Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, FarmerDyzio napisał:

kupujecie nawozy na przyszły sezon ?

Kupowanie nawozu na przyszły rok, po takich cenach mija się z celem. Obecnie jak dla mnie (przy cenie saletry w okolicach 3500-4000 zł) szanse na obniżki są mimo wszystko większe niż szanse na jeszcze większe wzrosty. Może nie za miesiąc czy dwa, ale do kolejnej wiosny jest cały rok, rynki po obecnym szoku powinny ochłonąć.

Osobiście coraz bardziej skłaniam się ku temu, by w tym roku odpuścić całkowicie NPK. Zasobności na wysokim poziomie, wiele lat słoma cięta, poplony, czasem coś obornika rzuciłem i chyba pora w końcu z tego w pełni skorzystać.

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

Dzisiaj był u mnie kolega ok 50ha, nie kupił ani grama nawozu, liczył że potanieje 🙄 gdybyście widzieli jego minę... Jakby miał zaraz do trumny się kłaść 🤪 dorwał dzisiaj coś tam polifoski, ale azotu nie znalazł... Paliwa tak samo nic zapasu...

Edytowane przez pedro2
Opublikowano
5 minut temu, pedro2 napisał:

Dzisiaj był u mnie kolega ok 50ha, nie kupił ani grama nawozu, liczył że potanieje 🙄 gdybyście widzieli jego minę... Jakby miał zaraz do trumny się kłaść 🤪 dorwał dzisiaj coś tam polifoski, ale azotu nie znalazł... Paliwa tak samo nic zapasu...

Następca Balcerowicza ale dużo jest takich co się obudziło z ręką w nocniku

Opublikowano
11 minut temu, pedro2 napisał:

A kasę pewnie na koncie trzyma. Teraz banknoty rozrzuci.

Opublikowano

wszystko szło w dobrym kierunku 

statki z Omanu u ruskich stoją. żeby nie ta wojna to GA została by z tym swoim nawozem za miliony. 

Opublikowano
21 minut temu, pedro2 napisał:

I Ciebie bohaterze dopadną podwyżki. Cwaniak w internecie a pi... w świece 

• Like 5
  • Haha 1
Opublikowano

Na 50 ha nie mieć nawozu , smieszne ,na co on czekał

Opublikowano
29 minut temu, pedro2 napisał:

Może chciał kupić dzień przed sianiem.Zrozumiał bym jakby miał z 5 ha,a nie 50 ha.Najwyżej w tym roku nie posieje

Opublikowano

pewne że w tym sezonie nie zarobi ,bo nie na kosi, ci co posieja mają szanse odkuć się on już nie

Opublikowano

Śmiesznie się czyta te wasze głupoty . Przeglądając agrofoto widze ze tu każdy sypie 140 n , zbiera 7-8 t , nawozy kupuje w czerwcu na cały sezon , zboże magazynują i sprzedają w maju , firmy handlujące środkami robią wam cenniki na środki i zjeżdżają 30 % z cen . Gratuluje

• Like 2
  • Haha 2
Opublikowano
9 godzin temu, Dawid727 napisał:

Współczuję wam takich firm. U mnie salmag i saletra zamówiona telefonicznie kilka dni temu po "starej" cenie, na termin do września i dzisiaj zapewnienie że nic się nie zmienia. 

Kilka  dni  temu  to  były " inne  czasy  "   , też  przed  weekendem  zamówiłem  telefonicznie  nawóz   i  po  wczorajszych  niusach  cenowych w necie   dzisiaj  zadzwoniłem  bo  nie  byłem  pewien czy  będzie  realizacja  ,  gościu  nie  odebrał telefonu  ale  przysłał sms  że  dzisiaj niema  już  ani grama  nawozu  na  placu  na  sprzedaż  ale  na  moje  zamówienie  jest  wystawiona  faktura i  mogę  spokojnie  czekać na  realizację  . Znajomy  z  wioski  mówił że  przed południem  chciał  zamówić  telefonicznie całe  auto  saletry  bo  pogodził  się  z  ceną  w  okolicach  trzech   tysięcy  ale  jak  usłyszał  cenę  4500  to  się  rozłączył  , po południu  usłyszał że  saletra  po  6 tys (chyba  w  agrobiznesie )  to  zadzwonił  ponownie  żeby  chociaż mniejszą  ilość  zamówić   ale   już  nie  mieli  - tak  więc  sytuacja  zmienia  się  z  minuty  na  minutę 

Opublikowano

czują sępy padline to szarpia co się jeszcze da. przecież i tak nikt za nic w pl nie odpowiada. 

będzie nie ciekawie jak teraz 

nasz nie rząd wyciągnie kasę w drogich paliwach i nawozach A potem zacznie ceny na produkty rolne ustawiać 🥴

Opublikowano
45 minut temu, miwigos napisał:

Na 50 ha nie mieć nawozu , smieszne ,na co on czekał

Może na wyjazd w pole i zakup na termin 

Tak robią, taki darmowy kredyt, co miesiąc o 1 % wartość w górę 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
  • Dodaj nową pozycję...
v