Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
1 minutę temu, stach12 napisał:

przy cenie pszenicy 1500 , zakup ziemi za 50 000 hektar wydaje się śmiesznie tani , wnet by za jajka kupił   haha

a przy świniach?

• 0
Opublikowano

z tymi świniami też tak żle nie jest ,  nie lamentujcie ,  latacie z wnioskami co miesiąc  [ cowidowe , urodzenia , ogrodzenia , bioasekuracja itd. ], a z poprawkami co drugi dzień i kase dają i jeszcze pare groszy za tucznika przy sprzedaży wpadnie hahhaha

• 0
Opublikowano
9 minut temu, stach12 napisał:

przy cenie pszenicy 1500 , zakup ziemi za 50 000 hektar wydaje się śmiesznie tani , wnet by za jajka kupił   haha

dlatego ziemia teraz kosztuje 90 - 100 tyś  a nie 50 tyś 

• Haha 1
  • 0
Opublikowano
41 minut temu, stach12 napisał:

Ale ile masz zysku z ha pszenicy? Nawet po 1500?

bo wydaje mi się że mylisz obrót z zyskiem.

Chociaz twierdze że 50k/ha to bardzo dobra cenA

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, przemek28_28 napisał:

Biedy może nie widać ale pytanie kiedy widziałeś ich wyciągi z konta i zestawienie kredytu? 

Nie muszę zaglądać na wyciągi. Wystarczy że widzę że wszystkie płody trzymają do następnego roku a czasami i po dwa lata żeby sprzedać drożej. 

Jak by mieli nóż na gardle to by stali w kolejce do skupu a nie trzymali wszystko w magazynach. 

Oczywiście nie mówię tu o wszystkich tylko o tych w mojej okolicy co zgarniaja każdy wolny hektar. 

Może u ciebie wszystkie bambry ledwo zipia ale u mnie bidy nie widać 

• 0
Opublikowano
17 minut temu, Taurus83 napisał:

No k**wa bez przesady. Na dobrej ziemi gdzie nie brakuje wody to 8 pszenicy czy 4 rzepaku to z palcem w d*pie chłopy wyciągają. Matematykę pozostawiam wam...

odnies to do lat ubiegłych, gdy nawozy były relatywnie tanie

• 0
Opublikowano

tak tak, wyciagaja .  wiekszosc ktora pisze tu o plonach 8 + czy opowiada o takich plonach,  to powinna przestac zyc marzeniami i nauczyc sie liczyc. Albo przynajmniej zapamietac , ze jak obsiewamy areał 10 ha, to plonowanie tez liczymy z 10 a nie 8

• Like 5
  • 0
  • Root Admin
Opublikowano
przemek28_28 napisał:

41 minut temu, stach12 napisał:

Ale ile masz zysku z ha pszenicy? Nawet po 1500?

bo wydaje mi się że mylisz obrót z zyskiem.

Chociaz twierdze że 50k/ha to bardzo dobra cenA

w tym roku z pszenicy było koło 6k, nie licząc bardzo dokładnie amortyzacji.

• 0
  • Root Admin
Opublikowano

ten sezon jest otwarty to nie mówię. mówiłem o pszenicy zebranej w 21, bo kończyłem ja sprzedawać jakoś w kwietniu czy maju. z tej zebranej w 22 to raptem 15ton wywiozłem ale jeszcze nawet kasy nie ma. musiałem sprzedać to co było na przyczepach bo teraz przyczepy pod kukurydzę potrzebne

• 0
Opublikowano
51 minut temu, yacenty napisał:

ten sezon jest otwarty to nie mówię. mówiłem o pszenicy zebranej w 21, bo kończyłem ja sprzedawać jakoś w kwietniu czy maju. z tej zebranej w 22 to raptem 15ton wywiozłem ale jeszcze nawet kasy nie ma. musiałem sprzedać to co było na przyczepach bo teraz przyczepy pod kukurydzę potrzebne

Kupując nawozy w 2020 pod pszenice 2021 i sprzedając ja w 2022 to zysk wyszedł piękny. Ale to juz było.

• Like 1
  • 0
Opublikowano
3 godziny temu, Wicherek napisał:

Od ROKU o tym piszę to się barany , śmieli że im nic w rolnictwie nie grozi , to teraz duże gospodarstwa zadłużone po uszy zbierać plony o połowę  mniejsze .

Niech nie wciskają że to , obejdą .

Niegdysiejsze teorie spiskowe, mówiące o „zwijaniu” rolnictwa dziś nikogo już nie śmieszą. Wszystko za sprawą projektu rozporządzenia w sprawie zrównoważonego stosowania środków ochrony roślin, jaki przedstawiła Komisja Europejska. Wynika z niego, że tzw. obszary wrażliwe, wskazane przez kraje członkowskie przy okazji wdrażania dyrektywy azotanowej, będą obowiązywały również w przypadku ograniczeń i zakazów przewidzianych w regulacjach, dotyczących stosowania pestycydów.

Problem w tym, że urzędnikom w Brukseli niewiele można w tej chwili zarzucać. Ścieżka, która doprowadziła do opracowania takiej propozycji regulacji w zakresie ograniczania zużycia pestycydów jest logiczna i prosta. Skoro nawozy są tylko w połowie wchłaniane przez rośliny, a reszta przedostawać może się do wód gruntowych, to czy w przypadku pestycydów może być inaczej? One również muszą zagrażać owadom, glebie i wodzie. Skoro rządy krajów wskazały obszary wrażliwe na przenikanie azotanów, to nie są one również narażone na przenikanie substancji z pestycydów? Czy skoro rządy krajowe zgodziły się chronić dane obszary przed azotanami, to nie powinny chronić ich również przed szkodliwymi skutkami stosowania pestycydów?

Fakt – ten tok rozumowania doprowadził do absurdów, bowiem skazywałby całe kraje na import żywności, mimo możliwości produkowania jej na miejscu, a nawet eksportowania. Absurd ten rośnie do gargantuicznych rozmiarów, w kontekście zagrożeń dla bezpieczeństwa żywnościowego samej Europy, krajów głodujących na świecie i problemu wykarmienia rosnącej populacji ludzkości.

Jak się dowiadujemy, Polska jak szereg innych państw członkowskich uważa, że definicja obszarów wrażliwych podana przez KE „jest nieakceptowalna, ponieważ nie ma merytorycznego uzasadnienia, a jej zastosowanie uniemożliwiałoby prowadzenie gospodarki rolnej na dużych obszarach, czy wręcz całych terytoriach państw członkowskich”.

Bruksela pokazała już jednak wielokrotnie, że nie lubi zbaczać z raz obranych dróg. Na konferencji PROCOP27 w Katowicach, stanowiącej przedsmak szczytu klimatycznego w Egipcie, przedstawiciel komisarza UE ds. rolnictwa Jorge Pinto Antunes we wtorek po raz kolejny zastrzegł, że mimo sytuacji geopolitycznej odwrotu od strategii Zielonego Ładu już nie ma. Żadnej abolicji, ani kroku w tył.

Skoro widmo inflacji, drożyzny w sklepach, kryzysu żywnościowego i energetycznego, nie jest w stanie powstrzymać „aspiracji” i planów KE, to czy zweryfikuje ona stanowisko w kwestii pestycydów? Rzadko się zdarza, by urzędnicy robili coś, czego ich pracodawca nie wymaga. A tym jest choćby użycie wyobraźni…

Jeśli więc pewnego dnia, obudzimy się w kraju w którym jedyną formą działalności na wsi będzie agroturystyka, prowadzenie skansenu lub zagrody edukacyjnej, nie będziemy zaskoczeni? A gdy przewodnik wycieczki przed naszym gospodarstwem oznajmi turystom z Argentyny: "Witamy w rezerwacie, nazywa się Polska"?

• Like 3
  • 0
Opublikowano
11 godzin temu, przemek28_28 napisał:

U mnie też skupują każdy hektar, tylko bydło sprzedaja po 450-500kg i wszystkie płody prosto z pola. Nic nie zatrzymują, 

I nie maja zapasów środków na 2-3 lata

To przy takim podejściu wystarczy jeden rok nieurodzaju albo nawozów po 5 tys i dużo z takich gospodarstw leży

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v