Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
  • 0
Opublikowano
1 minutę temu, przemek28_28 napisał:

USA tez padło w Afganistanie

Nie nie USA Afganistan zdobyło i utrzymywało x lat. Rosja Afganistanu nigdy nie zdobyła. Putina już nie ma to już raz stary chłop i wiecznie żył i rządził nie będzie dwa myślał że to będzie łatwa wojna którą zatka usta opozycji w swoim państwie tym czasem Ukraina niespodziewanie zaczęła się bronić i plan jebnął jak domek z kart. 

• 0
Opublikowano
2 minuty temu, tommy66692 napisał:

jechał na wojnę z ludźmi o takiej samej mentalności jak Rosjanie

Ukraińcy a Rosjanie to taka różnica jak miedzy Czechem a Słowakiem dla zagmatwania zagadki Białorusini to też nie są Rosjanie. Jeśli był by przygotowany do wojny to już dawno by ją wygrał a tymczasem mocno traci. 

• Like 1
  • 0
Opublikowano
4 minuty temu, hubertb napisał:

Ukraińcy a Rosjanie to taka różnica jak miedzy Czechem a Słowakiem dla zagmatwania zagadki Białorusini to też nie są Rosjanie. Jeśli był by przygotowany do wojny to już dawno by ją wygrał a tymczasem mocno traci. 

Bo na tvp tak powiedzieli?

• 0
Opublikowano

wam ruscy prawie  130   lat nachajkami po glowach walii i skutki tu widac ..

nas z galicji tylko pare i dlatego istnieje polska i ukraina-gdyby nie to ze w ck monarchi ukraincy mieli takie same prawa jak polacy niepodlegla ukraina nigdy by nie powstala.

• 0
Opublikowano

on już rok przegrywa i przegrać nie może. 

a w koło piękne biznesy.

• 0
Opublikowano
Przed chwilą, tommy66692 napisał:

Bo na tvp tak powiedzieli?

A tobie na tvn? Co ty gadasz, Ukrainiec ma zupełnie inną mentalność i nie koniecznie lepszą od Rosyjskiej. A ich bitność to Putin sobie sam w nich wyrobił prowadząc tą podchodówkę od 2014roku. 

Dobra koniec bo to nie miejsce na takie spory. 

• 0
Opublikowano (edytowane)

@hubertb a zastanowiłeś się czemu traci? ukraina postawiła zupełnie inną armie niż ta z 2014, pytanie ilu walczy cudzioziemców po stronie ukr, bo były wpisy o legii cudzoziemskiej oraz o black wather a jak ktoś coś czytał to wie ilu żołnierzy przypada na jednego legionistę, dziwnym trafem wszyscy ukraincy mają kominiarki a zdarzyły się pojedyncze zdjęcia że ukraincy byli ,,czarni”. ukraina tak długo walczy poki zachod bedzie ja wspierał, poki to sie opłaca, w innym przypadku 3 tygodnie i zajeta

Edytowane przez przemek28_28
  • 0
Opublikowano

bo nie chodzi o to, żeby złapać króliczka, tylko żeby go gonić

tak, wy tam w Galicji - a pierwszy polski Rząd Tymczasowy powstał w Lublinie, gdzie ruscy bili nahajkami

bauer u mnie za zboże z Ukrainy dziś przywiózł sobie nówkę ładowarkę Merlo, tak się robi interesy

• Like 4
  • 0
Opublikowano
3 minuty temu, hubertb napisał:

A tobie na tvn? Co ty gadasz, Ukrainiec ma zupełnie inną mentalność i nie koniecznie lepszą od Rosyjskiej. A ich bitność to Putin sobie sam w nich wyrobił prowadząc tą podchodówkę od 2014roku. 

Dobra koniec bo to nie miejsce na takie spory. 

ty jestes jakiś odklejony, ukraincy od zawsze byli bitni, nie znasz historii. Tylko teraz to nie szable przeciw szablom, teraz to technika, a jak po obydwu stronach braknie techniki to pozostaje masa wojska a tu ruski wygra

• 0
Opublikowano
3 minuty temu, przemek28_28 napisał:

ukraincy od zawsze byli bitni

Jeździłem na Ukrainę przed 2014 rokiem i wcale im nie śpieszno było armii i bicia się za swój kraj. Można powiedzieć że Putin obudził ducha narodu. 

• 0
Opublikowano

Na wschodnia? Nie chciałbym tego ale powiem szczerze że w naszym narodzie może 15-25% biłoby się.

wśród znajomych tylko ja wypadam na debila który biłby się za kraj pisu….. reszta dzida do niemiec. 
a mi historia mojej rodziny nie pozwoliłaby prosić o pomoc szkopa

A nie jestem wyborcom pisu

• Like 1
  • 0
Opublikowano
51 minut temu, tommy66692 napisał:

Nie ma takiej możliwości żeby ruski przegrał z ukraina, zachód tak pomaga Ukrainie żeby na tym zarobić a nie żeby wygrać z ruskim bo to się nikomu nie opłaca 

Nie przegra. Ukraina niema żadnej ofensywy, wożą gruz z zniszczonych miast. 

• 0
Opublikowano
53 minuty temu, Lukas210 napisał:

Panowie gdzi można sprawdzić czy agencja już wysłała pieniądze wiem że można to zobaczyć jakoś tylko nie wiem na jakiej stronie 

Chodzi czy Masz wydaną decyzję?

• 0
Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, VonVegans napisał:

Też stanę w obronie lewaków ,pedałow wegańcow i innych popaprańcow.zanasz rząd będę się bił,

Oprócz rodziny to szczerze nie mam się o kogo bić😁

pier**lisz jak pisior….

zawsze mógłbyś w historii znaleźć powód dla którego nie warto było….

nasze powstania…. Listopadowe, Styczniowe, Warszawskie a jednak Ci ludzie uważali że warto, nawet nie dla innych ale dla siebie samych, żeby zginąć godnie a nie jak szczury

Każdy znajdzie 10 powodów na nie w każdej sytuacji ale czy każdy bedzie potrafił znaleźć 1 powód na tak?

Edytowane przez przemek28_28
  • Like 1
  • 0
Opublikowano
45 minut temu, przemek28_28 napisał:

Na wschodnia? Nie chciałbym tego ale powiem szczerze że w naszym narodzie może 15-25% biłoby się.

wśród znajomych tylko ja wypadam na debila który biłby się za kraj pisu….. reszta dzida do niemiec. 
a mi historia mojej rodziny nie pozwoliłaby prosić o pomoc szkopa

A nie jestem wyborcom pisu

"wyborcą" jak już 😁

• 0
Opublikowano

Teraz to Ty pier**lisz jak niedouczony.

Żadne powstanie nie miało pozytywnych skutków tylko negatywne lub bardzo negatywne oprócz powstania Wielkopolskiego.

Nie uczą się ludzi historii a potem powtarzają takie głupoty jak Ty : że warto, nawet nie dla innych ale dla siebie samych, żeby zginąć godnie a nie jak szczury

Więc jak ktoś chce popełnić samobójstwo niech robi to sam a nie w powstaniu szkodząc pozostałym ludziom. 

• Like 2
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, przemek28_28 napisał:

pier**lisz jak pisior….

zawsze mógłbyś w historii znaleźć powód dla którego nie warto było….

nasze powstania…. Listopadowe, Styczniowe, Warszawskie a jednak Ci ludzie uważali że warto, nawet nie dla innych ale dla siebie samych, żeby zginąć godnie a nie jak szczury

Każdy znajdzie 10 powodów na nie w każdej sytuacji ale czy każdy bedzie potrafił znaleźć 1 powód na tak?

Co ty porównujesz teraźniejszych mieszkańców Warszawy to tych z powstania🤦sam bym im wpierdolił a nie się za nich bił.chcesz to nadstawiają łeb za lewaków 

Edytowane przez VonVegans
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Czyli radzisz Panie Melon aby poddać się z marszu i oddać wszystko bez walki🤔 co by było gdyby tak nasi dziadowie wszyscy postąpili? Pewnie po Rosyjsku teraz bym mówił albo po Niemiecku. 

Co do stwierdzenia o ,,walkę za nasz kraj" ...należy zadać pytanie,  czy to jeszcze Nasz Kraj?  Patrząc na to co się dzieje i jak dba się o Polskie interesy i o nas😑

Edytowane przez GRZES1545
  • Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v