Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, Bercik92 napisał:

a to gnojowica za darmo będziesz woził i darmo kosztuje?

Toż pisał, że za tą obecną cenę 100kg nawozu ma 30000 l gnojowicy z rozwiezieniem a on z może ręce do kieszeni wsadzić i obserwować.

Opublikowano
1 minutę temu, Siedzacybyk napisał:

Jestem ciekawy czy ta cena saletry po sezonie utrzyma się, czy na zniwa spadnie?

Podejrzewam że coś spadnie ale nie za wiele, cieszył bym się jak by większość nawozów pod koniec przyszłego roku była poniżej 2000 

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Toż pisał, że za tą obecną cenę 100kg nawozu ma 30000 l gnojowicy z rozwiezieniem a on z może ręce do kieszeni wsadzić i obserwować.

to co to jest za interes dla tego co ją sprzedaje...

Opublikowano
4 godziny temu, SAUTER napisał:

Cena za najmniejszy model to porażka. Nie dość że drogi to silnik wyje....y do reszty porównując 3,6 litra i 126 km do 6,7 litra i 155 km.

Do tych cen to pszeniczna min 1700 zł 

Cena za najmniejszy model to porażka. Nie dość że drogi to silnik wyje....y do reszty porównując 3,6 litra i 126 km do 6,7 litra i 155 km.

Opublikowano
15 minut temu, Bercik92 napisał:

A skąd mnie to wiedzieć? Sam będę w tym roku obornik brał od dwóch osób, też nie płacę im ani grosza i też można powiedzieć, że co to dla nich za interes.

Opublikowano
mysza103 napisał:

@tytanowyJanusz czemu adblu a nie rsm 

RSM miałem w 21r, teraz będzie eksperyment raz że będzie adblue, a drugi raz że dodam krzem

Siedzacybyk napisał:

Jestem ciekawy czy ta cena saletry po sezonie utrzyma się, czy na zniwa spadnie?

oczywiście że spadnie, tak jak zawsze, ale na pewno nie poniżej 2ki

Opublikowano
3 godziny temu, mysza103 napisał:

A ty czemu nie kupiłeś nawozu jak był tani ? boś ciamajda i z tego co piszesz to tylko się ślizgasz kosztem państwa , czyli nas wszystkich podatników ,od dopłaty do dopłaty , a to suszowe , to 500+ , to jeszcze inne plusy , czy minusy , teraz jeszcze chcesz dopłaty do nawozu . Z jakiej racji ktoś ma się dokładać do ciebie . Za robotę się zabrać , a nie patologie szerzyć .

40 minut temu, Bercik92 napisał:

rysiek to taki typowy polak niskoobszarowiec to dopłaty wpadną to 500plus i tak się zyje spokojnie na tej wsi...

@Rolnik1973 gdzie Jesteś , weź podaj klasy ziemi i ich strukturę .

Przecież każdemu chodzi o zysk , a jak pamiętam Rysiek ma piachy albo piachudry wydarte z lasu , ziemie tzn piachy sosnowo-świerkowe , dobrze pamiętam czy coś pokręciłem ?? 

39 minut temu, Bercik92 napisał:

Jakiś tam jest bo jak nie ma pola to by musiał zutylizować , chodź przy tych cenach nawozów może będzie coś warta ta gnojowica .

W okolicy jest chlew popegerowski ale bez pola to , jedni biorą na specjalną umowę za darmo ale sami odbierają tylko dla nich ponieważ cały rok wożą , a tak to byli chętni po żniwach szczególnie 

• Like 1
Opublikowano
turtojs napisał:

spadnie i poniżej 2 myślę, że zatrzyma się saletra na 1800 zł tona, gdzieś koło maja/czerwca

pamiętaj że z początkiem sierpnia wróci podatek. według mnie to jest marzenie ściętej głowy żeby w nadchodzącym czasie saletra spadła o tysiaka

• Like 1
Opublikowano

Mówiłem ze jak dadza doplaty do nawozu to do hektara to zescie sie smiali gdzie by rolnicy z wiejeakiej sami siebie pozbawili darmej kasy do hekatra im sie bedzie nalezec a do ton to gdzie oni kupują nawoz jak niewiedza sami gdzie pola mają

• Like 2
Opublikowano
58 minut temu, sebe1033 napisał:

@Rolnik1973 gdzie Jesteś , weź podaj klasy ziemi i ich strukturę .

Przecież każdemu chodzi o zysk , a jak pamiętam Rysiek ma piachy albo piachudry wydarte z lasu , ziemie tzn piachy sosnowo-świerkowe , dobrze pamiętam czy coś pokręciłem ?? 

Jakiś tam jest bo jak nie ma pola to by musiał zutylizować , chodź przy tych cenach nawozów może będzie coś warta ta gnojowica .

W okolicy jest chlew popegerowski ale bez pola to , jedni biorą na specjalną umowę za darmo ale sami odbierają tylko dla nich ponieważ cały rok wożą , a tak to byli chętni po żniwach szczególnie 

4 5 i 6 piachy i bagna

Nic urodzajnego.

Opublikowano
9 minut temu, Rolnik1973 napisał:

4 5 i 6 piachy i bagna

Nic urodzajnego.

Jakbyś tak torfem ponawoził te piachy to by rosło + wapno 😀

4 klasa jeszcze ujdzie , chodź u mnie to taka ziemia piachowa ale pod spodem takie coś piacho-glina twarde i wodę trzyma , a 5 to torfy , 6 u mnie to można uprawić samą broną za raz po żniwach i siać , bo bronie to gruber nie potrzebny ani pług ani nic , ale takiego piachu to nie mam tzn mam dwie łaty max 0,5 ha no z 1,0 zliczając wszystkie pola .

Tagże jak u Ciebie takie ziemie sosnowo-świerkowe to MAsz bardzo dobre podejście , no może las albo panele dać to by zyskał więcej .

Wiec co niektórzy niewiem czemu sie dziwią 

7 minut temu, Bercik92 napisał:

U mniej też są takie ziemię

6 minut temu, Dawid727 napisał:

75% polski to takie ziemie. 

A no nie bo jak mówie widziałem takie piachy że normalnie ciągnikiem bez przedniego napędu jak skręcasz na max to przednie koła orkę robią , zielono to tam jest z wiosny ,

Są słabe ziemie ale jak coś lepszego jak piach z piaskownicy z domieszką ziemi to już coś urośnie , a jak jeszcze pod spodem jest coś dobrego to tym bardziej 

• Like 1
Opublikowano
damianos95 napisał:

Na 90% jakies doplaty dadza zeby zatkac usta rolnikom a ze sami skorzystaja to cichooo no i wybory trzeba rolnikow zmiekczac powoli

Rolnikom ??? w tym przypadku to raczej ciemnym, przekupnym wieśniakom.

Opublikowano

chyba za swoją rządową głupotę. wszędzie gigantyczne przeceny azotowych, A te debile o doplatach myślą 🤦‍♂️

Opublikowano

Nigdy nie zrozumie bonitacji w Polsce. Znajomy miał, bo już zdał 3 a i b, fajna ziemia, gruzełkowata. Jak przyszły suche lata to kukurydza ledwie 4-6 ton, a i mniej bywało. W mojej okolicy są ziemie od 3a do 4a, w większości 3b-4a. Kukurydza w największą susze 8 t. Rzepak osiągają ludzie od 3 do 4, a pszenica od 6 do 8 t. Czarnoziemów nie mamy, ale w porównaniu do ziemi kolegi.... ja tego nigdy nie ogarnę!

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v