Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Przed chwilą, przemek28_28 napisał:

To nie jest ratowanie tych co hop do przodu, mylisz się. Państwo na tym ze trzymasz w skarpecie poprostu nie zarabia, zarabia na tym że ludzie wydają, podatki, Vaty, akcyzy a na skarpetowcach nie.

Trudno się z tym nie zgodzić. Taka walka z inflacją żeby konsumpcji nie zadusić. 

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Peron napisał:

Wlaśnie. Pojęcie i jaja. Jak dolar przebił 5zł, to wielu się skusiło, bo miał być w grudniu po 6. I teraz frajer ten, co kupił dolca albo mocznik w sierpniu po 6000, a ten co się nie posrał i trzyma PLN na koncie, jest gość. Tak że ten…

umiesz patrzeć w przyszłość dalej niż miesiąc do przodu, np 10 lat

mocznik kupiłem w sierpniu po 4600, dwa auta i nie płaczę z tego powodu, wy nie dacie rady po dzisiejszych cenach kupić

Edytowane przez pawelek98
  • Haha 2
Opublikowano
1 minutę temu, pawelek98 napisał:

umiesz patrzeć w przyszłość dalej niż miesiąc do przodu, np 10 lat

mocznik kupiłem w sierpniu po 4600, dwa auta i nie płaczę z tego powodu, wy nie dacie rady po dzisiejszych cenach kupić

Ciekawe ile sam wypracowałeś i od jakiego kapitału startowałeś. Ktoś trzyma nisko stopy żeby nie padło te państwo z tektury i takie biznesmeny jak Ty napompowani z pustych pieniędzy 

• Like 1
Opublikowano
Przed chwilą, przemek28_28 napisał:

Poza tym na inflacja naszemu rządowi też się opłaca, dlug względem PKB spada….

Przeciętnemu Kowalskiemu też się opłaca, zaraz wyjdzie że to pozytywne zjawisko

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, wojak1986 napisał:

Ciekawe ile sam wypracowałeś i od jakiego kapitału startowałeś. Ktoś trzyma nisko stopy żeby nie padło te państwo z tektury i takie biznesmeny jak Ty napompowani z pustych pieniędzy 

jak Ci na piszę to i tak nie uwierzysz 

w naszym kraju Ci co się dorobili to złodzieje i kosztem innych

jak brałem ziemie zapuszczone zakamienione, to tacy jak ty lub twój ojciec śmiali się ze mnie że dureń,  jak C 360 80 ha w jednym roku zaorałem, jak wapno przywozili to pytali co to, to twój stary wolał przed telewizorem leżeć, a teraz mi tu pierdoły sadzisz

Edytowane przez pawelek98
  • Haha 2
Opublikowano
3 minuty temu, wojak1986 napisał:

Przeciętnemu Kowalskiemu też się opłaca, zaraz wyjdzie że to pozytywne zjawisko

Opłaca się jak ktoś miał kredyty i miał co sprzedać jak zboże czy bydło poszło w gore, a miał tanio nawóz czy paliwo  to szybko mogl się uwolnić, ale w dłużej perspektywie ile zostawało z ha tyle zostanie.

2 minuty temu, pawelek98 napisał:

Dawaj…. Myśle ze damy rade 

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, pawelek98 napisał:

Napisz ale powiedz tylko czy sam czy z rodziną?

6 minut temu, pawelek98 napisał:

w naszym kraju Ci co się dorobili to złodzieje i kosztem innych

jak brałem ziemie zapuszczone zakamienione, to tacy jak ty lub twój ojciec śmiali się ze mnie że dureń,  jak C 360 80 ha w jednym roku zaorałem, jak wapno przywozili to pytali co to, to twój stary wolał przed telewizorem leżeć, a teraz mi tu pierdoły sadzisz

Jeżeli ludzie z dorobkiem mają być Twojego poziomu to już wolę być biedny jaki jestem. 

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano
44 minuty temu, tytanowyJanusz napisał:

Coo? Taki przykład: dlaczego ludzie na FB wciąż szukają ekip budowlanych? Wychodzi na to że pogodzili się z tym co jest i wiedzą że lepiej nie będzie. Z resztą skoro ma być taka recesja to dlaczego @Agrest nie odłoży budowy magazynu na za dwa lata? 

Wracając do nawozów to zastanawiam się czy nie kupić superfosfatu po 2.000zł/t pod pszenżyto

Ja nie odłożę bo muszę wypchnąć pieniądze.

Niemniej budowlanka w 90 lub więcej procentach opiera się na kredytach. I ten rynek już siadł a siądzie jeszcze bardziej. Problem nie lokalny a ogólnoeuropejski.

Szwagier jest w tej branży w Szwecji i mówi że jest już olbrzymie załamanie na rynku.

Niemcy z którymi ma kontakt podobnie. U nas już ekipy mają wolne terminy.

Transport po nowym roku też zacznie siadać bo wszystko powiązane.

Wolałbym kupić kilka ha ziemi niż budowę zaczynać, ale nie ma nic. Maszyn też kilka kupiłem lub zamówiłem choć pilne nie były. Lepiej coś mieć niż patrzeć jak Vateusz zabiera.

Opublikowano
32 minuty temu, pawelek98 napisał:

słabą masz okolicę , w mojej okolicy trochę inwestują ludzie, tak jeden na wieś, bo reszta to kasę w skarpecie trzyma i gotówkę zbiera nie wiadomo na co, a i z prowu też nie korzystali bo może przyjedzie się zwracać ot takie zacofanie.

a kredyt dziś to jak zakup nawozu,  powiem Ci prostą sprawę jak ktoś kupił traktor 200 km z pięć lat temu, to teraz za ten ciągnik bierze tą samą kasę co za niego zapłacił i dokłada 200 i bierze nowy, a ty ledwo nazbierasz by od niego używany kupić

a co do cen nawozu do zakupu na 1 dawkę 2 miesiące zostało i za dużo nie spuszą póki tego towaru co po 2000/t saletry regionalni dystrybutorzy nakupili

Fajnie sie tak z boku bez pojecia na to patrzy. tylko daj mu te 200tys i splac najpoerw stary żeby mógł go sprzedać. Mało kto bedzie mial 500k gotowki żeby kupic 5letni ciagnik, twoim tokiem rozumowania poszedłbym do dilera po nowy i te 200k wzial na finansowanie fabryczne na 2-3lata.

Tak sie sklads, że ta moja okolica ltm to rejon w bogate ziemie i nie brakowalo swego czasu zapaleńców na pola, tym bardziej myslalem że teraz tak bedzie skoro tak dobrze mamy 

• Like 2
Opublikowano
1 godzinę temu, pawelek98 napisał:
2 godziny temu, tytanowyJanusz napisał:

Ja się pytam gdzie ta wielka recesja?

popatrz po sklepach ile ludzie w wózki ładują to sam sobie odpowiesz.

samochód za samochodem jedzie to kto obniży ceny paliwa, ten Obajtek frajerem by był.

wystarczy  siegać po informacje z GUS  , sprzedaż materiałów budowlanych -  20  % , sprzedaż paliw  -20 % w cenach stałych .          Brak ekip budowlanych , przez ostatnie lata taka ekipa robi 7-8 godzin  dziennie 5 dni w tygodniu a jeszcze 2-3 lata temu 6 dni po 10 godzin wydajnosc pracy spadła to i o terminy ciezko wolne 

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, ZetorForterra1990 napisał:

Rok temu był boom na mocznik uff. Czy to się sprawdziło? Czy ten kto tego spróbował powtórzy to w tym sezonie? Ile na dziś kosztuje?

Ja miałem 3.5 tony tego na próbę. To powiem że gdyby było po 1000 jak wtedy to bym kupił.   Bo kukurydza wyszła ładna.   Ale po tej cenie szkoda zachodu

Edytowane przez lajkzxc
Opublikowano
3 godziny temu, wojak1986 napisał:

Państwo ratuje tych hop do przodu i stopy utrzymuje na śmiesznym poziomie w stosunku do inflacji. Jak zawsze zjada się kapitał oszczędnych a cyrk musi dalej trwać. Balcerowicz powiedział dawno temu sprawdzam i do dzisiaj tą lekcje pamiętają więc dzisiaj faktycznie nie warto oszczędzać, bo potrzebujących jest tak wielu że nie starczy dla nich

Stopy na śmiesznym poziomie👍🤦‍♂️🤠 weź kredyt zobaczysz jaki to śmieszny poziom.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Agrest napisał:

Ja nie odłożę bo muszę wypchnąć pieniądze.

Niemniej budowlanka w 90 lub więcej procentach opiera się na kredytach. I ten rynek już siadł a siądzie jeszcze bardziej. Problem nie lokalny a ogólnoeuropejski.

Szwagier jest w tej branży w Szwecji i mówi że jest już olbrzymie załamanie na rynku.

Niemcy z którymi ma kontakt podobnie. U nas już ekipy mają wolne terminy.

Transport po nowym roku też zacznie siadać bo wszystko powiązane.

Wolałbym kupić kilka ha ziemi niż budowę zaczynać, ale nie ma nic. Maszyn też kilka kupiłem lub zamówiłem choć pilne nie były. Lepiej coś mieć niż patrzeć jak Vateusz zabiera.

Dokładnie, pisałem o tym . Powoli zaczynają się procje, i z nawozami będzie podobnie.

9 minut temu, Palmusny napisał:

10-11% aktualnie :( 

W skali roku to rrso  rozumiem? Weź na 5 lub więcej lat To wiesz ile wyjdzie?

Mocznik w LRA u jednego 4500 i drugiego 6000 Polski z Puław 🙆‍♂️

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano
4 minuty temu, GRZES1545 napisał:

Dokładnie, pisałem o tym . Powoli zaczynają się procje, i z nawozami będzie podobnie.

W skali roku to rrso  rozumiem? Weź na 5 lub więcej lat To wiesz ile wyjdzie?

No 10% w skali roku a ciągniki drożeją 20% rocznie to kto jest do przodu? Ty jesteś as, rok temu też pisałeś że się duszą z nawozami xD a kto nie posiał rok temu to nie ma z czego odnowić produkcji w tym a kto posiał porządnie zebrał z buraków 15tys dochodu z ha

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
37 minut temu, Mateusz1q napisał:

No 10% w skali roku a ciągniki drożeją 20% rocznie to kto jest do przodu? Ty jesteś as, rok temu też pisałeś że się duszą z nawozami xD a kto nie posiał rok temu to nie ma z czego odnowić produkcji w tym a kto posiał porządnie zebrał z buraków 15tys dochodu z ha

Może u pisałem że się duszą, temu takie promocje były w tamte święta. 

Ty bogaty as to pewnie kupiłeś na 3 lata bo krzyczeli że braknie nawozów i fabryki staną👍

A to moja wina że ktoś nie posiał?

Mówisz za rok 20% zdrożeją ciagniki, to weź że 2 i za rok z zarobkiem sprzedaż, toż to pewny zysk 😎

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano
4 godziny temu, wojak1986 napisał:

eżeli ludzie z dorobkiem mają być Twojego poziomu to już wolę być biedny jaki jestem. 

ludzi z twoim poziomem już znam, wszyscy się dorobili tylko nie ja, na forum pytają kiedy nawozy kupić, i kiedy zboże sprzedać, a w razie czego to wszyscy winni mojej biedy tylko nie ja bo mam pełne gacie gówna przed wzięciem kredytu

41 minut temu, GRZES1545 napisał:

Mówisz za rok 20% zdrożeją ciagniki, to weź że 2 i za rok z zarobkiem sprzedaż, toż to pewny zysk 😎

co nie którzy co kasą obracają to przyczepy nowe wykupują, nie mówiąc o komisach i samochodach nowych z salonu

• Like 1
Opublikowano
8 godzin temu, Tomek90 napisał:

Trifos i pothasplus 30/70 przyjechało. Co ty bredzisz. 

Jak nie rozumiesz o czym piszemy to do budy a nie wyskakiwać "co ty bredzisz "

11 godzin temu, JarekBazydlo napisał:

Jestem ciekaw co mądrego jeszcze wymyślisz i kiedy skasujesz następne konto. No powiedz RU jaki biznes zrobiłeś na tym UFF nie wstydź się🤣

Wszystko w swoim czasie 

13 Nie wdawaj się z głupim w długie rozmowy
i nie chodź do tego, kto nie ma rozumu.
Strzeż się go, byś nie miał przykrości
i byś się nie splamił przez zetknięcie z nim.
Unikaj go, a znajdziesz wytchnienie
i nie doznasz rozgoryczenia z powodu jego nie rozumu. cyt SYR

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v