Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, alfa napisał:

John deere 78 tys 33 jalowek Konrad zwalił do obory w 2005 roku na wniosek 60 % 65tys zł prasa z rotorem chyba 27 tys jak się nie mylę . Ziemi po 10 tys ile byś nie chciał.  Wypłata 100 tys . To były czasy a sąsiedzi d*pami się śmieli po co obory kto im da dopłaty do pola a kto im zwróci 60 procent za maszyny i krowy szło się przez wies a patrzyli się na ciebie jak na ufo . I z jednej strony co się dziwić że ktoś się nie rozwijał jak ludzie własnego cienia się bali 

To w jakim rejonie jesteś że takie ceny ziemi były ?

Opublikowano
20 godzin temu, Kierownik napisał:

20tys na stanowisko to teraz pomarzyć. Ja liczę u siebie przy budowie 30-35tys stanowisko

Piszecie ile kosztuje jedno stanowisko a nikt nie zwraca uwagi jak długo trzeba czekać aż się zamortyzuje.

Jaki zakładacie przychód i dochód z jednego stanowiska rocznie ??

Opublikowano

ale on liczy przy dojeniu na robotach co mocno podnosi cenę

alfa napisał:

21 minut temu, Arrek napisał:

Podlasie mazury dzisiaj 35 do 50 jest maks cena 

dziś rada w mlekpolu ?

Opublikowano
4 minuty temu, Marcin133 napisał:

Alfa a masz dzieci? Nie przejmą tego?

Mam jak któreś zostanie to na roślince dość już mam tego mleka żeby nie zobowiązanie to już byłby koniec 

Opublikowano
alfa napisał:

Moje rejony Mazur po 50 tys za ha 4 klasy schodzi jak bułki, nie dawno jeden kupił 2 ha torfów po 45 tys za ha. Ja dla mnie nawet cena 50 tys za ha jest nie adekwatna, po cholerę mi to jak przy dobrych wiatrach zwróci się może po 15-20 latach. A kto wie co będzie za tyle lat, być może ziemią za bezcen będzie jak dalej będą zielone łady itp.

Opublikowano
4 minuty temu, PolonezAtu napisał:

zwróci się może po 15-20 latach. A kto wie co będzie za tyle lat, być może ziemią za bezcen będzie jak dalej będą zielone łady itp.

Tak samo myśleli 15 lat temu jak kto kupował po 10-15 tys za ha, a na co to komu, po co ;)

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
dabrowskit napisał:

ale on liczy przy dojeniu na robotach co mocno podnosi cenę

alfa napisał:

dziś rada w mlekpolu ?

No z halą udojowa obora byłaby droższa w budowie zapewne. Dajmy na to taka hale 2x20 plus do tego budynek to naprawdę duży koszt... Ale dobra dobra, papiery ogarniam zobaczymy co będzie bo na razie to się zapowiada że będzie wiata na jakieś 40krow i może jakiś jalownik. Jest czas bo papiery to i tak jeszcze na pewno z półtorej roku

Opublikowano

u mnie dzbany płacą 100tys za ha. co z tego że pół dobrej ziemi a pół torf/piach. Okolice zambrowa (podlaskie). Moim zdaniem głupota ale jak ludzie lubią robić na kredyt to prosze bardzo

Opublikowano

ziemia na pewno nie stanieje. bez przesady. Te 40tys za ha to będzie można wziąć u nas zawsze. Ciekaw jestem jak u nas Grabica i te rejony świńskie. Tam jest strasznie poinwestowane, ziemie kupowali po około 100tys. Chlewnia na chlewni...

Opublikowano
1 godzinę temu, alfa napisał:

jak tak to tylko pozazdrościć takich cen i że ziemia wtedy była do kupienia, u mnie obecnie jak i 20 lat temu ziemi nie było do kupna, jak coś to małe kawałki gdzie o nie była kiedyś wojna .

3 godziny temu, krzychu121 napisał:

Nie wiem czy umieją liczyć skoro od kilku lat dokładają do interesu. Z czego dokładaja? Konopie w ogródkach mają czy liczą tak jak większość rolników w Polsce. Nic się nie opłaca, dokładają całe życie ale co jakiś czas modernizacja wpadnie, a to jakiś ha dokupią ale dokładają cały czas. 

a dopłaty, dopłata od landu do litra mleka więc mają z czego dokładać, jak byś dostał 45gr dopłaty do litra mleka też byś miał z czego.

• Like 3
Opublikowano

NIe wiem czy oni mają dopłaty czy nie. Wychodzi na to że te redaktorzyny nie są nawet miernotami. Pokazują to co chcą pokazać. Dobrze że nie dopisali ze w Polsce to rolnicy śpią na pieniadzach. Tak nam płacą za mleko. 

Opublikowano

U nas też są takie asy "kupcy gębowi" co wiecznie stękają, że nie ma gdzie ziemi kupić... A jakoś inni kupują... Kto ma kasę i chce faktycznie kupić to zawsze kupi. Bambry płacą po 50k piachy nie piachy i biorą całą gospodarkę na raz, ja małorolny zbieram kawałeczki od 0,7-2,5ha jak mi pasuje 🤭 a stękacze stękają, że to nie warto takich kawałeczków kupować... Jeszcze potrafi cielak przyjść powiedzieć "aa jak bym chciał to ty byś tego nie kupił" 🤦 

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, alfa napisał:

Moja w której mogę trzymać 120 dojnych  kosztowała  360 tys było rata była 2100 zł dzisiaj taką rata to pewnie za kurnik dla 20 kur niosek na użytek własny.  W 2006 taki John 6820 na wniosek wyszedł 78 tys 

To były czasy bez kitu, kto wsiadł wtedy do  "odpowiedniego pociągu", to odjechał baaardzo daleko.  Nie bałeś się wtedy takiego rozmachu? 

Ktoś w  rodzinie w 2004 skończył budowę obory wolnostanowiskowej na płytkiej ściółce, przesiadka na ponad 40 krów(areał z zapasem) od razu z 10 sztuk wcześniej, też to było sensacją w okolicy i każdy się przejmował ile musi mieć kredytu, że się powiesi, źle skończy itd.,tylko na tym się koncentrowali. Czas mijał i tak,   reszta która się cykała, została przy uwięziówkach po dziś dzień..

Edytowane przez Unexpected
Opublikowano
23 godziny temu, Kierownik napisał:

ja inwigilowany nie jestem. Przynajmniej nie Pegasusem. Dla mnie to skandal a widzę że Tobie nie robi to wrażenia. Wiadomo te k**wy z PiSu już tyle robiA że ludzie się nie dziwią

Tego pionka Kołodziejczaka nie musza podsłuchiwać bo to tylko pionek 😂😂😂😂😂 który szuka rozgłosu żeby do koryta dostać się 

mi się tam PiS podoba w uj 💪💪💪💪💪💪💪 żyje bez kredytów i się rozwijam z krowami 40 szt ☺️☺️☺️☺️☺️☺️

Opublikowano
22 minuty temu, matek0921 napisał:

mi się tam PiS podoba w uj 💪💪💪💪💪💪💪 żyje bez kredytów i się rozwijam z krowami 40 szt ☺️☺️☺️☺️☺️☺️

Szwagra w KOWR masz, że tak Ci się za PiS-u świetnie rozwija? 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
41 minut temu, Unexpected napisał:

To były czasy bez kitu, kto wsiadł wtedy do  "odpowiedniego pociągu", to odjechał baaardzo daleko.  Nie bałeś się wtedy takiego rozmachu? 

Ktoś w  rodzinie w 2004 skończył budowę obory wolnostanowiskowej na płytkiej ściółce, przesiadka na ponad 40 krów(areał z zapasem) od razu z 10 sztuk wcześniej, też to było sensacją w okolicy i każdy się przejmował ile musi mieć kredytu, że się powiesi, źle skończy itd.,tylko na tym się koncentrowali. Czas mijał i tak,   reszta która się cykała, została przy uwięziówkach po dziś dzień..

Miałem 200 tys swojej gotówki na koncie stwierdziłem że wezmę 200 kredytu co mi zostanie na krowy pójdzie  zaraz poszedł SAPARD rozrzutnik unia 23 tys 60 zwrotu.  Obora poszła przyjechało 10 pierwiastek weszło kilka swoich jalowek mleko było fajne wyplata szok poszło spo:ciągnik prasa i samochód jalowek. No i jak to pocielilo się zrobiło się mleka 5500 to nie chwaląc się czułem się jak jakiś car zapłaciłem śmieszny kredyt kupiłem nówkę samochód zaraz za dwa lata 2 mieszkaia  w Ełku po 60 tys 😲. I kręciło się to naprawdę fajnie była kasa maszyny jak za darmo kupiłem co trzeba na oborze przeganialem raty . I dziś mogę powiedzieć że to były czasy wyśmienite cudowne nie wiem jak to określić.  Jak ludzie zobaczyli ze mam kasę nie wieszam się to zaczęła się zazdrość.  Dziś mogę Ci powiedzieć że był strach iobawa niespane noce myślenie że albo się uda albo nie a nie akceptowałem budowy więcej pracy a na koniec 9 kolejnego miesiąca tej samej kasy.  Musiało być do przodu i szczęście że tak było.  Grunt wszystko liczyć przy cenie nawizu poli 2tys saletra 1.5 wapno 400 odsiew trawy po 22 za kg co 4 lata to wychodzi bela na własnych polach 97 zł gdxie kupisz gotową na dzierżawie wogole nie mówię nie liczyłem dopłaty licząc.  Kupić pole za 100 tys 100 lat przy obecnych kosztach plus kredyt 130 lat na kukurydzy 60 lat 

Edytowane przez alfa
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v