Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
8 godzin temu, janusz_zawierucha napisał:

Niedawno na którymś z profili FB, jakiś gostek "wrzeszczał" że polscy rolnicy są pazerni. On kupił sobie w biedrze "szyneczkę" hiszpańską za 9.90 i ma w d*pie polskich producentów 🤦

Mój kuzyn  (44 lata) tez tylko kupuje  w biedrze -bo to wszystko to samo a ile tańsze. Niedawno usuneli mu kawałek jelita(jakieś tam problemy gastryczne)

Opublikowano
12 godzin temu, soltys48 napisał:

Szkoda Ci że nie masz obornika prawda?

Choć sam nie pochwalam pisania o takich ilościach

Czyli stosować tak tylko nie pisać -pięknie

Opublikowano
3 minuty temu, Pawel2678 napisał:

Mój kuzyn  (44 lata) tez tylko kupuje  w biedrze -bo to wszystko to samo a ile tańsze. Niedawno usuneli mu kawałek jelita(jakieś tam problemy gastryczne)

Na tyle lat to wszystkie choroby możliwe.

Mocherowe berety tylko w Biedronce kupują i źyją 90 lat.

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, asharot napisał:

Na tyle lat to wszystkie choroby możliwe.

Mocherowe berety tylko w Biedronce kupują i źyją 90 lat.

Jak będziesz miał 44 to powiesz że jesteś młody

Edytowane przez miwigos
Opublikowano
1 godzinę temu, HF86 napisał:

A teraz to się okaże że to nie ma znaczenia 😂

Część sprzedawców kupiła taniej towar, ale inni co brali po świątecznych cenach będą teraz obniżać bo gaz tanieje. Jest masa drogo zakupionego towaru i ktoś to musi wziąć

Opublikowano

Co Wy gadacie że rolnicy mają źle. Działka 26ha w tym tylko 15ha ornego reszta bagniste łąki i czynsz 1400 DC ton pszenicy.  Hehehe chciałbym zobaczyć ich minę jak to policzą w domu.

Opublikowano

to są pazerni janusze biznesu. Gdyby sprzedali zalegający towar taniej ( nawet po kosztach) ,to uwolniliby pieniądz i kupili kolejną partię taniej.Co za tym idzie,mogliby sprzedawać w konkurencyjnych cenach, więc obrót by był a więc i zyski.

Ale lepiej mieć to gdzieś i bez roboty skasować chłopa.

Boją się zaryzykować choćby złotówki,a co my mamy powiedzieć, gdzie często (choćby ze względu na pogodę) ryzykujemy całym swoim majątkiem.

18 minut temu, wojak1986 napisał:

Część sprzedawców kupiła taniej towar, ale inni co brali po świątecznych cenach będą teraz obniżać bo gaz tanieje. Jest masa drogo zakupionego towaru i ktoś to musi wziąć

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Maniekkkk napisał:

Odnośnie środków ochrony roślin.

Większość z Was pewnie wie co to jest Ciecz Kalifornijska (Siarka +Wapno) , środek znany i skutecznie stosowany już pewnie ze 100 lat . kosztujący grosze (jakieś 2 złote za litr)

Wyobraźcie sobie że stosując tą substancję w konwencjonym rolnictwie czy sadownictwie łamiecie prawo i narażacie się na sankcje ,bo jest to zabronione.Ale jeśli macie gospodarstwo lub sad ekologiczny ,to można "Siarę"stosować całkowicie legalnie,bo w ekologi substancja jest dopuszczona.

I teraz pytanie dlaczego tak jest, gdy nie wiadomo o co chodzi, zawsze chodzi o to samo......... kolejne durne przepisy mające chronić czyjeś interesy.

Oj jak nagonka w sądownictwie była że trują, że jabłko ordzawione, że nie można chronić skutecznie...

Nagonka koncernów chemicznych, a tymczasem siara przeżywa renesans. Nawet w porzeczce zaczęli stosować. I co się okazuje?

Brak grzyba na porzeczce, brak szkodnikòw po mimo braku stosowania insektycydów,  liść w porzeczce ciemno zielony szklący, aż się uśmiecha. Owoce duże zdrowe i jędrnd bo nasycone ściany komórkowe wapniem.

Ja obok jazda na mospilanach movento, fungi - liście poskręcane od zwójek, pędy wyniszczone przez pryszczarki.

Rolnictwo odeszło od siarki w zabiegu, ale Takie T0 nawet siarkolem 80wg ustawiło by mączniakowy sezon i dostarczyło siarki zbożu

Opublikowano
11 minut temu, lassie napisał:

coś musiałeś pomylić 140 ton pszenicy za 15 ha ornego i 9 ha paskudnej łąki ? chyba jedno zero ci się dodało 

24,5ha w tym orne 16,7.  750 dc 

38,1 w tym orne 29. 1400dc

26 w tym orne 15. 1400dc

8,20 wszystko orne 360dc

28,7 w tym orne 26 1100dc

To co nie jest orne to jakieś krzaki i podmokłe łąki. Gmina dębowa Kłoda. Ogłoszenie jeszcze na stronie jest.

• Haha 3
Opublikowano
32 minuty temu, Agrest napisał:

Rolnictwo odeszło od siarki w zabiegu, ale Takie T0 nawet siarkolem 80wg ustawiło by mączniakowy sezon i dostarczyło siarki zbożu

Pełna zgoda, ja o cieczy kalifonijskiej dowiedziałem się rok temu i też widzę pozytywne efekty stosowania na drzewkach jabłoni, na porzeczkach nie próbowałem. Czy można stosować to na innych drzewkach ? Może inaczej na jakich drzewkach owocowych kategorycznie nie stosować? 

Opublikowano
1 godzinę temu, lassie napisał:

coś musiałeś pomylić 140 ton pszenicy za 15 ha ornego i 9 ha paskudnej łąki ? chyba jedno zero ci się dodało 

1 godzinę temu, Neveragain napisał:

Co Wy gadacie że rolnicy mają źle. Działka 26ha w tym tylko 15ha ornego reszta bagniste łąki i czynsz 1400 DC ton pszenicy.  Hehehe chciałbym zobaczyć ich minę jak to policzą w domu.

53 minuty temu, Neveragain napisał:

26 w tym orne 15. 1400dc

8,20 wszystko orne 360dc

To co nie jest orne to jakieś krzaki i podmokłe łąki. Gmina dębowa Kłoda. Ogłoszenie jeszcze na stronie jest.

Kuzyn ma w dzierżawie działkę 0,35 arów, wcześniej było 0,7, (taki trochę lepszy piach) ale  pan ziemski zabrał pod budowę syna i kazał dalej uprawiać. Dopłaty bierze on, kuzyn uprawia tylko dlatego że ma blisko inne pola. Ostatnio dzwoni właściciel że chce jeszcze 100zł extra za ten kawałek, to mu powiedział kuzyn że mu nie da bo to nie jest warte tyle. Do innego znajomego (co ma 5ha od niego )dzwonił że che 500zł/ha extra + dopłaty, to jest w kropce bo to duży bamber i pola wywapnował itd.

Opublikowano
Dnia 15.02.2022 o 09:46, Tomek90 napisał:

Jakieś oferty, cenyn na RSM  3 auta? 

Dziś SMS od dystrybutora "wielka wyprzedaż RSM32" -kto chetny? przyslij nam Twoja propozycję ceny...

Kuzyn nie wytrzymał i zamówił w zeszły poniedziałek po 2600 , w piatek z rana cysterne miał na placu. Kierowca twierdził że czekał 6h na załadunek - że zaczynają się robić kolejki...

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, hubertb napisał:

Pełna zgoda, ja o cieczy kalifonijskiej dowiedziałem się rok temu i też widzę pozytywne efekty stosowania na drzewkach jabłoni, na porzeczkach nie próbowałem. Czy można stosować to na innych drzewkach ? Może inaczej na jakich drzewkach owocowych kategorycznie nie stosować? 

Z kalifornijską to nie wiem, bo nie używałem. Ale zwykłą 80-siatke, do kwitnienia w zeszłym roku dodawalem praktycznie do każdego zabiegu (chyba, że coś z mieszaniem nie tak) w wiśniach, śliwkach, porzeczkach, 4kg/ha(chyba, że mieszanka z fungi, to połowę).

W tym roku kusi mnie oprysk na drzewa podchlorynem.

Edytowane przez damian303
  • Thanks 1
Opublikowano
3 godziny temu, Neveragain napisał:

26 w tym orne 15. 1400dc

8,20 wszystko orne 360dc

no ja wiem, że to kongresówka i 200 lat wychowywania przez Rosjan się mści, no ale żeby nie umieć spisać jednostek( co to dc, czyżby dc comics?) czy ogłoszenia? Rodzi się pytanie czy ty ściemniasz ordynarnie czy tam debile pracują w urzędzie gminy? Bo dane z KOWR-u są inne

24,51 ha 77dt

38,18 ha 108 dt

26,37 ha 58dt

8,29 ha 11dt

28,73 ha 105 dt

• Like 1
Opublikowano
31 minut temu, galan99 napisał:

To nie lepiej zastosować , Miedzian 50 WP .

Pod koniec lutego i powtórkę za 2 tygodnie .

Miedzian swoją drogą. I tu ciekawostka, nie ma go w programie ochrony na śliwki.

Opublikowano
3 godziny temu, solek01 napisał:

Kuzyn ma w dzierżawie działkę 0,35 arów, wcześniej było 0,7, (taki trochę lepszy piach) ale  pan ziemski zabrał pod budowę syna i kazał dalej uprawiać. Dopłaty bierze on, kuzyn uprawia tylko dlatego że ma blisko inne pola. Ostatnio dzwoni właściciel że chce jeszcze 100zł extra za ten kawałek, to mu powiedział kuzyn że mu nie da bo to nie jest warte tyle. Do innego znajomego (co ma 5ha od niego )dzwonił że che 500zł/ha extra + dopłaty, to jest w kropce bo to duży bamber i pola wywapnował itd.

Ma obsiane już ten ostatni? 

Opublikowano
1 godzinę temu, damian303 napisał:

Miedzian swoją drogą. I tu ciekawostka, nie ma go w programie ochrony na śliwki.

Wszystko można pryskać i śliwy najlepiej działa w dzień pochmurny ( żeby nie było słonecznie ) i bez liści pokryć  całe drzewko , roślinę .

1,5 KG NA 500 L WODY .

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Takeda napisał:

no ja wiem, że to kongresówka i 200 lat wychowywania przez Rosjan się mści, no ale żeby nie umieć spisać jednostek( co to dc, czyżby dc comics?) czy ogłoszenia? Rodzi się pytanie czy ty ściemniasz ordynarnie czy tam debile pracują w urzędzie gminy? Bo dane z KOWR-u są inne

24,51 ha 77dt

38,18 ha 108 dt

26,37 ha 58dt

8,29 ha 11dt

28,73 ha 105 dt

A może podał faktyczne wylicytowane czynsze a na kowr ceny wywoławcze?

Edytowane przez Dream1990
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v