Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na jesieni przedstawiciele handlowi straszyli że azoty dojdą do 7 tys. jak saletra była po 5 tys. Magazyny gazu pełne w całej Europie , zima łagodna , wychodzi na to że drogo już było . Teraz wg. mnie istotny będzie tylko czynnik popytowy i to on będzie miał wpływ na cenę . Czyli im mniejszy popyt to cena tylko w dół . 2 dawka azotu może być o 1tys. tańsza od 1dawki , na to wychodzi . 

Ceny NPK zależeć będą od sytuacji na froncie ukraińskim , jak dojdzie do jakiś porozumień lub odblokowania importu nawozów ze wschodu to ceny na NPK na pewno spadną .

• Like 2
Opublikowano
6 godzin temu, Damianek20 napisał:

Myślę że bez kontraktu nikt tyle nie trzyma. Jak bym miał 50 ton to połowę bym pisał już na kontrakt 

Mylisz się mam wielokrotnie więcej i nie podpisane, podpisuje się jak się chce sprzedać w żniwa lub krótko po , np. na wrzesień

Opublikowano
7 godzin temu, Damianek20 napisał:

Żadna tajemnica 5,8 sprzedane po 2940 brutto zostało ok 2-2,5 t cena obecna ok 2600 brutto. Pszenica mam ok 30 t i już ok 3500 jestem w plecy. 

No bez jaj , miałeś wszystkiego 8 ton , 6 sprzedałeś - a te dwie tony na jakiego uja schomikowałeś? chyba nie chciałeś na dwóch tonach biznesu jakiegoś zrobić , bo na takiej ilości to tylko więcej kłopotu , zostawiać 2 tony rzepaku. 

Opublikowano
1 minutę temu, mysza103 napisał:

No bez jaj , miałeś wszystkiego 8 ton , 6 sprzedałeś - a te dwie tony na jakiego uja schomikowałeś? chyba nie chciałeś na dwóch tonach biznesu jakiegoś zrobić , bo na takiej ilości to tylko więcej kłopotu , zostawiać 2 tony rzepaku. 

Nie chciałem , ale rzepak kosiłem na dwa razy bo był zielony i nie dało się zebrać jednego dnia. Odstęp był ponad tydzień. Celny spadały i nie było na co czekać i pierwsze sprzedalem . A resztę mówię co będzie może odbije a tu ch*j odbił ale w dół 

Opublikowano (edytowane)

A czego mają żałować? Do żniw bardzo daleko, to po pierwsze. A po drugie kontraktów nie mieli nigdy i całkiem dobrze na tym wychodzą. Ja mam niecałe 500t i też żadnego kontraktu, i żyję, i śpię spokojnie. Kontrakty podpisujemy, gdy jest decyzja o sprzedaży.

Edytowane przez jacek1296
  • Thanks 1
Opublikowano

Z tymi kontraktami na dłuższy termin to tak kolorowo nie jest jak się niektórym wydaje. Gdy cena rynkowa jest sporo niższa to czasem zaczyna się brak jednego z  parametrów etc. 

Opublikowano
9 godzin temu, Damianek20 napisał:

Żadna tajemnica 5,8 sprzedane po 2940 brutto zostało ok 2-2,5 t cena obecna ok 2600 brutto. Pszenica mam ok 30 t i już ok 3500 jestem w plecy. 

30t to dużo, a jak mam 200t suchej kukurydzy to ile jestem w plecy?

Opublikowano
1 minutę temu, sylwek23111 napisał:

Jak żeś Bamber to masz dużo. Stratni jesteśmy po równo .tyle ze Ja mniej kasy bo mam mniej ha , ty więcej bo więcej ha .

Opublikowano
Dnia 2.12.2022 o 17:10, maly00 napisał:

Nawozy stanieją tak jak stal kwestia czasu .widzicie co się dzieje z cenami pszenicy rzepaku i kukurydzy? O ile rzepak może jeszcze coś odbić w maju tak zboże u kuku nie ma na to szans i kto im będzie kupował drogi nawóz? Przerobili większość dali zaliczki dopłat propaganda że nawozy do góry ruch się zrobił że jeden przed drugim jeździ i kupuję... 

Jasne, że to kwestia czasu, tylko co mi po tym, że stanieją w maju, jak pierwsza dawka azotu jest rozsiewana w marcu.

22 godziny temu, pawelek98 napisał:

jakby ludzie w tym roku przeszli na importowany mocznik, to niektórym regionalnym GA gól by skoczył

Import całego krajowego zapotrzebowania nie pokryje, więc raczej nic im nie skoczy.

3 godziny temu, Mariusz2903 napisał:

Na jesieni przedstawiciele handlowi straszyli że azoty dojdą do 7 tys. jak saletra była po 5 tys. Magazyny gazu pełne w całej Europie , zima łagodna , wychodzi na to że drogo już było . Teraz wg. mnie istotny będzie tylko czynnik popytowy i to on będzie miał wpływ na cenę . Czyli im mniejszy popyt to cena tylko w dół . 2 dawka azotu może być o 1tys. tańsza od 1dawki , na to wychodzi . 

Ceny NPK zależeć będą od sytuacji na froncie ukraińskim , jak dojdzie do jakiś porozumień lub odblokowania importu nawozów ze wschodu to ceny na NPK na pewno spadną .

Zima to się na dobre nawet jeszcze nie zaczęła, więc na ocenianie jej jako łagodnej jest o wiele za wcześnie.

Opublikowano (edytowane)

tu jeszcze wszystko może się wydarzyć dwie rakiety tam dwie tam konflikt o Tajwan i znowu od nowa

a naszym podwórku może do końca roku się pozagryzają

Panowie nie liczcie ile ktoś stracił ile zyskał, ważne aby się nie zapętlić mieć na nawozy przeczekać lata trudne i dalej działać

przyznajcie się sami przed sobą mogliście sprzedać drożej towar taniej nawozy kupić ale przekombinowaliście bo i tak za mało

a i jeszcze jedno 70% was i waszych rodziców tak wierzy w Boga że głosuje na słuszną partię, od pomników i rozdawania kasy nierobom

Edytowane przez pawelek98
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
42 minuty temu, miwigos napisał:

A co ma Bóg do wyborów, gdzie Ty żyjesz

Właśnie gdzie my żyjemy ? Prawda? Czyż nie w miejscu do modlitwy jest uprawiana polityka? 

A może nie? Wątpię? co ksiądz powie święte

Opublikowano
3 minuty temu, pawelek98 napisał:

Właśnie gdzie my żyjemy ? Prawda? Czyż nie w miejscu do modlitwy jest uprawiana polityka? 

Kościół od zawsze był przy władzy .

W Anglii tak samo i wiele innych krajach wiec co jest nie tak , tak przeszkadza kościół .

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, galan99 napisał:

Kościół od zawsze był przy władzy .

W Anglii tak samo i wiele innych krajach wiec co jest nie tak , tak przeszkadza kościół .

https://www.onet.pl/informacje/onetkujawskopomorskie/wielu-politykow-na-urodzinach-radia-maryja-nie-zabraklo-ministrow-zdjecia/s68ef09,79cfc278

kościół był zawsze za zacofaniem narodu

tu nie chodzi  o wiarę jak  ktoś szczerze i mądrze wierzy nie musi słuchać bez względu na wszystko tych w sukienkach, chociaż nie wszyscy księża tacy są

2 godziny temu, sylwek23111 napisał:

ja 500t sprzedałem po żniwach do września 500t leży to jestem na zero😂

Opublikowano
20 minut temu, pawelek98 napisał:

Ale to raczej w większości państw w miejscach do modlitwy jest uprawiana polityka . Już nawet krajów arabskich nie będę przytaczał , bo tam to już jest , nawet nie wiadomo jak to logicznie nazwać , ale religia ogólnie w większości krajów wpływa na politykę 

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, mysza103 napisał:

Ale to raczej w większości państw w miejscach do modlitwy jest uprawiana polityka . Już nawet krajów arabskich nie będę przytaczał , bo tam to już jest , nawet nie wiadomo jak to logicznie nazwać , ale religia ogólnie w większości krajów wpływa na politykę 

Może w Danii, a może w Szwajcarii, albo w Niemczech?

Porównuje sie do bogatych nie do biedoty

6 minut temu, Tomek90 napisał:

Jak można mówić ze jest się stratnym skoro się nie sprzedało i dalej się trzyma w magazynie?? Wtf

Tu wszyscy sa stratni nie wazne czy na + czy na - kilka lat te forum sledze i wieczne narzekanie

A to stanieje a to zdrozeje ale za towar za malo za nawozy i paliwo za drogo, nikomu nic sie nie oplaca a co roku sieja i dokladaja za darmo robia i w ogole wszystko be, 

Tylko jak przychodzi faktycznie jakis kryzys to pochowani po kątach

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, pawelek98 napisał:

Może w Danii, a może w Szwajcarii, albo w Niemczech?

Porównuje sie do bogatych nie do biedoty

Tu wszyscy sa stratni nie wazne czy na + czy na - kilka lat te forum sledze i wieczne narzekanie

A to stanieje a to zdrozeje ale za towar za malo za nawozy i paliwo za drogo, nikomu nic sie nie oplaca a co roku sieja i dokladaja za darmo robia i w ogole wszystko be, 

Tylko jak przychodzi faktycznie jakis kryzys to pochowani po kątach

Jak się porównujesz do bogatych , to tym bardziej KATAR,  ARABIA SAUDYJSKA , powinna być twoim wzorem . Taka polska sprzątaczka w Arabi  zarabia 17- 20 tys zł /miesiąc 

Edytowane przez mysza103
  • Like 1
  • Confused 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v