Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Witejus a dlaczego Melon ma nie brać? Dla mnie sprawa jest oczywista: jeśli ktoś kradnie (i to w majestacie prawa) moje pieniądze, to jeśli mam możliwość odzyskać chociaż część to je odzyskam. Jeśli rząd za moje pieniądze z moich podatków, tych bezpośrednich i pośrednich kupuje sobie głosy patologii, a nie przeznacza ich na "wspólne dobro" to ja się na to nie zgadzam. PiS w sprawach gospodarczych to komuniści i tyle. Szli do wyborów z hasłami, że skończą z kolesiostwem, a takie kolesiostwo jak jest dzisiaj to chyba tylko za PRL u nad było. Najlepszym przykładem jest obajtek, którego nawet prokuratura nie ruszy. Teraz chcą przepchnąć ustawę o kadencyjności w spółkach sp., żeby nawet w razie przegranych wyborów nie stracić stołków.  Szczyt kolesiostwa. 

9 godzin temu, Wichura123 napisał:

czy m Wy piszecie ? Z socjalu na poziomie czego ? Podjeżdżają 25-letnimi E46 albo A6 , a baba która rozróżnia auta po kolorze mówi że burżuje . 

Tak się wyspecjalizowali w tym ukrywaniu kosztów że zapomnieli o emeryturze ...  potem będzie płacz

Zamiast emerytury wyżebrzą zapomogę. Może małą, ale za darmo.

• 0
Opublikowano
28 minut temu, Przekeeeek napisał:

Witejus a dlaczego Melon ma nie brać? Dla mnie sprawa jest oczywista: jeśli ktoś kradnie (i to w majestacie prawa) moje pieniądze, to jeśli mam możliwość odzyskać chociaż część to je odzyskam. Jeśli rząd za moje pieniądze z moich podatków, tych bezpośrednich i pośrednich kupuje sobie głosy patologii, a nie przeznacza ich na "wspólne dobro" to ja się na to nie zgadzam. PiS w sprawach gospodarczych to komuniści i tyle. Szli do wyborów z hasłami, że skończą z kolesiostwem, a takie kolesiostwo jak jest dzisiaj to chyba tylko za PRL u nad było. Najlepszym przykładem jest obajtek, którego nawet prokuratura nie ruszy. Teraz chcą przepchnąć ustawę o kadencyjności w spółkach sp., żeby nawet w razie przegranych wyborów nie stracić stołków.  Szczyt kolesiostwa. 

Zamiast emerytury wyżebrzą zapomogę. Może małą, ale za darmo.

Wedle tego schematu myślenia możesz w alkoholu topić rutynowo smutki związane z zapomogami , w końcu też będzie Ci przysługiwał  ... za darmo

• 0
Opublikowano

Tylko, że ja nie jestem nierobem i pasożytem społecznym, więc odpada.

Żeby uzmysłowić wszystkim, mój schemat myślenia posłużę się wymyśloną na tą potrzebę opowiastką:

Mieszkasz w Nibylandii, Zapierniczasz jak co dzień w robocie, żeby zarobić na siebie i swoją rodzinę. Płacisz podatki, bo wiesz, że pójdą na remont szkoły, budowę drogi pomogą Pani Marysi, która samotnie wychowuje chorego dzieciaka itd... Przychodzi do Ciebie sołtys i mówi: "od dzisiaj płacisz nowy podatek w wysokości 100 zł miesięcznie, bo trzeba dać zapomogę Marianowi- temu pijaczynie, który całe życie chlał, nigdy nie pracował i utrzymywała go matka, którą profilaktycznie bił, na wypadek gdyby nie chciała mu renty oddać, a że Jej się zmarło, to Marian pozostał beż środków do życia/na przepicie. Nie wkur..ł byś się?

• 0
Opublikowano
10 godzin temu, witejus napisał:

Mamy tu na forum wyborców PO co to pierwsi wyciągają rękę i lecą po socjal, bo jak dają to trza brać a potem napluć na rząd że rozdaje ich pieniądze.😆

Szanowny kolego socjal biorą ludzi którzy nie są w stanie się utrzymać a ja odbieram nadpłacony podatek do państwa i to nie wiele. I chyba zagłosuje pierwszy raz w życiu na PO. Nie zamierzam pracować na czyjeś dzieci które są starsze niż ja i wżyciu się nie skalały praca.

A na co wy chcecie pracować to wasz sprawa i ja to uszanuje.

• Like 4
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano
11 godzin temu, witejus napisał:

Mamy tu na forum wyborców PO co to pierwsi wyciągają rękę i lecą po socjal, bo jak dają to trza brać a potem napluć na rząd że rozdaje ich pieniądze.😆

Od jakiegoś czasu już się wyleczyłem z jakichkolwiek sentymentów. To i tak zmierza ku katastrofie, i nie ma co przedłużać tego momentu oczekiwań. 

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, witejus napisał:

pokaż że masz jaja a nie suszone śliwy i nie bierz.

No dobra, przesadziłem z tym słowem pluciem na rząd. Ale jak najbardziej trzeba go krytykować za to co zrobił i robi z nasza gospodarka. 

Co mają jaja do brania np. 500plus na dzieci? Ja jestem przeciwnikiem socjalu i rozdawnictwa ale tak jak koledzy tutaj piszą. Chce odzyskać część zapłaconego podatku więc otrzymuje 500 co miesiąc. Na węgiel też złożylem i zaraz na suszowe też złoże. Podatku rocznie place dużo więcej niż to co dostaje więc zaliczam się do tej grupy co robią na nierobów. 

Co nie zmienia faktu, że uważam że właśnie tym rozdawnictwem PiS kupuje sobie głosy u ciemnoty i liczy na kolejną kadencję. Chociaż już widza, że część ich elektoratu przejrzało na oczy i np. stąd ta ustawa w sejmie koryto plus dla członków zarządu spółek skarbu państwa. 

• Like 2
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano
2 godziny temu, melon10641 napisał:

No dobra, przesadziłem z tym słowem pluciem na rząd. Ale jak najbardziej trzeba go krytykować za to co zrobił i robi z nasza gospodarka. 

Co mają jaja do brania np. 500plus na dzieci? Ja jestem przeciwnikiem socjalu i rozdawnictwa ale tak jak koledzy tutaj piszą. Chce odzyskać część zapłaconego podatku więc otrzymuje 500 co miesiąc. Na węgiel też złożylem i zaraz na suszowe też złoże. Podatku rocznie place dużo więcej niż to co dostaje więc zaliczam się do tej grupy co robią na nierobów. 

Co nie zmienia faktu, że uważam że właśnie tym rozdawnictwem PiS kupuje sobie głosy u ciemnoty i liczy na kolejną kadencję. Chociaż już widza, że część ich elektoratu przejrzało na oczy i np. stąd ta ustawa w sejmie koryto plus dla członków zarządu spółek skarbu państwa. 

Zakładając że ja płacę takie same podatki jak ty i nie pobieram 500+ , to wychodzi na to że to ja muszę się dokładać do tych 500+ co ty dostajesz

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, mysza103 napisał:

Zakładając że ja płacę takie same podatki jak ty i nie pobieram 500+ , to wychodzi na to że to ja muszę się dokładać do tych 500+ co ty dostajesz

A kto ci broni zrobic kilka 500+???

• Like 2
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano
5 godzin temu, mysza103 napisał:

akładając że ja płacę takie same podatki jak ty i nie pobieram 500+ , to wychodzi na to że to ja muszę się dokładać do tych 500+ co ty dostajesz

Skoro płaci większe podatki, niż dostaje socjal to Ty składasz się nie na Niego, a na tego Marianka, o którym pisałem. Każdy zna takiego Mariana, taką Karynę, która tylko dzieci umiała narobić, a teraz jej dzieci i tak chodzą brudne, a paniusia w tipsach, bo przecież do pracy nie pójdzie.  Każdy pracujący i płacący podatki powinien sobie uzmysłowić, że rząd kupuje głosy Mariana i Karyny nie za swoje pieniądze, a za jego pieniadze

• 0
Opublikowano

Ogólnie każdy chyba zna albo mieszka niedaleko takich wspaniałych ludzi.

Mieszkanie komunalne i socjal od a do z kiedyś kiedy przyszli żeby ich zawieźć do sąsiedniej wioski do cpn po flachę gdzie żniwa człowiek nie wie gdzie ręce włożyć a oni jeszcze z pretensjami bo impreza im się skończy która trwa od 3 dni bo alkoholu nie starczy. 

I tak  się zastanowiłem.

Chałupa komunalna kupić i zapłacić nie musieli woda, prąd, opal rodzinę i 500 plus zrobiło się z 4 tys z naszej kasy ale to nie wszystko.

No ale ktoś musi zarobić na nauczyciela zapłacić  za transport do szkoły opłacić lekarza itd, itp.

A na końcu możne dojść do takiej sytuacji ze jak będziesz potrzebował lekarza specjalisty, karetki albo pomocy policji to oni będą obsługiwali tych wspaniałych ludzi,   kolo mnie jednego miesiąca  przejechała 14 razy policja i 6 razy ambulans bo imprezy burdy i brak czasu zając się osoba chora bo pieniążki z opieki wpadły i impreza 24 h a cały czas mnie na gospodarstwie nie ma bo muszę na nich zapracować bo jak nie to bank zabierze wszystko a podatków mi nie odpuszcza.

Ceny na porcie pszenica 14  1670-1700

pszenica 12 1570-1600 ceny z ofert esemesowych.

• Like 2
  • 0
Opublikowano
2 godziny temu, Jakub667 napisał:

Ja tu tylko zostawię . 

Firma Agri-Team Małgorzata Gromadzka to firma córka firmy Agro-skup Dawid Szewczuk (kiedyś Marek Gromadzki ). 

Dobrze płacą?

• 0
Opublikowano
15 godzin temu, Przekeeeek napisał:

Tylko, że ja nie jestem nierobem i pasożytem społecznym, więc odpada.

Żeby uzmysłowić wszystkim, mój schemat myślenia posłużę się wymyśloną na tą potrzebę opowiastką:

Mieszkasz w Nibylandii, Zapierniczasz jak co dzień w robocie, żeby zarobić na siebie i swoją rodzinę. Płacisz podatki, bo wiesz, że pójdą na remont szkoły, budowę drogi pomogą Pani Marysi, która samotnie wychowuje chorego dzieciaka itd... Przychodzi do Ciebie sołtys i mówi: "od dzisiaj płacisz nowy podatek w wysokości 100 zł miesięcznie, bo trzeba dać zapomogę Marianowi- temu pijaczynie, który całe życie chlał, nigdy nie pracował i utrzymywała go matka, którą profilaktycznie bił, na wypadek gdyby nie chciała mu renty oddać, a że Jej się zmarło, to Marian pozostał beż środków do życia/na przepicie. Nie wkur..ł byś się?

przypadek szczególny, o którym piszesz nie jest na pewno godny naśladowania tylko winien byś napiętnowany i ukarany jak trzeba ale:

1) Marian to nie jakiś stwór tylko człowiek, który jak każdy popełnia błędy i jak uważasz , że jemu tak dobrze, a tobie tak źle to po prostu zamieńcie się z nim miejscami. I wszyscy będą szczęśliwi... 

2) Z pomocy socjalnej korzystają przede wszystkim ludzie będący w trudnej sytuacji życiowej i jednostkowe przypadki leni i obiboków nie mogą blokować pomocy dla innych.

3) Podam bardziej bulwersujący przykład darmozjadów społecznych jak np. dziesiątki tysięcy więźniów, których dobowy koszt utrzymania przez nas podatników, w przeliczeniu na 1 osobę  jest o wiele wyższy niż np. dzieci w domu dziecka, pensjonariuszy w DOS, chorych w szpitalach itp.

4) Socjal, choć czasami rodzi frustracje jest w pewnym sensie miarą człowieczeństwa i solidarności międzyludzkiej. Nie mniejsze emocje budzi gigantyczne bogactwo i przepych w jakim żyją dla przykładu oligarchowie i mafiozi, a przypadek pana Mariana przy nich to pikuś....

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Żniwa się skończyły to mozna się użalać nad sobą i swoim losem . Jaka patologia mamy bezrobocie na poziomie 5 %. Ludzi do pracy brakuje . Taki co stęka że płaci na zapomogi i na podatki i 500+ a ma przykładowo firmę to tylko myśli jak dla pracownika zapłacić grosze i ZUS też za niego nie płacić albo od najniżej krajowej a resztę pod stół . Za robote też najlepiej gotówką bez faktury aby tylko nabić sobie kieszenie a później stękanie jaka to w Polsce patologia 😂😂😂

• Like 1
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano
Dnia 25.10.2022 o 08:01, GRZES1545 napisał:

Serio, a wyborcy PO pewnie plują na socjal i honorowo nie biorą?

Czy co ...tanieje?😬

A ta ciocia ma telefon i nie potrafi zdjęcia zrobić tym ,,biednym" tv szybko by się tym zainteresowały ale każdy siedzi cicho🤦‍♂️

Trudno powiedzieć ale całkiem możliwe u takich szemrakow. Zza Zamość 1590 brutto konsumpcja 

3 godziny temu, pane napisał:

przypadek szczególny, o którym piszesz nie jest na pewno godny naśladowania tylko winien byś napiętnowany i ukarany jak trzeba ale:

1) Marian to nie jakiś stwór tylko człowiek, który jak każdy popełnia błędy i jak uważasz , że jemu tak dobrze, a tobie tak źle to po prostu zamieńcie się z nim miejscami. I wszyscy będą szczęśliwi... 

2) Z pomocy socjalnej korzystają przede wszystkim ludzie będący w trudnej sytuacji życiowej i jednostkowe przypadki leni i obiboków nie mogą blokować pomocy dla innych.

3) Podam bardziej bulwersujący przykład darmozjadów społecznych jak np. dziesiątki tysięcy więźniów, których dobowy koszt utrzymania przez nas podatników, w przeliczeniu na 1 osobę  jest o wiele wyższy niż np. dzieci w domu dziecka, pensjonariuszy w DOS, chorych w szpitalach itp.

4) Socjal, choć czasami rodzi frustracje jest w pewnym sensie miarą człowieczeństwa i solidarności międzyludzkiej. Nie mniejsze emocje budzi gigantyczne bogactwo i przepych w jakim żyją dla przykładu oligarchowie i mafiozi, a przypadek pana Mariana przy nich to pikuś....

Mam gdzieś taka solidarność ja wstaję o 4 rano zapierdalam w oborze i na 7 do pracy na 12 godzin a te gnoje jak chcesz ich nająć do pracy bo nie jesteś w stanie coś zrobić sam to ci mówią że ich kręgosłup boli bo całymi dniami siedzą śpią piją i się pier**la jak króliki aż pogotowie zabiera takie k**wy bo nie wytrzymuje jebania . Patologia goni coraz większą patologie, nie ma nawet komu wyciac drzew w rowie a płacz że nie ma węgla i jak oni przetrwają zimę bo opieka im nie da bo nie będzie miała gdzie kupić . 

• Like 2
  • Haha 2
  • 0
Opublikowano

I niby tej patologii kiedyś nie było tylko się teraz pojawiła? U mnie jakieś tam patole się trafiają, ale żadne nie mają dzieci bo albo ich nikt nie chciał i są kawalerami, albo im pomoc społeczna zabrała.

Pszenżyto w wlkp 1370 dobra cena? Znajomy hodowca tyle zaproponował.

• Like 1
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Damianek20 napisał:

Trudno powiedzieć ale całkiem możliwe u takich szemrakow. Zza Zamość 1590 brutto konsumpcja 

Mam gdzieś taka solidarność ja wstaję o 4 rano zapierdalam w oborze i na 7 do pracy na 12 godzin a te gnoje jak chcesz ich nająć do pracy bo nie jesteś w stanie coś zrobić sam to ci mówią że ich kręgosłup boli bo całymi dniami siedzą śpią piją i się pier**la jak króliki aż pogotowie zabiera takie k**wy bo nie wytrzymuje jebania . Patologia goni coraz większą patologie, nie ma nawet komu wyciac drzew w rowie a płacz że nie ma węgla i jak oni przetrwają zimę bo opieka im nie da bo nie będzie miała gdzie kupić . 

Dadzą każdemu taki, Unia ma plan a ty będziesz za***rdalał jak zapierdalasz  .

Niemcy testują bezwarunkowy dochód podstawowy. Droga dla Europy?

Dla jednych to szansa znalezienia własnej drogi, dla innych wygodny hamak. Bezwarunkowy dochód podstawowy to kwestia dyskutowana w wielu krajach. Inicjatywa obywatelska domaga się działań Komisji Europejskiej.

https://www.dw.com/pl/niemcy-testują-bezwarunkowy-dochód-podstawowy-droga-dla-europy/a-55710873

1300 zł na głowę. W Polsce przetestujemy bezwarunkowy dochód podstawowy

Bezwarunkowy dochód podstawowy będzie testowany w Polsce. Na razie w formie eksperymentu, na Warmii i Mazurach. W ramach pilotażu od 5 tys. do 31 tys. osób otrzyma miesięcznie 1300 zł przez dwa lata.

https://www.bankier.pl/wiadomosc/Polska-przetestuje-bezwarunkowy-dochod-podstawowy-na-Warmii-i-Mazurach-8339682.html

• 0
Opublikowano
Przed chwilą, galan99 napisał:

ty nie będziesz?

• 0
Opublikowano
5 minut temu, galan99 napisał:

Nie będę za***rdalała przy krowach .

dziewczynka????🤔

• 0
Opublikowano
32 minuty temu, galan99 napisał:

Niemcy testują bezwarunkowy dochód podstawowy. Droga dla Europy?

Dla jednych to szansa znalezienia własnej drogi, dla innych wygodny hamak. Bezwarunkowy dochód podstawowy to kwestia dyskutowana w wielu krajach. Inicjatywa obywatelska domaga się działań Komisji Europejskiej.

https://www.dw.com/pl/niemcy-testują-bezwarunkowy-dochód-podstawowy-droga-dla-europy/a-55710873

1300 zł na głowę. W Polsce przetestujemy bezwarunkowy dochód podstawowy

Bezwarunkowy dochód podstawowy będzie testowany w Polsce. Na razie w formie eksperymentu, na Warmii i Mazurach. W ramach pilotażu od 5 tys. do 31 tys. osób otrzyma miesięcznie 1300 zł przez dwa lata.

https://www.bankier.pl/wiadomosc/Polska-przetestuje-bezwarunkowy-dochod-podstawowy-na-Warmii-i-Mazurach-8339682.html

Tak jak glapek powiedział jak adolek chciał wygrać wybory dał socjal i reszta robi to samo. Jak będzie tak dalej to nie opłaci się pracować tylko iść na socjal . Znajomy tak robi pole na starego wszystko a on bierze socjal jaki tylko jest możliwy i urząd pracy karta dużej rodziny itp. powinni zmuszać do pracy z up a jak nie pracujesz zero pomocy 

• Like 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v