Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na forum wszystko można napisać a prywatnie pewnie lata od składu do składu i sprawdza ceny albo już w magazynie azot trzyma. W zeszłym roku też miałem takich cwanych we wsi co to zarzekali się jesienią, że saletry po 3 tysiące nie kupią. Wiosną wozili po 4 tysiące i siali jeden za drugim.

• Like 1
Opublikowano
16 minut temu, oregano napisał:

W zeszłym roku też miałem takich cwanych we wsi co to zarzekali się jesienią, że saletry po 3 tysiące nie kupią. Wiosną wozili po 4 tysiące i siali jeden za drugim.

Takich rekinów była cała masa ... 😄🙆

Opublikowano
6 godzin temu, oregano napisał:

A za co ma Ci dawać? Rolnictwo to biznes, radzisz sobie to fajnie, nie radzisz sobie to idź do innej pracy. Czy ktoś się przejmuje właścicielem zieleniaka, komisu samochodowego, fryzjerem czy mechanikiem? Nie.

Jak dla mnie wystarczy, jeśli nowy rząd przestanie sztucznie zawyżać ceny paliw, nawozów, przestanie skłócać nas z każdym sąsiadem i przestanie robić z TVP partyjnej telewizji za moje pieniądze. Z resztą sobie poradzę a te swoje daniny nawozowe/suszowe/węglowe i inne niech sobie wsadzą w tyłek.

TVP zawsze była partyjna , obojętnie kto nie rządził , i w przyszłości kto by nie rządził to tak samo zrobi że swoimi obsadzi stanowiska w TVP , i mam nadzieję że wówczas też będziesz narzekał że za twoje i moje pieniądze robią kolejną odsłonę partyjnej TVP

• Like 2
Opublikowano

takiego k**estwa to nie pamiętam żeby z tvp ktokolwiek inny zrobił. 

Opublikowano
1 godzinę temu, jacus napisał:

moja szklana kula mowi ze to co zasialem na II-III klasie i bez nawozow urosnie[byle troche padalo]  a na reszcie zasialem zyto ktore i tak urosnie.

na 4,3 ha na ktorych stwierdzono susze,wyliczyli mi 320 zl strat...

Tyle ci na protokóle napisali po wyliczeniu na 320 zł strat z 4,3 ha .

Opublikowano

W Agro Asie  kupiłem Polski po 4060 tydzień temu, z inhibotorem, z Uzbikistanu był 300 taniej ale nie chciałem. Sam sobie przywiozę bo mam 10 km a Osadek chciał 450 za transport 12 ton. 

Opublikowano (edytowane)

Bo boją sie że mocznik im zakwasi ziemie , każdy nawóz  azotowy zakwasza , nie wiemy co będzie za miesiąc , a co dopiero po żniwach , ja wcześniej nie kupuje , bo musi byc suche , przywoża i od razu wysiew, Damian mi przywozi

Edytowane przez miwigos
Opublikowano

ja co roku sypie od 500 do 1000 kg -jak nie tlenkowe to granulowane.

2 godziny temu, Pafnucy napisał:

oj żebyś sie nie przeliczył...

na II czy III a klasie ??? na madach wislanych to samo spokojnie rosnie u unijnych rolnikow i 4 tony z symbolicznym nawozeniem, bez do 3 ton wyciagaja, jeden oprysk na chwasty

2 godziny temu, SawekBraczyk napisał:

Będziesz robił badanie na zawartość azotu ? Ze tak pewny że urośnie bez niczego ? 

badania n nie robie za to systematycznie wapnowanie i pozostale makroelementy.. poziom wysoki i b.wysoki.

od lat regularnie stosuje zrownowazone nawozenie..

2 godziny temu, SawekBraczyk napisał:

Stawiam ze na magazynie ma ,  a tu na forum że bez nawozu będzie 😅 Do mnie jutro reszta azotu przyjeżdża . 

mam30kg saletry we worku 😂.

okaze sie co bedzie na wiosne - jesli stosunek ceny nawozu do zboza bedzie korzystny to pojdzie jak zwykle 300 kg saletry

1 godzinę temu, galan99 napisał:

Tyle ci na protokóle napisali po wyliczeniu na 320 zł strat z 4,3 ha .

dokladnie tak . jak to wyliczyli to nie mam pojecia. 

Opublikowano

Pytanie mam.

Zalega mi trochę śniegu na polu, a zależy mi by wysypać na zimę sól potasową (że względu na chlorki).

Czy ten śnieg nie ma wpływu na dotarcie tej soli do gleby i jak się rozłoży. Dodam, że na poniedziałek nadają dość spore opady śniegu i nie ma szans by do tego czasu znikł śnieg z pola.

Opublikowano
16 minut temu, damian303 napisał:

Pytanie mam.

Zalega mi trochę śniegu na polu, a zależy mi by wysypać na zimę sól potasową (że względu na chlorki).

Czy ten śnieg nie ma wpływu na dotarcie tej soli do gleby i jak się rozłoży. Dodam, że na poniedziałek nadają dość spore opady śniegu i nie ma szans by do tego czasu znikł śnieg z pola.

Jak masz płasko to syp. Sól rozpuści się w śniegu. Posyp sobie garść na śnieg i zobacz co się stanie.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
11 godzin temu, SawekBraczyk napisał:

Dobra sprawa to to wyłącznie tv , szczególnie TVP . Pomaga 😅

dobra sprawa  to oglądanie tvp ale i tvn , ogólnie oglądanie czy korzystanie z kilku stacji informacyjnych czy portali internetowych .

• Like 3
Opublikowano
58 minut temu, jarecki napisał:

dobra sprawa  to oglądanie tvp ale i tvn , ogólnie oglądanie czy korzystanie z kilku stacji informacyjnych czy portali internetowych .

Wszyscy warci tyle samo czyli nic, żadnych rzetelnych informacji

• Like 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v