Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
2 godziny temu, stach12 napisał:

obniżka WAT z 8 % na 0 powoduje obniżenie towaru o 8 %

podwyżka wat na środki do produkcji powoduje nie 8 % wzrost towaru , który  sprzedawany jest z  wat 8 %  tylko 38 % np. wzrost  bo np. gaz do produkcji dostał wat 23 ,  prąd , paliwo jak go wozili itd.

tak że po NOWYM  roku będzie zabawa

Widać że na vat się nie znasz. Cenę obniżono o 8% vatu, a vat się wylicza od ceny netto.

Opublikowano
v11 napisał:

.. .A ceny nawozów dopiero spadną  gdy ceny zbóż osiągną ponownie 800 a to już nie długo

Kontrakty na gaz na luty 2023 są obecnie wyceniane na około 146 euro. Jak to się utrzyma w dłuższym terminie to nie ma żadnych szans na obniżki. Bez obiecanego dofinansowania do produkcji nawozu ceny będą podobne jak na początku tego roku.

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, poosa21 napisał:

Widać że na vat się nie znasz. Cenę obniżono o 8% vatu, a vat się wylicza od ceny netto.

Pooosa   posłuchaj w.... Vaciku WAT jest podatkiem od wartości dodanej  

podrożeje produkcja , wat pozostanie na poziomie 8 % i za nawóz trzeba zapłacić więcej , a WATU DALEJ 8 %

• Haha 1
Opublikowano
7 godzin temu, Marl napisał:

Kontrakty na gaz na luty 2023 są obecnie wyceniane na około 146 euro. Jak to się utrzyma w dłuższym terminie to nie ma żadnych szans na obniżki. Bez obiecanego dofinansowania do produkcji nawozu ceny będą podobne jak na początku tego roku.

Tylko maluczcy  jeszcze wierzą w korelację ceny gazu do ceny nawozów .N cenę nawozów największy wpływ ma w kolejności  dziura budżetowa ,ceny zbóż ,popyt i chciwość rolników, ceny światowe a na końcu jest cena gazu -można jeszcze gdzieś wstawić zbliżające się wybory .Dowód -jakim cudem ceny mocznika zrównały się z cenami saletry?-koszt produkcji (nie sadze ) A rząd ma gdzieś rolnictwo bo sprowadzą to co potrzebują od przyjaciół ze wschodu .A widzę że nie pamiętasz już ceny nawozów z początku roku 

• Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano
6 godzin temu, stach12 napisał:

Pooosa   posłuchaj w.... Vaciku WAT jest podatkiem od wartości dodanej  

podrożeje produkcja , wat pozostanie na poziomie 8 % i za nawóz trzeba zapłacić więcej , a WATU DALEJ 8 %

Jak zwykle coś sobie ubzdurałeś w tej twojej głowie nie potrafisz liczyć prostych działań matematycznych. 8% od ceny netto to nie tyle samo co 8% od brutto.

Opublikowano
29 minut temu, ThePerkins napisał:

Skąd macie takie ceny xD , u mnie mocznik ponad 4 wszędzie 

U mnie też. Centralna Polska. 

Najtańszy mocznik 4300.

A na jednym składzie w tym tygodniu pani mi powiedziała 6000 😳. Bo mają ze starej dostawy 😜

Mowa oczywiście o polskim moczniku. 

Opublikowano
Dnia 22.11.2022 o 19:29, lolq1660 napisał:

Pomoc dla rolnika byłaby lepsza bo żeby dostać pomoc trzeba kupić nawóz , mieć fakturę , a pomóż dla zakładów nawozowych spowoduje tańszy produkt eksportowy i wyższe premie dla załogi i zarządu a Polski rolnik i tak tego tego nawozu nie kupi jeśli uzna że jest za drogi 

• Like 2
Opublikowano
21 godzin temu, krilan06 napisał:

Do kuźwy nędzy, jak ja chcę coś kupić to ciągle słyszę że drożeje bo inflacja, droższy prąd, koszty pracy, pensja minimalna do góry itp, itd , a jak chcę sprzedać np świnie to słyszę niemiecka giełda świń, chcę sprzedać zboże słyszę matif ... Czy ja jestem graczem giełdowym 😂

Ale sprzętem zachodnim się jeździ albo by się jeździło więc jak byś chciał  ?  musisz opierać się na zachodzie - a doceń dreszcz emocji i tę nutę niepewności możesz poczuć się jak w kasynie (niestety zawsze przegrywając )

Opublikowano
10 godzin temu, Strongman napisał:

Jak wynika z publicznie dostępnych informacji, w roku bieżącym do końca października w ramach dopłat do nawozów na konta 418 tys. rolników trafiło 2,615 mld zł. A co się stało z resztą pieniędzy z puli prawie 4 mld zł, przeznaczonych na dopłaty do nawozów? - pytają ministra rolnictwa posłowie. Czy przewiduje się wypłatę dopłat do nawozów dla rolników w roku 2023?

Niestety - ani słowa o tym, co stanie się (lub już się stało) z niewykorzystanymi, a zadekretowanymi na konkretny cel, jakim były dopłaty do nawozów - pieniędzmi. Przypomnijmy, z tej puli zostało sporo ponad 1 mld zł.

Wiceminister dodał tylko, że pozytywnie ocenia tegoroczną akcję pomocy w postaci dofinansowania zakupu nawozów przez rolników.

https://www.agrofoto.pl/finanse/dotacje-i-doplaty/nie-wykorzystano-ponad-1-28-mld-zl-z-puli-doplat-do-nawozow-pieniadze-bezpowrotnie-przepadly,126154.html

Rolnicy nie wykorzystali puli pomocy .

Opublikowano
9 godzin temu, ciaastus napisał:

U mnie też. Centralna Polska. 

Najtańszy mocznik 4300.

A na jednym składzie w tym tygodniu pani mi powiedziała 6000 😳. Bo mają ze starej dostawy 😜

Mowa oczywiście o polskim moczniku. 

A jaka różnica polski nie polski -trzeba kupować tańszy z importu wtedy zaświeci się światełko w azotach a tak strugacie bohaterów kupując droższy krajowy i pokazujecie że nie liczycie się z kosztami -ja bym wam jeszcze do polskiego 1000 zł żeby we łbach poukładać myśli i wy tak robiąc chcecie tańszych nawozów a zachowujecie się jak debile (nie piję do twojej osoby ale do zachowania czy przemyśleń  

• Haha 2
Opublikowano

Żeby nie stękali co niektórzy , że tylko pisanie o d*pie Maryni a nie o nawozach to, tadam, kupiona polifoska 6 4450 t w bb, zamówiony mocznik w bb 3950 za tonę, import.

6 minut temu, galan99 napisał:

To mogli uje rozdzielić na tych co złożyli wnioski , barany jeb...e

Opublikowano
4 minuty temu, galan99 napisał:

Jak wynika z publicznie dostępnych informacji, w roku bieżącym do końca października w ramach dopłat do nawozów na konta 418 tys. rolników trafiło 2,615 mld zł. A co się stało z resztą pieniędzy z puli prawie 4 mld zł, przeznaczonych na dopłaty do nawozów? - pytają ministra rolnictwa posłowie. Czy przewiduje się wypłatę dopłat do nawozów dla rolników w roku 2023?

Niestety - ani słowa o tym, co stanie się (lub już się stało) z niewykorzystanymi, a zadekretowanymi na konkretny cel, jakim były dopłaty do nawozów - pieniędzmi. Przypomnijmy, z tej puli zostało sporo ponad 1 mld zł.

Wiceminister dodał tylko, że pozytywnie ocenia tegoroczną akcję pomocy w postaci dofinansowania zakupu nawozów przez rolników.

https://www.agrofoto.pl/finanse/dotacje-i-doplaty/nie-wykorzystano-ponad-1-28-mld-zl-z-puli-doplat-do-nawozow-pieniadze-bezpowrotnie-przepadly,126154.html

A "mła" bardzo chwalę dopłatę do nawozów nie dość że dostałem 25 tysi to jeszcze wniosek złożyłem przed obszarowym i jeszcze nie będę was wk***iać po ile kupiłem nawóz .Wprawdzie chyba dostałem przelew jako ostatni  kiedy już straciłem nadzieję ze coś z tego będzie 9ale ta nuta niepewności i dreszcz emocji wart każdych pieniędzy  

Opublikowano
4 minuty temu, v11 napisał:

A jaka różnica polski nie polski -trzeba kupować tańszy z importu wtedy zaświeci się światełko w azotach a tak strugacie bohaterów kupując droższy krajowy i pokazujecie że nie liczycie się z kosztami -ja bym wam jeszcze do polskiego 1000 zł żeby we łbach poukładać myśli i wy tak robiąc chcecie tańszych nawozów a zachowujecie się jak debile (nie piję do twojej osoby ale do zachowania czy przemyśleń  

Oj, żeby z tym importowanym mocznikiem nie było tak, jak z tym UFF. Co to miało nie byś jakie achy i ochy, i nagle niespodziewanie euforia minęła. Badał ktoś na zawartość azotu, a może tam tylko 25% i z tego wynika atrakcyjna cena?

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, jacor73 napisał:

Oj, żeby z tym importowanym mocznikiem nie było tak, jak z tym UFF. Co to miało nie byś jakie achy i ochy, i nagle niespodziewanie euforia minęła. Badał ktoś na zawartość azotu, a może tam tylko 25% i z tego wynika atrakcyjna cena?

Kup daj zbadać i wówczas sprzedający beknie za brak % a jakbyś znał chemię to byś wiedział że nie da się zrobić mocznika mniej niż 46 % bes dodania wypełniacza -a co dodać mają styropian żeby było białe i kulki? Ja swego czasu zapłaciłem kilka tyś kary za to że na sklepie miałem tebukonazol z adamy wówczas makteschim  w którym brakowało 3% substancji czynnej i ja byłem wprowadzającym na rynek i ja za to odpowiadam jako sprzedający i nie ma że boli i nie winny bo nie produent a do opakowania nie wleziesz (a to była afera na pół polski i tak bekło kilkaset sklepów)

• Haha 1
Opublikowano

Tak beknie, zwłaszcza firma z kapitałem zakładowym 15 tys. 3/4 tych importerów, to firmy wydmuszki a z takim to się można sądzić jak z koniem kopać. Już tu był taki potentat od tego mocznika UFF, który robił interesy z firmą z branży spożywczej, która handlowała wspomnianym UFF i go pyknęli na parę monet. A saletra też biała i nie ma 46%. Ja to się cieszę, że ludziska mają wybór i mogą kupować co chcą, tańszy importowany albo droższy krajowy, ja jestem w lepszej sytuacji i nie muszę już kupować.

Opublikowano

Robiłem badania mocznika uff ma nawet lepsze parametry jak podają

jacor73 napisał:

Opublikowano

Ja posiałem na rzepak jakoś w drugiej połowie października mocznik chyba pakistański o ile dobrze pamietam 150kg/ha. Ładna gruba granula, siało sie super.

przyszedl na drugi dziś deszcz, rzepak do dziś ciemny jak cholera a robiły sie pierwsze przebarwienia na liściach wiec działa i musi mieć sporo azotu bo w 2 miesiące traciłby juz kolor gdyby była lipa

• Like 1
  • Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v