Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 godzin temu, jacor73 napisał:

Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia: Jak ktoś ma nóż na gardle to jedzie i kupuje do czasu, aż mu się budżet przestanie bilansować. Rozumiem, że paliwa też nie tankujesz, bo cena jest sztucznie wywalona, czy należysz do tej kategorii jak to nazwałeś"głupich"?

Może i masz rację, ale z drugiej strony lepiej mogą wyjść na tym ci nie normalni. Kupią nawóz po 5, a że zasiewów będzie mniej to i pszenica może być wielokrotnością 1500

Niby tak ale chyba nie myślisz że jak unormuje się sytuacja z wojna itd to ktoś pozwoli zarobić Polakowi na zbożu zwyżki chwilowe ok ale na dłuższą perspektywę kilku lat nie liczylbym na to wystarczy że Chiny wypuszcza trochę zapasów jak sytuacja się uspokoi to już będzie ostry zjazd w dół że zbożami 

Opublikowano
49 minut temu, krilan06 napisał:

W 2020r coś lekko ponad 6tyg bez deszczu, teraz zapowiada się cały marzec bez deszczu

W 2020 ostatni deszcz był koło 8 marca, potem dopiero na weekend majowy.

Opublikowano
Tydzień temu sypałem na zboża później spadło pół centymetra śniegu. Nawóz się rozpuścił i trochę lepiej wygląda ale trochę żałuję. Należało się poczekać z tydzień może dwa..
Opublikowano

Ja chyba przyszły tydzień rozsiewam bo w końcu ma przyjść ciepło to i może coś popada. Na dwóch działkach rozsialem saletrzak 1.03 to leży do tej pory nie rozpuszczony całkowicie. U mnie 3 tyg bez opadów.

Opublikowano (edytowane)

Kiedy będzie padać ? . 

Zeszłym roku siana saletra była 10 marca .

W tym roku 7 marca przed śniegiem i to był dobry strzał .

Do końca marca nie widać opadów zaś na Kwiecień to dopiero pod koniec miesiąca czy się sprawdzi to się zobaczy .

Saletra potanieje jak będą siali dopiero pod koniec kwietnia 1 dawkę .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
18 minut temu, EmilPlayP napisał:

Ja chyba przyszły tydzień rozsiewam bo w końcu ma przyjść ciepło to i może coś popada. Na dwóch działkach rozsialem saletrzak 1.03 to leży do tej pory nie rozpuszczony całkowicie. U mnie 3 tyg bez opadów.

A sprawdzałeś co tam leży, może to tylko otoczka dolomitowa. Ja siałem 7.03 i 12 została sama otoczka, reszta rozpuszczona.

Opublikowano

Bo tam się nic nie zmieni, jak warunki na to nie pozwolą. Te zboża które były rzadkie zaraz dzień wystrzeli i przy takich warunkach wątpię żeby się dokrzewily. Ostatnie lata maj ratował sytuację oby było tak i teraz...

Opublikowano

Wlkp, nie wygląda to wszystko ciekawie, kropli deszczu nie ma prawie od miesiąca, ostatni deszcz 19lutego i w prognozach opadów brak. Jak tak będzie dalej to druga dawka będzie zbędna. 

Opublikowano

za tydzień dopiero pierwsze opady. mocznik z inhibitorem chyba w sobotę na jęczmień pierwsza dawka z 60 N .miałem więcej ale lepiej w drugiej w normalnych warunkach dołożyć chyba. 

Opublikowano
7 minut temu, HF86 napisał:

za tydzień dopiero pierwsze opady. mocznik z inhibitorem chyba w sobotę na jęczmień pierwsza dawka z 60 N .miałem więcej ale lepiej w drugiej w normalnych warunkach dołożyć chyba. 

Zależy gdzie ten deszcz doleci...

Screenshot_20220317-123026.png

Opublikowano
1 godzinę temu, Bercik92 napisał:

Tydzień temu sypałem na zboża później spadło pół centymetra śniegu. Nawóz się rozpuścił i trochę lepiej wygląda ale trochę żałuję. Należało się poczekać z tydzień może dwa..

Nie rozumiem, dlaczego żałujesz skoro nawóz się rozpuścił?

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, wojak1986 napisał:

Zależy gdzie ten deszcz doleci...

Screenshot_20220317-123026.png

na Śląsku szyby w autach, domach okien rudawe od wczorajszego osadu z deszczem, nie wiem czy to pyłek drzew czy inne ustrojstwo z Afryki...

Edytowane przez proxy8441
Opublikowano
22 minuty temu, krilan06 napisał:

Nie rozumiem, dlaczego żałujesz skoro nawóz się rozpuścił?

podejrzewam że nie poszedł głęboko w ziemie no i teraz jest zimno i dość sucho i nie wiem jakie będą efekty....

Opublikowano

Panowie nie chcę nikogo denerwować ale sypanie drogiego nawozu po to tylko żeby się rozpuścił  to chyba nie jest dobry pomysł , chyba że stosujecie się do tego że azot ma czekać na roślinę a nie na odwrót , wychodzi na to że będzie czekał jeszcze ze 2 tygodnie .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v