Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
16 minut temu, Lukas210 napisał:

Czyli te 333kg na ha defacto razem z npk się liczy czy npk 300kg na ha i azot 300kg na ha?

Nawóz to nawóz oprócz wapna nawozowego wszystko. Z tym, że azoty najbardziej podrożały to jest szansa, ze dostaniesz max dopłatę.

2 minuty temu, emulegator napisał:

Do znajomego już dzwonił właściciel pola które wydzierżawia żeby oddał mu fakturę na nawozy z JEGO pól bo będzie składał na dopłaty nawozowe.... 

Tak ludziom wielkie oczy się porobiły. Ja mogę się założyć, że niektórzy co tu rano pisali to już do składów jadą. Ludzie nie rozumieją zasad i każdy liczy, że od hektara jak leci po 500 będą dawać. Zamiast ludziom pomóc to barany z pisu tylko zamieszania narobiły.

Opublikowano

A jak można oddać fakturę imienną. Nie ma I nie będzie decyzji a ludziska się nakręcają. 

5 minut temu, emulegator napisał:

Do znajomego już dzwonił właściciel pola które wydzierżawia żeby oddał mu fakturę na nawozy z JEGO pól bo będzie składał na dopłaty nawozowe.... 

• Like 1
Opublikowano
22 minuty temu, HF86 napisał:

wszyscy żyją nadzieją że będzie tylko drożej. 

Ukraina i tak obsiana, Rosja też podobno ziarka od uja. embargo jeszcze nikomu nie przeszkodziło dobrego biznesu zrobić, A na ziarku kodu kreskowego nie drukują.

To się łatwo da obejść. Jak parę lat temu na polskie jabłka embargo ruskie nałożyły to znajomy dżem woził. Jak na mięso nałożyli. To na Białorusi od połówek racice odcinali i jako przetworzone do ruskich jechało. Póki co transport do ruskich i na Białoruś jeździ. Jak zboża nie będzie można to mąkę przywiozą.

1 minutę temu, jacor73 napisał:

A jak można oddać fakturę imienną. Nie ma I nie będzie decyzji a ludziska się nakręcają. 

Może być paragon. Fakturę nie każdy brał. Ryczałtowcy się wkurzą. A to też elektorat.

Opublikowano (edytowane)

Dajmy przykład na 10 ha kupiłem 3 tony azotu i 3 tony npk czyli dostanę dopłatę tylko 5 tys a powinno być 10tys bo na każdym nawozie jestem stratny 1500zl na tonie a nie tylko na azocie

Edytowane przez Lukas210
  • Sad 1
Opublikowano

Zapodajcie linka gdzie takie wiadomości odnośnie dopłaty nawozowej. Bo na razie to wydaje mi się że to jest dyskusja typu: 'bo tak będzie bo ja wiem'

• Like 3
Opublikowano

ja bym równocześnie podatek na każdą tonę ziarka nałożył ze 300 zł 😂

bo produkowane po niskich kosztach A rolasy cenią jak za złoto 🤭

Opublikowano

Mi to powinni dodatkowo pensję płacić że mi się chce robić 🤦‍♂️

7 minut temu, Lukas210 napisał:

Dajmy przykład na 10 ha kupiłem 3 tony azotu i 3 tony npk czyli dostanę dopłatę tylko 5 tys a powinno być 10tys bo na każdym nawozie jestem stratny 1500zl na tonie a nie tylko na azocie

1 minutę temu, HF86 napisał:

ja bym równocześnie podatek na każdą tonę ziarka nałożył ze 300 zł 😂

bo produkowane po niskich kosztach A rolasy cenią jak za złoto 🤭

Do tego to zmierza tylko od sierpnia.

Opublikowano
27 minut temu, emulegator napisał:

Co za problem, niech jedzie i sobie kupi nawóz na fakturę - saletra jedyne 6 tyś zł za tonę 

• Like 4
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, jarecki napisał:

dlaczego ?

Bo wielu brało tylko paragon. A tu ktoś pisze o fakturze imiennej. A w tej szaleniźnie co była na składach w tamtym tygodniu to wielu i tego nie brało aby tylko nawóz był.

21 minut temu, Lukas210 napisał:

A kogo to obchodzi ile ty jesteś stratny. jest tak jak jest. Masz dofinansowanie nie więcej jak 500 zł na ha. Na ha możesz wysiać wg nich 333 kg nawozu. jeśli to 333 kg podrożało od 2020 o 500 zł to dostajesz max dotacji. jeśli o 600 to dostajesz też 500 czyli max. Jeśli o 300 to dostajesz 300. Jeśli masz te przykładowe 10 ha to deklarujesz 3 tony azotu bo najwięcej podrożał i resztę npk. I tak na 10 ha możesz deklarować tylko 3333 kg. O ile minister tej 1/3 nie zaokrąglił dal przykładu i nie będzie to 300 kg.

14 minut temu, 6465 napisał:

Zapodajcie linka gdzie takie wiadomości odnośnie dopłaty nawozowej. Bo na razie to wydaje mi się że to jest dyskusja typu: 'bo tak będzie bo ja wiem'

Wklejałem linka. Oczywiście to już się wałkuje i nie wiadomo kiedy będzie. Ale co to przeszkadzało panikę w tv pokręcić. Wielu tutaj już pewnie do składów pojechało.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
Bercik92 napisał:

FarmerDyzio napisał:

a Ciebie Bercik nie stać ?

Ja już obkupil się. Za tą samą kwotę co w zeszłych latach. Ale zastosuje nie więcej niż połowę dawki i mam spore ilości obornika

nie tak dawno pisałeś że dokupywales. i To w cenach na pewno nie takich jak w ubiegłych latach

Opublikowano (edytowane)

Może i tak być. To jest pomoc ma być poza de minimis. Komisja może się nie zgodzić. A może jeszcze myślą. Ale zawsze można to tak powiedzieć. CO zresztą już zaznaczają o ile komisja się zgodzi.

Opublikowano
1 godzinę temu, hubertuss napisał:

Imbecyle najlepiej na pis głosują i to się liczy. gdyby chcieli refundować i nie nabijać cen powiedli by np że do 1 marca trzeba było kupić. I już teraz nikt by nie kupował pod dopłaty.

Kurcze, byłem przekonany, że Ty przeciwnikiem pisu jesteś. 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
9 minut temu, FarmerDyzio napisał:

nie tak dawno pisałeś że dokupywales. i To w cenach na pewno nie takich jak w ubiegłych latach

no dokupiłem jeszcze krótko przed dużymi podwyżkami. no nie ale tyle samo poszło kasy na nawóz co w zeszłym roku ale towaru mniej...

Opublikowano

Dziś premier mówił że będzie dopłata do hektara  i noc o nawozach i fakturach nie wspominał. Powiedział tylko że musi być zgoda komisji europejskiej

• Like 1
Opublikowano
7 minut temu, 6465 napisał:

Dziś premier mówił że będzie dopłata do hektara  i noc o nawozach i fakturach nie wspominał. Powiedział tylko że musi być zgoda komisji europejskiej

a nie wspominał o zgodzie komisji dla producentów nawozów?

Opublikowano
9 godzin temu, superfarmer02 napisał:

Niewiem ile w tym prawdy ale znajomy pytał o mocznik to podobno ok 10 tyś za tonę....😂😂

Dzisiaj  na  tablicy  z  cenami nawozów  u  lokalnego handlowca   mocznik  po 6 tys  ale  jak komuś  zależy  na wysokich  kosztach  to  pogadam  z  właścicielem  i  jak  nic  po  dychu  za  tonę  mu  sprzeda .

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)
54 minuty temu, 6465 napisał:

Tak tak masz hektary nie siejesz nawozów i dostaniesz dopłaty. Jak byk mówią, ze dopłata do nawozów a ty, że do hektara. A wychodzi, ze jest tak jak pisałem. A raczej, ze jest w planach.

https://www.agrofoto.pl/finanse/dotacje-i-doplaty/aktualizacja-doplaty-do-nawozow-czy-juz-mozna-skladac-wnioski,117136.html

W odpowiedzi do @Kowalczyk_H
Rolnicy na podstawie dowodów zakupu czy faktur, od 1 września 2021 roku, a więc kiedy pojawiły się pierwsze symptomy gwałtownego wzrostu cen nawozów do 15 maja tego roku, będą mogli ubiegać się o pomoc.
Dzięki tym fakturom porównamy ceny do roku i okresu poprzedniego, żebyśmy mogli tę rekompensatę wypłacić. Ta rekompensata będzie różnicą kosztów w zakupie, a 500 zł jest górnym limitem pomocy do hektara gruntów ornych i 250 zł do jednego hektara użytków zielonych.
 Na dzisiejszej konferencji w #KPRM zaznaczyłem, że wsparcie nie wynosi 500 zł do tony nawozów, tylko przeciętnie jeśli się zużywa na jeden hektar upraw rolnych około 1/3 tony nawozów. Oznacza to, że będzie to rekompensata mniej więcej około 1500 zł do jednej tony nawozów.
55 minut temu, Lukas210 napisał:

ciekawe czy do siarczanu magnezu tak samo bd

No przecież masz wszystko napisane.

45 minut temu, pawlus224 napisał:

https://www.agrofoto.pl/finanse/dotacje-i-doplaty/aktualizacja-doplaty-do-nawozow-czy-juz-mozna-skladac-wnioski,117136.html

Dajcie na luz ,bo hasło rzucone i mieszczuchy mają kolejny powód do złości na rolników , a może z tego g.. wyjść.

No bo g wyjdzie. Mieszczuchy nie zauważą obniżki cen żywności. Rolnik nie zauważy obniżki cen nawozów. Ludzie rzucą się na składy. Nawozy jeszcze podrożeją. Rząd na tym jeszcze zarobi. A gawiedź się będzie cieszyć.

• Like 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v