Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 godzin temu, krilan06 napisał:

Ktoś coś słyszał o nowych zasadach składowania nawozów? Na farmerze gość w komentarzach pisze o jakichś chorych przepisach

a jak z paliwem było, wszyscy tankowali w mauzery, potem przepis nie przywiozą jak nie masz zbiornika z atestem

muszą coś k.... wymyślać żeby utrzymać tą chorą biurokrację,  to już jest choroba

57 minut temu, galan99 napisał:

Za 45 dni współczynnik korygujący jak nakupią nawozów .

mogą nie wytrzymać, wystarczy że zacznie wjeżdżać import typu yara i timac w podobnej cenie to się zdziwią

a tak na zdrowy rozum jak nawozy potanieją to nasz towar też zjedzie do dołu jestem tego pewien

Opublikowano
9 godzin temu, danielo189 napisał:

Czy faktycznie ciepła? Hmm... jaki jest problem wyprodukować wcześniej, a datować przed wyjazdem. Nikt się nad tym nie zastanawiał?

przecież nie raz było do worka dotkniesz i ciepła, kto by się bawił w klepanie dat, nie mają gdzie składować to każą od razu odbierać

Przed chwilą, jacus napisał:

nawoz stanieje  jak karpie-tydzien temu byly po 30 zl a dzisiaj po 12 zl oglaszaja 🤣

czyli dopiero maj po 2 dawce

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
9 minut temu, pawelek98 napisał:

tak na zdrowy rozum jak nawozy potanieją to nasz towar też zjedzie do dołu jestem tego pewien

To bardziej niż pewne. Bydło powoli w dół, mleko też powoli będzie spadać. Pasze ogólnie tez chyba z miesiąca na miesiąc korekty były także ze zbożami nie wiem czy nie uciekać. 

Opublikowano
Bercik92 napisał:

Albo wręcz przeciwnie bo zaczną kupować nawozy

witejus napisał:

tak skorygują jak ceny paliwa.

Widzieliście jak zbili cena oleju napędowego w hurcie, na stronie ORLEN? Było wczoraj 6.89 zł a dziś 6.05 zł netto. Może podobny mechanizm zastosują w nawozach??

• Like 2
Opublikowano
7 godzin temu, JarekBazydlo napisał:

Hahaha...😂 Pisałem że dostawa będzie w następnym tygodniu to nie muszę nic szukać. Już Ci nie jeden napisał że też miał takie dostawy i nikt nie widział problemu. Idź mieszaj ten UFF bo potem kazanie na agrofoto musisz przygotować 😂 Bo chyba cytaty Ci się skończyły 😂🤣😂🤣😂

Odpowiadać debilowi to ujma dla mojej inteligencji -czas żebym cię u siebie zablokował więc się już nie wysilaj .A tempaki transport tyczy saletry i mocznika a nie innych wydumanych transportów i nie kilka km bo tam ADR nikt tablic nawet nie wiesza .A cytatów mam na pęczki ale to nie na twój łeb żeby je  zrozumieć -gwiazda lombardu klient strategiczny po Polsce zbiera oferty na kilka ton nawozu -to jest  żenada .

15 godzin temu, danielo189 napisał:

Czy faktycznie ciepła? Hmm... jaki jest problem wyprodukować wcześniej, a datować przed wyjazdem. Nikt się nad tym nie zastanawiał?

Widać że nie byłeś nigdy w zakładach azotowych .Z produkcji nawóz leci do magazynu na pryzmę  i tam jest pobierany przez coś jak heder kombajnu z przenośnikiem i na bieżąco sypany luzem  w BB lub małe worki BB są nawet w większości sypane na samochodzie -tak było kiedyś jak małe worki (nie na paletach ) to świeżo sypane worki jadą taśmociągiem prosto na auto tam delikwent tylko lekko popycha aby je ułożyć   Jak jest z paletowaniem nie wiem bo nie widziałem .A jak sobie wyobrażasz fałszowanie dat ?Przecież to afera kto się pod to podłoży? -ktoś musi wydać polecenie i ktoś to musi zrobić a dziś pracuje a jutro donosi .Według mnie nie taka prosta sprawa 

Opublikowano
23 minuty temu, Bercik92 napisał:

w tym roku posiałem pod qq 180kg mocznika z inhibitorem i zauważyłem że póżno zaczął działać (może z winy pogody) ale qq była póżniej ładna i ciemno zielona

I tylko tyle azotu

Opublikowano
6 godzin temu, jacus napisał:

nawoz stanieje  jak karpie-tydzien temu byly po 30 zl a dzisiaj po 12 zl oglaszaja 🤣

Bo nawóz potrzebny na jedną kolację w roku (w większości domów) ? Durni rolnicy kredyt wezmą a azot i tak kupią P i K to inna bajka ale azot nie ma wyjścia -jeżeli ktokolwiek traktuje to poważnie .W marcu  kwietniu puszczą bajkę  że pszenica na żniwa 2000 zł i już wszystkie magazyny nawozowe puste .Gdybym miał za zadanie wycisnąć z rolników ostatni grosz to właśnie azotem . A do ceny obowiązującej  na  zachodzie dołożył jeszcze  koszt transportu  według tego  bym wycenił .Jeżeli myślicie że w rządzie właśnie tak nie myślą  i siedzą tam debile  bez pojęcia jak JarekB to jesteście w błędzie .Liczą mnożą dzielą  czytają i dokręcają śrubę   

Opublikowano
2 minuty temu, Łukaszek napisał:

Pijecie już czy czekacie do północy ? Wszystkiego najlepszego w nowym roku aby był lepszy od ustępującego  i przede wszystkim zdrowia.

Dołączam się szczególnie dla JarkaB 

Opublikowano (edytowane)

Niech wiekszość nie pije , bo już majaczy, strach pomysleć co będzie jak wypiją, dla mnie zwykły dzień   sobota, bardziej niezdrowa kolacja będzie

Edytowane przez miwigos
Opublikowano

Przerwa w sklepie detalicznym na stronie agrochem. Ciekawe co kombinują z cenami na nowy rok. Spisałem sobie dzisiejsze ceny i zobaczę jutro jak się zmieniły :)

Opublikowano
v11 napisał:

7 godzin temu, JarekBazydlo napisał:

Hahaha...😂 Pisałem że dostawa będzie w następnym tygodniu to nie muszę nic szukać. Już Ci nie jeden napisał że też miał takie dostawy i nikt nie widział problemu. Idź mieszaj ten UFF bo potem kazanie na agrofoto musisz przygotować 😂 Bo chyba cytaty Ci się skończyły 😂🤣😂🤣😂

Odpowiadać debilowi to ujma dla mojej inteligencji -czas żebym cię u siebie zablokował więc się już nie wysilaj .A tempaki transport tyczy saletry i mocznika a nie innych wydumanych transportów i nie kilka km bo tam ADR nikt tablic nawet nie wiesza .A cytatów mam na pęczki ale to nie na twój łeb żeby je  zrozumieć -gwiazda lombardu klient strategiczny po Polsce zbiera oferty na kilka ton nawozu -to jest  żenada .

15 godzin temu, danielo189 napisał:

Widać że nie byłeś nigdy w zakładach azotowych .Z produkcji nawóz leci do magazynu na pryzmę  i tam jest pobierany przez coś jak heder kombajnu z przenośnikiem i na bieżąco sypany luzem  w BB lub małe worki BB są nawet w większości sypane na samochodzie -tak było kiedyś jak małe worki (nie na paletach ) to świeżo sypane worki jadą taśmociągiem prosto na auto tam delikwent tylko lekko popycha aby je ułożyć   Jak jest z paletowaniem nie wiem bo nie widziałem .A jak sobie wyobrażasz fałszowanie dat ?Przecież to afera kto się pod to podłoży? -ktoś musi wydać polecenie i ktoś to musi zrobić a dziś pracuje a jutro donosi .Według mnie nie taka prosta sprawa 

No wiadomo że na twoje 20ha kukurydzy dajesz ogromną ilość nawozu ale Ty masz swoją fabrykę z UFF i nie musisz szukać azotowych nawozów 🤣😂🤣😂 I nawet nie zamierzam się równać z twoją inteligencja Panie Plezesie😂

v11 napisał:

2 minuty temu, Łukaszek napisał:

Pijecie już czy czekacie do północy ? Wszystkiego najlepszego w nowym roku aby był lepszy od ustępującego  i przede wszystkim zdrowia.

Dołączam się szczególnie dla JarkaB 

Toc już miałeś nie pisać o mnie🤣😂🤣😂 Oj RU życzę Ci żeby na nowym roku sprzedaż UFF wreszcie ruszyła i żebyś nie musiał wyżalac się na AF😂

Opublikowano

Gdyby te sankcje były ostrzejsze to Władimir już dawno by zmiękł, ale tutaj mamy przebijanie papierów i wysyłanie towaru dookoła. Tyle gazu co zużywa EU to ciężko gdzieś sprzedać, raczej Indie czy Chiny gazem domów nie ogrzewają a i przemysł był na węgiel nastawiony niż gaz...

• Like 1
Opublikowano
9 godzin temu, jacus napisał:

U mnie na tydzień przed świętami były po 35, a w Wigilię gonili po 22 byle ludzie kupili 😁🤣

9 godzin temu, jacus napisał:

U mnie na tydzień przed świętami były po 35, a w Wigilię gonili po 22 byle ludzie kupili 😁🤣

Opublikowano

Z tymi cenami na nowy rok to jak wróżenie z kryształowej kuli jednemu się uda dobrze sprzedać zboże a tanio kupić paliwo i nawozy a drugiemu to i zboże tanio pójdzie a nawozy I paliwo kupi w górce.. teraz to już czysta ruletka ale wiadomo ktoś na tym robi niezłą kasę. Od myszy do cesarza każdy żyje z gospodarza.   Byłem na zakupach w biedronce a tam po ukraińsku nawijają. Chłopy nie myślą walczyć o swój kraj tylko świętują sylwestra w Polsce. Ciekawe ile procent Polaków skuliło by głowy i uciekło za granicę jakby i nam przyszło walczyć o kraj. Chodzi mi o dorosłych mężczyzn a nie Pi.... w rurkach..

• Like 3
Opublikowano

Jeśli połowa i tak dobrze , ja bym nie nadstawiaqł karku

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
  • Dodaj nową pozycję...
v