Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
krzychu121 napisał:

1 godzinę temu, ChiquitaB napisał:

Jakby z zaskoczenia przyjeżdżali to myślę że trochę rankingi i wydajnosci się zmienily🤣ja  tam zawsze sobie przeliczam ilość mleka w zbiorniku na sztuki

Sama prawda. Widzę to po okolicy gdzie przyjeżdżają. Zawsze godzinę później niż gospodarz robi obrządek a na dodatek sam gospodarz robi o godzinę wcześniej  udoj poprzedzający próbny udoj. Także tego 😄 moze nie wszędzie tak jest ale u mnie na okolicy tak to wygląda. Albo jak krowa przychoruje i słabiej się doi to przepisują wynik poprzedni plus parę litrów. To akurat sam znajomy się wygadał  że tak robi żeby być numer 1 na okolicy z ponad 11 tys a ile ze zbiornika wychodzi to nie wiem  :)

i Ty tak wszystko wiesz 🤔 a wczoraj sie kolegi czepiali ...🙋‍♂️😉

ale niektórzy ból czterech liter mają 🙈

• Like 1
Opublikowano

Ja wiem to od znajomego i to u niego tak się dzieje. Nie z 2 czy 5 ręki bo komuś coś się wydaję. To co na tych karteczkach jest wpisane a rzeczywistość to w większości przypadków dwa różne światy. 

Opublikowano

Jak kupujesz jałówki z takiego stada to karty ci pokażą ale wydruk z systemu zarządzania stadem to już tajemnica poliszynela. Szczególnie u tych "dużych" z zaprzyjaźnionymi zootechnikami na etacie. Ważne dla hodowcy powinno być co w portfelu zostaje z tych 305 dni laktacji i jak poprawia się cechy genetyczne na przyszłość.

• Like 1
Opublikowano
10 godzin temu, Xawier napisał:

Widać w książce kto ma R przy wyniku, mi na pucharach nie zależy

Co z tego że też mam R jak raz tylko zootechnik zapytał się o fakturę a mleczarnie chyba nie udostępniają takich danych do federacji 

Opublikowano

Ja mam oddane do mleczarni 200 litrów od szt więcej niż w federacji. W dodatku federacja podaje kg a mleczarnia litry więc jeszcze bardziej się rozjeżdża. Ale co się dziwić przecież udój raz w miesiącu 

Opublikowano

1 L mleka waży ok 1,03 kg czyli na 100 tys. L wychodzi 103 tys.kg. Rozumiem że można poić cielaki itd. ale jak komuś brakuje dużo więcej niż 10% to na pewno nie jest rzetelny w przekazywaniu informacji. U mnie federacja ma 140kg więcej niż mleczarnia średnio od sztuki czyli jakieś 1,5%.

Opublikowano

To mlekowita zrównała się z mlekpolem czy przegoniła z cena?  bo tyle tych premii że ciężko się połapać co do czego. 

Swoją drogą na 30 lecie nie powinni dziadowac i dać wam chociaż te 30 groszy premii 

• Like 2
Opublikowano

napewno? To przy dobrych parametrach typu 3,5-3,6 i tł 4,5-4,6 i powyżej 30 tyś 2.9 brutto powinno być. Trochę nie chce mi się wierzyć zwłaszcza że jeszcze nie dawno znajomy mówił że ma niecałe 2,6 brutto przy 3,5 i 4,5 

Opublikowano
12 godzin temu, krzychu121 napisał:

napewno? To przy dobrych parametrach typu 3,5-3,6 i tł 4,5-4,6 i powyżej 30 tyś 2.9 brutto powinno być. Trochę nie chce mi się wierzyć zwłaszcza że jeszcze nie dawno znajomy mówił że ma niecałe 2,6 brutto przy 3,5 i 4,5 

Według moich obliczeń powinno być 2.88 🙂

Czerwiec +ok 11gr , lipiec + 10 także już jest 2,8 z tych 2.6 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v