Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, jan88 napisał:

GA sprzeda na ukraine i będzie miała w poważaniu polskiego rolnika

Na  Ukrainę nie sprzedajemy. Tylko sponsorujemy. Jak polski chłop nie kupi to i sponsorować nie będzie z czego

Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, jan88 napisał:

ale zapewne masz jakieś zapasy kupione wcześniej wiec jesteś w trochę innej sytuacji 

Nie mam nic, ale ziemia jakoś tam w miarę zasobna, to rok się nic nie stanie. 

29 minut temu, Pafnucy napisał:

aaaakurat prawda. miał byś za co, to byś kupił, a nie sie przechwalał./

Serio, kasa jest, ale nie dam 4500 za dwa bagsy nawozu, dla mnie to chore. Za saletrę dam i pięć, bo bez azotu to bankructwo od razu. Tu nie da się specjalnie oszczędzić, można jedynie okroić dawki. Podobnie jak koledzy przeczuwam wielkie pierd...cie cen na płody.

30 minut temu, jan88 napisał:

ale zapewne masz jakieś zapasy kupione wcześniej wiec jesteś w trochę innej sytuacji 

29 minut temu, Pafnucy napisał:

aaaakurat prawda. miał byś za co, to byś kupił, a nie sie przechwalał

Edytowane przez AdamKutno
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, jan88 napisał:

czemu ? przecież jeść trzeba 

Nie trzeba bo michy ma nie być dla wszystkich taki jest plan działania i to poważnie piszę sami się przekonacie za jakiś czas . Covitdem   też straszyli ludzie się śmiali aż  odczuli na sobie jak pozamykali .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
24 minuty temu, jan88 napisał:

24 minuty temu, Pafnucy napisał:

aaaakurat prawda. miał byś za co, to byś kupił, a nie sie przechwalał./

Serio, kasa jest, ale nie dam 4500 za dwa bagsy nawozu, dla mnie to chore. Za saletrę dam i pięć, bo bez azotu to bankructwo od razu. Tu nie da się specjalnie oszczędzić, można jedynie okroić dawki. Podobnie jak koledzy przeczuwam wielkie pierd...cie cen na płody.

Opublikowano
1 minutę temu, gregor1284 napisał:

Jak non stop transporty idą to im zależy czy polski chłop kupi, dejze spokój 

Jakie transporty? Import?

Można przez rok olać własny rynek, na dłuższą metę chyba się to nie uda

Opublikowano

to jakoś w naturze odbiorą 

Przed chwilą, marian7k napisał:

Na ukraine to się wysyła a nie sprzedaje , tak jak za prl do pewnego kraju.

1 minutę temu, Agrest napisał:

na dłuższą metę może nie ale wtedy da się konkurencyjne ceny i polski rolnik wróci

Opublikowano
1 minutę temu, Agrest napisał:

oni akurat własnego nie olewają 🤭

olewają polski rynek. 

Opublikowano
3 minuty temu, AdamKutno napisał:

ja też pk pod zboże nie będę dawał  

jeśli ma być wielkie pierd... na płody to będzie po polskim rolniku

• Thanks 1
Opublikowano
2 minuty temu, jan88 napisał:

to jakoś w naturze odbiorą 

na dłuższą metę może nie ale wtedy da się konkurencyjne ceny i polski rolnik wróci

Już w naturze żeßmy odebrali - parę mln ukraińców w kolejce po polsku socjal.

No widzisz- doszliśmy do zgody że w GA może być ciepło i promocją mogą chłopa przyciągnąć

Opublikowano

Tylko głupiec w tych czasach powie, że jest czegoś pewien, choćby wzrostu cen płodów rolnych. Wielcy tego świata realizują misterny plan, gotowy scenariusz, nic nie jest przypadkiem. Dlatego wiem, że może i nasze produkty polecą na łeb na szyję. Nikt nie jest w stanie niczego przewidzieć.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

chcą mocno zagonic w kontraktacje i na to będą duże naciski. 

Opublikowano
45 minut temu, AdamKutno napisał:

Podziwiam ludzi, co kupują NPK po 4500-4900, mam leżące pieniądze, ale nie kupię kilograma. Tylko azot. Dla mnie to cena nie do zaakceptowania.

Być może taniej juz nigdy nie będzie

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, HF86 napisał:

chcą mocno zagonic w kontraktacje i na to będą duże naciski. 

I przerzucić magazynowanie na barki chłopa co się im udało. Sami wiecie ile magazynów, silosów przybyło.

Kiedyś tak zrobili z rynkiem marchwi.

Jesienią kupowali, tłoczyli, wiosną ceny rosły bo towaru brakowało.

Odpowiednią polityką cenową doprowadzili do powstania przechowalni, chłodni i cyk, towar kupują na telefon po niskiej cenie cały rok.

Edytowane przez Agrest
Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, sylwek23111 napisał:

Europie Covid się przejadł wiec WHO odwołuje zamian , jest Ospa tak się k**wa pojawiła znikąd . To celowe działanie .

Globalny stan zagrożenia w związku z małpią ospą
Od ubiegłego tygodnia obowiązuje globalny stan zagrożenia w związku z epidemią tej choroby, wprowadzony przez Światową Organizację Zdrowia (WHO).

Koniec pandemii w Europie? Zaskakująca OPINIA WHO .

Hans Kluge, dyrektor regionalny Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) na Europę, przyznał w niedzielę, że "prawdopodobnym" jest zbliżanie się do końca pandemii koronawirusa na kontynencie - poinformowała agencja AFP.

6 minut temu, Agrest napisał:

I przerzucić magazynowanie na barki chłopa co się im udało. Sami wiecie ile magazynów, silosów przybyło.

Kiedyś tak zrobili z rynkiem marchwi.

Jesienią kupowali, tłoczyli, wiosną ceny rosły bo towaru brakowało.

Odpowiednią polityką cenową doprowadzili do powstania przechowalni, chłodni i cyk, towar kupują na telefon po niskiej cenie cały rok.

SORY ALE k**wa O MARCHWI  nie wspominaj po 0,19 groszy z łaski odebrali . Nikt już tego nie uprawia w naszych stronach .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
1 godzinę temu, Papkin napisał:

Nie wiem czy jest się z czego cieszyć

Każdy ( chyba każdy) z nas robi sobie kalkulację tego "biznesu" i jeżeli wychodzę z tym na plus to czemu mam nie zainwestować? Zresztą dobrze wiemy, że trzeba dać chociaż tą minimalną podstawę, żeby później mieć przynajmniej zadowalający plon :) Zresztą prowadzenie gospodarki to indywidualna sprawa i jeżeli ktoś nie chce (albo nie ma za co) zainwestować to już osobista sprawa :P Wiadomo że chciałoby się tańszych nawozów, ale trzeba tańczyć tak jak nam grają i nic nie zrobimy 

• Like 1
  • Haha 1
  • Sad 1
Opublikowano

Bo mają gospodarstwa po kilkaset ha I zapewniony tani towar cały rok

Opublikowano
2 minuty temu, Zetix napisał:

Każdy ( chyba każdy) z nas robi sobie kalkulację tego "biznesu" i jeżeli wychodzę z tym na plus to czemu mam nie zainwestować? Zresztą dobrze wiemy, że trzeba dać chociaż tą minimalną podstawę, żeby później mieć przynajmniej zadowalający plon :) Zresztą prowadzenie gospodarki to indywidualna sprawa i jeżeli ktoś nie chce (albo nie ma za co) zainwestować to już osobista sprawa :P Wiadomo że chciałoby się tańszych nawozów, ale trzeba tańczyć tak jak nam grają i nic nie zrobimy 

Cel zdobyli jak graja tak rolnicy tańczą brawo ty .

Opublikowano
19 minut temu, AdamKutno napisał:

Jak się dawało 180-200 kgN , to raczej sporo można obciąć dawki , tym bardziej że już kilka artykułów czytałem , że taki np rzepak najbardziej wykorzystuje azot przy podaniu 120-140 kgN a powyżej tych dawek plon oczywiście rośnie, ale już nie współmiernie z zwiększeniem azotu. Tak że u mnie raczej będą podane w tym roku takie ilości , a na razie oczywiście azotu nie mam 

Opublikowano
26 minut temu, Agrest napisał:

Już w naturze żeßmy odebrali - parę mln ukraińców w kolejce po polsku socjal.

No widzisz- doszliśmy do zgody że w GA może być ciepło i promocją mogą chłopa przyciągnąć

Wystarczy że rzucą kolejną pomoc nawozową i chłopkom braknie do limitu 🤭

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
  • Dodaj nową pozycję...
v