Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 minut temu, galan99 napisał:

Przecie dopiero uchwalili 9 , to jak już ma być widać .

Bardziej mi chodzi że nie wiele z tego wynika , bo niektóre np punkty brzmią że trzeba ograniczyć nawożenie , bo w innych krajach po ograniczeniu nawożenia plony wzrosły , itp uzgodnienia 

Opublikowano
Krzysztof81 napisał:

2 godziny temu, SawekBraczyk napisał:

Gdzieś pisali ze Anwil wstrzymał produkcje i już sraja ze znowu do góry pójdzie cena . A kij z tym . Hektar Wiedzy zaleca siać mocznik teraz na rzepak , jako niby 1 dawka . A i rzepak nie może mieć ani jednego żółtego liścia .

Że wy wierzycie tym jutubowym fachowcom. Skąd to się bierze?

Ten Sławek jest wyjątkowo podatny na propagandę i pranie mózgów 😎

Opublikowano
44 minuty temu, boogie7 napisał:

Ten Sławek jest wyjątkowo podatny na propagandę i pranie mózgów 😎

Właśnie że nie 😄😅 To że napisałem że coś gdzieś coś jakieś bzdury wyczytałem to nie znaczy że podatny jestem . Najlepsze bo gdzieś na tym Jutubie ktoś mi napisał że za dużo na Agrofoto czytam 😅😅😅 Ale urwał 😂 

Opublikowano

W tygodniu dostałem ofertę na pulan Makro 3720 przy całym aucie opolskie 

6 minut temu, XTRO napisał:

Większość tutaj się sra o N że najlepiej  dać w styczniu czy lutym już, to jak taj chcą to niech dają, i pytanie kto jest mądrzejszy, ludzie czy pogoda. 

Pogody nigdy nie przewidzisz, przykład z tego roku posialem kukurydzę w drugim tygodniu kwietnia sobota słoneczko świeci ciepło, myślę sieje szybko żeby jak najwięcej wilgoci było, sąsiad siał po 15 mają urosła większa, kolba także i wypełniona po brzegi moja w 50% uziarniona czyli w przyszłym roku mam siać po 15 mają? 

Opublikowano

u nas w okolicy już od dłuższego czasu sieją w ostatnim tyg. kwietnia i pierwszym mają. niektórzy próbowali np w połowie kwietnia, to strasznie chorowała. wspomagał odżywkami, niby doszła do siebie, ale idealna już nie była.

Opublikowano

W tamtym roku sialem tydzień później i kula po 2 kolby miała fakt jest taki że w tamtym roku też padało na początku maja prawie 30l i w czerwcu podobnie a w tym kwiecien co tydzień ponad 10l a maj i czerwiec po 2/5l

Opublikowano
1 godzinę temu, SawekBraczyk napisał:

Właśnie że nie 😄😅 To że napisałem że coś gdzieś coś jakieś bzdury wyczytałem to nie znaczy że podatny jestem . Najlepsze bo gdzieś na tym Jutubie ktoś mi napisał że za dużo na Agrofoto czytam 😅😅😅 Ale urwał 😂 

A ten Twój "wincenciak" wie, do kiedy można (zgodnie z prawem) nawozić N mineralnym grunty orne jesienią ???  bo skoro teraz "zaleca" sypanie mocznika, to to ku.wa jakiś debil jest 😎

Opublikowano
6 godzin temu, boogie7 napisał:

A ten Twój "wincenciak" wie, do kiedy można (zgodnie z prawem) nawozić N mineralnym grunty orne jesienią ???  bo skoro teraz "zaleca" sypanie mocznika, to to ku.wa jakiś debil jest 😎

On tak tępy jest i nie wie chyba 😂😂😎

Opublikowano

Jak kiedyś go na początku oglądałem jak jesze na YouTube był i ktoś właśnie powiedział żeby iwa,ale co mówi bo jest zakaz to w następnym odcinku powiedział że takie jest jego zdanie i uo zalecenie a każdy kto tak robi to już jego odpowiedzialność. 

Opublikowano

ciekawi mnie jaka ma oglądalność, od kiedy założył własny kanał. niektórzy liczą,że jeśli na bezpłatnym kanale ma 10000 odsłon, to na płatnym też tyle będzie. przestałem oglądać, bo po jakimś czasie dało się zauważyć, zamiast konkretnych informacji pojawiało się coraz więcej przemyśleń autora. męczyło mnie to, nie lubię polityki w każdym wydaniu.

• Like 1
Opublikowano
miwigos napisał:

Jak masz dobre zasobności to sypał , zobczysz za 3-4 lata jak spadnie , wtedy wrócić na ten sam poziom dyżo trudniej

staram się żeby te zasobności byly sądzimy ziemniaka co też odpowiada w dużej ilość potas więc to nie tylko zboze I rzepak

• Like 1
Opublikowano

okopowe to największy degradator ziemi. myślę ,że usuwanie składników odbywa się na prostym matematycznym wzorze, kg x wartos składników wywożonych w kg suchej masy. ta wartość to energia,białko,oraz minerały zawarte w produkcie. myślę ,że dobry analityk chemiczny oraz matematyk stworzyli by wzór, a może już stworzyli :)))

• Like 1
Opublikowano

Ja bym sobie tyłka nie zawracał.

Zawartość do... Już mówi że skład może być zmienny.

Widzę że reagują na bieżąco na zmiany cen bo niedawno było 2000zł.

Opublikowano
4 godziny temu, Siedzacybyk napisał:

okopowe to największy degradator ziemi. myślę ,że usuwanie składników odbywa się na prostym matematycznym wzorze, kg x wartos składników wywożonych w kg suchej masy. ta wartość to energia,białko,oraz minerały zawarte w produkcie. myślę ,że dobry analityk chemiczny oraz matematyk stworzyli by wzór, a może już stworzyli :)))

jak to unas mowia -odkryles-nomen omen - ameryke spod dziurawego kapelusza...

to juz dawno zostalo zbadane i policzone, bez problemuznajdziesz dane.

Opublikowano

ja nie uważam , iż cokolwiek odkryłem, nie jestem naukowcem. ktoś pisał wyżej o okopowych, dbaniu o glebę. zwróciłem jedynie uwagę, że okopowe mają ujemny wpływ. forum to nie sejmik naukowy,a wymiana wiedzy i poglądów, w luźnej rozmowie. na uczelni, za zamkniętymi drzwiami rozmowy też prowadzi się lekko :)))

• Like 1
Opublikowano

Piso Farmer Bardzo się martwi o rolników i przypomina że NAWOZY N staniały.... o 20-25% i swoją (ŻYCZLIWOŚCIĄ) sugeruje że od grudnia stanie GA a z krajów arabskich może nie dojechać tani mocznik

• Haha 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v