Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

źle....☝ teraz od sierpnia to już na nowy sezon 2023 idzie

Mariu napisał:

Wniosek składa się w lutym za paliwo kupione od sierpnia do końca stycznia pula ta jest już za limit przyznany za 2023 to pierwszy termin lutowy

o tak to było do poprzednika

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, jacek1296 napisał:

Tak jak pisałem wcześniej: orlen zna koszta prowadzenia stacji paliwowej i wie po ile "musi sprzedać" konkurencji aby ta zbyt dużo nie zarobiła. Czego tu nie rozumieć?

Będę tłumaczył jak Herman krowie na miedzy. Jeśli dzisiaj różnica pomiędzy hurtem a detalem dla rolnika , który kupuje tysiąc litrów wynosi 80 gr., to oznacza, że stacje paliwowe typu Shell, czy BP kupują jeszcze taniej, bo kupują dużo większe ilości. Zgodzisz się? Pewnie tak.  Jeszcze kilka, kilkanaście tygodni temu, różnica między hurtem, a detalem wynosiła 15-20 groszy. Zarabiali wtedy? Oczywiście, że tak. Mogliby teraz zejść z marży do takiej jaką mieli kilka tygodni temu? Oczywiście, że tak.  Ale nie chcą i  sprzedają w cenach podobnych lub  wyższych w detalu jak Orlen. Tak, że nie opowiadaj, że nie mogą obniżyć ceny dlatego, że drogo kupują od Orlenu, bo przykład sprzed kilku  tygodni wyraźnie  pokazuje, że to nieprawda.

Opublikowano
  • w terminie od 1 lutego 2023 r. do 28 lutego 2023 r. należy złożyć odpowiedni wniosek do wójta, burmistrza lub prezydenta miasta, w zależności od miejsca położenia gruntów rolnych wraz z fakturami VAT (lub ich kopiami) stanowiącymi dowód zakupu oleju napędowego w okresie od 1 sierpnia 2022 r. do 31 stycznia 2023 r.,

• w terminie od 1 sierpnia 2023 r. do 31 sierpnia 2023 r. należy złożyć odpowiedni wniosek do wójta, burmistrza lub prezydenta miasta,
    w zależności od miejsca położenia gruntów rolnych wraz z fakturami VAT (lub ich kopiami) stanowiącymi dowód zakupu oleju napędowego w okresie od 1 lutego 2023 r. do 31 lipca 2023 r. w ramach limitu zwrotu podatku określonego na 2023 r.
  • Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, tmk1974 napisał:

Będę tłumaczył jak Herman krowie na miedzy. Jeśli dzisiaj różnica pomiędzy hurtem a detalem dla rolnika , który kupuje tysiąc litrów wynosi 80 gr., to oznacza, że stacje paliwowe typu Shell, czy BP kupują jeszcze taniej, bo kupują dużo większe ilości. Zgodzisz się? Pewnie tak.  Jeszcze kilka, kilkanaście tygodni temu, różnica między hurtem, a detalem wynosiła 15-20 groszy. Zarabiali wtedy? Oczywiście, że tak. Mogliby teraz zejść z marży do takiej jaką mieli kilka tygodni temu? Oczywiście, że tak.  Ale nie chcą i  sprzedają w cenach podobnych lub  wyższych w detalu jak Orlen. Tak, że nie opowiadaj, że nie mogą obniżyć ceny dlatego, że drogo kupują od Orlenu, bo przykład sprzed kilku  tygodni wyraźnie  pokazuje, że to nieprawda.

Od razu lżej na sercu jak wiem że wszyscy równo mnie kroją 

• Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, tmk1974 napisał:

A skąd wiesz po ile orlen sprzedaje paliwo konkurencji? Zakładasz, że taniej niż oficjalny hurt. Ja zakładam, że sporo drożej. Nie usprawiedliwiam bp czy shela, bo nie mam w tym żadnego interesu. Widzę, co się dzieje, co wyprawiają pisowscy nominaci. Ceny na stacjach paliw w Polsce dyktuje orlen, reszta do tego musi się dostosować. Jeśli reszta zacznie sprzedawać taniej, to nie zarobi, tym samym wzmacniając jeszcze bardziej pozycję orlenu. Różnice w cenach hurtowych i na stacjach nie wynikają z popytu, tylko polityki cenowej rynkowego monopolisty, a nie reszty rynku.

• Haha 1
  • Sad 1
Opublikowano
1 godzinę temu, jacek1296 napisał:

A skąd wiesz po ile orlen sprzedaje paliwo konkurencji? Zakładasz, że taniej niż oficjalny hurt. Ja zakładam, że sporo drożej. 

Ja wymiękam. Jesteś geniuszem ekonomii.

• Thanks 1
Opublikowano
28 minut temu, tytanowyJanusz napisał:

BP 7.38    Visa vis   PKS 6.99

Orlen 7.29

Moya i Avia 7.09

Topaz 7.02

Wszyscy mają Orlenowskie paliwa

To cza jechać jutro trochi kupić 

Opublikowano
7 godzin temu, tytanowyJanusz napisał:

Orlen 7.29

Moya i Avia 7.09

Topaz 7.02

Non stop koło Nadleśnictwa 7.07

Opublikowano

Jak kupuje u mojego dostawcy paliwo, to od ceny hurtowej Orlenu dostaje zazwyczaj rabat. Wysokość rabatu zależy od tego, czy w danej chwili maja  dobre zejście na paliwo, czy słabsze. Bywało nieraz nawet ok. 170 zł brutto od ceny Orlenu. 

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, tmk1974 napisał:

Ja wymiękam. Jesteś geniuszem ekonomii.

Dzięki, ale nie uważam się za geniusza.

A teraz poważnie: naprawdę sądzisz, że orlen wszystkich traktuje jednakowo? W orlenie rządzi polityka , nie biznes. Ja to pokazuję. Ty pokazujesz, jak być powinno i z tym się zgadzam.

Edytowane przez jacek1296
Opublikowano

Zbiorników na rynku dostatek.

9 godzin temu, tytanowyJanusz napisał:

Orlen 7.29

Moya i Avia 7.09

Topaz 7.02

A U mnie łajdactwo. Moya 7,89 od chyba 3 tygodni.

Orlen po trasie od 7,68 do 7,77.

Opublikowano

baniaki, beczki, ciągniki, kombajn...

W maju tak robiłem, lałem gdzie się da byle tylko miejsce w zbiorniku zrobić!

8 minut temu, maciej napisał:

ja niestety kupiłem po 6,9 za b0 1500 litrów i teraz mam wszystko na full jak spadnie na 6 to nie będę miał w co lac

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v