Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie większość już kupili. A sam nikomu nie będzie doradzał, zbyt duże ryzyko. Może kupić, ale mniej 🤔

Tutaj to nawet rząd nie pomoże. Nawet jak da 1tyś to i tak masz 4tys za saletrę . Do tego pusty pieniądz i inflacja ma się dobrze. 

Opublikowano

@Agrest nic nie wiadomo. Rok temu o tej porze 99.99% z nas nie uwierzyłaby w te ceny, czy zbóż, bydła, nawozów. Po drugie nie wiem czy jestes w stanie precyzyjnie określić czy dając 500kg (nie wiem czego i na co) jak pisałeś 6-7 ton czy nie dając nic wyciągniesz 3-3.5 tony. Nieraz może warto zostawić rekordy dla gwiazd YouTube a policzyc co w portfelu zostaje. 

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, przemek28_28 napisał:

@Agrest nic nie wiadomo. Rok temu o tej porze 99.99% z nas nie uwierzyłaby w te ceny, czy zbóż, bydła, nawozów. Po drugie nie wiem czy jestes w stanie precyzyjnie określić czy dając 500kg (nie wiem czego i na co) jak pisałeś 6-7 ton czy nie dając nic wyciągniesz 3-3.5 tony. Nieraz może warto zostawić rekordy dla gwiazd YouTube a policzyc co w portfelu zostaje. 

Czyli moje gdybanie jest jak Twoje gdybanie.

Dając azot może wyjść na zero ale z perspektywą plonu i zysku.

Nie dając perspektywy plonu i zysku nie ma.

Oczywiście na glebach bez obornika gnojowicy czy innych bionawozów

Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, drobny napisał:

Sam nie mam ani grama nawozu na 2 dawkę i pytanie co tu zrobić... :/

Yyy 🤷 , czemu kolega nie kupił wcześniej ?

Edytowane przez Ursus932
Opublikowano
7 minut temu, Agrest napisał:

Ja dalem. Co bedzie nie wiem. Ale kupując saletre po 6k, pszenica powinna byc minimum 3k. 2 lata temu sprzedałem pszenice prosto z pola po 730brutto a saletre kupiłem po 890brutto. A teraz jakby pszenica była po 2k a saletra po 5k to jakby nie licząc gorszy przelicznik 

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, Ursus932 napisał:

Yyy 🤷 , czemu kolega nie kupił wcześniej ?

Miałem umiówiony rsm duzo wcześniej ale sprzedawca mnie wystawił..aj poczekam na spokojnie te 3 tyg i na pewno cos dokupię 

Opublikowano
5 minut temu, przemek28_28 napisał:

Ja dalem. Co bedzie nie wiem. Ale kupując saletre po 6k, pszenica powinna byc minimum 3k. 2 lata temu sprzedałem pszenice prosto z pola po 730brutto a saletre kupiłem po 890brutto. A teraz jakby pszenica była po 2k a saletra po 5k to jakby nie licząc gorszy przelicznik 

Tylko że pisałeś o 3tys.

Było kilka miesięcy na zakup w tej cenie.

5 czy 6 tys to już absurd.

Opublikowano
47 minut temu, leszek1000 napisał:

Nie ma szans że spadnie poniżej 1000zł . Będzie mniej zboża nie tylko w Polsce. Dodatkowo wojna na Ukrainie, spowoduje mniejsze zasiewy. A to dodatkowo stworzy pustkę na rynku. Chociaż są jeszcze Chiny z ogromnymi zapasami, które zostały kupione w tamtym roku. 

Czy oni to puszczą na rynek. Moim zdaniem nie. Zrobili zapasy na swoje potrzeby, w tym na hodowlę świń. Pewnie doskonale wiedzieli co się będzie działo. 

Zobaczymy co z pogoda będzie. Cały plon można w kilka minut w lipcu stracić... 

Nie wiem co bym zrobił gdybym nie miał nic, ale raczej po dzisiejszych cenach już bym nie kupił. A z drugiej strony obory pełne, nie każdy ma zapas... 

Opublikowano (edytowane)
40 minut temu, Agrest napisał:

Tylko że pisałeś o 3tys.

Jeszcze nie tak dawno te 3 tys. wydawały się  absurdem i nie jeden się zarzekał, że tyle za azot nie da. Zobaczymy co przyszłość przyniesie, bo może się okazać, że jeszcze te 5 tys to za azot można dać.

Edytowane przez jacor73
  • Like 2
Opublikowano

Za rok to nikt normalny nie kupi nawozu za 5-6tys tylko posieje łąki kwiatowe albo inne dziwactwo i zgarnie dopłatę z UE nie będzie patrzył w niebo że wywalił na nawóz pod pszenicę za 3tys i czy nie straci plonu w 10 minut przez grad czy inne zjawisko 

• Like 2
Opublikowano
11 minut temu, jacor73 napisał:

Jeszcze nie tak dawno te 3 tys. wydawały się  absurdem i nie jeden się zarzekał, że tyle za azot nie da. Zobaczymy co przyszłość przyniesie, bo może się okazać, że jeszcze te 5 tys to za azot można dać.

Widzisz jak łatwo głupich przekonać do ceny, zagrywka ta sama od wielu wielu lat a nadal nabierają się na nią 

Opublikowano

Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia: Jak ktoś ma nóż na gardle to jedzie i kupuje do czasu, aż mu się budżet przestanie bilansować. Rozumiem, że paliwa też nie tankujesz, bo cena jest sztucznie wywalona, czy należysz do tej kategorii jak to nazwałeś"głupich"?

14 minut temu, damianos95 napisał:

Za rok to nikt normalny nie kupi nawozu za 5-6tys tylko posieje łąki kwiatowe albo inne dziwactwo i zgarnie dopłatę z UE nie będzie patrzył w niebo że wywalił na nawóz pod pszenicę za 3tys i czy nie straci plonu w 10 minut przez grad czy inne zjawisko 

Może i masz rację, ale z drugiej strony lepiej mogą wyjść na tym ci nie normalni. Kupią nawóz po 5, a że zasiewów będzie mniej to i pszenica może być wielokrotnością 1500

• Like 2
Opublikowano
6 godzin temu, Agrest napisał:

Tylko że pisałeś o 3tys.

No a 3 tysie nie jest absurdem??? Cena rownież stycznie wywindowana. Ja mam trochę bydła wiec moje pola wygnojone fest, do tego dokupuje kurzaka i gnojowice, wiec azotowe ograniczyłem o jakieś 30% w tym roku.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, leszek1000 napisał:

Nie ma szans że spadnie poniżej 1000zł . Będzie mniej zboża nie tylko w Polsce. Dodatkowo wojna na Ukrainie, spowoduje mniejsze zasiewy. A to dodatkowo stworzy pustkę na rynku. Chociaż są jeszcze Chiny z ogromnymi zapasami, które zostały kupione w tamtym roku. 

Czy oni to puszczą na rynek. Moim zdaniem nie. Zrobili zapasy na swoje potrzeby, w tym na hodowlę świń. Pewnie doskonale wiedzieli co się będzie działo. 

Czyli suszę u nas przewidzieli🤔

8 godzin temu, Agrest napisał:

Jeszcze ze 2 mies bez deszcze to  Ten co nie wysiał nic będzie w lepszej sytuacji niż  ten co posiał,są regiony że kurzy się na polach Już. 

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano

2 miesiące bez deszczu, opanuj się, takiego przypadku to jeszcze nie było.

Opublikowano
20 minut temu, gustaww napisał:

W 2020r coś lekko ponad 6tyg bez deszczu, teraz zapowiada się cały marzec bez deszczu

Opublikowano
7 godzin temu, Mikua napisał:

Widzisz jak łatwo głupich przekonać do ceny, zagrywka ta sama od wielu wielu lat a nadal nabierają się na nią 

Jako ten mądry powinieneś widzieć i wiedzieć co na świecie zmieniło się od dwóch lat.

Najpierw covid i nawozy najtańsze w historii, teraz świat za to płaci. Pewnie myślałeś że rsm nadal będzie po 700zł więc przeżyłeś szok jak zdrożał o 300zł. Rozgryzłeś rynek i nie dałeś zaszantażować się ceną.

Potem pewnie wiedziałeś o rosnących kosztach pracy, paliw emisji co2, bumie światowym na surowce. Nie reagowałeś no bo zagrywka stara jak świat. 

Wybuch wojny to kolejna zagrywka stara jak świat. Faktycznie te rzeczy mogły uśpić czujność, tak często się powtażają...

I jeszcze ten drożejący chleb...

29 minut temu, gustaww napisał:

Bardzo realny scenariusz.

Opublikowano
43 minuty temu, gustaww napisał:

Ja tak suchego marca odkąd dłubie w polach nie pamietam. Na działkach na które bywało ze wjeżdżałem z 1 dawka na rzepak w drugiej połowie marca to w tym roku nawet koła sie nie pobrudziły. 

Opublikowano

U mnie jak prognozy się sprawdzą to w marcu ani kropla nie spadnie. Kurzy się niemiłosiernie aktualnie. Jak w styczniu i lutym zalewało tak teraz ani kropelki. Prognozy aktualnie są trochę łaskawsze bo miało nie padać do 15 kwietnia. 

Opublikowano
3 minuty temu, krzychu121 napisał:

. Jak w styczniu i lutym zalewało tak teraz ani kropelki. Prognozy aktualnie są trochę łaskawsze bo miało nie padać do 15 kwietnia. 

U mnie tego nie było więc wilgoci jeszcze mniej

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v