Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
10 minut temu, galan99 napisał:

To bardzo dobrze  obserwuj ,bo jak się przegrupują i ruszą to na twej posesji się zatrzymają .

Skąd masz takie informacje byłeś tam jako Generał tak ? .

A myśl i rób sobie co chcesz. Napisałem jak ja to widzę w kontekście cen i uważam, że wiosną będzie drożej. Trudno, najwyżej się przeliczę i sprzedam po 1000zł. Nawozy na kolejny sezon mam, chemię mam to na chleb wystarczy. 250 ton selera mam na chłodni, przed wojną cena 1,2zł teraz cena 1,2zł i też trzeba żyć.

• Like 3
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, forterra11441 napisał:

Doczytaj o co chodziło w tej aferze, a nie powtarzasz bzdury.

Doinformuj bo chyba wszyscy wiedzą do czego miały iść te komponenty a trafiły do pasz? Nie wiem czy sprawa zakończona w sądzie ale pewnie nie, a całej prawdy i tak pewnie nie wiele wyjdzie bo wielu ludzi w to zmieszane.

1 godzinę temu, forterra11441 napisał:

Doczytaj o co chodziło w tej aferze, a nie powtarzasz bzdury.

Doinformuj bo chyba wszyscy wiedzą do czego miały iść te komponenty a trafiły do pasz? Nie wiem czy sprawa zakończona w sądzie ale pewnie nie, a całej prawdy i tak pewnie nie wiele wyjdzie bo wielu ludzi w to zmieszane.

• Haha 1
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

To bardzo dobrze  obserwuj ,bo jak się przegrupują i ruszą to na twej posesji się zatrzymają .

Skąd masz takie informacje byłeś tam jako Generał tak ? .

Może jako szpieg

• 0
Opublikowano
33 minuty temu, lambogrand napisał:

Przydałby się nowy Leper co by te banderowskie zboże z pociągów wysypal

rusek raczej by się cieszył gdyby polska zablokowała handel zbożem  z ua, wtedy pszenica po 2 pewno by była.

jeśli przez to by przegrali to putin nie miał by chrapki na polske i zatrzymał by się na granicy?

jak widzisz kij ma dwa końce. żeby nie było    połowa zboża na magazynie , u znajomych podobnie

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, oregano napisał:

W mediach jest przekaz, że Ukraina goni Rosję na każdym froncie a i sami Ukraińcy chwalą się wielkimi sukcesami, ale jak spojrzysz na aktualne mapy, to zauważysz jak niewiele terenów do tej pory odzyskali. W telewizji leje się propaganda sukcesu a prawda jest taka, że Ukraina jest bardzo daleko od wyzwolenia wszystkich zajętych przez Rosjan terytoriów, o Krymie nie wspominając. Moim zdaniem Rosja się przegrupowuje i wiosną wojna "rozkręci się", czyli mogą znowu wypierać Ukrainę z tych już odzyskanych terytoriów. Nie po to Putin zmobilizował 300 tysięcy obywateli do wojska, by teraz się poddać. Skończy się zima i zacznie się prawdziwa wojna.

To co jest teraz to właśnie taka "wojna w zawieszeniu", Ukraińcy korzystają na słabości Rosji a Rosja kupuje sobie czas na przegrupowanie i dozbrojenie armii.

Dokładnie tak jak piszesz 

• Like 4
  • 0
Opublikowano
11 minut temu, Jan34 napisał:

rusek raczej by się cieszył gdyby polska zablokowała handel zbożem  z ua, wtedy pszenica po 2 pewno by była.

jeśli przez to by przegrali to putin nie miał by chrapki na polske i zatrzymał by się na granicy?

jak widzisz kij ma dwa końce. żeby nie było    połowa zboża na magazynie , u znajomych podobnie

Już przyjdzie po ciebie 🤣

• 0
Opublikowano
Przed chwilą, hubertb napisał:

A czy Hitler zatrzymał się w Polsce? 

widzisz. polska musi pomagać choćby nie chciała i raczej nie ma wyjścia  i ja myślę że naszym kosztem najwięcej znaczy rolników

• Like 1
  • 0
Opublikowano
5 minut temu, Jan34 napisał:

widzisz. polska musi pomagać choćby nie chciała i raczej nie ma wyjścia  i ja myślę że naszym kosztem najwięcej znaczy rolników

a jaki jest twój koszt?

przyjąłeś uchodźców pod swój dach, wysyłasz może paliwo na wschód czy naboje

liczysz ile to byś wziął za pszenice, ale nie liczysz ile ludzie za chleb zapłacą,  za ciepło, za prąd 

nie było wojny był okres stabilności pszenica 650-750, nawozy podobnie ale wam wiecznie mało było, w żniwa można było fajną cenę wziąć mało, zaryzykować przetrzymać do wiosny strach

i co robić jak to co narzekać

pozdrawiam tych co nie płaczą i patrzą zawsze do przodu a nie tylko p..... jak to źle

• Like 4
  • 0
Opublikowano
9 minut temu, Jan34 napisał:

My nic nie musimy a popełniamy ciągle te same błędy . A może i celowo komuś zależy żeby była ta wojna . Przypomnijcie sobie słowa Pinokia u sowy !!! 

Nikt kto poważnie myśli o wojnie czy obronie nie rozbraja się. Coś takiego mogą robić Niemcy Francuzi i cała Europa zachodnia ale nie środkowa jak Polska Litwa itp. bo NATO ma 6 miesięcy na odbicie zajętych terenów. A 39 pokazał że nie ma co czekać na pomoc sojuszników tylko się zbroić i jeszcze raz zbroić żeby było czym się bronić . Nikt poważny nie zaatakuje kraju który jest uzbrojony po zęby , ale bronią którą możemy użyć kiedy chcemy a nie wtedy jak łaskawie USA które nam ją sprzeda i jeszcze wyrazi zgodę na jej użycie. 

• 0
Opublikowano
3 minuty temu, pawelek98 napisał:

nie tylko p..... jak to źle

Stare porzekadło mówi że zawsze może być gorzej. 

1 minutę temu, Damianek20 napisał:

Nikt kto poważnie myśli o wojnie czy obronie nie rozbraja się

No i kiedy wcześniej się tak zbroiliśmy za Gomułki? Oddanie T72 czy nawet MIGów to nie rozbrojenie tylko handel odpadem. 

• Like 1
  • Thanks 1
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano
4 minuty temu, pawelek98 napisał:

a jaki jest twój koszt?

przyjąłeś uchodźców pod swój dach, wysyłasz może paliwo na wschód czy naboje

liczysz ile to byś wziął za pszenice, ale nie liczysz ile ludzie za chleb zapłacą,  za ciepło, za prąd 

nie było wojny był okres stabilności pszenica 650-750, nawozy podobnie ale wam wiecznie mało było, w żniwa można było fajną cenę wziąć mało, zaryzykować przetrzymać do wiosny strach

i co robić jak to co narzekać

pozdrawiam tych co nie płaczą i patrzą zawsze do przodu a nie tylko p..... jak to źle

Wojna dała tylko pretekst bankierom do nabicia kabzy. Prosty przykład skąd te wielkie zyski skoro surowiec taki drogi ?????? 

A może on nie taki drogi jak nam się wydaje żeby wyprodukować prąd czy inny komponent . 

Ktoś ewidentnie ładuje nas w ch*ja i tyle . A jeżeli Banksy zarobią bo mają duży obrót zarobek to i państwo z podatków . Skoro rząd polski zobowiązał się do odbudowy jakiejś części UA daję paliwo po cenie o której my marzymy i to my się na to składamy, daje Ukraińcami kasę a nas zadłuża . Przy tym co się robi teraz to dług Gierka będzie pikuś. A chodzą słuchy że obecny rząd chce łączyć po wojnie Polskę z ukrainą tyle że ukraińcy chcą wieść prym nad polską z uwagi na wielkość i ilość . Nie chcę siać plotek ani paniki ale każdy domyśla się co wtedy będzie z rolnictwem u nas jak zacieśnia bardzo stosunki z orkami.  Obecny w PL ukraiński żyd dał do zrozumienia za kim stoi . 

8 minut temu, hubertb napisał:

Stare porzekadło mówi że zawsze może być gorzej. 

No i kiedy wcześniej się tak zbroiliśmy za Gomułki? Oddanie T72 czy nawet MIGów to nie rozbrojenie tylko handel odpadem. 

No właśnie , My się w ogóle nie zbroimy bo nikomu na tym nie zależy . A to co podają w tv to walenie kotła za pomocą młotka . Tych z rządu wali to czy ruski wejdzie do pl czy nie. Sam morawiecki spieniężył swój majątek reszta pewnie tez . A w USA u braci żydów można też bawić się w rząd na emigracji 

• Like 1
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano

Wojna dała tylko pretekst bankierom do nabicia kabzy. Prosty przykład skąd te wielkie zyski skoro surowiec taki drogi ?????? 

A może on nie taki drogi jak nam się wydaje żeby wyprodukować prąd czy inny komponent . 

Ktoś ewidentnie ładuje nas w ch*ja i tyle . A jeżeli Banksy zarobią bo mają duży obrót zarobek to i państwo z podatków . Skoro rząd polski zobowiązał się do odbudowy jakiejś części UA daję paliwo po cenie o której my marzymy i to my się na to składamy, daje Ukraińcami kasę a nas zadłuża . Przy tym co się robi teraz to dług Gierka będzie pikuś. A chodzą słuchy że obecny rząd chce łączyć po wojnie Polskę z ukrainą tyle że ukraińcy chcą wieść prym nad polską z uwagi na wielkość i ilość . Nie chcę siać plotek ani paniki ale każdy domyśla się co wtedy będzie z rolnictwem u nas jak zacieśnia bardzo stosunki z orkami.  Obecny w PL ukraiński żyd dał do zrozumienia za kim stoi . 

Ile lat nasze rolnictwo pada?

Jeżeli pada to kto je rozbraja? Nasza władza, zachód Europy a może Rosja?

A może ciągle wyciągający po darmową kasę ludzie którym się tylko należy i narzekają jak to źle, i swoimi głosami doprowadzając że władza nie dba o rozwój kraju tylko o wyborców spełniając ich zachcianki

bez gruntownej zmiany myślenia Polaków, od górnika, rolnika, nauczyciela, lekarza, wojskowego, księdza nie pójdziemy do przodu tylko ciągle narzekać będziemy, będziecie bo ja nie narzekam

• 0
Opublikowano
1 minutę temu, pawelek98 napisał:

Ile lat nasze rolnictwo pada?

Jeżeli pada to kto je rozbraja? Nasza władza, zachód Europy a może Rosja?

A może ciągle wyciągający po darmową kasę ludzie którym się tylko należy i narzekają jak to źle, i swoimi głosami doprowadzając że władza nie dba o rozwój kraju tylko o wyborców spełniając ich zachcianki

bez gruntownej zmiany myślenia Polaków, od górnika, rolnika, nauczyciela, lekarza, wojskowego, księdza nie pójdziemy do przodu tylko ciągle narzekać będziemy, będziecie bo ja nie narzekam

Jak masz pójść do przodu ¿??????

Wojskowy na start ma już 5,5tys brutto 

Nauczycielom dali 

Górnikami dali i mimo że zamykają im kopalnie biorą odprawy i mają to gdzieś . Po prostu kupują sobie milczenie pewnych grup spol. i one nie pójdą za tobą ani za mną bo jest im dobrze tu i teraz. Oni pójdą do sklepu i będą narzekać bo mają droga bo chleb drogi a ty wyjedziesz protestować bo nie będziesz miał na spłatę kredytu to powiedzą no jaki Bauer ciągnik za 500 tys ja płacę tyle za jedzenie a w tv i radiu ile miliardów dostaje rolnik co roku . 

Żeby sprawować władzę najlepiej wszystkich skłócić i wtedy można robić co się chce . Sami rolnicy przez te chore dotacje są skłóceni bo przez nie jeden przez drugiego pchali się pod miedzę bez honoru i umiaru. U mnie ludzie zawistni ale nikt nie chciał pchać się mi pod dom zwłaszcza że to była jedna działka niegdyś a trafił się taki biznesmen z dotacji i kupił z dwóch wiosek dalej . A gdyby nie on to kupił bym to w uczciwych na tamten czas pieniądzach. 

• Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Damianek20 napisał:

ak masz pójść do przodu ¿??????

widzisz masz racje, ale tu chodzi może o zmiany strukturalne, reformy rolnictwa, przejście na odnawialne źródła energii, atom

zmianę do podejścia nauczania zawodowego, uproszczenia podatków

tylko po co lepiej wszystko zagmatwać bo to głupi naród toleruje

Edytowane przez pawelek98
  • 0
Opublikowano
2 minuty temu, Damianek20 napisał:

Nauczycielom dali 

Ale im nikt nie "dawał" jakieś 30lat? I jak to powiadasz "dali" dosyć mało. Górnicy to jest promil nawet nie procent zatrudnionych. Najwięcej i "dostali" lekarze, oni od lat są najbardziej promowaną grupą zawodową. Nikt też tobie nie broni i jeb.. wszystkim i zostać np. górnikiem. 

• 0
Opublikowano
Przed chwilą, hubertb napisał:

Ale im nikt nie "dawał" jakieś 30lat? I jak to powiadasz "dali" dosyć mało. Górnicy to jest promil nawet nie procent zatrudnionych. Najwięcej i "dostali" lekarze, oni od lat są najbardziej promowaną grupą zawodową. Nikt też tobie nie broni i jeb.. wszystkim i zostać np. górnikiem. 

i rolnikom dali, i emerytom dali, i stoimy u progu hiperinflacji

przecież gdyby rząd patrzał 10-20 lat do przodu to trzeba takie reformy zrobić że naród by na taczkach w dwa dni ich powywoził, ale gdyby nie to za 20 lat pisaliby o tym w książkach.

w tym kraju każdy coś chce

• 0
Opublikowano
1 minutę temu, pawelek98 napisał:

widzisz masz racje, ale tu chodzi może o zmiany strukturalne, reformy rolnictwa, przejście na odnawialne źródła energii, atom

zmianę do podejścia nauczania zawodowego, uproszczenia podatków

tylko po co lepiej wszystko zagmatwać bo do głupi naród toleruje

Znając życie to mimo tych OZE to w Polsce będzie i tak drogo . Pracując za granicą widziałem cenę naszych produktów i tam opłacało się dać pracownikowi 1600-2 tys euro na miesiąc a nasze produkty nie były drożdże niż max 10 proc od Polski . Ja zarabiałem 1400 euro na czysto a w Polsce 1860 zł miałem jak wróciłem .

Polak to taka kanalia i tu z góry przepraszam jak ktoś się czuje urażony . A mówię to dlatego że każdy myśli tylko o sobie i dziś tu i teraz . Nikt nie myśli o przyszłości. A żyd myśli w dlatego mamy to na co zasłużyliśmy 

• 0
Opublikowano

Znając życie to mimo tych OZE to w Polsce będzie i tak drogo . Pracując za granicą widziałem cenę naszych produktów i tam opłacało się dać pracownikowi 1600-2 tys euro na miesiąc a nasze produkty nie były drożdże niż max 10 proc od Polski . Ja zarabiałem 1400 euro na czysto a w Polsce 1860 zł miałem jak wróciłem .

Polak to taka kanalia i tu z góry przepraszam jak ktoś się czuje urażony . A mówię to dlatego że każdy myśli tylko o sobie i dziś tu i teraz . Nikt nie myśli o przyszłości. A żyd myśli w dlatego mamy to na co zasłużyliśmy 

dokładnie

• 0
Opublikowano
4 minuty temu, hubertb napisał:

Znajoma jest przeczkolanka 3600 na łapę . Kuzyna żona uczy angielskiego w podstawówce 4 tys a zobacz ile godzin mają pracy. Ciągle im podnoszą.  Za każdym razem jak protestują . Może młodzi mają mało ale ci mianowani to łoja dobra kasę. O lekarzach się nie mówi tutaj to wogole pralnia pieniędzy . 

• 0
Opublikowano

Ja zarabiałem 1400 euro na czysto a w Polsce 1860 zł miałem jak wróciłem .

I temu winny jest rząd? Czy raczej pracodawca? 

3 minuty temu, pawelek98 napisał:

przecież gdyby rząd patrzał 10-20 lat do przodu to trzeba takie reformy zrobić że naród by na taczkach w dwa dni ich powywoził, ale gdyby nie to za 20 lat pisaliby o tym w książkach.

Znasz takie nazwisko Balcerowicz? To taki dziad co zabrał wszystkim i nie dał nikomu, faktycznie powinni o nim zacząć książki pisać. 

Znajoma jest przeczkolanka 3600 na łapę . Kuzyna żona uczy angielskiego w podstawówce 4 tys a zobacz ile godzin mają pracy. Ciągle im podnoszą.  Za każdym razem jak protestują . Może młodzi mają mało ale ci mianowani to łoja dobra kasę. O lekarzach się nie mówi tutaj to wogole pralnia pieniędzy . 

Trzeba było zostać przedszkolanką lub nauczycielką angielskiego. Ksiądz zarobi pewnie powyżej 10koła i kurde no nie wiem nie chce być księdzem. 

• 0
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, hubertb napisał:

I temu winny jest rząd? Czy raczej pracodawca? 

Znasz takie nazwisko Balcerowicz? To taki dziad co zabrał wszystkim i nie dał nikomu, faktycznie powinni o nim zacząć książki pisać. 

W Polsce jeżeli nie uregolujesz  czegoś przepisami to zawsze będziesz dymany . A to że pracodawca dyma pracownika to dyma bo pozwala na to rząd bo sami mają biznesy.

Wiesz jak mówią o pracownikach pracodawcy między sobą ? 

Ze w lubelskim to tania siła robocza która za***rdala za miskę ryżu tylko po to żeby im żyło się dobrze .  Tych słów był świadkiem mój kierownik. Rozmowa była biznesmena z Zamościa i Lublina . I po tych słowach w ciągu miesiąca obaj się zwolniliśmy .

Edytowane przez Damianek20
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v