Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

niech ktoś mi wytłumaczy to. Kupowałem w lato 2021 nawozy azotowe. Ale trochę za mało i dobrałem potem 3 tony saletry po 2800zł, i poli 6 1t i kornkali 2t. To co na podstawie tej faktury z 3t azotu dopłacą mi do całych 30ha ornego? mam fakturę z 2020r saletre w grudniu brałem po 960zł. Wiec wzrost ceny jak nic. tylko sam się zastanawiam co z tymi fakturami im chodzi? czy trzeba mieć fakturę na cały? ale co cały azot? a reszta nawozów? przecież to nie tylko azot podrożał. sól kupowana w czerwcu 2021 po 1600zł. pytałem ostatnio 3400zł teraz. 

Opublikowano
57 minut temu, witejus napisał:

Wychodzi na to że nie ważne po ile kto kupił np saletrę bo ma być brana do obliczenia dopłaty średnia cena od września ub roku do maja tego roku.Info z Agrobiznesu przed chwilą

Agrobiznes to "bardzo wiarygodne źródło".

Opublikowano

.

Dnia 20.04.2022 o 09:01, Desperado napisał:

Nie cieszą, tylko pierwszy polecisz z wnioskiem, przestańcie wypisywać tego typu bzdury, bo piszecie a jak jest jakaś darmowa kasa to jakoś nikt z tego nie rezygnuje dobrowolnie. Psia krew milionery same. Jakie dzielenie społeczeństwa? podzielone to będzie jak nie będzie jedzenia, a jest taka groźba, wtedy będzie podzielone na głodnych i sytych.

A dlaczego mam nie polecieć? Tak chociaż mała część kasy wydanej na nawóz odzyskam, natomiast nie zmienia to faktu, że program jest chory i posłuży tylko propagandzie. Już w TVP klepią na okrągło jak to wspierają rolników i gadają że dopłata do nawozów ''do KAŻDEGO,, hektara a jak wiemy wszyscy to jest gówno prawda. Ja mam 20ha żeby nie było że płacze bo obszarnik, kolejna sprawa to użytki zielone a w sumie szkoda gadać...

Opublikowano

na  to wygląda że w maju składy nawozowe opustoszeją ,   a cena za nawóz  im wyższa tym lepiej hahaha

ci co kupili taniej latem i jesienią   wybiorą się na zakupy ponownie  na przyszły sezon bo na  stare faktury dofinansowanie marne

szanse na tańsze nawozy pod zasiewy przyszłoroczne  pogrzebane , tańszy import wyeliminowany

muszę przyznać że pis ma łeb do interesu hahaha

Opublikowano
1 godzinę temu, witejus napisał:

Wychodzi na to że nie ważne po ile kto kupił np saletrę bo ma być brana do obliczenia dopłaty średnia cena od września ub roku do maja tego roku.Info z Agrobiznesu przed chwilą

Słuchanie  ze  zrozumieniem   - niedostateczny

Opublikowano (edytowane)

Stach..... No pisałem że wymyślili jak jeszce wydoić  chłopa z kasy bo nawozy zalegają...  Kowalczyk z uśmiechem zachęcał do kupowania bo jeszcze do 15 mają jest czas.. 😜

Edytowane przez Bogdan_ja
Opublikowano

Ja czekam na ogłoszenie zasad, z 2020 r faktur mam mało więc raczej czekam na średnią. Tu oczywiście jestem przekonany że ta dziwnym trafem będzie wysoka, wyższa od ówczesnych średnich rynkowych.

Po ogłoszeniu zasad zdecyduję czy dokupić jeszcze kilka ton czy wykorzystam limit na tych fakturach które posiadam.

Opublikowano
4 minuty temu, Bogdan_ja napisał:

Stach..... No pisałem że wymyślili jak jeszce wydoić  chłopa z kasy bo nawozy zalegają...  Kowalczyk z uśmiechem zachęcał do kupowania bo jeszcze do 15 mają jest czas.. 😜

czas do 15 maja , a zakupy  zaklepane po obecnych do maja następnego roku haha

Opublikowano

a ja sobie poczekam aż większość kupi, najmądrzejsi będą teraz czekać do końca roku żeby kupić azot, niech szaleńcy teraz wykupią co tam musza a reszta, czyli większość kupi później znacznie taniej

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

U mnie firma zachęca 🤨 

Screenshot_2022-04-21-17-33-21-80.jpg

Edytowane przez Gość
Opublikowano
5 minut temu, Agrest napisał:

Ja czekam na ogłoszenie zasad, z 2020 r faktur mam mało więc raczej czekam na średnią. Tu oczywiście jestem przekonany że ta dziwnym trafem będzie wysoka, wyższa od ówczesnych średnich rynkowych.

Po ogłoszeniu zasad zdecyduję czy dokupić jeszcze kilka ton czy wykorzystam limit na tych fakturach które posiadam.

po ogłoszeniu zasad nawóz kupiony w maju 2022 będzie tanszy od tego co masz zmagazynowany

żeby wykorzystać dopłate zrobisz zakupy od nowa na 2045

Opublikowano

Informacja z ARiMR Aby otrzymać dopłaty do nawozów 1 .Musisz mieć złożony wniosek obszarowy 2.Posiadać faktury imienne za nawozy kupione od 1-09-2021 do 15-05-2022 3. Jeśli masz faktury za poprzedni rok do udokumentowania roznicy to dobrze a jeśli nie to średnie ceny będą podane na stronie ministerstwa czy ARiMR 4. Agencje na chwilę obecną nie mają jeszcze wniosków ,dopiero w poniedziałek ma się pojawić . Informacja od Pani pracującej w regionalnym oddziale agencji.

• Like 1
Opublikowano

Zastanawia mnie  jak  będzie rozliczany  mocznik  bo  skoro  tona  saletry  jest liczona  na  trzy  hektary  to  porównując  zawartość czystego składnika  tonę mocznika  należałoby  liczyć  na  cztery hektary  a wtedy wysokość  dopłaty  sięgałaby  dwa tys do  tony   no  ale  wtedy  sugerując  się  zawartością  azotu    to  polifoski  6  trzeba by  liczyć  dwie tony  na hektar żeby  uzyskać  te  pięć  stów 

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)

Człowieku masz limit do ha wedle stawek na swoje gospodarstwo .... Coś podobnego jak na paliwo.... 

I żeby tyn limit wyszarpać to masz przedstawić faktury z których wynika że przepłaciłeś względem roku poprzedniego.... I ta różnice dostaniesz do wysokości tego co ci wychodzi z limitu... Kupiłeś mniej i taniej dostaniesz mniej i limitu nie wykorzystasz... 

Kupiłeś dużo i drogo.... Dostaniesz tylko do wysokości limitu....500 do ornego 250 do tyz/trawy raZy ha jakie składasz o dopłaty. 

Tu należy dodać że to nie ogłoszone zasady jak narazie... Wiec mogą być zmiany i może być ze będzie do ha i tyle dla wszystkich 

Edytowane przez Bogdan_ja
  • Like 1
Opublikowano
7 minut temu, stach12 napisał:

po ogłoszeniu zasad nawóz kupiony w maju 2022 będzie tanszy od tego co masz zmagazynowany

żeby wykorzystać dopłate zrobisz zakupy od nowa na 2045

Dobrze Ci życzę i obyś kupił  po tej cenie co mam zapasy z 2020r- ultrdap 1590, mocznik 1360, sól 1300, saletra 1400, ultra 1590🤣Powodzenia

Opublikowano

tona mocznika załużmy 1500 na starych fakturach  nowa cena 5000

dopłaty dostaniesz 3500 , a to z kolei limit na 7 hektarów po 500zł do ha  o ile orne pod warunkiem że pieniędzy wystarczy , a nawozu możesz kupić nawet tone na hektar

• Thanks 1
Opublikowano
1 minutę temu, Bartek933 napisał:

Bez problemu wyjdzie taniej, mój tata już dziś zamówił tyle ile ma do wykorzystania bo jesienią kupowałem na siebie. Chore, głupie ale nic się z tym nie zrobi

Ja tyz dokupię aby limit wyszarpać.... Ale czekam jednak na oficjalne zasady... 

Opublikowano
7 minut temu, Agrest napisał:

Dobrze Ci życzę i obyś kupił  po tej cenie co mam zapasy z 2020r- ultrdap 1590, mocznik 1360, sól 1300, saletra 1400, ultra 1590🤣Powodzenia

to na ile lat Ci wystarcza te zapasy z 2020roku?

Opublikowano

Bagi leżą przywalone tymi świeżymi to mogą i na kilka lat wystarczyć😄

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v