Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

21354 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, gustaww napisał:

zawsze starałem się brać za kombajn połowę wartości 1t pszenicy na stan obecny, w 2020 brałem 350zł max w 2021 400zł a w tym niestety to będzie 500zł/ha. Każdemu zostaje więcej z ha pszenicy więc ja też chcę jak to mówią "ukraść " swoje.

Ta cena była z fakturą , u nnas z szarpaczem było 360,bez 330, na reke

• 0
Opublikowano

Trzeba siebie szanować  !   święte słowa  , pszenica też powinna iść do góry  ! bo wszystko drożeje  !

1 godzinę temu, Pronar82a napisał:

U mnie od 2012 do 2020 cena za hektar była 410zł/ha bez sieczykarni, 430zł/ha z sieczykarnia, w 2021 było 430zł bez,  450 zł z sieczykarnia, w 2022 pewnie będzie 530 bez a 550z sieczykarnia,  chyba że paliwo dalej pójdzie do góry

Byli u nas tacy co kosili po 300zł/ha ale jak musieli za naprawę kombajny ponad 20 tys to od razu cena na 400 skoczyła. 

Wszystko idzie do góry,  maszyny,  części zamienne,  oleje paliwo oraz nasza praca,  trzeba siebie szanować a nie robić za darmo i tylko komuś zrobić dobrze a nie sobie 

• 0
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Pronar82a napisał:

U mnie od 2012 do 2020 cena za hektar była 410zł/ha bez sieczykarni, 430zł/ha z sieczykarnia, w 2021 było 430zł bez,  450 zł z sieczykarnia, w 2022 pewnie będzie 530 bez a 550z sieczykarnia,  chyba że paliwo dalej pójdzie do góry

Byli u nas tacy co kosili po 300zł/ha ale jak musieli za naprawę kombajny ponad 20 tys to od razu cena na 400 skoczyła. 

Wszystko idzie do góry,  maszyny,  części zamienne,  oleje paliwo oraz nasza praca,  trzeba siebie szanować a nie robić za darmo i tylko komuś zrobić dobrze a nie sobie 

Nie rozumiem tych lamentów. Każdy wycenia swoja prace indywidualnie i dobrowolnie zgadza się wykonac usługę  na uzgodnionych warunkach. To czy zarabia czy traci jest jego sprawa i gówno komukolwiek do tego. Jak chce niech ponosi straty i nikt mu tego nie zabroni. Podobnych filozofów spotkałem w temacie o buraku i fasoli. Na siłę udowadniają ze to się nie opłaci i lamentują. Na uwagę że jak się nie opłaca to niech nie robią a innym się nie wpieprzają bo to nie ich sprawa,  posądzenia o bycie handlarzem, lobbystą, człowiekiem cukrowni itd. Po prostu alergiczna sytuacja na zdrowy rozsądek. 

Edytowane przez Ulman
  • Like 3
  • 0
Opublikowano

A czy ja lamentuje? Ja wyraziłem tylko swoje zdanie i opinie na ten temat, gdyż wykonuję usługi i place  podatki,  odprowadzam VAT, place 2 kurs, a ktoś jedzie za połowę stawki bo nie płaci żadnego podatku nie ma kosztów i jest to dla mnie krzywdzące bo ja nie zarobię nic jak pojadę za 300 zł kosić bo u mnie to jest sam koszt prowadzenia działalności i podatków,  a gdzie zarobek?  I to nie jest żadna konkurencyjnoś tylko czysta kradzież. Więc pierwsze zastanów się co piszesz,  bo takich jak ty jest sporo którzy nie mają pojęcia o prowadzeniu działalności a mówią że się opłaci, otwórz działalność,  opłać podatki,  2 kurs, księgowa i dopiero broń tych co jadą poniżej kosztów. 

• Like 1
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano
4 godziny temu, Pronar82a napisał:

Ja jestem z lubelskiego LTM 

To musi nie być konkurencji. U nas co jeden to większe darmo chce kosić aby tylko hektary leciały...

• 0
Opublikowano

U nas jak ktoś ma swojego 100 ha do koszenia to na usługe nie pojedzie bo 5 dni będzie kosić u siebie  , a żniwa tyle trwają , zostają ci co nie zbieraja kamieni i kasy nie mają

• 0
Opublikowano (edytowane)

Kolega kupił 3 lata temu nowy kombajn pierwszego roku kosił wszystkim chętnym ale jak usłyszał jak się z niego naśmiewają że tłucze nową maszynę za 360  zł . Koniec koszenia i kto niema kombajnu to teraz żebrze i czeka nieraz 2 tygodnie i bywa że w cale nie wykosi a obecny rok będzie bardzo trudny .

jęczmień 1050 zł 

pszenica pasza 1150 zł .

Edytowane przez galan99
  • 0
Opublikowano

To u mnie trochę na odwrót, koles ze wsi obok kupił nowy kombajn bo swojego ma ok 50ha i ok 40ha usług, cenił 450zl za ha a że u mnie słabe ziemię to w przeliczeniu na 1ha wychodziło drożej jak u innych ale jego stali klienci zacisnęli żeby i zapłacili tyle ile chciał. Rok później nikt do niego nie przyszedł po usługę bo inni kosili taniej, w tym roku cena za usługę spadła do 350 i klienci wrócili a nawet kilku doszło. Rozumiem że taki sprzęt jest drogi i utrzymanie kosztuje ale jeśli ktoś kupuje kombajn większy bo liczy na określoną ilość usług i wlicza zarobek z tego do raty to musi liczyć się z tym że mając konkurencję może stracić ten dodatkowy zarobek. W tym przypadku przeliczył się

• Like 1
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano

Cena za hektar jest niesprawiedliwa bo jeden ma owies co zające się w nim ganiają a inny ma wyłożone żyto hybrydowe na polu gdzie gnoi co rok i 200 azotu posypał... cena powinna być od zebranego m3 zboża plus dopłata za leżące 

25 minut temu, galan99 napisał:

obecny rok będzie bardzo trudny

a co tam znowu żeś wymyślił O.o

• 0
Opublikowano

Na leżące jest inna cena , u niektórych za 1000 bym nie jachał , bo kamienie na polu

• 0
Opublikowano
50 minut temu, sznajdik napisał:

Najlepiej mieć swój i nie piszczeć za drogo czy w jaki slosób trzeba liczyć by wszyscy równo płacili. Nie chcesz swego płać nie chcesz płacić nie siej niestety takie czasy

mam swój ale mając np 5 ha zboża nie widzę sensu posiadania kombajnu , same oleje smary paliwo i już 1000 nie Twoje 

• 0
Opublikowano
6 minut temu, pawel885 napisał:

mam swój ale mając np 5 ha zboża nie widzę sensu posiadania kombajnu , same oleje smary paliwo i już 1000 nie Twoje 

Ale komfort kosztuje przychodzisz z etatu i rura w łan a nie pogoń za kombajnem

• Like 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v