Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
Dnia 2.09.2022 o 16:17, GRZES1545 napisał:

Będzie opłacać się robić własny chleb😑 

będziesz piekł?

• 0
Opublikowano
24 minuty temu, galan99 napisał:

Łódzkim zakład włókienniczy Biliński (woj. łódzkie) zaraz padną i tak będą padać inne firmy bo jest bardzo drogi gaz i prąd .

Zachód ma wszytko taniej co do energii .

Ciekawe kto wykupi te firmy.. może co lepsze to żona Mateusza?

• 0
Opublikowano

Połowa zboża wywieziona do kompaszu  pszenżyto 1350 zł pszenica 1500zł netto uzgodnione 22. 08. Na obecną chwilę cena dobra ale niepewne czasy więc reszta zostaje choc mógłbym wywieść wszystko tylko nie wiem czy to dobry pomysł na niepewne czasy

• 0
Opublikowano

Pszenżyto wywiezione praktycznie w całości cena mnie satysfakcjonuje 1425

34 minuty temu, Pafnucy napisał:

będziesz piekł?

Tylko Swój chleb jemy od dwóch lat 

31 minut temu, skywalker89 napisał:

Ciekawe kto wykupi te firmy.. może co lepsze to żona Mateusza?

Prędzej nasi bracia starsi w wierze

• Like 1
  • 0
Opublikowano

To jak tak mało widziałem to mnie oswieccie. Byłem w Niemczech Belgii mam rodzinę w tych krajach i jakoś z rozmów z nimi i tego co tam widziałem to nic tańszego nie zobaczyłem , no przepraszam były tańsze lody w Belgii 

• Like 1
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano
10 godzin temu, Zdzinio napisał:

Jak żyje to jeszcze nie było nic tańsze na zachodzie i teraz też nie będzie jestem tego pewien

W kwietniu we Włoszech byłem 10 dni to po przeliczeniu euro mieli tańsze paliwo niż u nas. Chyba że najdalej co byłeś to w stolicy województwa a to co napisałeś usłyszałeś w tvp

• Like 4
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano
PAN88 napisał:

10 godzin temu, Zdzinio napisał:

Jak żyje to jeszcze nie było nic tańsze na zachodzie i teraz też nie będzie jestem tego pewien

W kwietniu we Włoszech byłem 10 dni to po przeliczeniu euro mieli tańsze paliwo niż u nas. Chyba że najdalej co byłeś to w stolicy województwa a to co napisałeś usłyszałeś w tvp

Porównujesz Włoską prowincję z Polskim miastem czy odwrotnie ?

• 0
Opublikowano (edytowane)

na zachodzie europy drogie są produkty wytwarzane recznie , rzemielniczo głownie usługi , reszta jest czasem tańsza ale to nie wina rządu tylko handlowców że narzucają zbyt duze marże sklepy , 

Edytowane przez jarecki
  • 0
Opublikowano

ale mają duży wpływ. 

braciak od wiosny w germanii i zdziwiony smakiem wędlin bez mom i mięsem surowym bez szprycowania 🤭

a w niedziele, nie kupisz nic i jakoś ludzie sobie radzą 🤔

• 0
Opublikowano

Nie trzeba nigdzie jeździć, wystarczy zobaczyć sobie ile wynosi średnia pensja i ile można za nią kupić sztuk danego produktu. Wtedy okazję się ze większość rzeczy jest na zachodzi tańsze niż w Polsce. No ale to trzeba umieć liczyć i nie słuchać TVP. 

• Like 1
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano

na zachodzie drogie jest to czego turysta czy gosc nie widzi- mieszkanie,samochod,  poszczegolne rzeczy moga byc tansze ale to wyjatki..

porownywanie pojedynczych produktow nie ma sensu

• 0
Opublikowano
8 godzin temu, Zdzinio napisał:

To jak tak mało widziałem to mnie oswieccie. Byłem w Niemczech Belgii mam rodzinę w tych krajach i jakoś z rozmów z nimi i tego co tam widziałem to nic tańszego nie zobaczyłem , no przepraszam były tańsze lody w Belgii 

Zapomniałeś o cukrze, też jest tańszy w Belgii.

1 godzinę temu, HF86 napisał:

ale mają duży wpływ. 

braciak od wiosny w germanii i zdziwiony smakiem wędlin bez mom i mięsem surowym bez szprycowania 🤭

U trasa kupisz i w niedzielę otwarte 24h, spią za ladą czasem ale czekają bo Polaczki często po alkochol i faje przyjeżdżają 😁

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, HF86 napisał:

ale mają duży wpływ. 

Widać że nigdy w niemczech nie byłeś 

• 0
Opublikowano

w Hiszpanii, okolice Barcelony ON po około 1,8 E natomiast w supermarkecie typu Carrefour jedzenie takie jak makaron, wędliny, jajka, jakieś masło, mleko, sery ceny bardzo ale to bardzo podobne do naszych, jak są wyższe to tak 10-15 procent może niektóre i to rejon Costa Brava, czyli turystyczny, to też ceny są ciut podniesione z tego powodu, a i bliskość Barcelony też ma pewnie jakiś wpływ chodzi mi głównie ze w tym rejonie pewnie zarobki trochę wyższe niż gdzieś w środku Hiszpanii stąd i ceny mogą być trochę inne.

• 0
Opublikowano
Dnia 3.09.2022 o 20:46, soltys48 napisał:

Mało widziałeś 

#soltys48

kolego to wykaż się i podaj konkretnie gdzie są tańsze środki do produkcji np. w Niemczech bo tam najbliżej i można kupić przy okazji wyjazdu turystycznego. Chętnie skorzystamy.

Poza tym niech te wszystkie wiejskie cwaniaczki, co niby tyle widzieli na zachodzie, pamiętają, żeby zobaczyć ile elektrowni atomowych pracuje w krajach zachodnich, a ile w Polsce....

• 0
Opublikowano
50 minut temu, pane napisał:

#soltys48

kolego to wykaż się i podaj konkretnie gdzie są tańsze środki do produkcji np. w Niemczech bo tam najbliżej i można kupić przy okazji wyjazdu turystycznego. Chętnie skorzystamy.

Poza tym niech te wszystkie wiejskie cwaniaczki, co niby tyle widzieli na zachodzie, pamiętają, żeby zobaczyć ile elektrowni atomowych pracuje w krajach zachodnich, a ile w Polsce....

Choćby nasza saletra w germanii jest tańsza niż u nas,sporo substancji czynnych podobnie. Skąd wiem? Wuja jest zarządcą na dużym gospodarstwie i beat z pl wozi do nich saletrę 

• 0
Opublikowano

Cos slyszales ale nie wiesz w ktorym kosciele bije.

To ze polska saletra w DE jest tansza to oczywiste. Ale jest tansza od niemeickiej a nie ze polska saletra jest tansza W DE niz ta sama saletra w Polsce

• Like 1
  • 0
Opublikowano
36 minut temu, soltys48 napisał:

Choćby nasza saletra w germanii jest tańsza niż u nas,sporo substancji czynnych podobnie. Skąd wiem? Wuja jest zarządcą na dużym gospodarstwie i beat z pl wozi do nich saletrę 

sporą role odgrywa ilość zakupu , a po drugie to wiekszosc substancji czynnych i tak importujemy czy to z francji czy z niemiec , co nie zmienia faktu że w Polsce ogólnie jest drogo pomijając produkty do produkcji rolnej , na pocieszenie dodam ze w rosji i na Ukrainie jest jeszcze drozej .

• Confused 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v