Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Przed chwilą, wojak1986 napisał:

Dofinansowania, kredyty są dla ludzi ale później za pomoc państwa dla tych osób płaci każdy podatnik...

Za kredyty? Juz widzę jak państwo spłaciłoby za kogoś kredyt. 
socjal- na to płaca wszyscy i ja jestem przeciwnikiem całego socjalu

Opublikowano
13 minut temu, przemek28_28 napisał:

Będą te wakacje kredytowe? To nie jest forma dotacji i czy banki na pozostałych klientach nie odbiją sobie ewentualne straty?

Opublikowano (edytowane)

Co maja nawozy do gospodarstw .

Można mieć ziemię jako inwestycja i wydzierżawiać i zarabiać na tym .

Można być właścicielem 50 ha i nie oprawiać fizycznie tylko jako wydzierżawiać i kasa nie mała . Kto powiedział że musowo wywracać ziemię dopiero jest rolnik .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
Przed chwilą, wojak1986 napisał:

Będą te wakacje kredytowe? To nie jest forma dotacji i czy banki na pozostałych klientach nie odbiją sobie ewentualne straty?

Biedne banki, kroją ludzi na miliardy złotych. Nigdy tyle nie zarabiali co teraz dzięki podwyżce stóp procentowych, myślisz że to nie było celowe? Ludzie za***ali się pod korek i teraz są w czarnej d*pie, a tą kasę i tak bedzie trzeba oddac dzięki wakacjom, ale PR-owo wyglada to świetnie- rząd pomaga

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, galan99 napisał:

Można być właścicielem 50 ha i nie oprawiać fizycznie tylko jako wydzierżawiać i kasa nie mała . Kto powiedział że musowo wywracać ziemię dopiero jest rolnik .

zasady uni. temu dotacje kto obraca, temu zwrot paliwowy kto do traktora leje, ale my naród kombinatorów i cwaniaków. 

u nas się oszustwo nazywa się zaradnosc 😟

Opublikowano
6 minut temu, wojak1986 napisał:

Oczywiście że sobie odbiją tak samo jak wszystkie podatki jakie rząd na nich nałożył.

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, galan99 napisał:

No nie wiem, zdawało mi się rolnikiem, ewentualnie niewolnikiem jest ten kto zawodowo ziemię przewraca, coś się zmieniło po sześciu tysiącach lat?

Ten o kim mówisz to posiadacz ziemski i nie jestem pewien czy powinien być w KRUS 

Edytowane przez komizmo
Opublikowano
44 minuty temu, przemek28_28 napisał:

A świstak tez był w tej bajce? Jak czytam niektóre wpisy to lepsze cuda niż w Kanie Galilejskiej

Przedplon trzyletnia plantacja truskawek.

Ok.7 ton pszenżyta z półtora hektarowej działki. Zero npk i azotu, bez grzybówek i regulacji. Jedynie wapno. Granica lubelskiego i mazowieckiego, opad był.

• Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, przemek28_28 napisał:

Biedne banki, kroją ludzi na miliardy złotych. Nigdy tyle nie zarabiali co teraz dzięki podwyżce stóp procentowych, myślisz że to nie było celowe? Ludzie za***ali się pod korek i teraz są w czarnej d*pie, a tą kasę i tak bedzie trzeba oddac dzięki wakacjom, ale PR-owo wyglada to świetnie- rząd pomaga

Państwo upchało w bankach obligacji państwowych do granic możliwości. Teraz bank kredytuje socjal rządu a system bankowy musi być w miarę stabilny pod finansowanie tego burdelu. Zapłaci oczywiście obywatel...

Opublikowano
17 minut temu, galan99 napisał:

Można być tak jak piszesz , tylko że w tedy jest się biznesmenem , który z automatu wylatuje z KRUS, chyba że jeszcze prócz tego że jest biznesmenem , to również jest cwaniakiem który chce zarabiać jako biznesmen ale z ubezpieczeniem w Krusie . Polska - jaki to piękny kraj , z dużymi możliwościami do kombinowania.

Opublikowano

Wakacje kredytowe są kosztem ludzi posiadających oszczędności - ot , taką odpowiedź od pracownika banku dostałem.

Płodozmian fajna sprawa, tylko mi z rzepakiem nie podrodze, z ziemniaczanego biznesu wypadłem, z koniczyną, lucerny nie mam co zrobić, burak się nie urodzi, łubin niesprzedawalny...

Facelia słyszy się że również...

Groch - susza i 2t może uleci.

Poplony nawet ziemi nie zakryją bo słońce upali...

Opublikowano
49 minut temu, jacus napisał:

zachodnia-co chwile pada,ale bez szalu ,12 lat suchych wychodzi.. 

koplaem wczoraj ziemniaki - na glinie mokra ziemia wychodzila,kawalek dalej na piasku zaczynalo sie kurzyc, wczoraj 2 burze i sladu nie ma.

jak czytam wasze wywody o nawozach, uprawie-to zastanawiam sie po co ci naukowcy,badania, uniwersytety i instytuty rolnicze-wy wiecie lepiej niz naukowcy....

saletra jest najlepszym nawozem a saletrzak najgorszym i najdrozszym

sianie pszenicy po pszenicy nie jest dobrym pomyslem

bez zastosowania nawozu azotowego mozna zaniechac oprysku na grzyba

stosowanie ad-blue jako nawoz kwalifikuje do leczenia..

to tak z ostatnich stron

A dlaczego saletrzak jest najgorszym i najdroższym, a saletra najlepszym? Bo to ciekawe! (Na początku gospodarzenia myślałem, że najlepszym nawozem azotowym jest ten który wychodzi najtaniej za kg azotu, czyli mocznik, a najgorszym był saletrzak bo najdroższy. Ale to było błędne myślenie. Dziś stosuje saletrzak w kukurydzy jako połowa dawki azotu wraz z mocznikiem i pomimo że drogo to jestem zadowolony z efektów.)

Opublikowano
5 minut temu, Agrest napisał:

Wakacje kredytowe są kosztem ludzi posiadających oszczędności - ot , taką odpowiedź od pracownika banku dostałem.

Płodozmian fajna sprawa, tylko mi z rzepakiem nie podrodze, z ziemniaczanego biznesu wypadłem, z koniczyną, lucerny nie mam co zrobić, burak się nie urodzi, łubin niesprzedawalny...

Facelia słyszy się że również...

Groch - susza i 2t może uleci.

Poplony nawet ziemi nie zakryją bo słońce upali...

A soja?

Opublikowano
7 minut temu, sylwek23111 napisał:

A dlaczego saletrzak jest najgorszym i najdroższym, a saletra najlepszym? Bo to ciekawe! (Na początku gospodarzenia myślałem, że najlepszym nawozem azotowym jest ten który wychodzi najtaniej za kg azotu, czyli mocznik, a najgorszym był saletrzak bo najdroższy. Ale to było błędne myślenie. Dziś stosuje saletrzak w kukurydzy jako połowa dawki azotu wraz z mocznikiem i pomimo że drogo to jestem zadowolony z efektów.)

Ile dajesz tego saletrzaku?  

Opublikowano

Jeden w okolicy uprawia i to na najlepszych działkach, o jakich inni. Twierdzi że do 3t zbiera, ale czy faktycznie to nie wiem. 

13 minut temu, Dziad932 napisał:

@Agrest o śrubokrętach pomyśl 

Jak to zaorać, kół nie przebiją?

Opublikowano
9 minut temu, danielursus3p napisał:

Ile dajesz tego saletrzaku?  

Dawałem 200kg saletrzaku i 150 kg Mocznika z inhibitorem. Czyli uzyskałem "RSM w granulkach"

Wg teorii powinno być nieźle, bo kukurydza też potrzebuja formy saletrzanej na starcie. Zobaczymy co pokaże kombajn i oczywiście trzeba to przetestować przez kilka sezonów. 

Opublikowano

W przyszłym roku chce dać 300 kg plus to co z poplonu w postaci peluszki i rzodkwi. Zobaczymy co z tego wyjdzie 

Opublikowano
43 minuty temu, przemek28_28 napisał:

To  był początek  lat  90 gdy  państwo  oddłużało , pamiętam  dwóch  gospodarzy  którzy  budowali  wtedy świniarnie  mieli  kredyty  i przyszła  hiperinflacja  i  banki wtedy  wprowadziły tak  wysokie  oprocentowanie że  wielu  nie  dało rady spłacać  , nawiązując  do  tych dwóch budujących  świniarnie    jeden   z nich  sam spłacił  kredyt  tyrając  jak  wół  tak  że  później  to  odchorował  a  drugi  w pewnym  momencie  przestał  spłacać   i  jak  się  później  okazało  miał  wtedy jakiegoś  krewnego  w  sejmie  w PSLu   i  dostał  cynk  że  szykuje  się  projekt  ustawy  o  oddłużeniu  gospodarstw  które  wpadły  w spiralę  zadłużenia -  tak  więc  jeden  z  gospodarzy  spłacił  sam   a  drugiego  oddłużyło  państwo  i  ten  drugi  wkrótce kupił ursusa 912  z  pieniędzy które  zatrzymał  nie  spłacając  kredytu  . Taki  to  przykład  że  tam  gdzie  wchodzi  pomoc  publiczna  tam  jedni  dostają  pieniądze  kosztem  innych a  czy  to  jest  sprawiedliwe  to  już  każdy  sam  wie  najlepiej 

• Like 2
Opublikowano
Agrest napisał:

Jeden w okolicy uprawia i to na najlepszych działkach, o jakich inni. Twierdzi że do 3t zbiera, ale czy faktycznie to nie wiem. 

13 minut temu, Dziad932 napisał:

@Agrest o śrubokrętach pomyśl 

Jak to zaorać, kół nie przebiją?

a kukurydza ?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v