Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
14 minut temu, przybyslawice5211 napisał:

Znajomy mi dziś mówi ze był w skupie po faktury za sprzedaną soje z października i widzi ze stoi samochód z zbożem na ukraińskich tablicach i mówi właścicielowi skupu jak ty mi dasz lepszą cenę za dobrą konsumpcyjną pszenice sprzedaną w cenie paszowej dał mu po 1300 zł brutto jak z wschodu mają dużo taniej 

małopolska       

znajomy zawiózł  soje w pażdzierniku , skup opierdolił soje i gotówką płaci ukraińcowi  haha tak się barany goli haha

na ukraińcu 3 x  operacje za równowartość soi  po 300 zł na tonie  , pszenica  pół roku magazynowana tańsza jak we żniwa o 200 na tonie , gotówka kiedy ????????

• 0
Opublikowano
przybyslawice5211 napisał:

Znajomy mi dziś mówi ze był w skupie po faktury za sprzedaną soje z października i widzi ze stoi samochód z zbożem na ukraińskich tablicach i mówi właścicielowi skupu jak ty mi dasz lepszą cenę za dobrą konsumpcyjną pszenice sprzedaną w cenie paszowej dał mu po 1300 zł brutto jak z wschodu mają dużo taniej 

małopolska       

czemu zamiast tu pisać nie zadzwonisz na policje ?

• 0
Opublikowano

Znów obniżenie światowej produkcji. A może teraz jest nałożenie 2 czynników - gra na spadki i zamykanie grudniowych kontraktów? A na lokalnym rynku grudzień to czas na "mini ratki" w rolnictwie.

Dodam, że autor napisał że połowa zapasów jest w Chinach. A co będzie w przypadku wojny USA i Chin? Tzn blokady morskiej bo nic to oni się nie będą.

Screenshot_2022-12-15-14-53-43-909_com.android.chrome.jpg

• Haha 1
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, stach12 napisał:

znajomy zawiózł  soje w pażdzierniku , skup opierdolił soje i gotówką płaci ukraińcowi  haha tak się barany goli haha

na ukraińcu 3 x  operacje za równowartość soi  po 300 zł na tonie  , pszenica  pół roku magazynowana tańsza jak we żniwa o 200 na tonie , gotówka kiedy ????????

On był tylko po faktury papierowe pieniądze już dawno miał na koncie 

40 minut temu, robi57362 napisał:

To było jeszcze przed tym rozgłosem 

A co policja ma do tego jak to nasz rząd pozwolił na import bez kontroli   

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, marek1977 napisał:

Mylisz się ,są rejony Afryki które głodują , a wiem z pierwszej ręki ,bo koleżanka jest lekarzem bez granic i ma z tym doczynienia jak wyjeżdża ,zawłaszcza Uganda mocno dotknięta ,brak wody i czystki etniczne dopełniają  całość.

Głoduja nie dlatego ze brakuje zywnosci na swiecie bo tej brakuje. Głoduja bo ich nie stac na tą zywnosc

• 0
Opublikowano
przybyslawice5211 napisał:

1 godzinę temu, stach12 napisał:

On był tylko po faktury papierowe pieniądze już dawno miał na koncie 

40 minut temu, robi57362 napisał:

To było jeszcze przed tym rozgłosem 

A co policja ma do tego jak to nasz rząd pozwolił na import bez kontroli   

no nie, pozwolił na import przez nasz kraj a nie do naszego kraju

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, marek1977 napisał:

Mylisz się ,są rejony Afryki które głodują , a wiem z pierwszej ręki ,bo koleżanka jest lekarzem bez granic i ma z tym doczynienia jak wyjeżdża ,zawłaszcza Uganda mocno dotknięta ,brak wody i czystki etniczne dopełniają  całość.

Kto zapłaci za tą pszenicę że by im , dać znaczy sprzedać , już wiele razy pisałem nic nie ma za darmo .

Tam nie ma biedy tylko są okradani przez , miejscową Mafię i tym podobnie .

• 0
Opublikowano

Wg danych Komisji Europejskiej w okresie od 1 lipca do 11 grudnia do Polski zaimportowano blisko 1,12 mln ton kukurydzy. W tym samym czasie eksport tego zboża wyniósł 82,9 tys. Fachowcy ostrzegają, że przy takim bilansie handlowym grożą nam ogromne nadwyżki na rynku zbóż. Podobny problem uwidacznia się w handlu rzepakiem.

- Import pszenicy i kukurydzy do Polski na rekordowym poziomie. Polska potrzebuje poważnego programu eksportowego w drugiej połowie sezonu. W innym przypadku będziemy mieli prawie po 2 mln ton pszenicy i kukurydzy nadwyżki na koniec sezonu – przestrzega na Twitterze Przemysław Błażejewski z BTS Brokers. - Póki co, w planach na styczeń i luty nie widać nowych statków. 

No to niezły eksport mamy... 

• Like 1
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, mds212 napisał:

Głoduja nie dlatego ze brakuje zywnosci na swiecie bo tej brakuje. Głoduja bo ich nie stac na tą zywnosc

Ale kupować broń i napi3rdalać się między sobą to już ich stać.

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, farmerss34 napisał:

a kowalczyk twierdzi inaczej : import z UK 2 mln ton , a export z PL ok. 6 mln /ton  i dalej twierdzi ,że nie jest  żle z naszymi  cenami

przypierdalaci... się do tego Kowalczyka a nie słuchacie co mówił 6 mln polska wyeksportowała ale od wybuchu wojny  [od lutego ] , a z ukrainy wjechało 2 mln od  zezwolenia na tranzyt przez polskę

kazał również nie sprzedawać w żniwa bo podrożeje i podrożało prawie pół roku było droższe i można było sprzedać po dobrej cenie

nie mówił że podrożeje na 3000 tysiące pszenica i rzepak na 6000  do odwołania

• Haha 2
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, mikad napisał:
2 godziny temu, mds212 napisał:

Ale kupować broń i napi3rdalać się między sobą to już ich stać.

Są miejsca na ziemi, że nie mając broni to nic nie posiadasz. W głębszym sensie wszędzie tak jest. My się o tym przekonamy jak już będzie za późno.

• 0
Opublikowano (edytowane)

Co będzie jak pszenica będzie w cenie 1000 zł i rzepak w cenie 2 tyś zł .

Nawozy NPK 350 zł . 100 KILO .

Saletra po 300 ZŁ 100 KILO  zł . 

Paliwo po 6,80 zł .

Edytowane przez galan99
  • 0
Opublikowano
50 minut temu, mds212 napisał:

ich sprawa a tobie nic do tego. nie próbuj na siłę zbawiać ludzi którzy tego nie chcą

Ale ja mam to gdzieś, jak dla mnie mogą się nawet powyrzynać, tylko po co ludziom wciskać ciemnotę że ich nie stać i robić akcje charytatywne dla głodującej afryki.

• 0
Opublikowano
5 minut temu, galan99 napisał:

Co będzie jak pszenica będzie w cenie 1000 zł i rzepak w cenie 2 tyś zł .

Nawozy NPK 350 zł .

Saletra po 300 tyś zł . 

Paliwo po 6,80 zł .

a cene nawózów za 100kg czy z 1000kg napisałeś??? :P 

mysle że na saletre nikogo bedze stac :D 

• 0
Opublikowano (edytowane)

100 kg nie nie przesadzaj taki dobrobyt nigdy nie wróci .

mysle że na saletre nikogo bedze stac  

Myślę że będzie stać kosztem rodziny będą kupować .

Edytowane przez galan99
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v