Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
20 godzin temu, stach12 napisał:

ty q,,wa umiesz czytać ????

A ty już chociaż wiadro QQ ususzyłeś ?,I bez q.....wa bo to napisać jest prościej niż ususzyć owe wiadro QQ

Opublikowano
3 godziny temu, Boles napisał:

kuj-pom  u lokalnego sprzedawcy :

saletra - 3620

saletrosan - 3500

mocznik - 3650  - > import Algeria chyba bez inhibitora, brał ktoś taki, czy lepiej nie ryzykować?

Dawał ktoś na N2 w rzepaku i pszenicy mocznik w odpowiednio niższej dawce  zamiast saletry, jakieś doświadczenia w tym temacie ?

Rzepaku nie sieje ale na zboże zawsze druga dawka mocznik u mnie idzie na pierwsza saletra. Po co przepłacać jak nie muszę a efekty są.

3 godziny temu, Boles napisał:

saletra - 3620

saletrosan - 3500

mocznik - 3650  - > import Algeria chyba bez inhibitora, brał ktoś taki, czy lepiej nie ryzykować?

Dawał ktoś na N2 w rzepaku i pszenicy mocznik w odpowiednio niższej dawce  zamiast saletry, jakieś doświadczenia w tym temacie ?

Rzepaku nie sieje ale na zboże zawsze druga dawka mocznik u mnie idzie na pierwsza saletra. Po co przepłacać jak nie muszę a efekty są.

Opublikowano

Mocznik musi się w ziemi rozpuscic i na to potrzeba dość sporo wody. forma amidowa to nie jest to samo co forma amonowa w saletrze. Najlepsze efekty to zasiac przedsiewnie w kukurydzy.

Opublikowano
45 minut temu, Raptus902 napisał:

W jakiej fazie stosujesz ten mocznik? Pierwszy raz chce zastosować na n2 na zboża.

Od kilku lat stosuje na N2 mocznik w zbożach. Wypada to u mnie ok miesiąca po padaniu pierwszej dawki 

Opublikowano
4 godziny temu, Boles napisał:

saletra - 3620

saletrosan - 3500

Znajomy kilka lat sieje na 1 strzał saletrę i tydzien-dwa później mocznik. Zboża ma zwykle ładne. Raz pamiętam opóźnił w pszenżycie wjazd z mocznikiem to nie mógł tego skosić tak długo stało zielone. Ziarno doszło ale sloma zielona 

Opublikowano (edytowane)

2 minuty temu, soltys48 napisał:

Od kilku lat stosuje na N2 mocznik w zbożach. Wypada to u mnie ok miesiąca po padaniu pierwszej dawki 

To pierwszą dawkę siejesz przed początkiem marca? 

U mnie N2 w postaci saletry ostatnie lata wychodziło miesiąc po N1

Edytowane przez misio3p
Opublikowano

Ja myślę ponad N1 saletra za dwa tygodnie N2 w postaci mocznika za trzy tygodnie zabiegi dolistne nitrospeed39 za cztery drugi zabieg dolistny nitrospeed39 z ekoplonu i na tym zakończyć nawożenie azotowe. Do dolistnych dodam jeszcze odżywki forte zboża oraz energry też z ekoplonu.

Opublikowano (edytowane)

Ten Nitrospeed to daruj . Lepiej już mocznik albo Rsm dolistnie . Ale to tylko jako dodatek traktujesz bo główne nawożenie idzie w granuli czy tam Rsm . Nawet niektórzy odradzają i mi doradcy tez bo grzyb sie panoszy od dawania azotu dolistnie . Forte zboże i Energy z Ekoplon tez szkoda pieniędzy . 

Edytowane przez SawekBraczyk
  • Like 3
Opublikowano

jak jest mocznik na drugą dawkę to leci praktycznie w tym samym momencie na rzepak co pierwsza dawka, w zbożach max 2 tygodnie po pierwszej dawce wjazd z mocznikiem, jak są normalne warunki, czyli czasem popada to jest dobry nawóz, jak suszy to wydaje się że rośliny trochę gorzej znoszą stres

Opublikowano
soltys48 napisał:

45 minut temu, Raptus902 napisał:

W jakiej fazie stosujesz ten mocznik? Pierwszy raz chce zastosować na n2 na zboża.

Zależy jak będzie z wilgocią ale chciałem to zastosować saletrę i od razu za tym jechać z mocznikiem dopóki jest jeszcze wilgoć bo potem to różnie bywa. Tylko czy nie za zimno wtedy na mocznik.

Opublikowano
SawekBraczyk napisał:

Ten Nitrospeed to daruj . Lepiej już mocznik albo Rsm dolistnie . Ale to tylko jako dodatek traktujesz bo główne nawożenie idzie w granuli czy tam Rsm . Nawet niektórzy odradzają i mi doradcy tez bo grzyb sie panoszy od dawania azotu dolistnie . 

W tamtym roku kolega jechał na samym nitrospeed39 i miał fajny plon. Grzyb nie atakował jakoś z większą presją. A i tak jakoś zabieg grzybowy będzie trzeba zrobić. Ja go traktuje jako dodatek w krytycznych fazach na zapotrzebowanie na azot.

Opublikowano
23 minuty temu, misio3p napisał:

To pierwszą dawkę siejesz przed początkiem marca? 

U mnie N2 w postaci saletry ostatnie lata wychodziło miesiąc po N1

Tak. Z saletra zazwyczaj 1 marca wjeżdżam 

Opublikowano
10 minut temu, SawekBraczyk napisał:

Ja Rsm daje przy 1 kolanku wiec z mocznikiem bym podobnie postąpił , a w rzepaku to po albo wszystko na raz czyli saletra i Rsm w jednym dniu albo po tygodniu do dwóch tygodni . 

Trochu nie bardzo z tym podaniem mocznika jak proponujesz , o ile rsm dajesz przy pierwszym kolanku to on w jakimś stopniu już ci zacznie działać niedługo po rozlaniu (choć uważam że i tak chwilę wcześniej się powinno podać , ale mniejsza o to )to mocznik powinien iść najpóżniej przy strzelaniu w żdzbło , żeby na 1 kolanko już ten mocznik działał , a nie że dasz mocznik na 1 kolanko , bo nim zacznie działać to już będzie 3 kolanko i redukcja w kłusku juz może nastąpić zapewne 

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, mysza103 napisał:

Trochu nie bardzo z tym podaniem mocznika jak proponujesz , o ile rsm dajesz przy pierwszym kolanku to on w jakimś stopniu już ci zacznie działać niedługo po rozlaniu (choć uważam że i tak chwilę wcześniej się powinno podać , ale mniejsza o to )to mocznik powinien iść najpóżniej przy strzelaniu w żdzbło , żeby na 1 kolanko już ten mocznik działał , a nie że dasz mocznik na 1 kolanko , bo nim zacznie działać to już będzie 3 kolanko i redukcja w kłusku juz może nastąpić zapewne 

Inaczej . Tak naprawdę to gdzieś 3 tygodnie po pierwszej dawce u mnie idzie druga dawka . No tak by działało na 1 kolanko , zawsze dużo prędzej niż T1 idzie . 

Opublikowano
5 minut temu, SawekBraczyk napisał:

Inaczej . Tak naprawdę to gdzieś 3 tygodnie po pierwszej dawce u mnie idzie druga dawka . No tak by działało na 1 kolanko , zawsze dużo prędzej niż T1 idzie . 

I tak mniej więcej powinno być 

Opublikowano
10 minut temu, JarekBazydlo napisał:

W tamtym roku kolega jechał na samym nitrospeed39 i miał fajny plon. Grzyb nie atakował jakoś z większą presją. A i tak jakoś zabieg grzybowy będzie trzeba zrobić. Ja go traktuje jako dodatek w krytycznych fazach na zapotrzebowanie na azot.

Jaja sobie robisz? Chyba ci kolega mocno naściemniał a ty się nabrałeś. Cały azot dolistne dać? :D

Poza tym co ty za głupotki opowiadasz? Krytyczne fazy na zapotrzebowanie azotu?  Wtedy azot musi być już w ziemi i pobierany przez korzenie. Jak nie było kasy by sypnąć granuli/rsmu to już oszukiwanie samego siebie dawać dolistne w jakiś "magicznych" specyfikach. , Reszta taki azot jest zawsze kosmicznie drogi w porównaniu do standardowych nawozów.

A jak jest sucho i azot się nie rozpuścił to dodanie dolistne może tylko roślinie pogorszyć stres związany z susza. 

• Like 6
Opublikowano (edytowane)

ja mocznika nie stosuje ale z tego co piszą to pełny rozkład jak jest ciepło i wilgotno dwa tygodnie a jak zimno to miesiąc ale pierwszy dostępny jest już po paru dniach a nawet i pierwszego jak posiejesz w lekką rosę. 

Edytowane przez Tigon
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
  • Dodaj nową pozycję...
v