Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano (edytowane)
45 minut temu, galan99 napisał:

A nie 1401 zł to mało .

Myślisz że wybryk jaki był zeszłym roku będzie co roku .

Tak jak 2020 rok -Covidu wybryk cen .

No super opłacalność,  Sprzedaj 1,5 tony rzepaku, bądź 3 tony pszenicy żeby kupić tonę saletry. TYLKO PIS!!!!!!!!!! xD 

Edytowane przez JanKrzysztof
  • Like 4
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, miwigos napisał:

Skoro pisze że jest kolejka to wierzysz że gość zmieli 100 kg pszenicy , wsypie mąke i ootreby do worka Twoje,  i dopiero następnego bierze i nie pomyli skoro kolejka na 2-3 godz.

Ma prawo się pomylić, ale jak worki podpisane ma to dzwoni że zasypuje i za ile będzie gotowe. A jak nie chcesz zostawiać to umawiasz się na konkretny dzień i możesz czekać na miejscu. Jak dla mnie facet uczciwy jest, często siedzimy długo u niego na młynie z gospodarzami się pogada i pomożemy jak trzeba. 

1 godzinę temu, Damianek20 napisał:

Agri plus cena z soboty 1260 netto

Zz Zamość 1401 brutto.

Słyszeliście Pany jak 🦆 mówi o naszej pazerności i sprzedajność 🤣

Chłopy z Hrubieszowa organizują się na sprawdzanie tirów ze zbożem jakie trafiają do skupów. Pewna ciekawostką jest fakt że ludzie którzy zajmują się handlem zbóż z UA przewożą je nie tylko w naczepach ale także dla niepoznaki w KONTENERACH. 

Widocznie takie to legalne i bezpieczne skoro tak się z tym kryją. 

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, Chłoporobotnik napisał:

Klecza Dolna.

to nawet blisko-prawie po drodze do wadowic, chyba na olx sie oglaszaja.

1 godzinę temu, LonelySoul napisał:

Takie badania są po to żeby zniechęcić do własnej hodowli i upraw. A jeść trzeba więc marsz do sklepów 

te badania robiono w malopolsce-w miejscach gdzie smog w zimie to norma,wszystko co wyleci z komina sasiada to spada u ciebie.. na szczescie ja mieszkam od pol 🤣

2 godziny temu, Navara1988 napisał:

Można już dzisiaj pisać o cenach !

a po co jedni-jak ja juz sprzedali, drudzy-jak wiekszosc czeka na 2000 i inna cena ich nie interesuje 🤣

1 godzinę temu, mikad napisał:

Robili kiedyś badania mięsa i jajek tych cudownych kur co to biegają luzem i trawkę skubią i się okazało że zawierają takie ilości metali ciężkich że za bardzo nie nadaje się do jedzenia. A warzywka z własnego ogródka to prawie każdy załatwia jednym opryskiem, ja jak pryskam to biorę ciecz roboczą z opryskiwacza wtedy mam pewność że nie przekroczę dawki.

ja robie tak samo- gdy daje oprysk sasiadom w kieliszku to sie dziwia ze tylko tyle...

z tymi kurami to prawda- rocznie kolo 40 ton pylow spada na ha gruntow.

• 0
Opublikowano

jak jeden z drugim zawiezie 100 kg ziarna na swój przemiał to tyle ma swojej mąki co inny mędrzec co sobie zmieli 20 dkg lepszego mięsa w sklepie mięsnym to lepsze zostanie w maszynce a dostanie to co kotu mielili wcześniej haha

• Like 1
  • Haha 2
  • 0
Opublikowano
19 minut temu, GRZES1545 napisał:

Ma prawo się pomylić, ale jak worki podpisane ma to dzwoni że zasypuje i za ile będzie gotowe. A jak nie chcesz zostawiać to umawiasz się na konkretny dzień i możesz czekać na miejscu. Jak dla mnie facet uczciwy jest, często siedzimy długo u niego na młynie z gospodarzami się pogada i pomożemy jak trzeba. 

Widocznie takie to legalne i bezpieczne skoro tak się z tym kryją. 

Polskie rolnictwo już dawno zostało poświęcone na rzecz orków, najgorsze jest to że osoby które o tym mówią publicznie zaczynają być cenzurowane i szuka się na nich haków . Wystarczy zniszczyć prowadirow a reszta będzie cicho siedzieć .

• Like 4
  • 0
Opublikowano

po co psujesz chlopakom z rana humor ?? mysmy cale lata mielili w  mlynie wiec wiem jak to wyglada..

tylko jedno jest dziwne- czemu zakladacie ze wasze zboze jest zdrowe a "sasiada" trujace ??  

na to mieso to jest sposob -treba szmate wlozzys w maszynke i jak przekrecic wtedy wszystko wychodzi 🤣

• Haha 1
  • 0
Opublikowano

Idziemy tokiem uni. Skoro ona twierdzi że środki które wycofuje w uni są szkodliwe dla ludzi bo są ich pozostałości a z kolei te same środki są stosowane na Ukrainie to jak to wytłumaczysz ?

Prognozują dalsze spadki. Ale teraz to samochodem ciężko wyjechać z podwórka a co mówić z przyczepą , w dodatku szosa cała biała i pokryta lodem .

• Like 2
  • 0
Opublikowano
1 minutę temu, jacus napisał:

po co psujesz chlopakom z rana humor ?? mysmy cale lata mielili w  mlynie wiec wiem jak to wyglada..

tylko jedno jest dziwne- czemu zakladacie ze wasze zboze jest zdrowe a "sasiada" trujace ?? 

bo sam widzi jeden z drugim co odpierdala u siebie hahah

ci co chcą swoim się żywić to największe gnoje pod słońcem , to co trujące na skup haha

• Like 1
  • 0
Opublikowano
4 minuty temu, stach12 napisał:

bo sam widzi jeden z drugim co odpierdala u siebie hahah

ci co chcą swoim się żywić to największe gnoje pod słońcem , to co trujące na skup haha

W domu wszyscy zdrowi?

• Haha 1
  • 0
Opublikowano

Żeby się czasami nie okazało że ci   co latają za tirami za ukraińskim ziarnem  nie dbają o interesy rolników tylko swoje haha

nakupili po 1300 a teraz trzeba odsprzedać po 1000 haha i nie ma komu

nikt chyba przy dobrych zmysłach nie trzymał ziarna na wschodzie widząc jak ona naciera z ukrainy 

• Like 1
  • 0
Opublikowano

PODEJMĘ WSPÓŁPRACĘ Z ROLNIKIEM LUB FIRMĄ TRANSPORTOWĄ Z OKOLIC RYPINA W ZAKRESIE PRZEŁADUNKÓW ZBOŻA Z BIG BAGÓW NA WYWROTKI+ TRANSPORT. Takie ogłoszenie teraz widziałem, zakład nie chce robić u siebie bałaganu to zlecą brudną robotę rolnikom jeszcze.

• Sad 1
  • 0
Opublikowano

jak był ASF na wschodzie to było podobnie

3/4 hodowców sprzedawało sobie świnki drożej , bo wschodnim świnie utylizowali i mieli wszystko w doopie

jak się ASF ro***erdoli... na cały kraj to wymyslili protesty

podobnie teraz ze  zbożem

6 minut temu, rob334 napisał:

PODEJMĘ WSPÓŁPRACĘ Z ROLNIKIEM LUB FIRMĄ TRANSPORTOWĄ Z OKOLIC RYPINA W ZAKRESIE PRZEŁADUNKÓW ZBOŻA Z BIG BAGÓW NA WYWROTKI+ TRANSPORT. Takie ogłoszenie teraz widziałem, zakład nie chce robić u siebie bałaganu to zlecą brudną robotę rolnikom jeszcze.

widziałeś bo sam napisałeś na zlecenie AU

większej durnoty nie widziałem żeby przeładunek ziarna z big bags nazywać brudną robotą przecież z workami nie pojedzie do portu hahaha

• 0
Opublikowano (edytowane)

stach12 vel ordynator, ale jak miałeś te swoje świniaki to mogłeś im częściej gnój wywalać niż raz na kwartał. Codziennie wdychałeś te smrody nosząc wiadrami paszę i wodę,  i teraz jesteś nieuleczalnie pierdolnięty.

Edytowane przez JanKrzysztof
  • Like 4
  • Haha 5
  • 0
Opublikowano (edytowane)

pon 19,12,2022 myślę wejdę na forum sprawdzę co tam ludzie mówią o rynkach jak tam ceny itp dawno już nie byłem grubo ponad 100 wpisów

ALE CO WIDZE !!!!

Zawiązało sie jakieś jeba.. koło gospodyń wiejskich co pier. o wszystkim tylko nie o temacie przewodnim tego wątku (CENY PSZENICY)

uprawa zboża ,chlebuś , pączusie, bułeczki, polityka ,asf, zdrowie kur.. ogarnijcie d*py bo gorzej jak baby .....!!!!!!!!!!!!!!

Zółkiewka 1200brt okolica podobnie 

tasomiksy cargile itp nie skupują do połowy stycznia przynajmniej 

Edytowane przez andrzej123456k
  • Like 1
  • Haha 6
  • 0
Opublikowano
14 minut temu, stach12 napisał:

jak był ASF na wschodzie to było podobnie

3/4 hodowców sprzedawało sobie świnki drożej , bo wschodnim świnie utylizowali i mieli wszystko w doopie

jak się ASF ro***erdoli... na cały kraj to wymyslili protesty

podobnie teraz ze  zbożem

widziałeś bo sam napisałeś na zlecenie AU

większej durnoty nie widziałem żeby przeładunek ziarna z big bags nazywać brudną robotą przecież z workami nie pojedzie do portu hahaha

Dokładnie, na zachodzie mówili że asf nie przejdzie przez Wisłę i śmiali się z naszych słabych cen. Teraz jak rozlało sie i na zachód to "pomóżcie" . Zboże jechało z Ukrainy od wiosny , ale jak były dobre ceny to nikt nie podnosił larum . Teraz jak idzie korekta a słabsze ceny zaglądają i na zachód to nagle wszyscy chcą protestować.. moim zdaniem trzeba się przyzwyczaić do nowej sytuacji bo ten import już raczej zostanie. Może to zboże techniczne ogranicza ale to kropelka w całym wiadrze importu zboża z Ukrainy 

• Like 2
  • Haha 2
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, stach12 napisał:

Żeby się czasami nie okazało że ci   co latają za tirami za ukraińskim ziarnem  nie dbają o interesy rolników tylko swoje haha

nakupili po 1300 a teraz trzeba odsprzedać po 1000 haha i nie ma komu

nikt chyba przy dobrych zmysłach nie trzymał ziarna na wschodzie widząc jak ona naciera z ukrainy 

Zwykli rolnicy mają sprawdzać tiry a nie skupy. Skupy wzięły w większości zboże z UA a od rolnika po części kupiły a resztę mają w depozycie . Kupując miały podpisane kontrakty i teraz biznes kwitnie, nasze miesza się z tamtym i wywozi .

• Like 1
  • 0
Opublikowano

ROSJANIE WYNALEZLI taki fajny miernik tylko on mierzy azotany w miesie i owocach z intensywnej produkcji zawsze normy są przekroczone , mój królik tez  przekroczył normy rosyjskie ale w europejskiej był ok 

1 godzinę temu, jacus napisał:

na to mieso to jest sposob -treba szmate wlozzys w maszynke i jak przekrecic wtedy wszystko wychodzi 🤣

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, jacus napisał:

rocznie kolo 40 ton pylow spada na ha gruntow.

Skąd takie dane masz?

• 0
Opublikowano
54 minuty temu, PanPawel napisał:

Też byś chciał poczytać coś na temat? 😅niestety nie tuu

Też byś chciał poczytać coś na temat? 😅niestety nie tuu

To jest portal o cenach,a nie z cenami.Dzwoń do najbliższego punktu skupu

• Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v