Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, PanAres napisał:

A gdyby nawet ktoś inny wygrał, to po obecnym rozpasaniu będzie zaciskanie pasa. 

Więc znowu wyjdzie, że piz dobry a inni źli XD

Jakoś od innych nie słyszałem jeszcze jaki mają program i jak chcą rządzić, tylko że na chama chcą rządzić.

• Like 2
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Afera gruntowa – potoczna nazwa afery korupcyjnej w Polsce, która wybuchła latem 2007, doprowadzając do dymisji wiceprezesa Rady Ministrów i ministra rolnictwa Andrzeja Leppera 9 lipca 2007. Afera również doprowadziła do rozpadu rządzącej wówczas koalicji PiS, LPR i Samoobrony RP .

Andrzej się nie bał miał wiele spraw sądowych i nic mu nie zrobili aż do czasu w roku 2007 znaleźli sposób na Andrzeja a ludzi co byli skazani zostali ułaskawieni wiadomo o kogo chodzi .

Polska ma sprowadzać pszenicę z Ukrainy  taki jest rozkaz wydany tylko przez kogo ? .

Kowalczyk się mota wypowiedziach bom to nie są ich działania po prostu wykonują polecenia tylko nie wiedzą jak to powiedzieć Polskim  rolnikom .

Janusz Piechociński się pojawia tuż przed wyborami .

Edytowane przez galan99
  • 0
Opublikowano
45 minut temu, tadi77 napisał:

widzialem już ogłoszenia "kupię pszenicę 900zl

Ciekawe jest to że wszyscy są pewni powrotu cen z wiosny , a są jakieś przesłanki do tego ? Ja widzę jedynie jeszcze słabszą złotówkę ale więcej co ? Chiny mają ponoć zapasy na 2 lata , Ukraina ma jeszcze stare zapasy 

• 0
Opublikowano
45 minut temu, LonelySoul napisał:

Ciekawe jest to że wszyscy są pewni powrotu cen z wiosny , a są jakieś przesłanki do tego ? Ja widzę jedynie jeszcze słabszą złotówkę ale więcej co ? Chiny mają ponoć zapasy na 2 lata , Ukraina ma jeszcze stare zapasy 

Nie będzie powrotu cen z marca jedzie zboże z Ukrainy i będzie jechało dalej 

• 0
Opublikowano

Pszenica z Ukrainy po 850 po polskiej stronie granicy.  I my chcemy żeby cena była. Myślę, że za 2-3 miesiące 1300 to najwyżej co dostaniemy. Jedyna szansa, że pójdzie z Ukrainy morzem ale UE zgodziła się na zniesienie ceł więc w połączeniu z naszymi nieudacznikami - koniec opłacalności polskiego rolnictwa. W mojej okolicy rzepak - 2900. Sprzedawać czy może czekać aż ruszy import z Ukrainy? Bo tam nie ma przetwórstwa rzepaku

• Like 2
  • 0
Opublikowano
7 godzin temu, Wicherek napisał:

Agrounia  , nie wiadomo , ale rolnicy chyba już błędu nie popełnią i na pis nie zagłosują  !

Nie słyszałem o takiej partii. Ale wynika z tego , że to jednak  desant. Niech zgadnę PSL?

Mam jeszcze taką uwagę. Porównywanie Kołodziejczaka do Leppera jest nie na miejscu. Jeden z nich, mimo, że był przez salony wiśmiewany, mógł być uznawany za prawdziwego przywódcę chłopów. Drugi z racji  z swojej piz....atości nie może być.

• 0
Opublikowano
4 godziny temu, Desperado napisał:

Jakoś od innych nie słyszałem jeszcze jaki mają program i jak chcą rządzić, tylko że na chama chcą rządzić.

Myślisz, że usłyszysz? Po wyborach się okaże, że tygrysek wprowadzi emerytury od 70 roku życia, a następca Kulczyka powie, że to fajny gość, i super reformę przeprowadził.

• 0
Opublikowano

Jak wspominałem nasz Minister nie rządzi sam tylko wykonuje polecenia .

To będzie dobicie Polskiego rolnika DROGIE NAWOZY KUPIONE A TANIO SPRZEDANE WIEC ODPOWIEDZ JEST JEDNA  HU...IA .

Kowalczyk przyznaje – sytuacja na rynku zbóż jest trudna. Skup interwencyjny nie przejdzie!

Wejdziemy w żniwa z dużymi zapasami zbóż, ale z wizją dużo mniejszych zbiorów. – wynika z posiedzenia ws. sytuacji na rynku, w której uczestniczył Henryk Kowalczyk wraz z przedstawicielami KOWR,  branży zbożowej i roślin oleistych, a także analitykami rynku. Dane są zatrważające.

Wzrost powierzchni upraw kukurydzy, pszenicy i rzepaku

Wicedyrektor KOWR Marcin Wroński przedstawił sytuację podażowo-popytową na rynku zbóż i nasion roślin oleistych. W Polsce nastąpił wzrost powierzchni upraw kukurydzy, pszenicy ozimej i rzepaku, co świadczy o większym zainteresowaniu rolników tymi uprawami. Co ciekawe w tym roku udział eksportu w krajowej produkcji zbóż, stanowi już 20 proc. Dyrektor Wroński podkreślił, że jesteśmy samowystarczalni w produkcji zbóż na poziomie blisko 140 proc. – zdecydowanie więcej zbóż eksportujemy, niż importujemy. Odnosząc się do rynku roślin oleistych, prognozy zbiorów rzepaku są optymistyczne i szacowane na ok. 3,2 mln ton.

“Wiemy, że sytuacja jest trudna. Napływ zbóż z Ukrainy powoduje niepokój wśród rolników o destabilizację rynku. Dużym problemem jest również chaos informacyjny i rozpowszechnianie nieprawdziwych informacji o milionach ton zboża przyjeżdżającego do Polski zza ukraińskiej granicy” – powiedział wicepremier Kowalczyk.

Jak podkreślali eksperci, zboże, które trafia do nas z Ukrainy, to w ogromnej większości kukurydza. Z danych Krajowej Administracji Skarbowej wynika, że od stycznia do 3 lipca tego roku do Polski zaimportowano 684 tys. ton zbóż z Ukrainy w porównaniu do 1,3 tys. ton w takim samym okresie roku poprzedniego. Zdecydowaną większość tego importu stanowiła kukurydza.  Dodatkowo występują duże regionalne rozbieżności cen – rolnicy z rejonów południowo-wschodnich otrzymują na znacznie niższe ceny, niż ci z północy kraju. Mają problem ze sprzedażą swojego zboża, często więc, aby utrzymać płynną finansową, sięgają po kredyty. Z prognoz wynika, że ze względu na suszę i upały tegoroczne zbiory zbóż będą mniejsze. Zgromadzone zapasy będą mogły zrekompensować spadek plonów. Prognozuje się, że będzie większe zapotrzebowanie na zboże w drugiej połowie roku.

Polska ma znaczne zapasy zbóż

Wielu rolników wstrzymało się ze sprzedażą zeszłorocznych zbóż przez trudną do ocenienia sytuację ekonomiczną podyktowaną wojną za wschodnią granicą.

“W nowy sezon żniwny wchodzimy ze znacznymi zapasami zbóż” – powiedział wicepremier Kowalczyk.

No i tu się zaczyna robić gorąco ponieważ do tych zapasów dochodzi obecnie napływają do Polski kukurydza z Ukrainy. Aby móc ją przewieźć dalej, niezbędne są rozwiązania licznych przeszkód logistycznych, a do ich rozwiązania potrzebne jest zaangażowanie się innych państw europejskich. 

Skup interwencyjny nie przejdzie

Kowalczyk powiedział, że dane z analiz rynku odzwierciedlają realną sytuację i Polska nie ma możliwości przeładunkowych, żeby przewieźć większe ilości zboża w czasie zbiorów. Szef resortu rolnictwa przypomniał też, że 12 maja Komisja Europejska zadeklarowała pomoc w transporcie zbóż z Ukrainy i w organizacji korytarzy solidarnościowych, jednak wciąż czekamy na konkretne rozwiązania i środki.

• 0
Opublikowano

Bracia Ukraińcy, unia USA (mieli budować silosy na zboże, teraz nie muszą) dziękują polskim rolnikom za pomoc finansową na walkę z ruskim najeźcą

• Like 2
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano

Ja myślę że zboże będzie drogie. Węgla nie ma i nie będzie a do tego ceny są, astronomiczne . Za chwilę pewnie to samo będzie z gazem. Więc może część zboża, wyląduje w piecach jsk się pali i jest 2.5 razy tańsze od węgla. Owies, się pali jęczmień też nie wiem tylko jak z pszenica

• Haha 1
  • Confused 1
  • 0
Opublikowano
4 minuty temu, Audi213 napisał:

Podkarpacie Farmer Wietlin paszowa 980, rzepak 2800.....

Rok temu ceny były podobne

brak słów co to się teraz wyprawia z nami

to tylko polityka rządzących do tego doprowadziła.

• 0
Opublikowano (edytowane)

Z tym zbożem opałowym to może być, sam kiedyś mieszałem żyto z ekogroszkiem zużycie wychodziło ~ 1,5 T żyta / 1 T ekogroszku raczej średniej jakości wtedy cena żyta około 220 zł/t. Patrząc  na tabelę to owies czy jęczmień w cenie 1000-1200 zł daje dużą oszczędność w porównaniu do ekogroszku za 3000-3500 mimo większego zużycia.

IMG_20220718_101104.jpg

Co do cen skupu np. w jednym skupie tylko żyto 1100 dla reszty brak cen czyli czekają do żniw.

Edytowane przez Norman
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano

tylko ze dzieki tym przepisom B 7  ,dodawaniu bio do PB ceny na produkty rolne są  wyzsze  , tak samo spalanie owsa w elektrociepłowniach ceny by podniosło , teoretycznie wysokie ceny opału mogą byc pozytywne dla rolnictwa 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v