Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, miwigos napisał:

kiedyś całe koszty to 3 tyś, teraz sam nawóz

NPK i AZOT -3000 , Jak jeszcze ktoś daje wapno  i jeszcze pasowało by doliczyć siarczan magnezu na wiosnę + jakieś micro , to w sumie na nawozy trzeba policzyć 4 tys jak nic

Opublikowano

Chyba tak się nie da. 

Mam 10 arów kartofli. Dla swoich potrzeb. Nie dałem nic nawozu, myślę sobie mam w d..ie. Nawóz drogi. Co będzie to będzie. 😁

Obraz nędzy i rozpaczy. Wyszły ale blade jak księżyc. Stoją bo stoją. 

Chyba poszukam "nerki" i coś im sypnę bo żal patrzeć. 

Opublikowano
11 minut temu, mysza103 napisał:

NPK i AZOT -3000 , Jak jeszcze ktoś daje wapno  i jeszcze pasowało by doliczyć siarczan magnezu na wiosnę + jakieś micro , to w sumie na nawozy trzeba policzyć 4 tys jak nic

Siarke daje w saletrosanie , wapno licze 100-150 ha

Opublikowano
4 godziny temu, mj23 napisał:

Mikulski , oficjalny dystrybutor grupy Azoty , ma jeszcze punkty w Uninie i Puznówce 

Ale on tanio chyba ma azoty bo przypadkiem widziałem pewne papiery u pośredników i oni tam się zaopatrują.

Opublikowano
2 godziny temu, tommy66692 napisał:

Pójdzie wapno zamiast npk chyba w tym roku 😁

Ja tak samo, gdzie można tnę słomę resztę uzupełniam obornikiem, pod jare prawdopodobnie jakiś poplon a zamiast npk wapno, nawet nie patrzę na ceny zawodów choć ostatnio mimowolnie zerkałem to Poli nie ma a saletrzak 3500 

2 godziny temu, ciaastus napisał:

Chyba tak się nie da. 

Mam 10 arów kartofli. Dla swoich potrzeb. Nie dałem nic nawozu, myślę sobie mam w d..ie. Nawóz drogi. Co będzie to będzie. 😁

Obraz nędzy i rozpaczy. Wyszły ale blade jak księżyc. Stoją bo stoją. 

Chyba poszukam "nerki" i coś im sypnę bo żal patrzeć. 

Teraz to raczej zimno i susza chyba że pole bez niczego "w sobie" teraz to ten ziemniak pewnie nawet dobrze nie zaczął ciągnąć z ziemi 

Opublikowano

W tym roku będzie tylko coś pod rzepak dane i siew swoimi nasionami, trzeba ciąć koszty po całości chociaz w okolicy kto ma zasiane swoim i zadbał to nie wygląda gorzej od kwalifikatu, miejscami lepiej 

Opublikowano (edytowane)

Teraz "wapno" to słowo klucz.

Ile dajesz polifoski po rzepak a ile pod zboża ?

Wapno 

Na wiosnę kizeryt czy siarczan magnezu ?

Wapno 

1 marca 2023 dajesz już N1 czy czekasz ?

Wapno już w grudniu wysiane.

Za rok będzie strasznie brakiem wapna na kopalniach

Oczywiście to tylko taki żart mi się nasuwa - lepiej się roześmiać niż płakać 

A propos ceny znajomy mówił że zamówił jakiś 3 tyg temu radkowit z transportem Mazowieckie zachód po 110 zł/t netto.

Edytowane przez Norman
Opublikowano
23 minuty temu, JarekBazydlo napisał:

A mojemu braciakowi dziś przyszły wyniki z próbek nawozów... masakra

Co badane i jak wyszło że tak źle?

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, tommy66692 napisał:

W tym roku będzie tylko coś pod rzepak dane i siew swoimi nasionami, trzeba ciąć koszty po całości chociaz w okolicy kto ma zasiane swoim i zadbał to nie wygląda gorzej od kwalifikatu, miejscami lepiej 

te siewy swoim materialem nie wiem czy sie to kalkuluje,,, mowie o zbozu, pszenica w skupie 1600, kwalifikat okolo 2000-2200, wg mnie czyszczenie zaprawianie i siew wlasnego materialu sie nie oplaca, jeszcze dopolata do kwalifikatu to juz calkiem.

inaczej sprawa ma sie z rzepakiem, sam sialem swoj i bylo git ale teraz sieje kilka roznych odmian by jednda nie zawiodła

Edytowane przez MiRol
Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, Norman napisał:

A propos ceny znajomy mówił że zamówił jakiś 3 tyg temu radkowit z transportem Mazowieckie zachód po 110 zł/t netto.

110/tone? Jaki jest sens, wole miałówke pod kostke po 15-20zł i dac 10t/ha, na kawałkach ktorych sypałem 8-10 lkat temu jeszcze widac, czyli sie rozpuszcza, ale  wiadomo ze najbardziej to działa przez pierwsze 3-4lata,. Dolomit, do wapna mam dalej, czy to cos daje- skrzyp znika i zachwaszczenie inne też

Edytowane przez GABBER85
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, GABBER85 napisał:

110/tone? Jaki jest sens, wole miałówke pod kostke po 15-20zł i dac 10t/ha, na kawałkach ktorych sypałem 8-10 lkat temu jeszcze widac, czyli sie rozpuszcza, ale  wiadomo ze najbardziej to działa przez pierwsze 3-4lata,. Dolomit, do wapna mam dalej, czy to cos daje- skrzyp znika i zachwaszczenie inne też

A no taki jest sens, że sypiesz tylko 2 tony na ha i robi robotę, Ty sypiesz 10 ton i koszty masz większe, bo rozsypanie i musisz kupić 5 razy więcej i pewnie teraz te 20 zł nie styknie, nie mówiąc o niewiadomym składzie i przyswajalności tego co rozsiejesz.

Edytowane przez jacor73
Opublikowano
17 minut temu, VonVegans napisał:

No to co tam wyszło?

jak nic   ma  taką wysoką  zasobność  że  tylko  ziemię  z pola  workować  i sprzedawać  jako  NPK

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, jaco512 napisał:

W tym sezonie nie będzie kwalifikatu po 2000, zapomnij, na wiosnę owies był po 2400

nie watpie, ale i pszenica nie bedzie po 1600, byl czas ze pszenuca po 700-800 a kwalifikat 1900, wiec jakby pszenica kolo 2000 sie krecila to kwalifikat i po 5000 mze byc 

@yaroslawhahah

Edytowane przez MiRol
Opublikowano
5 minut temu, MiRol napisał:

nie watpie, ale i pszenica nie bedzie po 1600, byl czas ze pszenuca po 700-800 a kwalifikat 1900, wiec jakby pszenica kolo 2000 sie krecila to kwalifikat i po 5000 mze byc 

@yaroslawhahah

Zdrowe podejście. Pszenica po 2000 to i nawozy po 4000 mogą być 🤣. Ot taka logika.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v