Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, Badwolf napisał:

Chodzi mi o to ze niektórzy tutaj kozacza na forum. Mnie ciekawi czy tak w realu też cwaniacza w taki sposób. Zawsze był większy nakład na rzepak niż na pszenice, to oczywiste. Poprostu trzeba brać pod uwagę ze bańka kiedyś jeb*ie i trzeba rozsądnie planowac budżet. I brać różne opcje pod uwagę. Mnie to nie dziwi, ze tutaj takie średnie plony są (na forum), rolasy lubią koloryzowac

Ja mam koszty podobne , lub +- w jedną , lub w drugą stronę są niewielkie odchylenia. Podaj mi gdzie te koszty mi bardziej rosną w rzepaku niż w pszenicy , Zaznaczam że rzepak pryskam na chwasty doglebowo bez żadnych poprawek , nie stosuję żadnych caryxów czy toprexów , pictorów , propulse

Opublikowano
18 minut temu, bezbarwny napisał:

A co taki dziadek jak ja, mógłby  ciekawego zobaczyć u takiego Gówniarza jak Ty?🤣

Co do tego czy chętny…No o te jajka to się obawiam, które do główki Ci przyszły przy okazji spotkania ze mną😂

jak siałem takà amazonką jaką macie, to Cię kogut za jajka po gnojowniku ciągał, pod stów wchodziłeś na stojąco, a na muchy wolałeś ptapty🤣

Może siałeś, może nie kto to wie. 

Ponawiam zaproszenie, poznasz tego mego sławnego Tate. Nie bój się wódki nie musisz brać, ja z Podlasia u nas tego nie brakuje. 

Bądź chłop i przyjedz, nie bądź troll internetowy. 

Opublikowano (edytowane)
53 minuty temu, mysza103 napisał:

Ja mam koszty podobne , lub +- w jedną , lub w drugą stronę są niewielkie odchylenia. Podaj mi gdzie te koszty mi bardziej rosną w rzepaku niż w pszenicy , Zaznaczam że rzepak pryskam na chwasty doglebowo bez żadnych poprawek , nie stosuję żadnych caryxów czy toprexów , pictorów , propulse

No więc na przykładzie nawozów: ok 100 kg więcej polifoski dam jesienią pod korzeń, 100 kg więcej jesienią dam mocznika( jesienią nie daje azotu w pszenice), na wiosnę też daje więcej azotu rzepakowi, kizeryt też rzucam wczesną wiosną w rzepak( w pszenice nie)

Na chwasta jesienią też mi drożej wychodzi w rzepaku, w pszenicy używam tańszych regulatorów jak caryx(w rzepaku). W pszenicy jak nie jest za mokro( a ostatnio nie ma za dużo wody u mnie wiosna) robię dwa zabiegi na grzyba. Moim zdaniem rzepak ma większy naklad

W pszenicy kwalifikat drożej wychodzi, to głównie. W tym roku jeszcze mi nie przyszedł i nie wiem jaka cena nawet. Jak wczoraj rozmawiałem o tym przy okazji z dilerem, to uslyszalem że między 320a 375 będą wszystkie odmiany. Pszenice za to mam zawsze na dobrym stanowisku. A rzepak mam albo po pszenicy albo jeczmieniu

Edytowane przez Badwolf
Błędy
Opublikowano
19 minut temu, bezbarwny napisał:

@Tomek90 Do Białegostoku mam około 700 km. Trochę daleko, żeby jechać napić się wódki. Niemniej, dziękuję za zaproszenie. 

Białystok bardzo ładne miasto. Myślałem że to dziura zabita dechami a zrobiło na mnie bardzo dobre wrażenie. Ludzie gościnni. Wystarczy stanąć przy plocie i już wódką częstują i na imprezę zapraszają  :) także ja bym jechał na twoim miejscu. Jak jesteś z dolnego Śląska to autostrada jest pod sam Białystok. Tempomat na 180 i zaraz jesteś. 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
38 minut temu, SawekBraczyk napisał:

To jakom to ochronę stosujesz w rzepaku ? 

Na jesień po 0,5 litra tebukonazol +CCC , wiosną na początek też 0,7 tebu + ewentualnie 0,5 CCC ( zależnie czy odmiana wysoka czy nie ) , pózniej na płatek tazer (azyskostrobina )0,5-0,6 +prochloraz 0,8 . Wiosną do jednego i do drugiego zabiegu robak 

53 minuty temu, Badwolf napisał:

No więc na przykładzie nawozów: ok 100 kg więcej polifoski dam jesienią pod korzeń, 100 kg więcej jesienią dam mocznika( jesienią nie daje azotu w pszenice), na wiosnę też daje więcej azotu rzepakowi, kizeryt też rzucam wczesną wiosną w rzepak( w pszenice nie)

Na chwasta jesienią też mi drożej wychodzi w rzepaku, w pszenicy używam tańszych regulatorów jak caryx(w rzepaku). W pszenicy jak nie jest za mokro( a ostatnio nie ma za dużo wody u mnie wiosna) robię dwa zabiegi na grzyba. Moim zdaniem rzepak ma większy naklad

W pszenicy kwalifikat drożej wychodzi, to głównie. W tym roku jeszcze mi nie przyszedł i nie wiem jaka cena nawet. Jak wczoraj rozmawiałem o tym przy okazji z dilerem, to uslyszalem że między 320a 375 będą wszystkie odmiany

Do tej pory zawsze szło tyle samo NPK czy to rzepak czy pszenica 300-400 kg , azotu również tyle samo 180-200kgN . W tym roku zniżka pod rzepak npk -poli6 200 i pod pszenice też już rozsiane po 200kg , azotu jeszcze nie mam , ale też redukcja będzie i myślę nad dawką od 120-140N na rzepak i na pszenice 

@Marl W sprawie tego mocznika to byłem w Skalbmierzu osobiście i cena 5000 zł z OMANU, na pytanie że podobno są tańsze oferty po 4500, Odpowiedział że może mi załatwić samochód nawet taniej bo po 4300 z Uzbekistanu , ale nie poleca tego mocznika bo tam nie ma dodatku antyzbrylacza i na 100% na wiosnę będzie z tego skała którą by trzeba wrzucić na kruszarkę żeby to wysiać rozsiewaczem , więc tym nie handlują , ale jeśli ktoś chętny to na zamówienie sprowadzą ,  W wamex Jędrzejów pojawił się białoruski po 4900 . I takie pytanie miał ktoś do czynienia z tymi nawozami , i jak wygląda sprawa z tym zbrylaniem 

Opublikowano
2 godziny temu, Tigon napisał:

Jak tam chłopy, zboża w dół, rzepak to samo, paliwa tyż to i pewnie nawozy ostro w dół CO NIE? xD

Nie przesadzaj.  Ponoć jeszcze 3t rzepaku spokojnie na koszta starcza to można się rozwijać.🤭😜

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, mysza103 napisał:

Ja tam już kilka ładnych lat rzepak bardziej dosilam niż pszenice. Ja też pryskalem doglebowo rzepak. Do czasu aż dwa sezony temu była tragedia na rejonie ze wschodami + ślimakami i trzeba było przesiewać dzialki. Teraz wolę dołożyc parę zł, ale chociaż wiem czy coś z tego będzie. Drugą kwestią, jest to że po doglebowce nie zawsze pójdzie rzepak, nasiany na rzepak pryskany doglebowo

Edytowane przez Badwolf
Opublikowano

@mysza103 z 8-10 lat temu miałem paletę tego z Uzbekistan i z tym zbrylaniem to prawda. Za to właściwości fizyko-chemiczne mial bardzo podobne do  polskiego mocznika a nawet któryś parametr  był nieco lepszy. Zamawiałem z firmy z branży chemicznej, w której pracował wtedy "mój człowiek", który miał wgląd w takie informacje. 

Opublikowano
1 godzinę temu, bezbarwny napisał:

@Tomek90 Do Białegostoku mam około 700 km. Trochę daleko, żeby jechać napić się wódki. Niemniej, dziękuję za zaproszenie. 

Trudno. W następnym tygodniu jadę w okolice Wrocławia jeśli w twoja stronę to ja mogę nadłożyć parę km. 

Wódki też nie zabraknie. 

IMG_20220616_083125.jpg

Opublikowano
51 minut temu, mysza103 napisał:

Na jesień po 0,5 litra tebukonazol +CCC , wiosną na początek też 0,7 tebu + ewentualnie 0,5 CCC ( zależnie czy odmiana wysoka czy nie ) , pózniej na płatek tazer (azyskostrobina )0,5-0,6 +prochloraz 0,8 . Wiosną do jednego i do drugiego zabiegu robak 

Do tej pory zawsze szło tyle samo NPK czy to rzepak czy pszenica 300-400 kg , azotu również tyle samo 180-200kgN . W tym roku zniżka pod rzepak npk -poli6 200 i pod pszenice też już rozsiane po 200kg , azotu jeszcze nie mam , ale też redukcja będzie i myślę nad dawką od 120-140N na rzepak i na pszenice 

@Marl W sprawie tego mocznika to byłem w Skalbmierzu osobiście i cena 5000 zł z OMANU, na pytanie że podobno są tańsze oferty po 4500, Odpowiedział że może mi załatwić samochód nawet taniej bo po 4300 z Uzbekistanu , ale nie poleca tego mocznika bo tam nie ma dodatku antyzbrylacza i na 100% na wiosnę będzie z tego skała którą by trzeba wrzucić na kruszarkę żeby to wysiać rozsiewaczem , więc tym nie handlują , ale jeśli ktoś chętny to na zamówienie sprowadzą ,  W wamex Jędrzejów pojawił się białoruski po 4900 . I takie pytanie miał ktoś do czynienia z tymi nawozami , i jak wygląda sprawa z tym zbrylaniem 

Po takiej ochronie to zgnilizna twardzikowa by  rzepak zdżarła u mnie, za dużo rzepaku siejmy w okolicy

Opublikowano
5 godzin temu, Tomek90 napisał:

Ja nie sieje na kg tylko na obsadę. Człowieku co mnie to obchodzi, taki niereformowalny jesteś?? 😅😅😅

Mam zapisane w kajecie

px 131 40 szt

Px 141 38szt 

I tyle mnie obchodzi, nie dziwię się ze Tobie się nie układa z tym rzepakiem 😅😅😅 a może robisz tak bo dziadek i tato robili 5kg ba ha?? 

Ile kosztuje?? 40 belel 120 za jeden rzut pewnie jakieś 70-90t zależy jaka pogoda bo jeśli nie wiesz to jak upał to kurka kupy nie robi bo nie je zbytnio 😅😅

Jak nie siejesz punktowym siewnkiem , to musisz wiedzieć ile kg wysiać żeby ustawić siewnik

Opublikowano
11 minut temu, miwigos napisał:

Po takiej ochronie to zgnilizna twardzikowa by  rzepak zdżarła u mnie, za dużo rzepaku siejmy w okolicy

Jak zaczynałem z rzepakiem 6 lat temu , to na wsi rzepak miałem tylko ja , i tak do zeszłego roku siali tylko nieliczni , w tamtym roku było już sporo  , ale w tym to nasiane jest co najmniej ze 3 razy więcej niż rok temu 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v