Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 godzin temu, AS2 napisał:

To co piszesz dotyczy tylko gazu ziemnego i prądu. Na paliwa według KE musi wrócić stawka podstawowa, czyli 23%.

To dlaczego u Niemca po nowym roku zostaje 5 czy tam 8% na paliwa, teraz nie pamiętam jaka mają stawkę, a u nas nasz kochany rząd podnosi na 23 ? 

Opublikowano
13 minut temu, slawek74 napisał:

jestem za 23% vat ceny raczej nie wrosną a więcej zostanie w kieszeni 👍😃

Z materiałem siewnym było tak że brutto zrobiło się netto, nie wiem czy w drugą stronę tak będzie 🤔.

Opublikowano (edytowane)

Z materiałem siewnym tak nie było jak piszesz , miałem zamówioną kukurydzę po cenie z VAT , a jak ja odbierałem było taniej o ten VAT , ale jak ty chandlujesz z oszustem to już co innego . A VAT na paliwo jaki by nie był więcej będzie VAT u więcej będzie zwrotu.

Edytowane przez robert1226
Opublikowano
29 minut temu, Sadek napisał:

Z materiałem siewnym było tak że brutto zrobiło się netto, nie wiem czy w drugą stronę tak będzie 🤔.

Kukurydzę zamawiałem w październiku 2021, płaciłem w kwietniu 2022 i cena netto się nie zmieniła ...

Opublikowano (edytowane)

Z matrialem siewnym tak nie bylo bo wiekszosc zamowila duzo wczesniej, ale wszystkie nawozy opryski, po zmiejszeniu vatu,  to firmy ten vat wliczyli w swoja marze:)

np polifoska 6 w styczniu ok 2592 netto/2800 brutto, a od 1 lutego 2800 netto/brutto, i tak samo ze wszystkimi towarami bylo

Edytowane przez ahten
  • Like 1
Opublikowano

Z nawozami kabzę nabili sprzedawcy. U nas w okolicy jeden nowe samochody, koparka bo ma też wungiel- przypadek??? Nie sądzę ale prawo rynku tak działa. Opal nagle spada i jest dostępny ale ludzie sami napędzili cenę plus propaganda w tv robi robotę w każdej dziedzinie. To samo że zbożem nie dziwić się że sprowadzają skoro jest gdzieś dużo taniej nam nie nawala ,tak ze wszystkim może być.  My też patrzymy gdzie taniej i nieraz bierze się towar sprowadzony a nasz krajowy niech sobie leży ... A VAT jak wróci na paliwo a cena zostanie podobna to sporo osób skorzysta np przedsiębiorcy i rolnicy vatowcy

• Like 2
Opublikowano

Tak jak krzyczeli po co w Polsce Gazoport .

Tym razem Niemcy .

Niemcy uruchomili pierwszy terminal LNG. Gaz płynie do Wilhelmshaven

Niemcy uruchomili pierwszy terminal LNG. Kanclerz Olaf Scholz zapewniał, że dzięki dostawom gazu poprzez Wilhelmshaven i inne dopiero budowane terminale, gospodarka Niemiec stanie się "niezależna od rurociągów z Rosji".

Gaz z morza zastąpi rosyjski surowiec

— Naszym celem jest całkowite zrekompensowanie utraty rosyjskiego gazu także w nadchodzącym roku — oznajmił kanclerz i dodał, że niemiecki rząd prowadzi ciągłe rozmowy z importerami gazu, a także wspiera zawieranie umów długoterminowych.

— Wyciągając lekcję z przeszłości musimy w przyszłości mniej uzależnić się od pojedynczych dostawców — podkreślił Scholz.

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Marcin133 napisał:

Z nawozami kabzę nabili sprzedawcy. U nas w okolicy jeden nowe samochody, koparka bo ma też wungiel- przypadek??? Nie sądzę ale prawo rynku tak działa. Opal nagle spada i jest dostępny ale ludzie sami napędzili cenę plus propaganda w tv robi robotę w każdej dziedzinie. To samo że zbożem nie dziwić się że sprowadzają skoro jest gdzieś dużo taniej nam nie nawala ,tak ze wszystkim może być.  My też patrzymy gdzie taniej i nieraz bierze się towar sprowadzony a nasz krajowy niech sobie leży ... A VAT jak wróci na paliwo a cena zostanie podobna to sporo osób skorzysta np przedsiębiorcy i rolnicy vatowcy

z nawoazami to jeszcze inna sytuacja, sprzedawcom pomogly doplaty do nawozow,, wczesniej kazdy po po dach zaladowany, bomalo kto kupowal, bo cena kosmos. A jak konczyl sie nabor, to wszystko ludzie wymietli, zeby tylko dostac pare groszy do ha.

i grupa azoty zadowolona ze tyle towaru sprzedala w zajebistej cenie, a firmy nawozowe mialy dochod zycia

Edytowane przez ahten
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Sadek napisał:

na materiał siewny WAT  nadal 0 , co się chłopie dziwisz że cena brutto zrobiła się netto jak ziarno podrożało

żebyście się czasem WATOWCY NIE ZDZIWILI  odliczycie 15 % więcej   a zapłacicie 30 % więcej

2 godziny temu, Marcin133 napisał:

To prawda na nawozach dobrze zarobili  co niektórzy ale dla wielu to ostatni taki zarobek i firma do zamknięcia

Na płodach rolnych będzie podobnie zarobek kosmiczny i nie wykluczone bankructwa handlarzy i rolników  pewnie też

Edytowane przez stach12
s
Opublikowano
3 godziny temu, robert1226 napisał:

Z materiałem siewnym tak nie było jak piszesz , miałem zamówioną kukurydzę po cenie z VAT , a jak ja odbierałem było taniej o ten VAT , ale jak ty chandlujesz z oszustem to już co innego . A VAT na paliwo jaki by nie był więcej będzie VAT u więcej będzie zwrotu.

Ja dostałam po cenie po jakiej zamówiłem i nie od pośrednika a producenta (tylko dziwnym trafem jak VAT znieśli to cena wzrosła o VAT), pszenicę zamawiałem jak jeszcze u producenta rosła na polu i cena też z dnia zamówienia ale w dniu dostawy była 100 złotych drożej na tonie.

Z tą firmą współpracuje już kilkanaście lat i nie liczę zmieniać.

3 godziny temu, Tomasz0611 napisał:

Kukurydzę zamawiałem w październiku 2021, płaciłem w kwietniu 2022 i cena netto się nie zmieniła ...

To już by było draństwo jakby cena w tym przypadku się zmieniła.

Część przedsiębiorstw podchodzi poważnie do biznesu nie tak jak rząd z suszowym 🤣🤣🤣🤣.

Opublikowano
stach12 napisał:

5 godzin temu, Tomasz0611 napisał:

A ryczalty zapłacą po prostu 30% więcej... 

zapłacą ale oni się przynajmniej nie cieszą z tego że WAT  23 wraca

a to że obecnie vatowcy mniej dostają to sprawiedliwe 🤔

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Jak w bieżącym 2026 roku w waszych okolicach i u waszych dostawców kształtują się ceny paliw zarówno jeśli chodzi o sprzedaż detaliczną jak i hurtową. 

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Przez andrzej1988
      to jeszcze taniej niz u mnie. Niby na mazowszu powinno byc troche drozej a tu guzik. Pewnie tez jakis posrednik takie ceny wystawił? U mnie nawet w kurzarni jest po 580 brutto pszenica i niby nie posrednik tylko pszenice skupuje i wykorzystuje na własne potrzeby dla kur
  • Dodaj nową pozycję...
v