Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 godzin temu, tom50 napisał:

Na przedpłaty to były samochody za komuny jak ktoś te czasy pamięta. Nawóz tylko na przelew po dostawie lub gotówka w dniu dostawy. Chcesz mieć problemy to daj zaliczke lub jeszcze lepiej pożycz pieniądze dobremu znajomemu. 

Nie rozliczysz vatu przy gotówce 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, mich18 napisał:

Mało rolny nie padnie bo sobie dorobi i nie ma kredytów, ja sie obawiam właśnie o tych co maja sporo ha, kredyty drogie nawozy tu bym sie martwił właśnie, bo ten co ma mało ha to sobie poradzi spokojnie

Nie padnie to fakt bo pójdzie do roboty.... W drugą stronę to ci co mają sporo ha tyz nie padną bo przeżyją w razie co na, ekologii itp... Najgorzej to tacy co mają nabrane kredytów na nad wymiarowe  sprzęty z kosmosu, nabrane na obory itp.. A pola tyle co kot napłakał a "zaplanowany wielki" rozwój bo dajom.... 🤔 Zakredytowani lezo i kwiczo bo oni mają policzone na styk po starych cenach wszystko... 😁

Edytowane przez Bogdan_ja
  • Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano

Tak se potłumacz jeszcze jak ma swoje to jakoś tam będzie ale maja w h*j dzierżaw  a takich to nie brakuje gospodarzy a plony  na tych polach to szału nie dają .

Widzę co się dzieje .

Opublikowano

A ja od tego roku całkiem zmiany. trawy na gruntach ornych pod pług i po lucernie ziarno na bardziej porywnych kawałkach. I rozbić produkcję na 3 etapy. zwierzęta, roślinna i produkcja dopłat. do tej pory wszystko wyjezdzalo w bydle. 

teraz trzeba trochę lżej żyć. 

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Bogdan_ja napisał:

Nie padnie to fakt bo pójdzie do roboty.... W drugą stronę to ci co mają sporo ha tyz nie padną bo przeżyją w razie co na, ekologii itp... Najgorzej to tacy co mają nabrane kredytów na nad wymiarowe  sprzęty z kosmosu, nabrane na obory itp.. A pola tyle co kot napłakał a "zaplanowany wielki" rozwój bo dajom.... 🤔

Do tego dzierżawy za które płacą po 3 tys...🙆‍♂️ 

Fakt że część rolników  w tym roku będzie płakać. Co dzień nowe artykuły w necie o spadkach cen zbóż, a co z nawozami?

@HF86 dużo rolników zmienia system upraw przez obecne koszty.

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano (edytowane)
Dnia 14.01.2022 o 22:35, Jurniczek napisał:

Unijny Europejki Socjalistyczny Dom Publiczny sięgnął dna .Czas EKOzielonych prostytutek alfonsa Timermansa i jemu podobnych zbliża się końcu Daje im dwa lata na zamknięcie BURDELU i ani dnia więcej.

widzę propaganda robi swoje. przypominam że w tej mitycznej unii co niby rządzi biorą też udział polacy, podobnie jak inne nacje i większość kluczowych decyzji musi mieć te mityczne 100% zgody, tutaj nie działa większośc tylko to beznadziejne liberum veto, dopiero gdy prawa kardynalne są ustalone na podstawie tych umocowań działa UE w ramach normalnych głosowań, oczywiście ogólnie i upraszczając. btw założenia zielonego ładu to wspólne działania i decyzje w których nie brało udziału chyba tylko SLD z racji, że wtedy od 2 lat to już był margines. Do tego śmieszy mnie tłumaczenie wzrostu cen drogimi limitami co2, no kto zabrania rządowi oddawać nasz bezpłatny limit co2 krajowym podmiotom za symboliczną złotówkę? poniżej tekst pakietu, no trochę inaczej to brzmi niż się przedstawia, a poźniejsze działania, no kogo wybieramy tego mamy

https://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2009:140:0063:0087:PL:PDF

Dnia 14.01.2022 o 23:17, krilan06 napisał:

Cena raczej nie spadnie, zostało 1,5 miesiąca i te skur_iele wiedzą, że większość i tak musi kupić

Musi? a od kiedy? to jakieś będą kary jak się nie kupi, wsadzą do wiezienia czy co? Musi to człowiek dwa razy dziennie zęby myć. Nawóz to co najwyżej możesz kupić a nie musisz.

A taniej nie będzie, po cyrkach vatowych(no jak ktoś myśli że to spowoduje obniżenie inflacji, a nie w konsekwencji jej wzrost to sorki ale frajer, bo to zadziała na chwilę, ale w konsekwencji będzie gorzej bo rozdawnictwo nadal rozdmuchane, a wpływy się zmniejszą), już głosach o regulacjach cen pojedziemy szybciutko drogą turecką a tam już 36% inflacji.

Edytowane przez Takeda
Opublikowano
1 minutę temu, asharot napisał:

Właściciele małych gospodarstw już dawno pracują na etacie 

zgadzam się w 100 % prowadzę 11 ha produkcji roślinnej i zarabiam  niecałe 4 tyś  w zakładzie produkcyjnym izolacje ,do roboty chodzi ich autobus cieplutko czyściutko bez stresu super robota  

Opublikowano

A co będzie, jak się małe firmy wyłożą na Polski Ładzie i się pozamykają zwalniając ludzi? Gdzie znajdą etat ci małorolni? Trzeba brać pod uwagę różne scenariusze, a nie tylko te realne na dzień dzisiejszy.

Opublikowano
Przed chwilą, Peron napisał:

A co będzie, jak się małe firmy wyłożą na Polski Ładzie i się pozamykają zwalniając ludzi? Gdzie znajdą etat ci małorolni? Trzeba brać pod uwagę różne scenariusze, a nie tylko te realne na dzień dzisiejszy.

wyjadą za granicę ,gdyby nie rodzina nie siedział bym w Polsce minuty ale ja nie mogę wyjechać 

Opublikowano
5 minut temu, Peron napisał:

To tyz prawda... Może być "ze nie będzie niczego" 🤔

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, zbigniewPGR napisał:

Witam, hobbistycznie zajmuje się wróżeniem i wychodzi mi, że tegoroczny sezon będzie strzałem w nogę. A sami dobrze wiecie jak wygląda żywot kulejącego. Ceny nawozów będą wysokie, a skupy w żniwa zjedzą nie jednego małorolnego. Państwo polskie swoim ładem dołoży do tego rękę, bo każda interwencja i dopłata nie polepsza sytuacji długofalowo. Chłop rodzi się głupi i umiera głupi.

Może i tak być.

A co do tego umierania to chyba większości ten stan dotyczy z filozoficznego punktu widzenia, ale jeśli chodzi o wróżbitów,  czarodzieji czy proroków to często umierali przed czasem , najczęściej za pieczyste robiąc🤭

11 minut temu, HF86 napisał:

A ja od tego roku całkiem zmiany. trawy na gruntach ornych pod pług i po lucernie ziarno na bardziej porywnych kawałkach. I rozbić produkcję na 3 etapy. zwierzęta, roślinna i produkcja dopłat. do tej pory wszystko wyjezdzalo w bydle. 

teraz trzeba trochę lżej żyć. 

Być może słuszny kierunek obrałeś, ale proszę cię nie upubliczniaj tego bo jak znajdziesz naśladowców to takim jak ja będzie co raz gorzej😁😉

Opublikowano

co ja Ci panie Agrest mogę zrobić.?

ja mało rolny i podobno żadnego wpływu nie mam na nic. I raczej tak jest. 

Opublikowano
2 minuty temu, HF86 napisał:

Niby wpływu nie masz...Ale takich jak my jest wielu i z takich jak my wiele podmiotów czerpie korzyści z zakupów wszystkiego...upadek wielu mniejszych gospodarstw pociągnie za sobą likwidację wielu punktów sprzedaży nawozów, części rolniczych itp. Komu będą doradzać za pieniążki słynne ODRy🙆‍♂️

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, HF86 napisał:

Ja też małorolny i choćby pieniądze i chęci były to już tego nie zmienię.

Uprawiając owoce i zboża mam wiedzę że w każdej gałęzi musi być zachowana równowaga.  Upadek jednych z opóźnieniem ale mocno uderzy w drugich.

Bez hodowli o opłacalności zbóż w naszym kraju będzie można zapomnieć.

I ja nie kupuję bajek że hodowla przeniesie się w inny region świata, a nasze zboże tam za krocie pojedzie.

Może i część pojedzie ale w cenie jaką koncern zaproponuje.

Edytowane przez Agrest
Opublikowano

Hodowla będzie gdzie indziej, zboże wykupią od nas ale po słabej cenie bo ktoś koszty transportu musi pokryć, później wróci drogi produkt mięsny

Straci się dwa razy raz jako producent pasz drugi raz jako konsument

• Like 3
Opublikowano
10 minut temu, renovoltage napisał:

Hodowla będzie gdzie indziej, zboże wykupią od nas ale po słabej cenie bo ktoś koszty transportu musi pokryć, później wróci drogi produkt mięsny

Straci się dwa razy raz jako producent pasz drugi raz jako konsument

Trzeci raz na degradacji pół i utracie próchnicy, co w konsekwenci przełoży się na niższe plony.

A 4 raz na dalszym stepowieniu Polski, bo teraz łąki są meliorowane ale są często i zalewane.  Śmiało można je uznać za sieć małej retencji. 

Ich likwidacja sprawi jeszcze szybszy spływ wody do Bałtyku.

Straty dla biocenozy mikroklimatu chyba nawet nie dooszacowania.

Opublikowano

Panowie nie ma co się licytować kto pierwszy się podda a kto to przetrzyma. 

Nie można też patrzeć bezczynne jak Zakłady Azotowe które przecież są własnością skarbu Państwa robią z nami co chcą a nawóz wywożą za granicę. Gdzie jest w tej sytuacji minister rolnictwa? Gdzie są organizacje rolnicze?  

Może coś by się udało zdziałać u Pana Ardanowskiego. Chociaż by pokierował jak trzeba. Nie może być tak że niedługo wiosna a nie ma nawozu.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v