Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Niby jest tak źle, ale u mnie na wsi w ciągu roku połowa rolników pokupiła traktory. Niektórzy pokupili po 2 przyczepy, a jeszcze inni założyuli fotowoltaikę za 30 tys. Niektórzy pola pooddawali w dzierżawę, a niektórym przybyło sporo dzierżawy. To był rok wielkich zmian, a jeszcze się nie skończył!

Opublikowano
28 minut temu, stach12 napisał:

nawóz w twoim przypadku azot prawie 2 000  ,  PK podejrzewam 1000 jest już 3000 do tego pozostałe koszty 3000 braknie i pytanie czy jest sens ten nawóz siać  ????????? 

mając 3000 w kieszeni za nawóz i 1500 do 2000 dopłat  tylko głupek może sobie pozwolić na sianie nawozu , ale PIS dał dopłaty i dlatego nie tylko głupki posieją haha a wszyscy , mało tego nawalą tego azotu jeszcze więcej bo o następnych dopłatach do nawozu  rozważają hahaha

AGREST podejrzewam że ten nawóz co masz byś sprzedał po 4500 nawet ten mocznik za którego dałeś 4990 haha tylko z kupcem będzie problem 

Akurat w moim przypadku średnia cena N to 6,5zł za kg, npk polifoska 6 i ultra 8 średnio około 2000zł/t. Więc 140N to 910zł, na 300kg npk to 600zł.

I zamierzam siać nawozy. Możesz mnie głupkiem nazywać.

Dopłaty to raczej trzeba 600zł liczyć w nowym rozdaniu.

Za rok jak nic się nie unormuje ziemia odpocznie. Obsieje się czymś na polepszenie struktury gleby.

Opublikowano
16 minut temu, Agrest napisał:

Akurat w moim przypadku średnia cena N to 6,5zł za kg, npk polifoska 6 i ultra 8 średnio około 2000zł/t. Więc 140N to 910zł, na 300kg npk to 600zł.

I zamierzam siać nawozy. Możesz mnie głupkiem nazywać.

Dopłaty to raczej trzeba 600zł liczyć w nowym rozdaniu.

Za rok jak nic się nie unormuje ziemia odpocznie. Obsieje się czymś na polepszenie struktury gleby.

Chodzi ci o dopłaty obszarowe ? Czemu tak mało ? W jakiś ekosystem się raczej wejdzie , ale to i tak kropla w morzu 

Opublikowano
27 minut temu, sylwek23111 napisał:

Niby jest tak źle, ale u mnie na wsi w ciągu roku połowa rolników pokupiła traktory. Niektórzy pokupili po 2 przyczepy, a jeszcze inni założyuli fotowoltaikę za 30 tys. Niektórzy pola pooddawali w dzierżawę, a niektórym przybyło sporo dzierżawy. To był rok wielkich zmian, a jeszcze się nie skończył!

To teraz kto kupił nowy ciągnik nie dostaje dopłat :P.

• Confused 1
Opublikowano
2 minuty temu, Dastan napisał:

To teraz kto kupił nowy ciągnik nie dostaje dopłat :P.

odchodzi pokolenie z lat 50-60 ,a następców zbyt wielu niema takze ziemi do dzierzawy bedzie coraz wiecej nie wspominając jaka opłacalność zrobiła się na słabszych ziemiach.

35 minut temu, sylwek23111 napisał:

odchodzi pokolenie z lat 50-60 ,a następców zbyt wielu niema takze ziemi do dzierzawy bedzie coraz wiecej nie wspominając jaka opłacalność zrobiła się na słabszych ziemiach.

Opublikowano (edytowane)

Większość bierze te dzierżawy bezmyślnie. Kumpel rzucił dzierżawę 6 klasy bo chcieli dopłaty i 200zł. Wziął ja jakiś głupek z dalszych stron. Nie zna pola. Pewnie minimum dopłaty oddaje. A ten co przed nim robił tylko żyto tam siał i mało co rosło. Ale chociaż blisko domu było i przy jego polu. Nowy będzie dojeżdżał do tych 2,5 ha z 10 km.

Zobaczcie Grześka z youtuba z gry o plon. Pobrał dzierżawy piachy, oddaje dopłaty. Wynajmuje siew i koszenie i jeździ do Niemiec by na to zarabiać. Tak wielu gospodarzy. Cieszą się, że mają dużo ziemi. Drugi taki też u nas dzierżawi. Też całe dopłaty oddaje i też na wielu kawałkach ma piach i mało co tam rośnie.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
3 minuty temu, hubertuss napisał:

Większość bierze te dzierżawy bezmyślnie. Kumpel rzucił dzierżawę 6 klasy bo chcieli dopłaty i 200zł. Wziął ja jakiś głupek z dalszych stron. Nie zna pola. Pewnie minimum dopłaty oddaje. A ten co przed nim robił tylko żyto tam siał i mało co rosło. Ale chociaż blisko domu było i przy jego polu. Nowy będzie dojeżdżał do tych 2,5 ha z 10 km.

Zobaczcie Grześka z youtuba z gry o plon. Pobrał dzierżawy piachy, oddaje dopłaty. Wynajmuje siew i koszenie i jeździ do Niemiec by na to zarabiać. Tak wielu gospodarzy.

troche koszę usługowo to się napatrzę na takich farmerów :D , a przy rozliczeniu panie opuść coś bo z tego mało co zostało ...

• Like 1
Opublikowano
55 minut temu, sylwek23111 napisał:

Niby jest tak źle, ale u mnie na wsi w ciągu roku połowa rolników pokupiła traktory. Niektórzy pokupili po 2 przyczepy

Jakie traktory? stare trzydziestki, siuntki?przyczepy sztywne z drewnianymi burtami?

14 minut temu, Jurek87 napisał:

troche koszę usługowo to się napatrzę na takich farmerów

W takim przypadku farmerów pisze się w cudzysłowie

Opublikowano

U mnie na wiosce już ci co siali po to żeby zasiać już oddają z pocałowaniem w rękę w dzierżawę. Szukają daleko bo swojemu ze wsi to po co. Jeszcze będą widzieć ile nasypie. Tak mi ucieklo już chyba z 6ha przez miedzę. No ale obcy prędzej ta ziemię zostawi niż oni. A ja będę miał się z czego pośmiać jak będą wysypywac z 2ha żyta zbiornik w bizonie.

Opublikowano

Pewnie ta

3 minuty temu, cinek1808 napisał:

Minister rolnictwa ma przedstawić w następnym tygodniu jakieś rozwiązania aby można było kupić nawóz taniej. 

Pewnie takie jak z węglem, masz parę stówek do ha i spier...

• Like 2
Opublikowano
9 minut temu, cinek1808 napisał:

Minister rolnictwa ma przedstawić w następnym tygodniu jakieś rozwiązania aby można było kupić nawóz taniej. 

Dla nich to nie problem. Dodrukują ile trzeba. A za rok tona będzie 10 tys kosztowała.

• Like 1
Opublikowano

Co z tego jak coś dadzą jak po 1 to nie będzie miało pokrycia w cenie nawozu a po 2 może kasa być a nawozu nie, byłem dziś po wapno to na jedynym składzie w promieniu 10-15 km może z 15t saletrzaku, w sumie może 25t jakiś npk i pojedyncze bb z solą potasową porozrzucane po placu. W magazynach może 30t wszystkiego w małych workach. Wapna to sporo bo na oko dobre 3 tiry i widać że to ludzi najbardziej interesuje 

Opublikowano
1 godzinę temu, mysza103 napisał:

Chodzi ci o dopłaty obszarowe ? Czemu tak mało ? W jakiś ekosystem się raczej wejdzie , ale to i tak kropla w morzu 

Tak o obszarowe.

Ja jakoś nie widzę dla siebie tych ekoschematów. Jedynie poplony jeżeli będą

Opublikowano
2 godziny temu, Dastan napisał:

Dla jednych i tak jest jeszcze tanio, u nas gość za dzierżawę z agencji dał 5t pszenicy czyli jemu sie opłaci dać nawozu za 3 tony plus pozostałe wydatki.

kto powiedział ze takie warunki są jest opłacalne, chyba tylko on sam......

Opublikowano
1 godzinę temu, Jurek87 napisał:

troche koszę usługowo to się napatrzę na takich farmerów :D , a przy rozliczeniu panie opuść coś bo z tego mało co zostało ...

Dziwne że jak koszenie i żniwa to nagle potrafią liczyć🤔

• Like 2
Opublikowano

Jezu aby nie znowu jakie dopłaty bo ch.. mnie strzeli! Będzie chodził dziad po wszystkich telewizjach i znowu opowiadał o milionach miliardów płynących na polską wieś z czego do rolnika trafi ochłap za rok

• Like 3
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, maczopestka napisał:

Jezu aby nie znowu jakie dopłaty bo ch.. mnie strzeli! Będzie chodził dziad po wszystkich telewizjach i znowu opowiadał o milionach miliardów płynących na polską wieś z czego do rolnika trafi ochłap za rok

https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/rynki-rolne/nawozy/28044-samorzad-rolniczy-domaga-sie-doplat-do-nawozow-zakupionych-po-1-wrzesnia-br

Szkoda, bo tu już wszyscy nakupili prędzej    :P   :D

https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/rynki-rolne/nawozy/28041-sasin-i-kowalczyk-opracuja-plan-interwencji-na-rynku-nawozow-co-wymysla-tegie-glowy

Edytowane przez Desperado
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v