Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dalej k**wa debile chwalcie się jak załatwiacie FV na dopłaty do nawozów .Jak z rana wam zapukają do drzwi to będzie płacz (od razu piszcie ze wyłudzacie dofinansowanie )na prawdę jesteście tak tępi ze myślicie ze nikt ze służb nie czyta waszych wypocin .I na dodatek marzycie o dopłatach do nawozów w przyszłym sezonie ? Ręce opadają łeb tego nie pojmuje -a idiota się domyśli jeżeli umie czytać 

• Like 2
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Moim zdaniem Agencja nie powinna przyjmować faktur niezapłaconych później niż w dniu składania wniosku, z potwierdzeniem zapłaty bo to faktycznie pachnie wyłudzeniami i machlojkami, jednak teoretycznie wystawienie faktury wiąże się z jej zapłatą prędzej czy później, ale domysły i tak machlaczenia, zwłaszcza na długi termin, niestety mogą być.

Edytowane przez Desperado
  • Confused 1
Opublikowano (edytowane)

Nigdzie nie napisał że nie zapłaci, tylko czy go nie wykiwają, a to różnica, ale faktycznie napisał że dopłaty przygarnie jak nie dostanie nawozu, a to już lekkimi przekrętami pachnie.

Edytowane przez Desperado
Opublikowano
13 godzin temu, RU68 napisał:

Zysk na przechowaniu liczymy jako średnią z co najmniej 5 lat to robi obraz a nie jednorazowy sukces Przechowuję już od ponad 20 lat i średnia wychodzi ponad 25 % na + nie liczę obecnego roku bo jeszcze wszystko leży 

Ciekawe w jaki sposób wyszło to 25% chyba jakaś wyższa matematyka dla Pomorza średnia z ostatnich lat wyszła ok 150 zł jak się miało szczęście i sprzedało w odpowiednim czasie, bo jak się przespało to można było na tym jeszcze stracić, rozumiem że koszty przechowywania sa zerowe.

Opublikowano

Ale panowie jak tylko zapłacone fv mają brać ja biorę na termin nawozy z płatnością sierpień albo grudzień paliwa też nie zawsze za gotówkę a zwrot akcyzy się dostaje po za tym ja nawozy mam na polu a nie na podwórku a mogłem dokupować ale po co.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, RU68 napisał:

Dalej k**wa debile chwalcie się jak załatwiacie FV na dopłaty do nawozów .Jak z rana wam zapukają do drzwi to będzie płacz (od razu piszcie ze wyłudzacie dofinansowanie )na prawdę jesteście tak tępi ze myślicie ze nikt ze służb nie czyta waszych wypocin .I na dodatek marzycie o dopłatach do nawozów w przyszłym sezonie ? Ręce opadają łeb tego nie pojmuje -a idiota się domyśli jeżeli umie czytać 

Tutaj pan antyperspirant, wszystko już zanotowałem, proszę nie udaremniać tajnej akcji służb specjalnych na forum z traktorkami agrofoto.pl

Edytowane przez jajonasz
  • Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Desperado napisał:

Moim zdaniem Agencja nie powinna przyjmować faktur niezapłaconych później niż w dniu składania wniosku, z potwierdzeniem zapłaty bo to faktycznie pachnie wyłudzeniami i machlojkami, jednak teoretycznie wystawienie faktury wiąże się z jej zapłatą prędzej czy później, ale domysły i tak machlaczenia, zwłaszcza na długi termin, niestety mogą być.

Skoro jest FV wystawiona , to oni mają obowiązek ten towar przywieść , a ty masz obowiązek za ten towar zapłacić , a czy płacisz od razu czy skład idzie ci na rękę i daje ci termin płatności odroczony ,to raczej nie ma żadnego związku z dopłatami za nawóz , bo tak samo ten co zapłacił od razu za ten nawóz , tak samo i ja gdzie zaplacę za nawóz za 2 miesiące jesteśmy  w świetle prawa takimi samymi kupującymi , bo oboje mamy faktuę zakupu , a że jeden skład chce dać zapłatę na termin , a drugi nie chce dać to już indywidualne podejście , i wcześniejsza współpraca , bo jak wcześniej coś się brało na termin i nie zalegało się z zapłatą , a nawet sporo czasu przed terminem się płaciło , to takie składy inaczej patrzą na takiego niż na kogoś kto po terminie zapłaty nie pali się do uregulowania długu , 

1 godzinę temu, Bogdan_ja napisał:

Koleś pisze jakieś bajki że ma fakturę za która może nie zapłaci bo towaru nie będzie... 😁Cyrk... kupił na termin... drogo i tera nie wie czy podoła za to zaPlacic..🤕

A na ten temat to się nawet nie odniosę , bo trza się najpierw nauczyć czytać z sensem , a nie dopowiadać sobie jakichś bajek , gdzie niby pisałem że nie zapłacę ?, i gdzie niby pisałem że kupiłem drogo , ?bo sytuacja jest wręcz odwrotna , bo kupiłem tanio , jak na te realia , ale  bardziej w tym czuję że , tobie bardziej chodzi o to że któś już sobie kupił nawozy na następny sezon , i jeszcze dostanie dopłatę do tego nawozu , a ty pewnie niewiele kupiłeś nawozu na ten sezon i to w dodatku za pózno żeby jakiś sensowny plon uzyskać , i to cię pewnie gryzie

Opublikowano

No stachu nie sądziłem że akurat ty to napiszesz , bo są tu ponoć lepsi ekonomiści , ale widzę jednak że ty jako nie liczny wiesz o co biega i znasz się na tym co oznacza FV z odroczoną płatnością , i oczywiście zgadzam się z tobą w 100%

Opublikowano
3 godziny temu, ws71 napisał:

Ciekawe w jaki sposób wyszło to 25% chyba jakaś wyższa matematyka dla Pomorza średnia z ostatnich lat wyszła ok 150 zł jak się miało szczęście i sprzedało w odpowiednim czasie, bo jak się przespało to można było na tym jeszcze stracić, rozumiem że koszty przechowywania sa zerowe.

Już prostuję przechowuję QQ która idzie na grys a jak wiadomo ceny jesienią sięgają dna -ale i tak twoje 150zł przy średniej  cenie jaka funkcjonowała na rynku przez kilka ostatnich lat (średnia w żniwa to około 750zł ) to zysk 150 i tak stanowi 20% .Zanim napiszesz policz 

2 godziny temu, stach12 napisał:

faktura wypisana z odroczonym terminem płatności jest w świetle prawa zapłacona z chwilą jej wystawienia  , zapłata nazywa się kredytem kupieckim

Nie do końca jest jak piszesz .Z chwilą wystawienia FV następuje obowiązek rozliczenia należności podatkowych bez względu na termin płatności  -A fizycznie jak nie zapłacona może być zapłacona ? paranoja więc po co płacić trzeba zadać pytanie 

• Confused 1
Opublikowano
17 minut temu, RU68 napisał:

Już prostuję przechowuję QQ która idzie na grys a jak wiadomo ceny jesienią sięgają dna -ale i tak twoje 150zł przy średniej  cenie jaka funkcjonowała na rynku przez kilka ostatnich lat (średnia w żniwa to około 750zł ) to zysk 150 i tak stanowi 20% .Zanim napiszesz policz 

Nie do końca jest jak piszesz .Z chwilą wystawienia FV następuje obowiązek rozliczenia należności podatkowych bez względu na termin płatności  -A fizycznie jak nie zapłacona może być zapłacona ? paranoja więc po co płacić trzeba zadać pytanie 

Oczywiście przechowujesz to pod chmurka ,nie występują żadne straty magazynowe i zawsze sprzedajesz na górce cenowej , te 150zł to nie jest zysk , Masz w ogóle styczność z rzeczywistym przechowywaniem czy tylko teoria

• Haha 1
Opublikowano
4 godziny temu, RU68 napisał:

Jeszcze taki problem ta pomoc jest do wysianych nawozów czy do zakupionych  do 15.05, jeżeli masz wystawioną fakturę to mogą skoczyć w szczegółowych przepisach nie ma żadnej wzmianki że faktura musi być zapłacona

Opublikowano
4 godziny temu, Desperado napisał:

Czyli jak ktoś bierze nawozy z cukrowni i ma rozliczenie dopiero po oddaniu buraków czyli jesień to nie powinien składać wniosku? 

Dużo osób bierze nawozy w rozliczeniu za zboże. 

Opublikowano
3 godziny temu, jajonasz napisał:

Tutaj pan antyperspirant, wszystko już zanotowałem, proszę nie udaremniać tajnej akcji służb specjalnych na forum z traktorkami agrofoto.pl

Żebyś się nie zdziwił....

• Haha 1
Opublikowano
13 minut temu, ws71 napisał:

Oczywiście przechowujesz to pod chmurka ,nie występują żadne straty magazynowe i zawsze sprzedajesz na górce cenowej , te 150zł to nie jest zysk , Masz w ogóle styczność z rzeczywistym przechowywaniem czy tylko teoria

Przechowałem w życiu więcej niż ty jednorazowo na oczy widziałeś i w przeciwieństwie do większości liczę i ważę 

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, poosa21 napisał:

Czyli jak ktoś bierze nawozy z cukrowni i ma rozliczenie dopiero po oddaniu buraków czyli jesień to nie powinien składać wniosku? 

Dużo osób bierze nawozy w rozliczeniu za zboże. 

To trzeba  było pytać czy takie przyjmą .

Poniedziałek zadzwonię z ciekawości i wypytam o daną sprawę jak to jest z braniem nawozu na odroczenie płatności czy takie FV przyjmują .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
14 minut temu, stach12 napisał:

RU68

rozliczenie podatkowe jest do 25 kolejnego miesiąca / okresu rozliczeniowego

Do 25-tego następuje rozliczenie podatku Vat dochodowego do 20-tego ale obowiązek powstaje z dniem wystawienia i po to jest JPK

15 minut temu, ws71 napisał:

Jeszcze taki problem ta pomoc jest do wysianych nawozów czy do zakupionych  do 15.05, jeżeli masz wystawioną fakturę to mogą skoczyć w szczegółowych przepisach nie ma żadnej wzmianki że faktura musi być zapłacona

A tego nie neguję ale tu śmierdzi korektą i oddaniem FV na dopłaty ?

Opublikowano
5 minut temu, galan99 napisał:

To trzeba  było pytać czy takie przyjmą .

Poniedziałek zadzwonię z ciekawości i wypytam o daną sprawę jak to jest z braniem nawozu na odroczenie płatności czy takie FV przyjmują .

Jak pytałem w ARiMR to ma być wystawiona faktura i nie ważne że nie zapłacona, czy kompensata (jak w przypadku cukrowni). 

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, ws71 napisał:

Czy sprzedajesz w sierpniu czy w maju to magazyny musisz mieć , chyba że masz kika ha i odstawisz do skupu, ponad 100 ton dziennie nie jestem w stanie zawieżć do skupu, więc koszty to troche prądu na przedmuchanie ,aby obniżyć temperature w silosie

Edytowane przez miwigos
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, RU68 napisał:

Przechowałem w życiu więcej niż ty jednorazowo na oczy widziałeś i w przeciwieństwie do większości liczę i ważę 

Ostatnie 15 lat przez magazyny przeszło trochę ponad 40tys ton , i nikt nie bedzie mi opowiadał bajek o rentowności przechowywania na poziomie 20-25% poza obecnym sezonem

@miwigos oczywiście że magazyny muszą być, tylko zysk na czysto z przechowywania na poziomie wieloletnim rzędu 20-25 % jest niemożliwy do osiągnięcia

Edytowane przez ws71
  • Like 1
Opublikowano
6 minut temu, ws71 napisał:

Ostatnie 15 lat przez magazyny przeszło trochę ponad 40tys ton , i nikt nie bedzie mi opowiadał bajek o rentowności przechowywania na poziomie 20-25% poza obecnym sezonem

To jaka jest rentowność przechowywania?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v