Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
28 minut temu, vodz napisał:

3 zl za mleko masz w 2-3 spółdzielniach i to przy za***istych parametrach na poziomie bi 3.7-3.8 i tl 4.7-4.8, z tego co tu czytam a ilu gospodarzy ma takie wyniki?  

W mlekpolu wyszło po 3.24 przy słabszych parametrach 

Opublikowano

Łowicz jest dobrym przykładem co się dzieje gdy spółdzielnia staje się prywatnym folwarkiem. Kiedyś 3 spółdzielnia w kraju. Później doszli do władzy osoby które napychaly tylko swoje kieszenie. Była już prawie upadłość ogłoszona ale rolnicy się zkrzykneli  i wybrali nowa radę, rada prezesa i zarząd i przetrwała spółdzielnia. Fakt że nie płaci kokosów bo jednak trochę czasu jeszcze zajmie zanim wyprowadza ja na prostą ale też ostatnia jeśli chodzi o ceny też nie jest. Powiedziałbym że średniak. Tylko trzeba było się zgrać między rolnikami w odpowiednim czasie. Rypin czy bielmlek pokazuje co się dzieje jak każdy ma w pompce wybory i zainteresowanie co się dzieje w spółdzielni. Tylko trzeba mieć swój rozum i nie bać się zmian. W mlekpolu też można powiedzieć że odkąd poszła w świat ,,zadyma z radnymi '' i ludzie chcieli zmian to się poprawiło. Z cena tak nie odstaja  od najlepszych ostatnio a nawet zdarza się ze wyprzedzają. 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, krzychu121 napisał:

A u prywaciarza coś  na fikasz? Wskaż dobrego prywaciarza. Do polmleku oddają tutaj użytkownicy i zachwytu nie widać. 

Przy zakebistych parametrach co podałeś to wychodzi 3.2-3.3 zł. I nie w 2-3 spółdzielniach tylko wszystkich ,, ogarniętych '' spółdzielniach. Mlekpol, mlekowita, Giżycko, Piątnica, sierpc, Ryki, Krasnystaw, Włoszczowa, Mońki też chyba 3 zł złapały, Ciechanów również, w Chorzelach też ponad 3 zł wychodzi. A wszystkich podmiotów nie znam a wymieniłem ponad 10. 

Twoim rodzicom nie wypłacili bo pewnie upadła ta spółdzielnia. A to twoi rodzice i inni decydowali o składzie rady itd. tylko najlepiej mieć pretensje do wszystkich do okola zamiast wprowadzić zmiany. Mówisz że stracili 50 tys z udziałów a policzyli ile by byli stratni względem tych prywaciarzy czy przerzutowcow? Ja na bieżąco sobie liczę ile miałbym mniej lub więcej względem innych podmiotów i nigdy nie mialbym mniej jak u prywaciarza. Po prostu nie znam prywaciarza czy przerzutowca który zaplaci godziwe pieniądze. Dlatego chętnie się dowiem o jakimś 

Cofnij się kilka stron wcześniej tam jest piękna tabelka porównanie cen Hochland czyli prywaciarz i Ryki czyli spółdzielnia z górnej półki

Opublikowano

Prywatny. Nie ma udziałów, czyli tyle do ręki ile na fakturze. Nie ma też limitu ceny za parametry (czyli można mieć 3,9% białko i 5% tłuszcz i cena będzie adekwatnie wyższa). Mleczarnia jak mleczarnia. Na przestrzeni lat porównując do innych mleczarni tych z górnej półki wychodziło zawsze bardzo podobnie. Raz więcej, innym razem mniej. Z podobieństw do spółdzielni jest rada dostawców

Z aktualizacją listopada wygląda tak

obraz.png

Dla przypomnienia, to ceny i parametry dostawców Ryk podstawione pod mój cennik. Z mojej perspektywy przy większych ilościach cenniki się bardziej rozjeżdżają, bo w Węgrowie za przekroczenie progu 15tys jest niecałe +6gr, za przekroczenie 25tys jest +7,3gr, czyli +13,2gr

z kolei w Rykach między dostawcą 14 a 25tys jest +2,7gr

Jeżeli któraś z okolicznych mleczarni będzie płacić więcej w skali całego roku, to nie będę się wahał nad przejściem. Chciałem rok temu porównać do mlekovity, ale przez te "elastyczne parametry" nie idzie tego zrobić i przez to nie mam też zaufania

Opublikowano

Sierpc możesz wykreślić ze swojej listy, chyba że ktoś jest w najwyższym progu ilościowym, z piątnicy tez nie widziałem tu na forum żeby pisali 3 bo się w sumie za dużo nie udzielaja. Z Chorzel tez tu nikogo nie widziałem żeby cenę podawał czy z Ciechanowa. 

Właśnie po to jest spółdzielnia, żeby winny był zawsze chłop "bo się nie interesowal"

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, krzychu121 napisał:

Głupoty piszesz. W każdej firmie czy to prywatnej czy państwowej znajdą się osoby co traktują taka firma jak swoją i wykorzystują do własnych korzyści. Ale problem leży gdzie indziej. Problemem są rolnicy którym się nic nie chce. Jak przy wyborach. Nie będę szedł po mój głos i tak nic nie zmieni. I tak samo w spółdzielniach przy wybieraniu radnych. Ci którzy już się tam dostali i ,,kręcą lody'' wiedzą jak namówić swoich wyborców a jak ktoś chce wejść na ich miejsce to zazwyczaj ciężko im się przebić bo zdecydowanej większości dostawców nie chce się iść na zebranie. A też dość znaczne grono ( w sumie to starsi rolnicy ) boi się zmian. I głosuje za starym radnym bo ,,nowy to nie ma pojęcia co robić i im spółdzielnie doprowadzi do upadłości. A tak cieszymy się że za mleko chociaż płacą''.  tak to wygląda w spółdzielni.

A w prywatnym podmiocie to jesteś pionek który nie ma nic do powiedzenia i jak podskoczysz za mocno to zrobią z tobą porządek w mgnieniu oka. 

Spółdzielnia jest dobra jak ludzie mają trochę pojęcia i wybierają ludzi którzy chcą korzyści dla wszystkich a nie tylko dla siebie. I dlatego jedne spółdzielnie płacą już od dawna po 3 zł a inne do 2,5 zł. się nie zbliżyły. 

Akurat pieniądze zaczęły tracić mocniej wartość od niedawna. Ale nawet przy tracącym na wartości pieniądzu i tak się jest ogromna kasę do przodu względem twojego idealnego ,,przerzutowca '' fod coś tam. Prosty przykład. Oddając pół miliona litrów przez rok i odciągając 2 gr na udział to w skali roku jest to 10 tys. Czyli wychodzi +/- 40 tys litrów na miesiąc. Ty mając za styczeń obniżkę 50 gr i oddajac te przykładowe 40 tys jesteś już w plecy 20 tys. W grudniu też pewnie wiecej jak 2,7-2,8 nie miałeś gdzie w przyzwoitych spółdzielniach jest ponad 3 zł. Czyli kolejne 8-12 tys straty. Przez cały rok lekko uzbiera się grubo ponad 100 tys względem spółdzielni ale jestem ,,wolny i niezależny ''. Nie ważne że nie mam nic do powiedzenia. Ważne że na udział nie biorą tych 2 groszy które po 2 -3 latach będą warte 1 grosz. Lepiej stracić 200-300 tysięcy na różnicy w cenie niż 10- 15 tysięcy przez inflację. Szanuje za takie podejście. Dzięki takim osobom inni mają lepiej ;)

Pieniądz traci na wartości od dawna a mocniej przez ostatnie 2-3 lata. 

Kurde ja nie jestem z tych którzy uważają że to co robią jest wspaniałe i najlepsze a mleczarnia gdzie odstawiam najlepsza. 

Nie rozumiem dlaczego swoje historie układasz jak Twój kolega który obecnie to nie może nic napisac tylko nowe konto założyć albo poczytać 😂

Nie znasz sytuacji kompletnie. Osm koło rok temu było jedną z najgorzej płacących spółdzielni z czołówki, były protesty, były chęci rozmowy z prezesem bezskuteczne 🤷‍♂️ z koła odeszło bardzo dużo dostawców, różnica w styczniu-kwietniu to nawet 30 gr na korzyść innych mleczarni. Jeśli chodzi o radę to nikt się nie odzywa tylko przytakuje prezesowi, członek mojej rodziny był kiedyś w radzie i jak się sprzeciwił powiedział swoje zdanie to mleko nagle nie przechodzi... Niestety u nas tak jest. Teraz jeszcze w związku z wieloma wypowiedzeniami zmienili z 1 na 3 lata do wypłacenia udziałów. 

Nie mówię że każda spółdzielnia jest zła bo tak nie jest ale nasza obecnie nie należy do najlepszych niestety mimo tego nie odszedłem 😉

Dlatego była decyzja o przejściu w 95% do Poland food (o 3-4 miesiące za późno bo wtedy straciłem najwięcej). Podejście zupełnie inne to w osm traktują nas jak roboli i głupków. Cenę zawsze w PF do 22 grudnia miałem większą więc względem mojej osm tylko i wyłącznie wychodziłem lepiej, do tego w PF stały kontakt z opiekunem regionu czy z szefową. Do tego miesiąc wypowiedzenia i żadne limity litrów czy jakieś wymyślne wymagania. 

Nieee, nie wychwalam PF.

Teraz obniżka 40 gr ale w kole słyszę ciągle głosy 45-50 gr w dół zobaczymy. 🤷‍♂️

Nie bój się nie będę do tyłu bo od obniżki odstawiam do nich po 80 l 😂😂 moje mleko i ja decyduję gdzie je sprzedam. 

6 minut temu, danielhaker napisał:

Prywatny. Nie ma udziałów, czyli tyle do ręki ile na fakturze. Nie ma też limitu ceny za parametry (czyli można mieć 3,9% białko i 5% tłuszcz i cena będzie adekwatnie wyższa). Mleczarnia jak mleczarnia. Na przestrzeni lat porównując do innych mleczarni tych z górnej półki wychodziło zawsze bardzo podobnie. Raz więcej, innym razem mniej. Z podobieństw do spółdzielni jest rada dostawców

Z aktualizacją listopada wygląda tak

Dla przypomnienia, to ceny i parametry dostawców Ryk i podstawione pod mój cennik. Z mojej perspektywy przy większych ilościach cenniki się bardziej rozjeżdżają, bo w Węgrowie za przekroczenie progu 15tys jest niecałe +6gr, za przekroczenie 25tys jest +7,3gr, czyli +13,2gr

z kolei w Rykach między dostawcą 14 a 25tys jest +2,7gr

Dokładnie, zależnie od spółdzielni różny jest udział 2-3% przy dużych litrach to sa duże pieniądze którymi mozna obracać.

I jak pisze Daniel u prywaciarza masz cenę indywidualną i parametry nie są priorytetem. 

Edytowane przez robertrolnik27
  • Like 1
Opublikowano

No dobra masz miesiąc wypowiedzenia ale weź pod uwagę że jak się z mlekiem zrobi naprawdę mocno źle to możesz szybko odejść lub Cię wywala i nikt Twoim mlekiem może nie być zainteresowany 

Opublikowano
2 godziny temu, robertrolnik27 napisał:

Pieniądz traci na wartości od dawna a mocniej przez ostatnie 2-3 lata. 

Kurde ja nie jestem z tych którzy uważają że to co robią jest wspaniałe i najlepsze a mleczarnia gdzie odstawiam najlepsza. 

Nie rozumiem dlaczego swoje historie układasz jak Twój kolega który obecnie to nie może nic napisac tylko nowe konto założyć albo poczytać 😂

Nie znasz sytuacji kompletnie. Osm koło rok temu było jedną z najgorzej płacących spółdzielni z czołówki, były protesty, były chęci rozmowy z prezesem bezskuteczne 🤷‍♂️ z koła odeszło bardzo dużo dostawców, różnica w styczniu-kwietniu to nawet 30 gr na korzyść innych mleczarni. Jeśli chodzi o radę to nikt się nie odzywa tylko przytakuje prezesowi, członek mojej rodziny był kiedyś w radzie i jak się sprzeciwił powiedział swoje zdanie to mleko nagle nie przechodzi... Niestety u nas tak jest. Teraz jeszcze w związku z wieloma wypowiedzeniami zmienili z 1 na 3 lata do wypłacenia udziałów. 

Nie mówię że każda spółdzielnia jest zła bo tak nie jest ale nasza obecnie nie należy do najlepszych niestety mimo tego nie odszedłem 😉

Dlatego była decyzja o przejściu w 95% do Poland food (o 3-4 miesiące za późno bo wtedy straciłem najwięcej). Podejście zupełnie inne to w osm traktują nas jak roboli i głupków. Cenę zawsze w PF do 22 grudnia miałem większą więc względem mojej osm tylko i wyłącznie wychodziłem lepiej, do tego w PF stały kontakt z opiekunem regionu czy z szefową. Do tego miesiąc wypowiedzenia i żadne limity litrów czy jakieś wymyślne wymagania. 

Nieee, nie wychwalam PF.

Teraz obniżka 40 gr ale w kole słyszę ciągle głosy 45-50 gr w dół zobaczymy. 🤷‍♂️

Nie bój się nie będę do tyłu bo od obniżki odstawiam do nich po 80 l 😂😂 moje mleko i ja decyduję gdzie je sprzedam. 

Dokładnie, zależnie od spółdzielni różny jest udział 2-3% przy dużych litrach to sa duże pieniądze którymi mozna obracać.

I jak pisze Daniel u prywaciarza masz cenę indywidualną i parametry nie są priorytetem. 

Widać ta cena rolnikom w osm koło pasuje skoro nawet radnych nie zmienili którzy klepia wszystko co prezes powie. Mogą też nie mieć pojęcia o zarządzaniu i co im prezes z zarządem powie to święte i obawiają się upadku spółdzielni dlatego wszystko ,,klepią''. Ale widać też rolnicy odstawiajacy tam mleko albo mają to wszystko gdzieś i im się nie chce zmian albo też wierzą za ceny nie da rady zwiększyc bo będzie upadłość i szukają oszczędności u chłopa zamiast w zarządzaniu zakładem. Takie patologie będą trwać dopóki dostawcy nie zrozumieją że to w pewnym sensie ich zakład. 

Szczerze to współczuję oddawać do koła i pf za tak śmieszna cenę jaka będzie od stycznia a i w tym roku szału nie miałeś. Szukałbym już dawno innego podmiotu. 

@danielhaker i takie porównanie jest najbardziej miarodajne podstawiając swoje parametry. Wrzuć cennik hohlandu. Ciekawy jestem ile by mi wyszlo. A coś mi się kojarzy że pisałeś że twoja cene trzeba porównywac do naszych dwa miesiące wcześniej. 

Dziś jak będę miał chwilę to podlicze jaka wyszła średnia z całego roku i przy jakich parametrach 

Opublikowano
3 godziny temu, marcianjargit napisał:

Już zaczęli lepiej płacić ma coś wyjść  ponad 2,50 netto za grudzien

Mi za listopad wyszło 2,59 12,5tyś tylko ryczałt , jednak daleko jeszcze do innych mleczarni.

Opublikowano
3 godziny temu, marcianjargit napisał:

Już zaczęli lepiej płacić ma coś wyjść  ponad 2,50 netto za grudzien

Znajomy w Krasnymstawie ma 2.5 netto przy 30tys litrów, a ja w mlekovicie 2.79 netto przy 25tys. Czyli dalej przepaść.

Opublikowano
2 godziny temu, kada2k napisał:

Mi za listopad wyszło 2,59 12,5tyś tylko ryczałt , jednak daleko jeszcze do innych mleczarni.

Dalej niech słabo płacaą.. ludzie im uciekają przejmie kto inny osm Krasnystaw,

2 godziny temu, kada2k napisał:

Dalej niech słabo płacaą.. ludzie im uciekają przejmie kto inny osm Krasnystaw,

Opublikowano
2 godziny temu, danielhaker napisał:

@krzychu121 tak, podstaw pod swój listopad

Cennik podany jest w kwocie netto? 

Jeśli tak to wychodzi mi niecałe 3 grosze mniej . Zabrakło paru litrów i było by powyżej 40 tys odstawione więc wtedy wyszła by grosz więcej niż w mlekpolu w listopadzie 

Opublikowano
4 godziny temu, leszek1000 napisał:

Ciekawe co powiedzą, premiera o 19 00. 

No i Pan ekspert uspokaja, bo i ma przesłanki uspokajać. Produkcja nie zwiększyła się na tyle żeby zdestabilizować rynek i doprowadzić do kryzysu, Polska ciągnie za uszy średnią produkcję w UE żeby w ogóle utrzymała się na zeszłorocznym poziomie, a przy poprzednich załamaniach rynku zawsze była spora nadprodukcja. Równie prawdopodobny jak spadek ceny mleka jest jej wzrost. Tak gdyby komuś się nie chciało oglądać streściłem.

• Thanks 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v