Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, leszek1000 napisał:

Ciekawe co powiedzą, premiera o 19 00. 

Teraz sobie porównajcie ten materiał z tym czymś co powstało w niemieckim tygodniku poradniku rolniczym. Liczby, porównania, merytoryka PRZEPAŚĆ. Mam podejrzenia dlaczego tak wyglądał ten artykuł W TPR, ale nie mogę głośno mówić bo by mnie zamknęli. My mamy dostęp do wielu źródeł wiedzy, dodatkowo rozmawiamy między sobą ale 90% rolników przeczyta ten poradnik no i uwierzy że na rynku mleka katastrofa

Edytowane przez Mateusz1q
  • Like 2
Opublikowano

Tylko co to da że jakiś rolnik uwierzy w możliwy kryzys? Zlikwiduje krowy przed jego nastaniem?

11 godzin temu, krzychu121 napisał:

Cennik podany jest w kwocie netto? 

Jeśli tak to wychodzi mi niecałe 3 grosze mniej . Zabrakło paru litrów i było by powyżej 40 tys odstawione więc wtedy wyszła by grosz więcej niż w mlekpolu w listopadzie 

Tak tak, netto. Czyli tak jak mówiłem, tyle co u wszystkich

Opublikowano

Popieram Sławka. To już nawet nie jest śmieszne co oni tam wypisują. Zastanawiające jest też to że oni przewidywali ten kryzys już od wiosny i to byli wręcz pewni. Nasuwa się pytanie czy wiedzieli to  już od ,,kolegow'' z niemiec bo tak mieli to zaplanowane jak w przypadku innych gałęzi gospodarki czy poprostu wyszli z założenia ,,głupi ma szczęście '' i akurat ,, głupiemu '' udało się przewidzieć. Chociaż nie do końca. Bo narazie kryzysu nie widać. No w gazetach widać 

Opublikowano (edytowane)

Słyszeliście jakie podał ceny przerzutu? Przerzutowcy i spółdzielnie które poszły na łatwiznę i zaczęły sprzedawać duże ilości skupionego surowca bez przerobu mogą mieć problem. 

Ciekawe jak Filipów będzie płacił 😁 ale faktem jest to że za listopad chyba 3.8zl mieli info od dostawcy. 

Edytowane przez grzesiu
Opublikowano

i 3 nie jest źle ale cepy cisną że nie może tak być....

Bercik92 napisał:

33 minuty temu, grzesiu napisał:

Ciekawe jak Filipów będzie płacił 😁 ale faktem jest to że za listopad chyba 3.8zl mieli info od dostawcy. 

Albo jakaś Rospuda.. 🤔 

jedno i to samo...

Opublikowano

Rozmawiałem z bratem, który pracuje w laboratorium w mlekpolu, to jak weszło na temat mleczarni to pierwsze zdanie cytuje "mało surowca"

Opublikowano
1 godzinę temu, vodz napisał:

Rozmawiałem z bratem, który pracuje w laboratorium w mlekpolu, to jak weszło na temat mleczarni to pierwsze zdanie cytuje "mało surowca"

Dlatego rozsądnym wyjściem z tej sytuacji są zapowiadane przez niektórych tutaj obniżki cen mleka w skupie 

• Like 2
Opublikowano
1 godzinę temu, vodz napisał:

Teraz surowca im nie zabraknie. Przerzutowcy zjeżdżają z cena na 2 zł to komu będzie brakowało mleka to będzie mógł dokupić ile będzie chciał po ,,taniości'' w tych czasach . Dobrze że jest ssanie na mleko. A teraz jak Chiny otworzyły gospodarkę na maxa to zapotrzebowanie jeszcze wzrośnie. Co niektórzy się śmiali z tych co mówili o podwyżkach a tu nic nie jest nie możliwe :)

• Like 1
Opublikowano

Nie chce tu mówić na przekór wszystkim i życzę wam 3.99 a dla mnie 4.00 😁 za te nasze zloto . Ale czy to możliwe?  Wydaje mi się że nie . Chiny wstrzymały zakupy a produkty u nas w sklepach nie są aż tak drogie żeby mleko mogło kosztować 3.5 powiedzmy . Myślę że doszliśmy do szczytu cenowego i teraz co dla nas by było najlepsze żeby ten szczyt trwał choćby do pół roku to już można by się cieszyć i poważnie zarobić.  Jak będzie życie pokaże ale z gospodarki dochodzą niepokojące sygnały także musimy być przygotowani na wszystko w nadchodzącym roku 

• Like 3
Opublikowano

Alfa ale nikt tu nie mówi o 4 zł. Najważniejsze żeby cena kręciła się blisko tych 3 zł. A co do gospodarki i tych nie pokojacych sygnałów. To cały czas są niepokojące sygnały. A jednak bardzo często ceny innych płodów szły w górę. Taka jest sytuacja na świecie że co by się nie działo to trzeba w ludziach wzbudzać lęk. Nie tak dawno czytałem artykuł na temat przekazywanych informacji przez media. I gdy wiadomości były ani źle ani dobre to zainteresowanie było średnie. Gdy podawano tylko pozytywne wiadomości to zainteresowanie spadało bardzo szybko bo ludzie woleli zająć się czymś innym niż czytaniem czy słuchaniem dobrych wiadomości. A gdy podawano wiadomości o charakterze negatywnym ( covid powraca, Rosja chce zagarnąć całą Europe, itd) to nakłady szybowały w górę.

Zresztą zobaczcie na ,,naszym '' przykładzie. W tpr opisali jaki to gargamedon nas czeka z cena przez ,,mleko do kawy '' z angli i każdy o tym mówi. Nawet tu na forum kilka stron zapisane na ten temat. Niektórzy pisali że rozmawiali ze znajomymi że też czytali że mleko w dół. 

A jak ktoś wstawił filmik gościa co racjonalnie podszedł do tematu i porównał dane a na koniec dodał że mleko równie tak samo jak w dół może iść i do góry to zostały napisane 3 -4 komentarze i temat ,,zdechł'', bo nie wyzwolił tylu emocji co ,,pewna obniżka''.  

• Like 3
Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, PolonezAtu napisał:

DairyTrans to ten BestMilk?

Dzisiaj się dowiedziałem nowa Nazwa 'Renomlex' i następne pytanie rozmawiałem z żywieniowiec że ma rolnika co oddaje do mlekpolu że kierowca mówił mu że mlekpol szuka mleko i w związku z tym ten renomlex przejął mlekpol i teraz ma kupować dla mlekpolu mleko a dodam że ten renomlex to przezutowiec i teraz pytanie czy to prawda czy  że mlekpol ich przeiał a półtora roku temu ten renomlex najeżdżał rolników żeby do nich przejść 

Edytowane przez arosaw100
Bład
Opublikowano
1 godzinę temu, karol091193 napisał:

Po +10gr styczeń i luty. Potem zobaczymy 

Cena bazowa w Mlekpolu w górę. Korekty mogą być w pozycji premia itp. Ogólnie to nie zapowiada się w tej mleczarni jakaś zmiana w najbliższym kwartale a wynika to chociażby z ich cennika.

Ronomlex to Zygmumtowo. Najpierw działali pod tą nazwą. W 2019 zmienili na Dairy Trans. Od 2020 ponownie są Ronomlexem :) Właścicielem i jedynym udziałowcem Ronomlexu jest Polmlek, więc te bajki kierowców to można raczej na półkę odłożyć.

Opublikowano
alfa napisał:

Nie chce tu mówić na przekór wszystkim i życzę wam 3.99 a dla mnie 4.00 😁 za te nasze zloto . Ale czy to możliwe?  Wydaje mi się że nie . Chiny wstrzymały zakupy a produkty u nas w sklepach nie są aż tak drogie żeby mleko mogło kosztować 3.5 powiedzmy . Myślę że doszliśmy do szczytu cenowego i teraz co dla nas by było najlepsze żeby ten szczyt trwał choćby do pół roku to już można by się cieszyć i poważnie zarobić.  Jak będzie życie pokaże ale z gospodarki dochodzą niepokojące sygnały także musimy być przygotowani na wszystko w nadchodzącym roku 

W tym roku nie ale za parę lat kto wie, popatrz na inflację jak dalej będzie tak zapiepszać to i mleko powinno nie tanieć. Ale jak będzie to nikt nie wie😉

Opublikowano
19 minut temu, krzychu121 napisał:

A jak ktoś wstawił filmik gościa co racjonalnie podszedł do tematu i porównał dane a na koniec dodał że mleko równie tak samo jak w dół może iść i do góry to zostały napisane 3 -4 komentarze i temat ,,zdechł'', bo nie wyzwolił tylu emocji co ,,pewna obniżka''.  

Ten gość z filmiku jest ... gościem z TPR. Od dwóch lat w tygodniku są jego teksty. 

Koncentrat jest w obrocie i nie jest to żadne mleczko do kawy :) Ot przykład Koncentrat Mleka Odtłuszczonego 35% | Płynne produkty mleczne - Foodcom S.A. Ktoś ma gdzie posuszyć to można zamawiać :) Z Anglii nie jest oclony, tak samo jak z innych państw UE.

Generalnie jak się przyjrzeć to każdy mówi to samo. Spadek cen w sumie nieunikniony. Tanieje każda żywność na świecie, więc nic dziwnego że i mleko spadnie. Nawet niespotykane w Polsce wełna czy kakao dołują. Wystarczy spojrzeć jak banki które kredytują gospodarstwa wyceniają mleko. Taki Credit Agricole na koniec 2022 obstawiał 2,6 średnią cenę. Wiele się nie pomylił. Na koniec 2023 już 2,1 i podtrzymuje swoje prognozy.

alfa - nie tylko Chiny. Zastój jest w sumie na większości kierunków. Kontrakty na Algierię poszły teraz po cenie o 1/3 niższą. Z Chinami wiąże się nadzieje, ale europejskie firmy są na końcu kolejki - mają najdroższy produkt. Kolejna sprawa, że Chińczycy najpierw musza się wychorować, żeby szły normalne zamówienia. Trudno przewidzieć co tam będzie się działo bo mnóstwo w tym polityki. Górka o której piszesz trwała 13 miesięcy. Jak przyjdzie tak samo długi dołek to nie wygląda to wesoło. Kryzys to już właściwie w mleku jest i jest inny niż wcześniej. Widać to po zwijających się firmach. Nie wytrzymują konkurencji ... Prudnik, Góra, teraz Rawicz, ale też i średnie firmy zaczynają mieć kłopoty. W kilka lat może nie mieć się kto o mleko w Polsce bić. 

Mlekpol nie kupuje żadnych przerzutów. Mleko tylko od własnych członków.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v