Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, pedro2 napisał:

No tu się zgodzę, bez krów czas wolniej leci. Niekiedy nawet się mnoży, człowiek chodzi cały dzień przekonany, że to piątek... a wieczorem się okazuje, że jednak czwartek 😁

I to tak na trzeźwo ? 

😁

😁

😁

😁

Edytowane przez robert1226
Opublikowano
2 godziny temu, alfa napisał:

Nie wiem jak zdzinio u mnie taki może nie kolega poprostu znam go 2 lata jak rzucił.  Chlop zadowolony uprawia parę gatunków roślin na sprzedaż widziałem gorczyce na nasiono pszenicę lubin rzepak .   kupił trochę kombajna claas medion to dłubie ludziom trochę jakiś grosz też z tego jest.  A zima znalazł sobie hobby dla myśliwych rzeźbi podstawy pod trofea i sprzedaje to mówi że z nudów.  Żoną podobno teraz otworzyła jakiś zakład kosmetyczny zrobiła kursy bo zawsze ja to fascynowało . Jak z nim gadałem jakiś czas temu to mówi że decyzja życia i trafiona . Zobaczyli z dziećmi Chorwację byli w górach i nad morzem i planują jakieś Seszele.  Nigdy o tym nie myślał a dopiero doszedł do wniosku po rezygnacji że nie wie kiedy mu lata poleciały do 40 przy tych krowach i nim by się obejrzał to garb na karku żonka stara ręce jak tarka i 60 na karku . A ze teraz to czuje ze dzień faktycznie jest długi i trwa 24 godziny a miesiac ma 30 dni . I tu się zgodzę bo przy krowach w sezonie masz kwiecień a nim zdarzysz pomyśleć juz kukurydzę trzeba Kosic i rok zleciał.  Codziennie trzeba pieprzony schemat odwalać i czas za***prza jak szalony 

no tak o ile nie ma bydła a czy masz bydło czy krowy to i tak musisz rano wstać itd... i też jest to zobowiazanie

Opublikowano

Jeśli chodzi o opasy to już wygląda to inaczej, uwierz , jak mają rozdaną paszę poprzedniego dnia powiedzmy o 15 i jest wysypane na dwa dni to jak pojawisz się następnego dnia o 10-11 to tam nic się nie stanie, no i oporządek trwa powiedzmy 10 min rano 10 wieczorem. Ja do podgarniania używam miniladowarki.

• Like 2
Opublikowano

Kumple wszystkich prezesow mleczarni a w szczególności tych co kolportują ich gazetę:D ostatnio byl artykuł o jakiejś firmie co rzekomo przekopała pole rolnikowi bez jego zgody a w następnym wydaniu było sprostowanie że to jednak nie prawda :D

Opublikowano
1 godzinę temu, sw_kamil napisał:

Ciężko jest mi sobie wyobrazić kryzys większy jak bodaj był od 2014 do bodaj połowy 2016. 

Przypomnijmy 

Ruchawki na ukrainie i embargo ukrainy i rosji.

Zniesienie kwot mlecznych.

za***iste kary za mleko

Dwa czy trzy lata suszy (w grudniu /styczniu trzeba bylo kupowac siano bo juz swojego nie bylo)dopiero mokry był 2017 rok.

Pamiętam ze za 15 k litrów mleka bralem 12 k zł i z tego jeszcze mleczarnia ujebywala mi 2800 zl na poczet tych j**anych kar za mleko na którym zarobiła mleczarnia,przewoźnicy, hurtownia, sklep a karę placilismy i płacimy tylko my. 

Znajoma rodziców przeniosła się w 2016 roku z rotr do sierpca to już tak za sierpniowe/wrzesniowe mleko dostała 1,70 a u nas był w lipcu ze skupu ocenić obore bo też chcieliśmy przejść, choć tata się wahał. Pamiętam wszystko jakby to było wczoraj.

• Like 3
  • Thanks 1
Opublikowano
10 godzin temu, piotrek91p napisał:

Jeśli chodzi o opasy to już wygląda to inaczej, uwierz , jak mają rozdaną paszę poprzedniego dnia powiedzmy o 15 i jest wysypane na dwa dni to jak pojawisz się następnego dnia o 10-11 to tam nic się nie stanie, no i oporządek trwa powiedzmy 10 min rano 10 wieczorem. Ja do podgarniania używam miniladowarki.

No właśnie 10 min rano 10 wieczorem ale jednak do tego mieszanie wozu robienie bel czyli w najfajniejszym czasie zapierdol itp utrzymywanie maszyn zielonkowych jakies sporadyczne choroby mięsnych no i ogólnie dalej śmierdzisz krowa ,, co oczywiście nie do ciebie tylko nas wszystkich utrzymujących mleczne i mięsne ''

• Like 2
Opublikowano

Też go odpaliłem. Bezpowrotnie

1 godzinę temu, vodz napisał:

Ciężko jest mi sobie wyobrazić kryzys większy jak bodaj był od 2014 do bodaj połowy 2016. 

Przypomnijmy 

Ruchawki na ukrainie i embargo ukrainy i rosji.

Zniesienie kwot mlecznych.

za***iste kary za mleko

Dwa czy trzy lata suszy (w grudniu /styczniu trzeba bylo kupowac siano bo juz swojego nie bylo)dopiero mokry był 2017 rok.

Pamiętam ze za 15 k litrów mleka bralem 12 k zł i z tego jeszcze mleczarnia ujebywala mi 2800 zl na poczet tych j**anych kar za mleko na którym zarobiła mleczarnia,przewoźnicy, hurtownia, sklep a karę placilismy i płacimy tylko my.

Weź nic nie mów. Przekroczyliśmy kwotę o 51%... Mocno zabolało. Dobry nowy samochód by za to kupił

Później tak jak mówisz susza i cena 1,10 a kary 90gr. Lepiej było to na pole wylać

• Like 3
  • Thanks 2
Opublikowano

Się dwoi i troi redakcja , jak trafnie napisał już pół roku żeby rolnikom wcisnąć do łbów krach na rynku mleka. Jakby to napisał autor, w dobie kryzysu i biedniejszego społeczeństwa na zachodzie wszak jest oczywistym, że ludzie porzucą konsumpcję nabiału na poczet kawioru i szampana. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v