlikwidują hodowlę to ze swoich 12 ha będziesz mógł sobie bimbru napędzić albo stado ślimaków zacząć hodować .

Narzekać będziemy dopiero za rok i będziesz marzył by choć w jakimś procencie nadwyżka z produkcji była podobna do tegorocznej gdzie większość w dużym procencie jechała choćby na tanim npk, zapasie śor...

• 0
Opublikowano
2 minuty temu, Agrest napisał:

Widzisz, i dlatego nigdy dobrze nie będzie bo jeden z drugiego się naśmiewa

Dlaczego naśmiewa? jak stwierdził że z 12 ha pszenicy zysk większy niż z 1000 tuczników to po co się męczy z nimi?dla sportu czy to hobby jego?

• 0
Opublikowano

Wybuduj chlewnię miej doświadczenie zdobyte przez lata, zainwestuj pieniądze , dostosuj się do wymogów unijnych i w chwili powiedz , a pier**lę,  nie robię zmieniam branżę...

Upadek jednego to zubożenie innych w perspektywie czasu.

• 0
Opublikowano
15 minut temu, Agrest napisał:

No jeśli poświęca się dla innych by w perspektywie czasu inni nie upadli to szacun, chwała i dziękczynienie.

• 0
Opublikowano

wiele co pobrali unijne dotacje na firmy tak zrobili-2 lata albo 5 i koniec biznesu. sprzet sprzedany i na etat..

1 godzinę temu, Michał88 napisał:

Pierwszy raz spotykam się z takim czymś że sprzedając towar po fakturę przyjeżdża się za jakiś czas. U mnie fakturka od razu po tarowaniu i termin 30 dni lub tydzień jak kasa potrzebna. 

ba ,nawet poczta przysylaja, wielkie firmy paszowe maja oddzialy w calej polsce a faktury wypisuja w jednym miejscu.

wysylaja ci meilem dokumenty, drukujesz ,podpisujesz,skanujesz ,wysylasz na meila -ot taka nowoczesnosc 🤣.

dostajesz fakture, podpisujesz i wysylasz kopie zeby szybciej dostac kase.

de heus wszedzie tak robi ??

• 0
Opublikowano

To zależy od firm paszowych. Jedne mają system że już podczas załadunku dostaje wiadomość że auto się ładuje. Następny SMS że auto wyjechało i kiedy powinno być. Fakturę dostaje na emaila 10 min po tym jak beczkę rozładuje kierowca. 

10 godzin temu, maszek1980 napisał:

Panowie powinno byc tak ze jak nawóz drożeje to i zboże. Zboże drożeje to i  pasza. Pasza drożeje to i tuczniki. A jeśli tak nie jest to coś jest nie tak . nie ma co nikogo posądzac o pazerność.

Pasza staniała prawie 100 zł tona. 

Widzę że Wam nikt nie dogodzi. Jak ktoś strajkuje to źle. Jak nie strajkuje to też źle. Taki strajk też trzeba zgłosić na policję. Ktoś musi wziąć odpowiedzialność za to. 

• 0
Opublikowano
53 minuty temu, Agrest napisał:

Wybuduj chlewnię miej doświadczenie zdobyte przez lata, zainwestuj pieniądze , dostosuj się do wymogów unijnych i w chwili powiedz , a pier**lę,  nie robię zmieniam branżę...

35 minut temu, witejus napisał:

No jeśli poświęca się dla innych by w perspektywie czasu inni nie upadli to szacun, chwała i dziękczynienie.

Witejus widzę, że ty masz myślenie takiego chłopa co najdalej w świecie to był w biurze powiatowym ARiMR a dalej to już świat nie istnieje. Akurat świniarze i tym co się robić nie chce i sieją tylko zboża (np. ja i ty) to jadą na jednym wózku. 
My jeszcze nie odczuliśmy skutków ASF i powrotu pogłowia świń do stanu po II Wojnie Światowej bo co roku szedł dobrze eksport zbóż w naszym kraju. Ale pomyśl co będzie jak każdy co ma świnie posłucha Twojej rady zlikwiduje stado i posieje pszenicę z myślą o sprzedaży. Z krajowego popytu zostaje nam przemiał na mąkę konsumpcji i pszówka na kurniki ale niech w kurnikach coś pójdzie nie tak np. brak gazu do ogrzewania albo nie daj Boże ptasia grypa? 

Wiesz już co wtedy będzie? A podpowiem: a gówno nie zarobek będzie z Twojej pszenicy bo będziemy się nią dławić bo jedyna nadzieja będzie w eksporcie a jak ten nie będzie szedł to w kraju będziemy zasypani. Dla tego ci co sieją tylko zboża powinni stać murem za drobiarzami i świniarzami. 

• Like 11
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano
47 minut temu, witejus napisał:

Poddaje się🤦‍♂️

Napisałeś co chciałeś.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v