Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
11 minut temu, Tigon napisał:

a na matifie 1800 xD, wszyscy razem zaśpiewajmy Slava ukrainie 

Mam nadzieję że nas nie spotka to samo co Ukrainę a jak by spotkało to nie będzie mieć znaczenie czy pszenica po 1600 czy po 600...tyle w temacie.... dziękuję pozdrawiam... 

• Like 2
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Tigon napisał:

a na matifie 1800 xD, wszyscy razem zaśpiewajmy Slava ukrainie 

dupcia piecze bo spadło o 100 czy 200 ziarenko !!!!

dopiero zacznie napierdl.... jak wojna się zakończy a sankcje zostaną

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Bo tylko w Polsce takie dziadostwo że znacznie odbiegają od giełdy . Za dużo pośredników. Choć pszenicę jeszcze spokojnie sprzeda obecnie po 1700 netto. A wicherek to pisał o swoich marzeniach jak by trzymał pszenicę gdyby miał kasę. A pewnie połowę to w żniwa sprzedał 

• Like 2
  • Confused 1
  • 0
Opublikowano
11 minut temu, stach12 napisał:

dupcia piecze bo spadło o 100 czy 200 ziarenko !!!!

dopiero zacznie napierdl.... jak wojna się zakończy a sankcje zostaną

Mnie to bawi a po takim komentarzu to raczej nie mnie piecze 

• 0
Opublikowano

Znajomy zrobił umowę na żniwa 200 ton pszenicę w cargilu Wrocław 1680 netto transport w własnym zakresie .  Teraz chce żebym ja 50 ton puścił na ta umowę bo on tyle nie będzie miał. Sprzedawał ktoś do tej firmy jak tam jest z próbami czy nie lecą w ch*ja ? Doszły mnie słuchy jak była mocna różnica  między cena rynkowa a umowa to czepiali się wszystkiego podczas próby aby tylko cenę uwalić ? Koszt transportu jest po mojej stronie ok 60 złotych tona .

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, mds212 napisał:

To kupuj z ukrainy za 1100 i sprzedaj na matifie xDD Patrzycie w ten matif jak w obrazek. Matif jest bardziej wyznacznikiem trendu niz ceny. Toz e na matif jest jakas cena to nie znaczy ze w skupie taka bedzie. W afryce pewnie za importowana pszencie placa ponad 2k. I nie płacza ze na matifie jest taniej. 

Przecież skupy nas nauczyły patrzeć na matif jak w obrazek , CO obce ci są hasła ze skupu typu , panie obniżamy cenę bo na matifie poleciało , i cyk raz czy dwa razy na dzień cena w dół . A ty teraz wyskakujesz że ktoś patrzy na matif. Afryka czy inne miejsca na ziemi na pewno nie płacą więcej niż obecna cena matifu , więc nie siej propagandy , bo raczej dziwne by było gdyby ktoś wystawił pszenice po 2tys , a odbiorca mówi że kupi , ale nie po 2tys tylko po 2,5 tys . To że może im wyjść drożej to doliczając dostawę , a nie że pszenica jest droższa niż cena giełdowa

• 0
Opublikowano

nie wiem ilu z was ma jeszcze pszenicę w silosach, tacy rolnicy faktycznie mogą narzekać bo teraz zalewa nas tania pszenica z Ukrainy ale czemu nik nie patrzy długoterminowo np na jesien albo styczeń 2023? lepiej żeby teraz pszenica poszła w dół kiedy mam pusty magazyn i w tym czasie Ukraina wywiozla swoje zapasy 20mln ton jak w zniwa kiedy wykoszą kolejne strzelam 30mln ton+ to co zostało im z zeszłego roku! Wtedy mamy nagle 50mln ton i jak skończy się wojna albo utworzą korytarze na morzu czarnym to dopiero zrobi się nadwyżka i ceny spadną.

• Like 2
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Piffpaff napisał:

nie wiem ilu z was ma jeszcze pszenicę w silosach, tacy rolnicy faktycznie mogą narzekać bo teraz zalewa nas tania pszenica z Ukrainy ale czemu nik nie patrzy długoterminowo np na jesien albo styczeń 2023? lepiej żeby teraz pszenica poszła w dół kiedy mam pusty magazyn i w tym czasie Ukraina wywiozla swoje zapasy 20mln ton jak w zniwa kiedy wykoszą kolejne strzelam 30mln ton+ to co zostało im z zeszłego roku! Wtedy mamy nagle 50mln ton i jak skończy się wojna albo utworzą korytarze na morzu czarnym to dopiero zrobi się nadwyżka i ceny spadną.

chyba że nie będzie tych 30mln bo albo ruskie im to spala po 2 sporo gospodarstw wielko obszarowych na UA było Niemieckie Holenderskie i one zawiesiły produkcję z wiadomych przyczyn z tym zalewaniem polski też mi sie nie chce wierzyć to w sporej części wymowka na zbijanie ceny 

• 0
Opublikowano

Jak spalą to na Polskę spadnie utrzymanie Ukrainy kilkanaście milionów kto za to zapłaci ? .

Jak inne kraje już z Rosją handlują ale nie Polska tym bardziej będzie paliwo drogie i tak samo nawóz i gaz bo na utrzymanie trzeba  zarobić .

Koszta produkcji będą duże a zyski marne .

• 0
Opublikowano
3 minuty temu, galan99 napisał:

Jak spalą to na Polskę spadnie utrzymanie Ukrainy kilkanaście milionów kto za to zapłaci ? .

jak to koszta spadną na Polskę co będziemy im za darmo pszenicę wysyłać ?

• 0
Opublikowano
mysza103 napisał:

2 godziny temu, mds212 napisał:

To kupuj z ukrainy za 1100 i sprzedaj na matifie xDD Patrzycie w ten matif jak w obrazek. Matif jest bardziej wyznacznikiem trendu niz ceny. Toz e na matif jest jakas cena to nie znaczy ze w skupie taka bedzie. W afryce pewnie za importowana pszencie placa ponad 2k. I nie płacza ze na matifie jest taniej. 

Przecież skupy nas nauczyły patrzeć na matif jak w obrazek , CO obce ci są hasła ze skupu typu , panie obniżamy cenę bo na matifie poleciało , i cyk raz czy dwa razy na dzień cena w dół . A ty teraz wyskakujesz że ktoś patrzy na matif. Afryka czy inne miejsca na ziemi na pewno nie płacą więcej niż obecna cena matifu , więc nie siej propagandy , bo raczej dziwne by było gdyby ktoś wystawił pszenice po 2tys , a odbiorca mówi że kupi , ale nie po 2tys tylko po 2,5 tys . To że może im wyjść drożej to doliczając dostawę , a nie że pszenica jest droższa niż cena giełdowa

więc skoro Afryka Joe płaci więcej jak na matif atu byś chciał sprzedawać po cenie co jest na matif. to transport do Afryki wychodzi zero zł?

• 0
Opublikowano

Wczoraj lokalny skup zboza: pszenica 1350 zl/t, jęczmień i pszenżyto 1250 zl/t. Ceny brutto, oczywiście dla rolnika ryczałtowego :/. Świętokrzyskie, Działoszyce.

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, grys napisał:

jak to koszta spadną na Polskę co będziemy im za darmo pszenicę wysyłać ?

Zaraz im tam wysłać w Polsce utrzymać na socjalu kilka milionów a nas podatkami zajadą .

1 godzinę temu, tobago napisał:

Widzę ze z cenami wracamy do czasów sprzed wojny i pandemii. Rozumiem ze azot na składach tez zbliża się do ceny 1000zl/t. 😏

Ceny prze wojny na płody a nawozy po 5 tyś na utrzymania Ukrainy .

• 0
Opublikowano

W skrócie:

EU produkcja zbóż w tym roku 2-3% mniejsza niż w roku poprzednim, największy spadek we Francji, Hiszpanii i Rumunii z powodu suszy. W Niemczech minimalnie lepiej niż w ubiegłym roku, ale nie rekompensuje to za bardzo strat w pozostałych krajach. Podobnie z produkcją rzepaku, około 1-2% spadek

Na Ukrainie areał i spodziewany plon głównych upraw mniejszy od 20 do 40%

W Indiach susza i prognozowane znaczne spadki produkcji zbóż

W Rosji spodziewany większy plon zbóż nawet do 8% w porównaniu do ubiegłego roku, 1% wzrost w porównaniu do ostatniej prognozy

• 0
Opublikowano
55 minut temu, jahooo napisał:

W skrócie:

EU produkcja zbóż w tym roku 2-3% mniejsza niż w roku poprzednim, największy spadek we Francji, Hiszpanii i Rumunii z powodu suszy. W Niemczech minimalnie lepiej niż w ubiegłym roku, ale nie rekompensuje to za bardzo strat w pozostałych krajach. Podobnie z produkcją rzepaku, około 1-2% spadek

Na Ukrainie areał i spodziewany plon głównych upraw mniejszy od 20 do 40%

W Indiach susza i prognozowane znaczne spadki produkcji zbóż

W Rosji spodziewany większy plon zbóż nawet do 8% w porównaniu do ubiegłego roku, 1% wzrost w porównaniu do ostatniej prognozy

Z tego wynika  że nie opłaca się przechowywać i trzeba sprzedawać w żniwa    !   ????????????????????????????????????????????

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v