Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
47 minut temu, Agrest napisał:

Ile oczekujesz za pszenicę i jaki to będzie dochód w Twoim gospodarstwie po odjęciu kosztów?

Przy 1800 to pewnie byłoby 7-8tys z ha. Rozumiem że mało, ale ile było by w sam raz?🤣

Gratuluje plonów Też bym tak chciał

• 0
Opublikowano
9 minut temu, skywalker89 napisał:

Głosowali w większości na te 13tki i 14tki to niech oddają teraz 🤣

Fajni Ci się pośmiać. Ale opowiem Ci o sytuacji z którą mam do czynienia.

W ubiegłym tygodniu dostałem rozliczenie ciepła za 2021r.

Zimą była łagodna, parę tyg zdalnego nauczania, przerwa świąteczna ferie, wyjazd córki na weekendy. Kaloryfery nawet 50% okresu grzewczego nie pracowały.

Rachunek - musiałem dopłacić drugie tyle co potrącane zaliczki przez cały rok.

Mało tego zużyłem 11,5% ciepła na bloki wedle ich podzielników, czyli de facto ogrzałem 160m² , a mam 47m².

Zadzwoniłem zapytać jak to możliwe.

Wytłumaczenie jest proste - ludzie oszczędzali i nie włączali grzejników, jedynie nieopomiarowany grzejnik w łazience. Zdejmują drzwi i grzeje całe mieszkanie.

W efekcie osoba która odkręca grzejnik grzeje każdą ścianę podłogę i sufit, plus system wyliczeń jest na tyle niekorzystny że osoba odkręcająca grzejnik płaci krocie, nieadekwatnie to kosztów podgrzania wody.

I ta tendencja jest na każdym osiedlu.

Imm więcej osób oszczędza tym większy rachunek płaci osoba korzystająca z ogrzewania.

To pokazuje jakie nastąpiło zubożenie ludzi w mieście.

To było przy cenie 35zł za GJ. Dziś jest 135zł i od stycznia kolejna podwyżka plus powraca vat.

Już wiem że krocie za rok zabulę bo już mam duże zużycie, a popytałem to nikt się niedogrzewa.

Przed chwilą, maszek1980 napisał:

Gratuluje plonów Też bym tak chciał

Przyjąłem 7t bo tu każdy 8+ zbiera.

Ja zebrałem 8,2 jęczmienia, 6,6 pszenżyta, 5,9 pszenicy I uwierz mi że jestem bardzo zadowolony z wyniku finansowego. A pszenicę najdrożej sprzedałem po 1498zł.

Cena 1800 przy 7t to byłby kosmos w tym roku według mnie.

Ten wynik u każdego będzie inny, ale u mnie zbiegły się niskie koszty i wysoka sprzedaż. Wiem że takiego roku już nie będzie.

• 0
Opublikowano
50 minut temu, jan88 napisał:

jak bysnie zauważył to rolnictwie jest 200 % inflacji

Co podrożało 200 % ,poza nawozem , ciągnik który kosztował 580 tyś , teraz 850 tyś, komabajn 800 tyś . teraz milion 50 tysięcy

• 0
Opublikowano

Zeszły rok to inne koszty produkcji a w tym to nawet gdyby było po 1800 to przy plonie 5,9 pszenicy to  7-8 tysi nie wyciągniesz

A te 8+co piszą to jakos watpie. Może po burakach albo po ziołach. przecież w żniwa widać co kto wozi na przyczepach

Glifosat potaniał 90 pln😁

• 0
Opublikowano

A do czego ci on potrzebny , litr na rok żeby opryskać wkoło gospodarstwa i przy słupach

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

Fajni Ci się pośmiać. Ale opowiem Ci o sytuacji z którą mam do czynienia.

W ubiegłym tygodniu dostałem rozliczenie ciepła za 2021r.

Zimą była łagodna, parę tyg zdalnego nauczania, przerwa świąteczna ferie, wyjazd córki na weekendy. Kaloryfery nawet 50% okresu grzewczego nie pracowały.

Rachunek - musiałem dopłacić drugie tyle co potrącane zaliczki przez cały rok.

Mało tego zużyłem 11,5% ciepła na bloki wedle ich podzielników, czyli de facto ogrzałem 160m² , a mam 47m².

Zadzwoniłem zapytać jak to możliwe.

Wytłumaczenie jest proste - ludzie oszczędzali i nie włączali grzejników, jedynie nieopomiarowany grzejnik w łazience. Zdejmują drzwi i grzeje całe mieszkanie.

W efekcie osoba która odkręca grzejnik grzeje każdą ścianę podłogę i sufit, plus system wyliczeń jest na tyle niekorzystny że osoba odkręcająca grzejnik płaci krocie, nieadekwatnie to kosztów podgrzania wody.

I ta tendencja jest na każdym osiedlu.

Imm więcej osób oszczędza tym większy rachunek płaci osoba korzystająca z ogrzewania.

To pokazuje jakie nastąpiło zubożenie ludzi w mieście.

To było przy cenie 35zł za GJ. Dziś jest 135zł i od stycznia kolejna podwyżka plus powraca vat.

Już wiem że krocie za rok zabulę bo już mam duże zużycie, a popytałem to nikt się niedogrzewa.

Przyjąłem 7t bo tu każdy 8+ zbiera.

Ja zebrałem 8,2 jęczmienia, 6,6 pszenżyta, 5,9 pszenicy I uwierz mi że jestem bardzo zadowolony z wyniku finansowego. A pszenicę najdrożej sprzedałem po 1498zł.

Cena 1800 przy 7t to byłby kosmos w tym roku według mnie.

Ten wynik u każdego będzie inny, ale u mnie zbiegły się niskie koszty i wysoka sprzedaż. Wiem że takiego roku już nie będzie.

Powiem tak jak pisiory apropo myślenia o przyszłości moich dzieci w tym kraju - a co się przejmujesz tym teraz. 

Niech czekają na 15tki i marzną w d*py bo na wyborach i tak zagłosują na PiS 

• 0
Opublikowano
4 godziny temu, Camasa napisał:

Warminsko-mazurskie  powiat Iławski

U nas ubiegły tydzień 1200 netto i też Iławski nie wiem jak dziś

4 godziny temu, maczopestka napisał:

Nie wiem skąd agropierdoły czerpią info ale mamy w tym roku na świecie rekordowe zbiory pszenicy i to pomimo tego że na Ukrainie nie wszystko udało się obsiać i zebrać, to że ceny są jeszcze jakie są zawdzięczmy wysokiej konsumpcji i kurczeniu się zapasów, jeżeli Chiny nie poluzują polityki zero covid a w stanach gospodarka siądzie to może na przyszłe żniwa być 800 zł za tonę, ale obysmy mogli się pośmiać z tego mojego posta przytulająć w żniwa godne poeniądze za naszą pracę 🤷

To że Australia pływa i Argentyna schnie było w internecie jakiś czas temu  

• 0
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, maczopestka napisał:

3 tysie były ok a 7 tysi już nie? Gdzieś przegapiłem 100% inflacji? Czy o co chodzi?

Cukier z 2 zł na 6 zł- 200% inflacji. Chleb z 2,3 na 4,6 zł - 100% inflacji, 1 kg mąki tortowej z 2 na 4 zł - 100% inflacji.

Edytowane przez JanKrzysztof
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Jak ty to liczysz skoroo z 2 zl na 6 zl 300% a z 2,3 na  4,6 to 100%? :D

I dziwic ze chlopa na kazdym kroku probuja oszukac, ale nie ma co sie dziwic skoro wiekszosc nie umie liczyć xD

Edytowane przez mds212
  • 0
Opublikowano
9 godzin temu, Leszy napisał:

By nie zaśmiecać więcej tego tematu, piszę tylko raz, nie cytując każdego po kolei. Od kiedy tylko pamiętam to rolnicy na wszelkich spotkaniach, szkoleniach, czy prywatnych rozmowach narzekali, że rządy liberałów chcą zniszczyć polską wieś, że to agentura Brukseli itd. Okazuje, się jednak, że te wszystkie rządy złych liberałów przetrwaliśmy, a najbardziej rolnictwo zaorze rząd "narodowo-konserwatywny". Teraz najbardziej trafne powiedzenie w rolnictwie to te, że "dobrze to już było".  

a jaka jest twoja wizja wsi gdyby rządzili poprzednicy w dzisiejszych realiach? Śmiało pisz jeden "śmieć" więcej różnicy nie robi :)

• 0
Opublikowano
57 minut temu, maly00 napisał:

Wie może ktoś jak wygląda sytuacja z prosem?ktoś się orientuje jak z cena ?nie można nigdzie znaleźć informacj na ten temat

Dzwoń do Skórski Agro - taki skup w Gierczycach koło Opatowa. Te okolice to zagłębie prosiane. Dużo masz?

• 0
Opublikowano
9 godzin temu, Leszy napisał:

To akurat podstawa każdego  rządu. Większość durnych przepisów by można było spokojnie uniknąć, ale nasi zawsze byli nadgorliwi w gnębieniu obywateli. 

teraz to dopiero śmiecia rzuciłeś. Chłopie zobacz co wnosi twój post, gadasz jakbyś pozjadał wszystkie rozumy...

• 0
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, 6MaaJsTeR9 napisał:

U nas ubiegły tydzień 1200 netto i też Iławski nie wiem jak dziś

My z tej samej gminy także mozliwe ze mowimy o cenach u tej samej osoby. Ja mowie o cenie na Białej. Jeszcze dwa tygodnie temu skupywal po 1250 netto 🙆‍♂️

Edytowane przez Camasa
  • 0
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, miwigos napisał:

A do czego ci on potrzebny , litr na rok żeby opryskać wkoło gospodarstwa i przy słupach

Mi rocznie brak ok. 200l glifosatu. W wieloletnich trochę tego idzie.

2 godziny temu, miwigos napisał:

Edytowane przez damian303
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v