Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 minut temu, marek1977 napisał:

Dzisiaj oferta na saletrę 3900 przy 24t i kasa od ręki kierowcy. Info od sąsiada ,od kogo to nie dopytałem.

kierowca który przyjmuje taką kasę ?

Opublikowano

z jednej z regionalnych firm jak ma być dobra cena to po kasę sam szef podjeżdża i albo z lapkiem czeka szybkiego przelewu, albo gotówki i drukuje pokwitowanie. za dużo się przejechał na rozwojowych golodupcach na termin. 

Opublikowano
11 godzin temu, Tigon napisał:

ja mam dobre ziemie 1-3 klasa, nie wyobrażam sobie jak ludzie mogą uprawiać 5-6 klasy i na tym wychodzić cokolwiek na plus.

A jak mają tylko takie ziemie i żyją tylko z gospodarstwa to z czego dokładają????? Wykopali garnek złota czy jak?

Opublikowano
11 godzin temu, Tigon napisał:

ja mam dobre ziemie 1-3 klasa, nie wyobrażam sobie jak ludzie mogą uprawiać 5-6 klasy i na tym wychodzić cokolwiek na plus.

Widocznie musisz być niedorajdą życiową. Współczuję 

Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, przemek28_28 napisał:

A jak mają tylko takie ziemie i żyją tylko z gospodarstwa to z czego dokładają????? Wykopali garnek złota czy jak?

Napisałem tylko co sądzę o gospodarzeniu na takich glebach przy obecnych cenach środków, ja sobie tego nie wyobrażam zwłaszcza że życie to nie 3tys na miesiąc a 6+minimum a jeżeli ktoś się okłamuje to jest niedojarda życiową. 

17 minut temu, Kas_nowa napisał:

Widocznie musisz być niedorajdą życiową. Współczuję 

Jaki poziom intelektualny taka odpowiedź

Edytowane przez Tigon
Opublikowano
Przed chwilą, Tigon napisał:

Napisałem tylko co sądzę o gospodarzeniu na takich glebach przy obecnych cenach środków. 

Chłopie w Polsce to z połowa gleby jest taka albo trochę gliny, piachu itp. Straszna jest krótkowzroczność kilku procent, która nie widzi nic poza sobą

• Like 4
Opublikowano
24 minuty temu, Tigon napisał:

Napisałem tylko co sądzę o gospodarzeniu na takich glebach przy obecnych cenach środków, ja sobie tego nie wyobrażam zwłaszcza że życie to nie 3tys na miesiąc a 6+minimum a jeżeli ktoś się okłamuje to jest niedojarda życiową. 

Jaki poziom intelektualny taka odpowiedź

Każdy ma inne koszty życia. Tak samo jest z gospodarstwami, takie 15 hektarowe ma zupełnie inne koszty niż 100 hektarowe. Z zyskami jest podobnie. Nie można każdego mierzyć tą samą miarą. Niektóre mniejsze gospodarstwa dobrze zarządzane prosperują lepiej od tych większych i na pewno spokojniej. 

Co do ceny nawozów, jeżeli cena saletry amonowej nie spadnie poniżej 2800 zł tona to nie ma nawet o czym rozmawiać, bo taka cena była do początku marca. Podniesienie sztucznie ceny z 2800 do 4500 a później obniżenie do 3900 TO NIE JEST ŻADNA OBNIŻKA. Wyczuli, że rolnicy mają trochę pieniędzy i zdzierają bez litości. Nawet głupi gaz w butli nie zdrożał tyle co nawóz. 

• Like 3
  • Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, przemek28_28 napisał:

Takie gospodarstwa na 5 i 6 klasie chylą się ku końcowi. Ziemia licha coraz suchsze lat. A nawozy coraz droższe. Pszenicy nie posiejesz. A owies to wiadomo 8 ton z ha nie zbierzesz. Wiele takich gosp to dodatkowa Praca emerytura i jakoś się kręci.

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Tigon napisał:

Na ile osób te 6 tys?

Opublikowano

Chłopak codzień je krewatki, kawior na obiad popija chardonnay na siesty, wieczór Buteleczke Chivasa na ganku to nie dziwne, że 6 koła na miesiąc mu idzie

RSM 32 3200 Dobre Miasto,

Ja w tym roku popuszczam trochę facelia bez nawózu leci, do tego pszczelarz stawia pasieki miodu będę miał to jakoś przeżyje

Opublikowano
37 minut temu, Desperado napisał:

Aha, czyli jak jest z pięć osób, to trzeba mieć i wydać 30 tyś/mies? wylicz mi z łaski swojej na co wydajesz te 6 tys/ osob

Skoro mieszkacie w pięciu dorosłych w jednym domu xD, liczcie sobie ja+ żona a nie mnożycie to przez dzieci, dziadków i nie wiadomo co, to macie 12k miesięcznie z tego na życie, dzieci, samochód, budowa domu, rachunki itd

8 minut temu, DamianRolnikSkup napisał:

Chłopak codzień je krewatki, kawior na obiad popija chardonnay na siesty, wieczór Buteleczke Chivasa na ganku to nie dziwne, że 6 koła na miesiąc mu idzie

RSM 32 3200 Dobre Miasto,

Ja w tym roku popuszczam trochę facelia bez nawózu leci, do tego pszczelarz stawia pasieki miodu będę miał to jakoś przeżyje

Nie chodzi o samo żarcie, życie tyle kosztuje dom, samochód rachunki i u każdego tyle średnio się naskłada

25 minut temu, Karol6130 napisał:

Ale nawozu nie kupuje to i przeżyje 😂

Właśnie jadę uprawić pod owies, dzierżawa, klasa ziemi wpół do szóstej 

Nawóz mam kupiony ale jeżeli miałbym gospodarzy żeby tylko było mnie stać na nawozy i paliwo to bym sobie poszukał innego zajęcia 

• Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, Tigon napisał:

Skoro mieszkacie w pięciu dorosłych w jednym domu xD, liczcie sobie ja+ żona a nie mnożycie to przez dzieci, dziadków i nie wiadomo co, to macie 12k miesięcznie z tego na życie, dzieci, samochód, budowa domu, rachunki itd

Ile Ty masz lat, 12 tys na rodzinę? Ile procent społeczeństwa ma takie dochody, 10, 20 ? Nie wliczaj kosztów budowy domu do wydatków na życie, bo to nie ten budżet.

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Łukaszek napisał:

Jesteś zbyt inteligętny i nie pasujesz do naszego środowiska idz się chwalić swoim majątkiem gdzie indziej albo wróć jak zmądrzejesz .

Dzięki, fajnie jakbyś zacytował post gdzie się chwale? 😎

1 minutę temu, jacor73 napisał:

Ile Ty masz lat, 12 tys na rodzinę? Ile procent społeczeństwa ma takie dochody, 10, 20 ? Nie wliczaj kosztów budowy domu do wydatków na życie, bo to nie ten budżet.

Akurat mam na myśli również to, może inaczej jeżeli nie wychodzisz na plusie 6tys miesiecznie z gospodarstwa na jedna dorosła osobę w niej pracująca to coś jest nie tak. 

Edytowane przez Tigon
  • Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v