Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Trochę stanowiska przerobie i zwiększę powierzchnie o 50% , sztuki mieszczą mi się w przedziale 0,3-2 djp/ha  plus inne dodatki typu wypas. Moje piachudry uprawiam bezorkowo, do beczki mam aplikator plus inne dodatki jak wymieszanie obornika w przeciągu 12 godzin  i jak liczyłem na szybko to dopłat będzie prawie dwa razy tyle. Chyba że coś znowu zmienia w tych ekoschematach . Chociaż wolałbym żeby nic nie ruszali bo konkretna kasa bez roboty by była 

@Troker1979 uprawa dostosowana do warunków jakie u nas panują. Czyli ziemię klasy  6z , parę % 4-5 klasy a reszta torfy. A produkcja mleka zostanie na tym samym poziomie. Zresztą ten rok dobitnie to pokazał. Nakłady na kukurydzę poszły ogromne a zbiore 30-40 % tego co w tamtym roku. Zresztą jak wszyscy. Więc po co kłaść kasę i nic z tego nie mieć jak można dostosować się do tych bzdurnych przepisów i dostać kasę nie inwestując nic 

Edytowane przez krzychu121
  • Like 1
Opublikowano

Orientujesz się jak to jest z dopłatami do TUZów bo u mnie tego połowa a spora dopłata. Z tym że ja mam mało ziemi. Djp na wszystkie hektary co mam a wszystko to pasza dla bydła było by poniżej 2 ale jak tylko w stosunku do TUZ to już lipa.

Opublikowano
13 godzin temu, Troker1979 napisał:

Orientujesz się jak to jest z dopłatami do TUZów bo u mnie tego połowa a spora dopłata. Z tym że ja mam mało ziemi. Djp na wszystkie hektary co mam a wszystko to pasza dla bydła było by poniżej 2 ale jak tylko w stosunku do TUZ to już lipa.

Jest kilka punktów za to ale nie pamiętam dokładnie co i jak. Poszukaj informacji o tych ,, ekoschematach '' i tam będzie ile punktów za co. 

35 minut temu, ChiquitaB napisał:

A ta zwiększona powierzchnia nie tyczy się wolnostanowiskowych obiektów tylko?

Zgadza się. 

• Thanks 1
Opublikowano
16 godzin temu, krzychu121 napisał:

Jest kilka punktów za to ale nie pamiętam dokładnie co i jak. Poszukaj informacji o tych ,, ekoschematach '' i tam będzie ile punktów za co. 

Zgadza się. 

Dopłaty do dobrostanu są tylko przy oborach wolno wybiegowych. Sztuki powyżej 2 lat muszą być na luzie. Ciekawe czy ten nowy dobrostan zastąpi stary czy będzie dodatkowo. 😉

Opublikowano
13 godzin temu, Marcin133 napisał:

Po ile liczycie mleko jak ktoś przychodzi z butelką czy dwiema? O samym kłopocie nalewania itd nie wspomnę...

po 3 zł ale jak się podniosłem z 2.50 to dwie osoby zrezygnowały.

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Xawier napisał:

po 3 zł ale jak się podniosłem z 2.50 to dwie osoby zrezygnowały.

To niech idą do biedronki i sobie kupują może po dwa zł. ?? 🤣🤣🤣

Opublikowano
Dnia 8.08.2022 o 09:38, Krowiarka napisał:

No Sierpc #przyszalał# z ceną, ale w drugą  stronę. 😡 Różnica między nim, a tym co oferuje mi Mlekowita to prawie 30 groszy. 😳

OSM Sierpc to już nie to co kiedys jednak, jedyne na plus, to to, ze udzialy wypłacone po roku a nie po 10

Opublikowano
Dnia 12.08.2022 o 09:14, karol091193 napisał:

Bo już mentalność rolników zmienia się. Jeszcze nie dawno było, że ,,ja tu tyle lat oddaje. Jest dobrze, ważne że płacą na czas " itp. Firmy zaczęły robić z rolników oficjalnie niewolników więc teraz mają to w d*pie i jak ma możliwość to się przenosi. Teraz można co 3 miesiące zmieniać mleczarnie. A jeszcze niedawno trzeba było doić do września, aby można było złożyć wypowiedzenie i odejść na koniec grudnia. Dodatkowo rosnące koszty produkcji zmuszają do przemyślanych decyzji i szukania firmy która jest w stanie jak najwięcej zapłacić za nasz produkt i na koniec likwidacje gospodarstw. Ciekawe ile mleka wyprodukuje nasz kraj za 3-4 lata w porównaniu z obecnym rokiem 

Mam pytanie bo myślę o zmianie mleczarni.

Piszesz, że można zmieniać mleczarnie co 3 miesiące ale jak to jest jak w umowie pisze o 6 miesiącach wypowiedzenia?

Opublikowano

U mnie akurat obie krówki zasuszone, od tygodnia nie ma mleka, kupiłem 3,2% ale to zdecydowanie nie to samo. Jakieś takie gorzkie się wydaje 🙈 jest wogole do kupienia takie 4,2%?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v