Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Czy ten mocznik z inhibitorem nie powinien mieć mniejszego uwalniania Amoniaku?

Myślałem że się uduszę przy sypaniu

20220301_154315.jpg

Opublikowano
26 minut temu, masa24 napisał:

Złe się wyraziłem . Wiadomo ze jak ktoś Kupil to nie wyrzuci . Zamierzacie kupować w przyszłości ?

A wiesz, że większość nawozów produkowanych w Polsce  czy na Węgrzech jest z rosyjskiego gazu ?

Opublikowano
2 godziny temu, Rolnik1973 napisał:

Jutro unia ma zdecydować czy 500 do ha dać czy nie.

Lepiej żeby nie dali.

jak dadzą jutro 500 do ha to od czwartku saletra 3500 i inne też 500 +. na dopłacie zyskają tylko handlarze

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

Bo obszarnik to ma po co mu samo wystarczalny jest .

Bronił ci ktoś rozwijać się?

1 godzinę temu, masa24 napisał:

Zamierzacie stosować nawozy phosagro? 

Pewnie. Dziś na lucernę i lepsze łąki sypałem

Opublikowano

Ja mam ultra dap i ultra 8 kupione dwa lata i rok temu. W ramach protestu postawiłem na nich polifoskę i nie wysieję co najmniej do jesieni😁

Opublikowano

npk 5-10-25 od yary za 2400 może być ? Czy lepiej za te pieniążki lepiej dokupić gnoju i w ogóle nie stosować npk ?

polifoska 6 275 zł, ewentualnie tarnogram 13-25 ale jego nigdy nie stosowałem za 2 tys
Opublikowano

Przelicz,  ale na pierwszy rzut oka to dużo taniej wyjdzie pozornie droższa polifoska

Tak na szybko to żeby stosując tą yarę dojść do ilości składnika w polifosce, to musiałbyś dołożyć ponad 800zł do tony. Czyli aby dostarczyć tyle samo npk w yarze co w polifosce to masz 2400 +800 vs 2750. 

Dla mnie wybór prosty. Ale przelicz bo ja s pamięci na szybko

A tarnogranem to sobie kieszenie wypchaj🤭 zobacz ile tam jest dostępnego P.

Mnie ciągle dziwi że ludzie patrzę na cenę a nie stosunek ceny do zawartości 😉

Opublikowano
galan99 napisał:

Kupują już na 3 rok na zapas tak ? .

Ktoś chyba chciał kupić na 10 lat do przodu...

tomhim1 napisał:

Ale kupiłeś na bieżący sezon czy już na kolejny ?

Na biezacy...

Opublikowano
1 godzinę temu, masa24 napisał:

Zamierzacie stosować nawozy phosagro? 

A czemy nie ,właśnie zakipiłem ultre 8

Opublikowano
Agrest napisał:

Przelicz,  ale na pierwszy rzut oka to dużo taniej wyjdzie pozornie droższa polifoska

Tak na szybko to żeby stosując tą yarę dojść do ilości składnika w polifosce, to musiałbyś dołożyć ponad 800zł do tony. Czyli aby dostarczyć tyle samo npk w yarze co w polifosce to masz 2400 +800 vs 2750. 

Dla mnie wybór prosty. Ale przelicz bo ja s pamięci na szybko

A tarnogranem to sobie kieszenie wypchaj🤭 zobacz ile tam jest dostępnego P.

Mnie ciągle dziwi że ludzie patrzę na cenę a nie stosunek ceny do zawartości 😉

a obornik ? dając 200 kg na ha koszt to 550 zł. za 50 zł mógłbym mieć tone obornika. sprzedając słomę po żniwach mógłbym ją wymienić na kolejne 10 ton. Łącznie przyjmijmy 20 ton na hektar. ale wtedy nie dawał bym już npk pod siewnik. Co o tym myślisz ?

Opublikowano

Nie mam i miał obornika nie będę. Weź dane z netu i licz. Tylko dolicz i paliwo do załadunku i rozrzucenia.

I słomę zostaw na polu.

20t obornika to tak chyba nawet nie widać że rozrzucone.

Opublikowano

Ale daje dużo, kupiłem w tamtym roku na jesieni pole w środku swojego 1.3 ha było strasznie zapuszczone, przesiane owsem i zebrane tyle co zasiane chyba, po kupnie padła decyzja na qqrydze na całym już kawałku, na swoje poszedł nawóz a na dokupione kupiłem samochód obornika kurzego i całość na 1.3 ha, kukurydza na tym kawałku dostała i nawóz i obornik na początku była gorsza od tej na swoim polu ale w lipcu dogoniła wszystko i w sumie chyba nawet lepiej wyszła niz na swoim 

Opublikowano
a to zależy jak się na to patrzy. Słome jakby ciąć to wprowadzi się jedynie 6t i pasowałoby na to dać N lub wapno. No i przede wszystkim próchnicę by się wprowadzało... Fakt trzeba wziąć przykładowe wartości i przeliczyć. ;)
ale jak spojrzę na wsi to gdzie hodowlę zlikwidowane i obornika się nie daje to zboża bardzo kiepskie. Fakt że u mnie płodozmianu brak...
Opublikowano
4 minuty temu, Agrest napisał:

Nie mam i miał obornika nie będę. Weź dane z netu i licz. Tylko dolicz i paliwo do załadunku i rozrzucenia.

I słomę zostaw na polu.

20t obornika to tak chyba nawet nie widać że rozrzucone.

A to po tyle da się 🤔

dziś nawet torfy 8mio tonowke trzymały. ciekawe co jutro będzie 🤔

Opublikowano

Nie wiem. U mnie jest rozrzutnik 3,5t. Tym rozrzucić hektar za czasów minionych to w ciul paliwa i towaru. Na pewno nie 20t.

Dziś lepszym sprzętem który na kilka metrów trzęsie to i koszt rozwózki nieporównywalnie mniejszh, możliwość lepszego dozowania dawki  no i jakość jakość rozrzutu bez porównania. 

A obornik jest bezcenny bo to nie tylko npk mikro i próchnica, ale i życie biologiczne

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
  • Dodaj nową pozycję...
v