Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Północ mazowsza. Podlasie w tym roku deszczu dostaje ładnie. Nawet okolice Suwałk zawsze omijane w tym roku co i rusz pada .

Ja czekam na grad. Jedyne sensowne wyjście z tej sytuacji. Kukurydza ubezpieczona więc jakaś kasa by wpadła na zakup wysłodek czy sianokiszonki. Prędzej tą kukurydzę potalerzuje i zaorze niż wydam 1,5 tyś / ha żeby zebrać niecałą przyczepę trociny. Znajomy dziś ściął i od razu belował to wyszło mu 6 belek z ha. 

Opublikowano
1 minutę temu, pawlak2507 napisał:

u mnie kukurydzę położył wiatr oczywiście tą najlepszą 3,5 m + ale o dziwo większość wstała

Ale całkowicie od samej ziemi czy zrobiło się kolanko?

Opublikowano
3 godziny temu, krzychu121 napisał:

Północ mazowsza. Podlasie w tym roku deszczu dostaje ładnie. Nawet okolice Suwałk zawsze omijane w tym roku co i rusz pada .

Ja czekam na grad. Jedyne sensowne wyjście z tej sytuacji. Kukurydza ubezpieczona więc jakaś kasa by wpadła na zakup wysłodek czy sianokiszonki. Prędzej tą kukurydzę potalerzuje i zaorze niż wydam 1,5 tyś / ha żeby zebrać niecałą przyczepę trociny. Znajomy dziś ściął i od razu belował to wyszło mu 6 belek z ha. 

Północ mazowsza to step....

Opublikowano
krzychu121 napisał:

Prędzej tą kukurydzę potalerzuje i zaorze niż wydam 1,5 tyś / ha żeby zebrać niecałą przyczepę trociny. Znajomy dziś ściął i od razu belował to wyszło mu 6 belek z ha.

To dobrze że jeszcze nadawała się do belowania, miejscami u nas ma już brązowe liście więc połowa przy zbiorze i tak by się pokruszyla

Opublikowano
8 godzin temu, bop23 napisał:

Północ mazowsza to step....

Gdzie ten step takowy , też z mieszkam na północy mazowsza i nie jest tak źle no teraz kukurydza się pozwijala ale tylko na piachach , a do tej pory szła jak wściekła .

Opublikowano
12 godzin temu, witejus napisał:

Ale całkowicie od samej ziemi czy zrobiło się kolanko?

Nie wiem nie wchodziłem do środka na pole, duzo było pochylonej to wiadomo było że się podniesie ale takiej leżącej to się nie spodziewałem że coś z niej będzie

Opublikowano
17 godzin temu, krzychu121 napisał:

okolice Myszynca?

Opublikowano (edytowane)

Do Myszynca kawałek jest ale te rejony. 

Mlekpol za sierpień bez zmian. Czyli przy bi 3,6 tl 4,1 przedział 25-50 koło 2.60 netto .

Myślałem że będzie podwyżka 

Edytowane przez krzychu121
Opublikowano (edytowane)

Najpierw ten tłuszcz trzeba mieć w mleku😂

Edytowane przez dominik1703
Opublikowano
3 godziny temu, zetorr6441 napisał:

Lider za sierpień :

premia jubileuszowa 10 gr podtrzymana + premia kukurydziana 2.5gr do jednostki tł

to grosze można dzielić na pół? chyba Glapiński im doradza 😁

Opublikowano

Ssanie to jest teraz ma jałówki wysokocielne. Towar moment schodzi w oczach. Ja miałem pod zacielenie od lutego  do lipca 7 sztuk i zanim jeszcze były badane na cielność to 5 już zamówione. W grudniu będzie ładny prezent pod choinkę bo 2 już pojadą. 

Opublikowano
41 minut temu, komizmo napisał:

Jeszcze niedawno się tu niektórzy śmiali, że myślimy że w Polsce mleka braknie....

Przeciez kazdy na potęgę zwiększa a nowe obory jak grzyby po deszczu rosną a ilość mleka się nie zwiększa 

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v