Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak by każdy miał je w ziemi to po co nawozić, 500kg w czystym składniku to by GA padło

Opublikowano
1 godzinę temu, Maniekkkk napisał:

Wiązanie azotu przez bakterie odgrywa rolę w biogeochemicznym cyklu azotu. Szacuje się, że bakterie brodawkowe z rodzajów Rhizobium i Bradyrhizobium wiążą 200-500 kg N/ha rocznie, a wolno żyjące bakterie glebowe, np. Arthrobacter, Azotobacter, Azospirillum, Beijerinckia i Pseudomonas — 5-50 kg[2]. Azot ten w postaci przyswajalnej przez inne organizmy (związki amonowe, białka) może dalej krążyć w biosferze. Pierwszymi beneficjentami działalności bakterii diazotroficznych są organizmy, z którymi one współżyją symbiotycznie. 

Skopiowane z Wikipedii

A świstak siedzi i zawija to w te sreberka Czy widziałeś -ktokolwiek widział to wiązanie azotu 500 kg/ha  na chociaż 1 m 2 nie na ha - czyli zboże a nawet kukurydza wyległa jeżeli nie zgniła z dobroczynnego działania tego azotu pochodzenia z bakterii a wszystko bez nawożenia .Szacunek na wiarę w e wpisy wikipedi .Kup takie cuda w agrosimex i od razu paletę co będziesz nawozić i się wysilać raz zastosujesz  i na lata sprawa z głowy  Ja już to zdyskwalifikowałem kiedy ty wchodziłeś na stojąco pod stół - teraz wiem dlaczego na wsiach taka bieda (wszyscy kupują cudowne specyfiki za ciężkie pieniądze)

• Like 3
  • Haha 1
Opublikowano

A tobie gawędziarzu kobita nie daje, czy ty nie ogarniasz już ? Co kilka postów tylko ględzisz i ględzisz, wszystko na "nie", obojętnie czego by kto nie napisał. Obszarnik, milioner, wizjoner i .uj jeszcze wie kto 🤔Już tutaj było kilku takich fantastów, w niejednym forumowym wcieleniu 😜

Opublikowano
51 minut temu, hardkor113 napisał:

O widzie panie galan99 mięknie pałka niedawno mówiłeś że kupisz jak będzie poniżej 2 tys później że po 2 tys,a teraz po 2.2 tys czekaj dalej to może jeszcze próg cenowy ci się zmieni

Polaczek cebulaczek w oczy gada ładnie a za plecami strach myśleć

• Thanks 1
Opublikowano
1 minutę temu, Krzysiukov napisał:

Celowa zagrywka żeby ludzi się rzucili kupować ten kto jeszcze czeka na obniżki 

ja na razie czekam do końca lutego tylko kizeryt kupiony i jak zmrozi to rozsieję

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, hardkor113 napisał:

O widzie panie galan99 mięknie pałka niedawno mówiłeś że kupisz jak będzie poniżej 2 tys później że po 2 tys,a teraz po 2.2 tys czekaj dalej to może jeszcze próg cenowy ci się zmieni

Jak podano w informacji spółki, po obniżce z 14 stycznia o 25 proc. cennika "Gaz dla Biznesu" nr 9, od 1 lutego wprowadzono kolejną obniżkę o 10 pkt, tak, że nowe ceny są o 35 proc. niższe od poziomu sprzed 14 stycznia. Obniżona o 35 proc. cena obowiązuje do 31 marca.

Ale przecież @galan99 ma racje , bo z tego materiału który wstawił @niesamowity90wychodzi że  jak by zliczyć te obniżki z 14 stycznia 25% i teraz 35% = gaz tańszy dla firm o 60% , więc nawóz powinien być tańszy minimum 30 -35% , więc cena poniżej 2000zł jest uzasadniona 

Edytowane przez mysza103
  • Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, hardkor113 napisał:

Nie tak pisałem że kupię i czekam na taka cenę 2 ,2 do 2,5 ale nie poniżej 2 ale fajnie by było poczytaj i mniej manipulacji TVN .

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

Wykupią drogie nawozy będą drogą pszenicę  sprzedawać zapewne by był opłacalność jakaś /

Poczekamy na tańsze nawozy po 2200 zł .

Za mało tabletek rozweselających wziałęś, powyżei 2000 zł miałeś nie kupować  ani kilograma.

Opublikowano
12 godzin temu, RU68 napisał:

A świstak siedzi i zawija to w te sreberka Czy widziałeś -ktokolwiek widział to wiązanie azotu 500 kg/ha  na chociaż 1 m 2 nie na ha - czyli zboże a nawet kukurydza wyległa jeżeli nie zgniła z dobroczynnego działania tego azotu pochodzenia z bakterii a wszystko bez nawożenia .Szacunek na wiarę w e wpisy wikipedi .Kup takie cuda w agrosimex i od razu paletę co będziesz nawozić i się wysilać raz zastosujesz  i na lata sprawa z głowy  Ja już to zdyskwalifikowałem kiedy ty wchodziłeś na stojąco pod stół - teraz wiem dlaczego na wsiach taka bieda (wszyscy kupują cudowne specyfiki za ciężkie pieniądze)

Coś mi się wydaje że koleś nakupił jakiegoś azotu licząc na łatwy zarobek ,a teraz siedzi na tym forum i zaklina rzeczywistość, bo z każdym dniem zarobek się ulatnia......😊.A co do chwalenia się co to nie on ...... jakoś trzeba się dowartościować.....😊

Niby każdy ma prawo kupić i sprzedać, ale osobiście gardzę takim postępowaniem.

Opublikowano
17 minut temu, Cezar81 napisał:

ja na razie czekam do końca lutego tylko kizeryt kupiony i jak zmrozi to rozsieję

Wiesz trudno powiedzieć co będzie.... Ale zaczyna się robić ruch na składach i teraz już popyt tylko wrasta bo wiosna za pasem.... Tu nie będzie litości na moje oko i raczej nie ma co liczyć na obniżki...pamietaj że kasa państwa jest pusta i ktoś musi za to płacić. 🤔

Ja nie kupiłem wieloskladnika i jak nie stanieje to oleje i się obędzie bez 

• Like 2
Opublikowano
15 minut temu, mysza103 napisał:

Jak podano w informacji spółki, po obniżce z 14 stycznia o 25 proc. cennika "Gaz dla Biznesu" nr 9, od 1 lutego wprowadzono kolejną obniżkę o 10 pkt, tak, że nowe ceny są o 35 proc. niższe od poziomu sprzed 14 stycznia. Obniżona o 35 proc. cena obowiązuje do 31 marca.

Ale przecież @galan99 ma racje , bo z tego materiału który wstawił @niesamowity90wychodzi że  jak by zliczyć te obniżki z 14 stycznia 25% i teraz 35% = gaz tańszy firm o 60% , więc nawóz powinien być tańszy minimum 30 -35% , więc cena poniżej 2000zł jest uzasadniona 

Procentów się nie sumuje. Na europejskiej giełdzie gaz względem szczytu poszedł o 55% w dół. 

GA nie zejdzie z ceny bo rolnicy nie mają innej alternatywy na dzień dzisiejszy. Wschodnich nawozów jest mało a cena nie odbiega od cen GA. 

• Like 1
Opublikowano
12 godzin temu, RU68 napisał:

Z tego co piszesz na temat tego specyfiku to twoja teoria. Najważniejszej rzeczy której nie napisałeś, to czy sprawdziłeś tzn. czy w ogóle użyłeś ten środek? Czy zrobiłeś kontrolę na w miarę jednolitej zasobowo kwaterze, gdzie na części dałeś azot, na części bakterie, na części niczym nie nawiozles? Nie zrobiłeś tego, bo byś na samym wstępie to napisał. Dlatego te twoje wywody są tyle warte, co dla ciebie te bakterie.

Wiem, że spora część tego typu specyfików jest go.. warta. Ale nie wszystkie. Sam w tym roku będę stosował feromony odstraszające owady(sprawdzone w zeszłym roku). A ile się przy tym nasłuchałem tekstów typu: nie wierze w takie wynalazki.

Opublikowano
47 minut temu, Cezar81 napisał:

Minister w radio że obniżek nie będzie ---- tylko podwyżki 😁

Musi coś gadać i siać zamęt i propagandę... Ja też czekam max ile się da nie dam się wydymać na spekulacjach cenowych... Obornika jest full da się radę... Myślę że cena spadnie może nie drastycznie ale jednak.🙂

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, komizmo napisał:

Na co te feromony i jak się stosuje?

Na popęd pewnie 😁

1 minutę temu, artur12441 napisał:

Myślę że cena spadnie może nie drastycznie ale jednak.🙂

Może być taka zabawa +- te dwie, trzy stówki... 

Edytowane przez Bogdan_ja
Opublikowano
2 minuty temu, artur12441 napisał:

Musi coś gadać i siać zamęt i propagandę... Ja też czekam max ile się da nie dam się wydymać na spekulacjach cenowych... Obornika jest full da się radę... Myślę że cena spadnie może nie drastycznie ale jednak.🙂

A co jeśli nie spadnie ? Nie będziesz wtedy bardziej wydymany ?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v